Dodaj do ulubionych

Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuje??

02.10.14, 21:16
Ja czytałam oczywiście opinie na forum dot. tych plecaków i wiedziałam, że są ciężkie, ale to co się robi po włożeniu do nich książki, zeszytów, piórnika, śniadania itd przeszło moje najśmielsze oczekiwania, nie sądziłam, że on będzie aż tak ciężki.

Zastanawiam się czy zostać przy topgalu (bardzo odpowiada nam układ plecaka) ale ta waga mnie przeraża. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać teraz na plecak o wadze połowę lżejszej, bo najlżejsze, które znalazłam ważą 0,5 kg.?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 02.10.14, 21:20
      Podsobny watek zakładałam rok temu. Topgal dla mojej pierwszoklasistki był stanowczo za cięzki i za duży. Teraz w drugiej klasie też nie jest idealny ale ona go kocha miłością wielką i nie chciała zamienić na żaden inny.
      • lee_a Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 06:11
        U nas jak u słonko - pierwsza klasę topgal przeleżał w szafie. Dla drugoklasistki tez nie jest idealnie, ale młoda go wuwielbia i nie chce słyszeć o niczy, innym. Na szczęście córka dość wysoka.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 02.10.14, 21:30
      Ja kupiłam topgala od razu z myślą o jakiejś 3 klasie najwcześniej. Kupiłam bo była promocja i nam się podobał i włożyłam do szafy. Moja pierwszoklasistka pomyka do szkoły z mniejszym i lżejszym.
    • kara13 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 02.10.14, 21:42
      Ja kupilam do 4 i zaluje. Plecak z ksiazkami wazyl 5-6kg. W tym dokupilam juz jej drugi ale na kolkach a za rok kupie LEKKI plecak.
      Topgala nie polecam. Jak sa plecak moze byc tak ciezki. .. 1,2kg
      • pasik Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 02.10.14, 22:33
        Pierwszego Topgala kupowałam jakieś 9 lat temu i one wtedy miały sensowną wagę..nie przekraczały 1 kg.
        Usztywniane plecy bez stelaża, ale mocną pianką. Zresztą pierwszy plecak do tej pory był użytkowany.
        Waży ok 800 gr.
        W tym roku pierwszy raz olałam Topgala..bo nie będzie dziecko nosić 1,2-1,3 kg+ książki.
        Wybraliśmy dla starszego plecak Deutera,a dla młodej 600 gramowy plecak Wolfskina ( jest śliczny , wygodny, pakowny) polecany na forum ( nie zawiodłam się) Fajnie ,że mieliśmy możliwość przymiarki..a z Topgalami wiadomo w ciemno...
      • slonko1335 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 09:12
        Nasz waży poniżej kilograma ale nie ma to wielkiego znaczenia, jest za wielki....ale nie mam porównania, na moją dorbiznę pewnie wszystko za wielkie by było..
    • toslawa Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 02.10.14, 22:45
      Ja topgala sprzedałam w ostatnim tygodniu sierpnia ufff. ...bo jak go naładowalam książkami to masakra. Młody ma herlitza mini i nie narzeka. Podobają mi się te plecaki wolfskin i waga fajna.
    • majarzeszow Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 06:13
      Ja na szczescie nie kupilam, bo by moja pierwszoklasistka nie uniosla. Topgala (slicznego i niezniszczalnego chyba) ma moj czwartoklasista. Niestety jest ciezki jak nieszczescie sad Nosi go drugi rok, w trzeciej klasie jeszcze nie odczulismy jego wagi, bo syn jest duzy, a plecak nie za bardzo wypakowany. Ale teraz w czwartej to masakra jakas sad
    • baskokvet Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 08:27
      ja żałuje, ale dlatego,że żadnych ksiązek nie noszą. Moja córka jest duża, wysoka i wiedziałam jakie gabaryty ma topgal, ale teraz rzadko go nosi, bo taszczy do szkoły tylko śniadanie.
    • grouse1 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 08:44
      Moje chłopaki mają plecaki z Jacka Wolfskina, jeden waży 600g, a drugi 400g. Po zapakowaniu książek wydają mi się ciężkie, więc aż strach pomyśleć ile waży zapakowany topgal. Aż z ciekawości wieczorem spakuję do plecaków wszystkie książki chłopaków i zważę smile
      • patatajowa Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 08:53
        topgal waży 400-500 gram wiecej. z książkami czy bez wink
        dla mnie to był super wybór ,moj syn nosi ten sam model od 1 klasy-teraz 3.
      • czarneoczy Grouse1 daj linkę do plecaków.... 03.10.14, 10:07
        znalazłam ten wolfskina a tego 400 gramowego nie widzę u nich na stronie...
        • grouse1 Re: Grouse1 daj linkę do plecaków.... 03.10.14, 10:49
          Berkeley S ma mój wyższy syn, a mały i chudziutki ma Kickflip. 😊
          • hanna79 Re: Grouse1 daj linkę do plecaków.... 03.10.14, 12:13
            A gdzie można dostać tego Kickflip?? W google nic mi nie wyrzuciło uncertain
            • grouse1 Re: Grouse1 daj linkę do plecaków.... 03.10.14, 12:41
              Kupowałam na koniec sierpnia w ich sklepie we Wrocławiu w Magnolia Park.
    • zaba133 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 10:54
      ja kupilam 2 lata temu do 1 klasy i trzeci rok sprawdza sie super- tyle, ze kupiłam dla wysokiej 7 latki
      w tym roku dla 6 letniego pierwszaka kupilam herlitz, bo lepiej leży, różnica w wadze nie jest wielka 20 dkg !
      ale pierwszaki u nas teraz dużo mniej noszą
    • hana.jaworska Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 12:21
      dzieci nie powinny nosic ciezarów. moze od razu wyslijmy je do kopalni.
      • patatajowa Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 13:22

a jaką proponujesz na początek? I od jakiego wieku juz można coś dźwigać?
    • ciotka.aka Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 13:19
      ja tak jak zaba133 kupiłam dla wysokiego 7 latka, pokochał swój plecak miłością bezwarunkową i podobnie stwierdzam, że różnica w wadze jest rzędu 20 dkg (wszystko zależy od skali to może być dużo lub mało). Plecak jest świetnie wyprofilowany i bardzo wygodny.
    • blizniaki14 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 13:46
      Nie żałuję, moi noszą plecak tylko od samochodu do szkoły, w szkole siedzą w jednej klasie więc nie muszą dźwigać, a wiem,że plecak wystarczy im spokojne do klasy trzeciej, bo jakość jest dobra. Straszy syn nosi trzeci rok i wygląda jak nówka. Inne plecaki też są dość ciężkie. Poza tym nam też odpowiada jego układ, kieszonki, przegrody itp smile
      • eryk2601 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 16:05
        Dla mnie topgal jest super,jakość rewelacyjna.Syn w pierwszej i drugiej klasie nosiłTteraz kupiłam wolfskina,bo nie chciał już nosić dinozaura tylko jednolity czarny.Też bardzo mi się podoba,faktycznie jest lżejszy.
    • erlenmeyerka Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 16:35
      Ja nie kupiłam, ale jakbym kupiła, to bym żałowała.

Mamy Herlitza Mini, który i tak jest mniejszy niż Topgale, i nadal za duży jak na potrzeby. Córka nosi do szkoły piórnik, śniadaniówkę, małą woda mineralną. Czasem jakąś książkę, od wielkiego dzwonu dwie. Wsio. Mały plecak wycieczkowy by wystarczył.
      • gaja246 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 18:44
        My też mamy Herlitza Mini, bardzo jesteśmy zadowoleni. Moja córka jest bardzo drobna, więc mini leży idealnie i jest leciutki. Ale muszę przyznać że wypełniony w 100%. Moja pierwszoklasistka nosi codziennie podręcznik Tropiciele+ ćwiczenia z matematyki+ ćwiczenia z j. polskiego, zeszyt w linię, w kratkę, brudnopis, zeszyt kontaktowy. 2 razy w tygodniu dużą książkę z j.ang+ ćwiczenia. No i standardowo piórnik, bidon, śniadaniówkę, strój na W-F 3x w tygodniu...
        • blaszany_dzwoneczek Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 21:03
          Moja to wszystko trzyma w szkole łącznie z piórnikiem. Nosi tylko czasem jedne ćwiczenia albo ksiażkę jak ma coś do odrobienia w domu, a nosi rzadko, bo odrabia w czasie świetlicowym i zostawia w swojej szufladce w sali. Picie mają w sali (baniak i jednorazowe kubeczki), więc na ogół nosi śniadaniówkę, dzienniczek i teczkę tekturową na prace, żeby jej się nie pogniotły jak bierze je do domu.
          • lucyjkama Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 22:41
            Bardzo mało nosi.
            Córka ma niestety sporo do dźwigania:
            elementarz
            ćwiczeniówka
            3 zeszyty (kratka, linia, kontakty)
            teczka na xerówki
            śniadaniówka+picie
            do tego 3 razy strój na w-f
            2 razy w tygodniu religia- ćwiczeniówka i zeszyt i angielski - 2 grube książki A4

W dni z angielskim i religią jest ciężkosad
            Tornister póki co nosi herlitz mini i jest zadowolona ale w szafie mam jeszcze 3 inne plecaki tongue_out
    • toslawa Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 20:02
      Nam topgal sie bardzo podobał i nadal uważam że ti super plecak i wizualnie i funkcjonalnie. Ale jak miałam w domu dwa to porównanie wagowo wielkosciowe wypadło na korzyść herlitza mini. W sumie syn oprocz sniadaniowki i butelki mało nosi bo prawie wszystko zostawia w szkole, nawet piórnik ; )amMam zdjęcia porównując oba plecaki ale nie umiem wkleić
      • basi-a27 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 03.10.14, 22:34
        ja kupiłam córce do 2 klasy Topgala teraz chodzi w nim 2 rok. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Jest ciężki bo noszą dużo książek + strój na wf i obuwie zmienne trzeba codziennie brać. Ale bardzo pakowny ma dużo potrzebnych przegródek no i nie zniszczył się w ogóle. Mamy drugi plecak taki całkiem lekki średnio usztywniany, ale córka go nie lubi bo mimo że jest lżejszy to jest niepraktyczny nie ma dna usztywnianego wszędzie się przewracał i książki się w nim niszczyły.
      • pomilak1 Toslawa 04.10.14, 08:44
        Toslawa mogłabyś mi przesłać te Twoje zdjęcia na maila gazetowego? (pomilak1@gazeta.pl)
        Mój synek idzie za rok do szkoły ale już teraz staram się "ogarnąć" temat plecakówsmile
        Jest drobniutkim chłopcem jak na swój wiek, więc chciałabym coś małego i lekkiego smile
        • toslawa Re: Toslawa 04.10.14, 12:42
          Wysłałam wink
          • pomilak1 Re: Toslawa 04.10.14, 15:04
            Dziękuję!
            Po tych zdjęciach co raz bliżej min do herlitza wink
            • sylwina76 Re: Toslawa 04.10.14, 17:25
              Ja nie jestem zachwycona topgalem ale córka się uparła... Syn w klasach I - III miał Hamę - nie ma porównania.
    • pomilak1 Cena 05.10.14, 09:34
      Tak przeglądam te plecaki i zastanawiam się czy nie kupić już teraz chociaż jednego dla synka na przyszły wrzesień tongue_out
      Podoba mi się ten Herlitz Mini i widzę, że jest duży rozstrzał cenowy od 106zł do nawet 220zł. Warto kupić teraz tego MINI za te 106zł? Może są jakieś wyprzedaże, promocje w roku szkolnym i nie ma co teraz zagracać sobie mieszkania wink
      • jana111 Re: Cena 07.10.14, 10:43
        W merlinie po 79,99 zł (a chyba początkiem września były 20 zł tańsze)
      • natbar Re: Cena 07.10.14, 11:49
        Ja kupiłam tego herlitza Miniza 50 pln tydzień temu w merlinie, oczywiście na przyszły wrzesień smile, może poczekaj bo 106pln to jakiś kosmos- teraz na merlinie sa po 79,99
    • olga727 Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 05.10.14, 14:21
      tedesca1 napisała:
      > Zastanawiam się czy zostać przy topgalu (bardzo odpowiada nam układ plecaka) al
      > e ta waga mnie przeraża. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać teraz na plecak
      > o wadze połowę lżejszej, bo najlżejsze, które znalazłam ważą 0,5 kg.?

Ja Topgala kupiłam 3 lata temu(też do pierwszej klasy,dla starszej córki),wytrzymała z nim semestr,a potem kupiliśmy jej plecak z Barbie.Przechodziła z tym tańszym plecakiem 1,5 roku(pół pierwszej i cała druga klasa),a w III kl. wróciła na rok do Topgala.Teraz w IV ma inny lekki plecak.
      • toslawa Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 07.10.14, 13:50
        Hmm ale to są nowe herlitze mini i ktoś pisał że tam a4 się nie mieści. my mamy stary mini bez promocji w realu 170 zł był
    • ju_mi Re: Kto kupił do pierwszej klasy topgala i żałuj 08.10.14, 11:30
      Ja nie żałuję. Nasz Topgal waży 0,86kg. Jest gabarytowo duży, owszem, ale syn w niektóre dni dużo nosi więc rzeczy się przynajmniej swobodnie mieszczą. Dla mnie ważne jest to, że plecak jest świetnie wyprofilowany, ma dobre szelki i to przynajmniej częściowo łagodzi ciężar i ilość noszonych rzeczy. Syn też lubi swój tornister i jest zadowolony z jego funkcjonalności (kieszonki, schowki, zakamarki) więc uważam, że był to dobry zakup smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka