Dodaj do ulubionych

Czym uratować zniszczone dłonie?

12.03.13, 10:48
Musze czymś poratowac skórę dłoni, szybko, intensywnie i skutecznie. Wysuszyła mi sie tak, że az pęka i boli.
Poprosze o jakies sprawdzone maski, kremy itp.
Do tej pory używałam czerwonego garnier, był suuuper, ale teraz nawet on nie daje rady.
Obserwuj wątek
    • natalek79 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 10:52
      Może spróbujesz maska-krem Paloma albo Neutrogena?
    • erty02 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 11:09
      Cetaphil Ultra na dzień, poza domem:
      www.doz.pl/apteka/p47629-Cetaphil_DA_Ultra_emulsja_skora_sucha_i_wrazliwa_85_g
      Maść konopna na noc a w zaostrzeniach również w ciągu dnia (brzydko pachnie niestety):
      www.e-zikoapteka.pl/product/details/cutishelp-egzema-masc-konopna-na-noc-50ml.html

• magda-lenka78 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 11:11
      mi pęka skóra do krwi na mrozie jak nie mam rękawiczek, polecam taką serię z oliwą z oliwek, z takich najbardziej dostępnych to Doliva - są w aptekach, ten testowałam i pomógł.
    • zaba133 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 11:41
      alergolog mojego dziecka widząc moje dłonie ( wystarczy ze nie mam rękawiczek przez chwilę nawet przy 0, lekko plusowej temp- robią się czerwone , skóra wysycha i pęka) stwierdziła, że jest to rodzaj nadwrażliwości- przede wszystkim trzeba bardzo dokładnie osuszać ręce po myciu, nie stosować mydeł w płynie, w domu przeszłam na dove w kostce
      u mnie czerwony garnier też nie zawsze pomaga, wtedy stosuje to czym smaruję córce suchą atopową skórę- mediderm krem

www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=mediderm
      swoja droga dla mnie to są super produkty- dla suchej atopowej skóry, takze dla dzieci
      • marta2202 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:01
        Moja córka ma taki problem, a potęguje się on w przedszkolu-suche powietrze, niedokładnie wytarte dłonie i problem gotowysad Chętnie wykorzystam polecane przez Was produktysmile
        A my używamy oilatum soft i jest poprawa ale bez rewelacji.
        • zaba133 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:51
          my też przerabialiśmy i oliatum i oilan i emolium
          ale najlepiej sprawdził sie mediderm - jest tez najsensowniejszy cenowo
          również bardzo dobra jest robiona maść cholesterolowa
      • katrijn16 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:09
        Może coś z firmy Emolium albo Oilatum .Albo olejek ze słodkich migdałów
        • anicaf Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:19
          najprostsza maść z apteki z Witaminą A+E.
          Super efekt daje nałożenie maści na to cieniutki woreczek foliowy i ciepłe rękawiczki. W takim kompresie potrzymać ręce ok 20-30 minut, najlepiej wieczorem, żeby już nie myć rąk.
          Pamietać o dokładnym osuszaniu rąk po myciu i rekawiczkach na mrozie.
          Przerabiam to z moją 6-letnią córką i ani Cetaphil, ani Garnier czerwony nie daje takiego efektu jak maś LINOBORICI A+E krem borny z wit. A+E
          • yantichy Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:26
            Ale konsultowałaś to z lekarzem? Kwas borny jest umiarkowanie lubiany przez pediatrów z uwagi na jego kumulowanie się w organizmie i szkodliwość dla dzieci.
    • yantichy Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:14
      Mam atopowe zapalenie skory - tez rekomenduje polecany wyżej cetaphil DA Ultra. Faktycznie nawilża genialnie i długotrwale.
      Ponadto kremy lub maści z mocznikiem i kwasem mlekowym. Rożne apteczne cerkodermy, kermureny, hascerale czy inne o zbliżonym składzie.
    • kakuba Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:38
      dermatolog przypisał mojej córce, która ma atopowe zapalenie skóry maść robioną w aptece - maść cholesterolowa z wit. A, smarujemy się obie z córką, córka wieczorem przed spaniem, ja po myciu naczyć i powrocie z zimowych spacerów - u nas super się sprawdza
    • ju_mi Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:43
      Bardzo polecam ten krem: wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=55286
      Do stosowania w ciągu dnia oraz na noc grubą warstwą i na to rękawiczki bawełniane (można kupić w Rossmannie, Naturze). Stosowałam taka kurację w zeszłym roku kiedy moje dłonie były w fatalnym stanie (kiedyś, "w młodości" odmroziłam i teraz wystarczy lekki mróz i od razu reagują zaczerwienieniem, wysuszeniem, pękaniem i bólem). Spałam tak tydzień i dłonie bardzo odżyły smile Kremik niedrogi, ogólnie dostępny (Rossmann) więc myślę, ze warto spróbować.
      • yantichy Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 12:51
        Rękawiczki są dobrym patentem smile
        Polecam kupno w sklepach z artykułami BHP - wtedy jedna para kosztuje 1,50 zamiast 9 zł i można od razu kupić sobie zapas, żeby moc codziennie zmieniać.
      • coronella Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 15:40
        własnie przed chwilką wróciłam z Rossmann z ... dokładnie tym kremem smile pachnie bardzo ładnie smile
        • patatajowa Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 20:59
          coronella masz zajebiaszczy emotikonek w sygnaturce tongue_out
          • coronella Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 13.03.13, 05:36
            big_grin mówisz o tym mlekopiju? Mnie on tez rozbraja, jak tak sobie popatrzę na niego, lecę od razu przytulic sie do małej smile
    • mozynka Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 13:10
      polecam maść z wit A RETIMAX 1500 (tania i skuteczna)
      • janka39 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 14:36
        Mam koszmarne uczulenie na kurz - po wizycie w sklepie i pomacaniu kilku szmat czy butów skóra na dłoniach robi się jak pergamin, pęka do krwi. Mróz tez im nie służy
        4 lata temu wypróbowałam chyba wszelkie mozliwe kremy, maści, nie pomagało NIC. Az trafialam na maść od oo. Bonifratrów, male pudeleczko, za ok. 6 zl. To maść na pękającą skórę - REWELACJA. Pomoglo błyskawicznie
    • mruu1 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 19:08
      Emolium krem specjalny i maść ochronna z wit. A i E.
    • magdalenca78 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 19:54
      Mnie pomogło przejście na mydło do rąk Biały Jeleń (bez sls) + na noc zwykła oliwa z oliwek wink
      Wcześniej zaleczyłam maścią robioną w aptece (mam uczulenie na kobalt, skóra pękała mi do krwi).
      • nas-daq Linomag zielony 12.03.13, 20:09
        Linomag zielony- dla mnie najlepszy.
    • esposa100 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 20:11
      Oprócz tego co powyżej polecam zabieg u kosmetyczki - gorącą parafinową maskę na dłonie. W moim mieście kosztowało to ok. 50 zł. Miałam masakrycznie spękane pękające dłonie, dodatkowo przemarznięte. To taki opatrunek - rewelacyjnie nawilża, żaden krem tak sobie nie radził. Po wszystkim oczywiście jakiś dobry kremik.
      • emma6666 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 12.03.13, 20:24
        Avene cold creme.
        Ten z mocznikiem z rossmanna u mnie się nie sprawdził.
      • jzabro Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 13.03.13, 20:00
        Akurat nie polecam tych zabiegów, parafina strasznie wysusza, po zabiegach z parafiną miałam bardziej suche dłonie niż przed.
    • misia-your Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 13.03.13, 20:06
      polecam intensywnie nawilzajaca emulsje z neutrogeny-w rossman jest w takiej malutkiej tubce chyba 15 ml ale jest bardzo wydajny- ja mialm tak zniszczone dłonie ,ze same zaczely mi pekac, bol okropny, w ciągu kilku dni rewelacyjna poprawa..
    • basia_bas Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 19.12.15, 20:48
      żeby zagoić polecam Alantan maść, jest bardzo tłusta, ale świetna na rany. A później peling do dłoni Paloma Spa. U mnie działa świetnie
      • mkgc Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 19.12.15, 21:28
        Szczerze polecam, bo używam sama i smaruje raczk córeczki zwykla mascia za apteki z witamina A. Kupowałam dwie - www.nowafarmacja.pl/retimax-masc-ochronna-z-vit-a-30-g i tę www.nowafarmacja.pl/masc-ochronna-z-witamina-a-800j-m-g-25g?from=listing .
        Myślę, że cena pozwala na spróbowanie, ale dla nas sprawdza się REWELACYJNIE!! Bardzo szybko łagodzi różne pęknięcia, otarcia itp., m.in. skórki wkoło paznokci, popękane pięty, łokcie. Dłonie, mocno popękane proponuję najlepiej na grubo posmarować na noc, a już rano jest duuuża różnica. Ja jak miałam mocno popękaną smarowałam dłonie kilka razy dziennie.
    • edik77 Re: Czym uratować zniszczone dłonie? 20.12.15, 15:12
      Hud Salva - taka niby maść, ale ja stosuję normalnie jak krem, sprawdza się lepiej niż wszystko inne dotąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka