Dodaj do ulubionych

amazon - pytnia

25.02.14, 01:46
1. czy jedyną możliwą formą płatności jest karta kredytowa?
2. jakim kursem przeliczają wartość zakupów (dużo zawyżają?)
3. co z wymianą i zwrotami? są realne? czy kosztowałyby majątek i nie ma sensu się w to bawić? jakie prawo obowiązuje przy zwrotach, tak jak u nas 10 dni? czy reklamacje mają racje bytu? chętnie bym u nich kupiła obuwie, ale nie do końca ufam temu akurat producentowi i mam obawy, że w razie czy niestarannego wykonania, czy złego dobrania rozmiaru, będę w kropce
Obserwuj wątek
    • s_mag_s Re: amazon - pytnia 25.02.14, 07:20
      Skoro nie potrafisz wyszukać odpowiedzi na twoje pytania na forum, to nie wiem czy poradzisz sobie z zakupami na amazon. Sorry za złośliwość, ale to jest szczyt wygodnictwa - "podajcie mi wszystko na tacy, bo nie umiem wpisać amazon i nacisnąć szukaj".
      • patatajowa Re: amazon - pytnia 25.02.14, 08:21

ej,no ale ja to chciałam napisać...wink
        • klarci Re: amazon - pytnia 25.02.14, 09:02
          dzięki za odpowiedzi...
          energia wykorzystana na złośliwości, spokojnie wystarczyłaby na napisanie odpowiedzi tongue_out
          po pierwsze, tak, nie chce mi się przebijać przez ileś tam wątków tylko pozornie na temat. po drugie, skoro jesteście takie genialne, to pewnie i wpadłyście na to, że to wszystko o co pytam mogło się najzwyczajniej w świecie zmienić.
          no, ale jasne, łatwiej podnieść sobie samoocenę lekką złośliwością na dzień dobry tongue_out
          • corrina_f1 Re: amazon - pytnia 25.02.14, 09:46
            Wszystkie odpowiedzi tu :
            www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=200256010
            O zwrotach tu:
            www.amazon.co.uk/gp/css/returns/homepage.html/ref=hy_f_4
            O przeliczaniu kursów itp. - to nie kwestia amazona, pytanie do własnego banku.
            • patatajowa Re: amazon - pytnia 25.02.14, 10:10
              okrutna jesteś...linki wstawiasz??i to po angielsku???
              wink
            • klarci Re: amazon - pytnia 25.02.14, 11:27
              dzięki smile
          • s_mag_s Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 11:08
            klarci napisała:
            po pierwsze, tak, nie chce mi się

Moją energią i geniuszem dzielę się wyłącznie z potrzebującymi, a nie z leniamitongue_out.
            • klarci Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 11:25
              nieważne, na angielskim jednak beznadzieja.
              tylko na amerykańskim jest coś sensownego, a stamtąd wyskakuje brak możliwości wysyłki.

więc wątek można skasować - iatk nie wniósł nic przydatnego tongue_out

no poza linkami. co prawda już do nich dotarłam, ale dzięki za dobre chęci, rzadkie jak widać wink

s_mag_s to nie lenistwo a ekonomia czasu. przebijać się przez dziesiątki wątków, kiedy ktoś zna to wszystko na pamięć i dla niego to kwestia minuty, odpowiedzieć na pytania .....
              no cóż ...

p.s. tak słabo znam angielski i musze korzystać z 'tłumacza', więc nie wszystko jest dla mnie jasne - straszne co ... tongue_out
              • tagliatele Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 11:48
                A czy wpadłaś na to, by wpisywać konkretne wyrażenia w wyszukiwarkę np. "zwrot amazon", "karta kredytowa amazon", a nie tylko "amazon", bo tu faktycznie wyskoczy Ci mnóstwo wątków. Ja znam wszystko na pamięć, mam to w małym palcu, i pisałam o tym w innych wątkach, ale ekonomia czasu, tfuu, lenistwo zabrania mi pisania tego ponownie.
                • klarci Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 12:30
                  i jak tu odpowiedzieć na tak ... zadane pytanie...
                  tak, wpadłam...
                  • corrina_f1 Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 12:36
                    klarci napisała:

> i jak tu odpowiedzieć na tak ... zadane pytanie...
                    > tak, wpadłam...

To ja trochę nie rozumiem celu zakładania wątku...
                    • klarci Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 12:42
                      może właśnie dlatego, że żeby zdobyć więcej informacji, jak to wygląda w praktyce trzeba przebić się przez wiele postów nie na temat uncertain
              • sinceramente Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 12:38
                > nieważne, na angielskim jednak beznadzieja.
                > tylko na amerykańskim jest coś sensownego, a stamtąd wyskakuje brak możliwości
                > wysyłki.

Przy Twoich zdolnościach wyszukiwawczych (które sama nam tu zaprezentowałaś) istnieje spora szana, że po prostu Ty nie umiesz nic sensownego znaleźć na brytyjskim amazonie (podobnie na amerykańskim z wysyłką).
                • klarci Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 12:50
                  no widzisz, to mi pomogłaś tą złośliwością ... uncertain
                  nie na uk nie ma nic co mnie interesuje
                  jeżeli wiesz, że z amerykańskiego jak najbardziej jest wysyłka i jak to zrobić, to może lepiej się tym podzielić, niż podbudowywać zdanie o sobie, dogryzając komuś, kto faktycznie zamawiałby pierwszy raz uncertain
                  dziękuję za pomoc - sorki, ale ręce mi opadły sad
                  podstawówka - wiem, ale nie powiem, podogryzam

p.s. na amerykańskim mi wyświetliło, że "na ten adres nie może wysłać", adres sprawdzałam i wydaje się, że wpisany jest prawidłowo.
                  • corrina_f1 Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 13:04
                    klarci napisała:

> p.s. na amerykańskim mi wyświetliło, że "na ten adres nie może wysłać", adres s
                    > prawdzałam i wydaje się, że wpisany jest prawidłowo.

Prawidłowe wpisanie adresu bynajmniej nie oznacza, że pod niego amazon wysyła. Są miejsca, ba, nawet całe kraje, do których po prostu nie ma wysyłki. Nawet w przypadku brytyjskiego są rzeczy, których nie wysyłają np. do Polski.
                    • klarci Re: amazon - trollowanie 25.02.14, 13:55
                      ok, kilka kolejnych moich wyborów zakupowych miało tą adnotację.
                      w końcu znalazłam, jedna parę, tylko, niestety.
    • klarci Re: amazon - pytnia 25.02.14, 12:38
      a tak w ogóle, to mam jedna sugestię.
      skoro zakładam wątek i ktoś nie chce się podzielić wiedzą, niech po prostu przejdzie obok niego. jakież to paradoksalne, że ludziom brak czasu na (niech będzie nawet, że nastą) odpowiedź na pytanie, ale nie szkoda go na zaglądanie, odpowiadanie wymyślanie złośliwości tongue_out
      jak pisałam, wątek, można już usunąć, skoro czyimś zdaniem zaśmieca forum.
      jak nie, to proszę tylko o wypowiedzi na temat smile
      • s_mag_s Re: amazon - pytnia 25.02.14, 13:18
        Ze słabym angielskim daj sobie spokój z zagranicznymi zakupami, bo jak faktycznie coś byłoby nie tak, to znowu będziesz musiała szukać pomocy, bo się ze sprzedającym nie dogadasz.
        A pouczanie o korzystaniu z wyszukiwarki jest jak najbardziej na temat, który jest nasty czy dziesiąty raz powtarzany. Osoby śmiecące czy to realnie czy wirtualnie należy upominać do skutku, inaczej z zginiemy w kupie śmieci (bywa że w dosłownej kupie).

Poza tym, po co marnowałaś czas innych skoro nic ciekawego na amazonie nie znalazłaś?
        Komentarz aż się prosi, ale sobie daruję.
        • klarci Re: amazon - pytnia 25.02.14, 13:53
          i to jest właśnie irytujące - gdzie ja napisałam, że nie znalazłam?
          złośliwość przede wszystkim, bez znaczenia, czy słuszna ...
          napisałam, że na brytyjskim jest beznadzieja, bo ceny tego co mnie interesuje są wyższe niż w Polsce, a wybór żaden - a dyskusja zeszła właśnie na uk.
          znalazłam za to kilka rzeczy na amerykańskim, fakt, nie zaznaczyłam tego od razu.
          niestety tu wystąpił problem z wysyłką. pozmieniałam w koszyku i wygląda na to, że jedną parę by mi wysłali.
          dalsze pytania sobie odpuszczę, bo faktycznie szkoda czasu uncertain

co do zaśmiecania, wybacz, ale jak dla mnie wątek śmieciowy zrobił się dopiero wtedy kiedy większość postów powstało nie na temat. i w tej formie faktycznie będzie tylko utrudniał wyszukiwanie kolejnym osobom.
          • tagliatele Re: amazon - pytnia 25.02.14, 14:22
            No właśnie - nie napisałaś w pierwszym poście, że chodzi Ci wyłącznie o amazon amerykański - zapewniam, że gdybyś to napisała, ja sama bym Ci udzieliła odpowiedzi. Na temat amazon.co.uk były dziesiątki wątków, więc zrozum irytację stałych forumowiczek.
            • klarci Re: amazon - pytnia 25.02.14, 14:32
              nie chodziło tylko o amerykański, ale to prawda, od niego rozpoczęłam poszukiwania i na nim jest nieporównywalnie większy wybór.
              z pewnością, zaznaczenie, że chodzi głównie o amerykański, ułatwiłoby sprawę
              • corrina_f1 Re: amazon - pytnia 25.02.14, 15:10
                klarci napisała:

> nie chodziło tylko o amerykański, ale to prawda, od niego rozpoczęłam poszukiwa
                > nia i na nim jest nieporównywalnie większy wybór. z pewnością, zaznaczenie, że chodzi głównie o amerykański, ułatwiłoby sprawę

Haha, a czego konkretnie większy wybór? Bo to też ułatwiłoby sprawę stałym czytelniczkom forum, żeby Ci poradzić, gdzie ewentualnie szukać tego, czego potrzebujesz smile

• klarci Re: amazon - pytnia 25.02.14, 17:04
                  szukałam promocyjnych cen butów, przede wszystkim Naturino, ale w grę wchodziły też Primigi i Clarks.
                  ceny Naturino na amerykańskim niższe niż w Polsce, ale już widzę, że przy pojedynczych sztukach (rzadko co wysyłają do pl) traci to sens, ze względu na koszty dodatkowe.
                  Primigi o ponad połowę tańsze znalazłam, więc przy wspólnym zamówieniu, pewnie by się opłacało.
                  na angielskim zazwyczaj pojedyncze rozmiary butów tańszych niż u nas, reszta porównywalna do naszych cen sklepowych przynajmniej z tego co mnie by interesowało.
                  nic to, zostaje tkmaxx tongue_out
                  zastanawiam się jeszcze, czy jest jakakolwiek szansa, że wyszłoby taniej kupić przez kogoś ze stanów, kto wysłałby to do pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka