Dodaj do ulubionych

Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas już n

09.02.14, 22:59
Witam, potrzebuje porady w sprawie zakupu pojazdu dla synka zastanawiam się nad jeździkiem tylko nie wiem na co zwracać uwagę, czy ma mieć pedała, czy powinny być podstawki na nóżki, czy te do odpychania się sprawdzą, załączyłam parę linku, nie wiem czy tylko ładnie wyglądają czy tez są praktyczne.
Czy dają radę na chodnika (nie zawsze dobrej jakości).
Nie chcę kupować rowerka na wyrost, potrzebny dla 2 latka na wiosnę, nie wiem czy z biegowymi dwulatek sobie poradzi.
dzięki za wszystkie uwagi i opinie.

allegro.pl/pintoy-drewniany-jezdzik-rowerek-odpychacz-super-i3939123331.html
allegro.pl/janod-4503243-roller-mint-jezdzik-drewniany-3-5lat-i3955626662.html

allegro.pl/chillafish-bunzi-jezdzik-biegowy-2-wu-i-3-kolowy-i3923487505.html
allegro.pl/jezdzik-puky-pukylino-kurier-24h-warszawa-4-kolory-i3884532186.html
allegro.pl/jezdzik-na-roczek-czarna-wyscigowka-retro-goki-1-i3892672175.html
allegro.pl/jezdzik-pojazd-bez-pedalow-smoovy-kettler-szczecin-i3885563348.html
allegro.pl/puky-wutch-jezdzik-autoryzowany-salon-katowice-i3875366643.html
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 09.02.14, 23:02

najlepiej jakby miał nie jednego pedała ale dwa....
    • call-una Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 09.02.14, 23:08
      poradzi sobie z biegowym- na poczatku dziecko chodzi wink potem bedzie mu latwiej nauczyc sie na zwyklym rowerku; poczytaj na aktywnym smyku jak dobrac rowerek
    • zona.102 Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 09.02.14, 23:09
      Pukylino jest malutki, dla roczniaka. Wutch większy ale ja bym już kupiła biegówkę tą najmniejsza z Puky. Tak było z moim dwu latkiem i śmigal jak szalony smile
    • els.ol Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 09.02.14, 23:13
      Dla dwulatka PUKY LRM mój miał 20m-cy jak zaczął jeździć, a właściwie chodzić na Puky...
    • ivaz Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 09.02.14, 23:17
      Tylko biegówka, moja córka jak miała 2 lata śmigała aż głowa jej odskakiwała, a im większa górka tym lepsza frajda.
      Polecam puky, podstawka jest super przy zajzdach z górek, moja się rozpędzała i nogi trzymała na podstawce.
    • natalek79 Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 08:14
      Dla 2-latka również polecę Puky RLM. Mój nie miał problemu i jednocześnie śmigał na biegowym Puky i na "zwykłym". Jak skończył 3 latka to już mu boczne kółka zabrałam przy zwykłym i jeździ a zdecydowanie jest to zasługa opanowania trzymania równowagi przy biegowym. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale synek sąsiadów też ma biegowy i mój czasem się z nim zamienia na podwórku i już na nim tak fajnie nie "biegnie" jak na swoim Puky i są to wymiany na krótko (synek szybko prosi o oddanie swojego).
    • verika Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 08:36
      A u nas biegowy w ogóle się nie sprawdził, żadne z trójki dzieci w rodzinie nie chciało go tknąć, przeleżał prawie 2 lata, bo łudziłam się "a nóż".... Biegowy uważam za zbędny wydatek, szpan i fanaberię, każde z dzieci bez tego "cudeńka" i tak będą jeździć na 2 kółkach, moje dzieci bez problemu opanowały tę umiejętność i żaden biegowy nie był im do tego potrzebny. Na miejscu kupującej wybrałabym się do decathlona i tam coś dobrała, co się maluchowi spodoba, my zaczynaliśmy od najmniejszego z decathlona z bocznymi kółkami (zawsze wśród odwiedzających dzieci była walka o ten rowerek, a na zakichaną biegówkę nikt nawet nie spojrzał). W tym wieku można też pomyśleć o zakupie mini micro, fajna sprawa i można zabrać ze sobą na wakacje do samolotu smile.
      • annajustyna Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 11:38
        Tylko ze boczne kolka to najlepszy sposob, by dziecko mialo problemy z normalnym rowerem. Tylko Laufrad - przejscie z niego na normalny rower dwukolowy zajmuje potem ok. 2 godzin...
        • verika Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 21:24
          To długo jak 2 godziny, bo jeśli dziecko wchodzi już w etap panowania nad rowerem to nie ma znaczenia czy jeździło na laufradzie czy na normalnym rowerze. Zdania nie zmienię, że laufrad to szpan i fanaberia, której ja też niestety dałam się ponieść i wywaliłam kasę w błoto) U nas przejście na normalny rower (2 kołowy) trwało dokładnie tyle co odczepienie bocznych kółek. szkoda tylko, że nikt nie napisze, ile zajmuje dziecku załapanie, że na "normalnym" rowerze się nie odpycha tylko się pedałuje i tu jest dopiero wyzwanie po takim odpychaczu !
          • ivaz Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 11.02.14, 13:24
            to powiedz to mojej córce, która uwielbiała i kochała laufrada miłościa wielką, sama nie wiem ile kilometrów na nim zrobiła, jeżdziła jak szalona.
            To ze twoje pierdoły nie potrafiły załapać biegówki to nie wciskaj ludziom kitu, ze tego typu rowerek jest do dupy, bo akurat dla 2 latka nie ma lepszego sprzętu. A hulajnoga wyrabia złe nawyki, ponieważ pracuje tylko jedna strona ciała, nie wymaga ruchu naprzemiennego.
            Teraz moja młoda juz jeżdzi na rowerze normalnym dwu kołowym, a nauka jej zajeła 5 minut, wsiadła i pojechał ot co, bez żadnych kólek i kiji z tyłu. Miała 3,9 mcy. Na początku musiała skoordynowac tylko hamowanie i ruszanie.
            • kropkaa17 Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 11.02.14, 13:40
              Dlaczego od razu wyzywanie ze pie.... Moj syn tez nie jest jakos sprawnu ruchowo, ma problemy z integracja sensoryczna, poczuciem przestrzeni i u nas biegowy tez soe nie sprawdzil chociaz bardzo chcialam.
              Dostal kettlera mniejszego po 2 urodzinach, teraz ma 3 i dopiero rowerek jest w sam raz wielkoscia, ale nie szaleje na nim za bardzo.
              • ivaz Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 11.02.14, 14:20
                Ale nie piszesz, ze kupienie dziecku biegówki to jest szpan i fanaberia, to że każde dziecko jest inne wiadomo, jedno bardziej sparwne manualnie, drugie ruchowo.
                Czy tym mniej sprawnym manualnie nie kupowac kredek, bo sobie mniej nie radzą i stnaowczo ich zakup odradzać innym.
              • kropkaa17 Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 11.02.14, 14:32
                Fakt, tu masz racje smile
                Ja nawet wiedzac ze mlody slaby ruchowo biegowke kupilam zeby cwiczyl bo to bardzo fajny sprzet.
            • juvian ivaz 11.02.14, 14:42
              jak możesz czyjeś dzieci nazywać "pierdołami"........ ? W odniesieniu do jakiegoś tam zakichanego rowerka jest to delikatnie mówiąc niesmaczne. Każdy ma prawo napisać swoje odczucia, dla jednych biegówka będzie super dla innych bleee. A kim ty jesteś producentem tychże rowerków,że tak ich bronisz ? Znam gro dzieci (przepraszam, pierdół) którym rower biegowy nie spasował i nic złego w tym nie widzę, że ktoś nie ma o nim super zdania, bo czasem jest to nie mały wydatek i warto dobrze to przemyśleć. A nazywanie dzieci "pierdołami" jest po prostu nie na miejscu....
      • zona.102 Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 11.02.14, 20:17
        verika a widzisz, bo pewnie miałaś zly rowerek. Ja tez pierwszy kupilam w Decathlonie i porazka totalna, dziecko kilkanascie razy bylo z nim na dworze i nie potrafilo jezdzic, kupilam Puky i pojechal OD RAZU!!!
        Takze zanim zaczniesz obrazac mamy ktore kupuja takie rowerki, ze to szpan i fanaberia to kup dziecko porządny rower bo niestety jeden drugiemu nie rowny. Czesc.
    • fasol-inka Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 08:43
      tylko laufrad! żadnych jeździków!
      mój syn miał półtora roku jak opanował jazdę na Pukym LRM
    • aga_wer Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 09:04
      Mój dostał puky lrm na mc przed drugimi urodzinami i to był strzał w dziesiątkę.Dodam,ze był jak na dwulatka malutki ale poradził sobie bez problemu.
    • magdagg2 Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 10.02.14, 09:45
      jak wiekszosc, puky lrm. moj mial na rok puky wutsch i jako dwulatek juz byl na niego za duzy. puky lrm dostal jak mial 2 lata i od razu zalapal, a pierwsze proby mial na sniegu wink
      teraz jako 3 latek jezdzi na najwiekszym puky lrxl
      mial tez hudore ale to nie to, taka uboga siostra puky smile od poczatku jakas taka rozklekotana byla ta hudora.
      kup uzywany puky lrm, pochodzi pare dni z rowerkiem miedzy nogami a pozniej usiadzie i pojedzie, potem jeszcze sprzedasz smile
    • misiek2006 Re: Dzięki- mam faworyta PUKY LRM 10.02.14, 20:32
      Dzięki dziewczyny,rzeczywiście rowerek jest malutki jak dla krasnoludków i mam nadzieje, że się u nas sprawdzi. Obejrzałam kilka filmików i już nie mogę się doczekać kiedy młody zacznie jeździć, wolałam coś drewnianego ale skoro polecacie ten, to kupuje!
      • emma6666 Re: Dzięki- mam faworyta PUKY LRM 10.02.14, 20:58
        Po co Ci drewniany? One nie mają regulacji kierownicy, a uwierz, to się przydaje bardzo.
      • tuya Re: Dzięki- mam faworyta PUKY LRM 11.02.14, 10:06
        A ja polecam biegówkę Strider: www.aktywnysmyk.pl/70-rowerki-biegowe-strider
        Siodełko da się obnizyć bardziej niż w Puky a koła ma 12 cali, na dłużej starcza. Mój syn zaczął na nim jeździć jak miał 21 miesięcy.
    • ivaz Re: Jezdzik czy rowerek dla 2 latka, a może czas 11.02.14, 14:57
      skoro twoje dzieci nie złapały biegówki, szczerze mówiąc, dla mnie są "wyjątkowe" (moze za bradzo pojechałm z tymi pierdołami -sorry), bo wszystkie znane mi dzieciaki w wieku od 2 do 4 lat wczesniej czy później bez probelmu opanowują jazdę na laufradzie, chyba, ze mają problemy z koordynacją ruchową, ale przeciętny dzieciak nie ma z tym żadnych problemów, wiadomo, ze na poczatku sobie chodzi z rowerkiem a potem zaczyna jeździ, inna sprawa, ze to najwygodniejszy pojazd dla takiego malucha jak dziecko autorki wątku.
      A jego zakup na pewnio nie bedzie fanaberię ani szpanem z rasztą czym tu szpanować.
      Do biegówki też trzeba dziecko przygotować, musiałaś popełnić jakis błąd, małemu dziecku trzeba pokazać jak się na takiej biegówce jeżdzi, można włączyc filmik na you tubie, przejśc się do parku, zeby dzieciak podpatrzył jak inne dzieci jeżdzą, widocznie tego zabrakł.
      Zatem nie odradzaj temu innym, skoro w tej kwestii bardzo mało dzieci nie potrafi załapac biegówki
      Tak jak ja nie lubię zupy pomidorowej to mam ja każdemu odradzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka