laleczkamajeczka 14.10.14, 09:59 Chcę kupić synowi zestaw silników lego. Proszę napiszcie , który zestaw na początek wybrać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karola399 Re: lego silniki 14.10.14, 11:33 a to do jakiegoś konkretnego zestawu lego? bo z tego co się orientuję są różne zestawy i różne silniczki do nich pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
karola399 Re: lego silniki 14.10.14, 11:34 sklep.berpo.pl/product_info.php?products_id=1069 tutaj są takie postawowe pasujące do większości zestawów z lego technic Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: lego silniki 14.10.14, 13:44 Nie mamy jeszcze żadnych klocków technik, to będzie dopiero pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bim-bol Re: lego silniki 14.10.14, 14:01 To moze warto zastanowic sie nad jakims gotowym zestawem z silnikami na poczatek - 42008 lub 42025 to chyba najtansze. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: lego silniki 14.10.14, 20:21 dobrze by było mieć jednak klocki technics bo lepiej się buduje jak się ma do dyspozycji elementy typu łączniki, zębatki, kółka itp Odpowiedz Link Zgłoś
julvik Re: lego silniki 14.10.14, 20:30 To niech lepiej najpierw pobuduje z techicsów samych a jak się wdroży to dopiero wtedy silnik Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lego silniki 14.10.14, 20:48 jesli nie macie żadnych technicsow to nie zabardzo będzie do czego wykorzystać te silniki. Syn buduje od zeszłego rogu z technice,traktor,koparkę,smieciarke itp. Jak to złożysz to w każdej instrukcji na końcu jest opcja jak zamontować do danego modelu te "silniczki" no i jeszcze tylko uprzedze ze jesli to początek twojego syna z technice to zestawy są trudniejsze i na początku moze być potrzebna pomoc,(mój jak zaczynał miał 7,5). Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: lego silniki 14.10.14, 21:39 Właśnie zastanawiałam się nad koparką. Myślę że syn sobie poradzi lepiej niż ja Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lego silniki 14.10.14, 21:42 to jesli koparka to od razu ci napisze ze drugie tyle wydasz na silniki. jeden zestaw nie wystarczy. mowie o zestawie 8293. Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: lego silniki 14.10.14, 21:57 Właśnie myślałam o koparce i tych silniczkach. Czy wtedy to wystarczy czy jeszcze coś trzeba dokupić? Gdzie najlepiej kupić te zestawy? Patrzyłam jakie są ceny na allegro , ale zastanawiam się czy bywają promocje np przed świętami w tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 10:58 Trzeba też pamiętać że nie do wszystkich zestawów pasują te same silniczki. aczkolwiek ten zestaw 8293 jest dość uniwersalny. A o której koparce myślałaś? bo też są różne wersje Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 11:03 trzeba tez pamietac ze nie kazdy zestaw da się "zmotoryzować" www.youtube.com/watch?v=Ghyy3yBBW3o obejrzyj sobie np taki filmik , pod spodem masz co potrzeba do takiej wersji akurat-tzn ile "silników" i jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 11:15 Ale na tym filmiku jest więcej silniczków niż w tym zestawie. z tego co udało mi się zrozumieć to mając ten podstawowy zestaw silniczków ta koparka będzie sterowana manualnie i ramię będzie się ruszać góra, dół, i obracać o 360 stopni no i jest otwierany ten chwytak, ale wszystko to manualnie. I wydaje mi się żeby tak działało jak na tym filmiku to trzeba jakoś odpowiednio to zaprogramować Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 11:35 zgadza się. dlatego tez wczesniej pisałam ze jezeli planuje kupic koparke to jeden zestaw nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 11:44 A może na początek lepiej kupić zestaw bez silniczków? Żeby zobaczyć czy w ogóle się wciągnie, zestaw z możliwością późniejszego dołączenia silników. Z tego co wiem nie wszyscy chłopcy interesują się technikiem Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 12:11 tez juz była taka rada zwłaszcza ze załozycielka wątku napisała ze technicsów nie mają jeszcze żadnych Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: lego silniki 15.10.14, 16:19 syn właśnie chce silniczki , a z lego technik budował u kolegi Odpowiedz Link Zgłoś
els.ol Re: lego silniki 15.10.14, 16:37 Pooglądaj też Lego Mindstorms - mój mąż z córką (6lat) ostatnio całe wieczory składają. Młoda sobie super radzi, składa z instrukcji, rzadko popełnia błędy. Tatuś podpina silnik i programuje i mają zabawę na kilka dni, później nowy robocik. Sprawdź w swoim domu kultury czy nie mają zajęć z lego mindstorms. Mój mąż takie zajęcia prowadzi, ale ma kilku znajomych w różnych miastach, gdzie też się takie zajęcia odbywają. 2-3 lata temu był projekt unijny, wiele domów kultury skorzystało, dostali klocki za gruuuube pieniądze (po 8 dużych zestawów) i teraz mają klocki i za kilka zł (u nas 10zł za 1,5h) chłopcy mają zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 16:57 dobrze powiedziane-poogladaj, bo cena zaporowa zdeczka syn chodzil na zajecia z robotyki u nas, zafascynoiwany tematem, ale jak sprawdziłam ceny to... Odpowiedz Link Zgłoś
karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 17:38 lego mindstorms to droga impreza niestety Odpowiedz Link Zgłoś
els.ol Re: lego silniki 15.10.14, 18:01 Ale może i u Was są takie zajęcia? Chodzą głównie chłopcy, ale dziewczynki też pojawiają w grupach - polecam, bardzo rozwojowe, choćby tylko na zajęciach mieli poćwiczyć! Zainteresujcie się ofertą domów kultury, stowarzyszeń działających w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: lego silniki 15.10.14, 20:00 Syn chodził na robotykę , teraz chce zapisać się na 3 etap czyli lego mindstorms (tylko u nas to prawie 600 zł za 12 zajęć) lub kupić zestaw z silnikiem i zastanawiamy się co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo02 Re: lego silniki 15.10.14, 22:44 Jak dobrze poszukasz to za tą kasę uda Ci się kupić NXT 2.0 lub EV3. Mój młody ma oba te zestawy. Przeszedł 2 etapy zajęciowe. Na poziomie mistrzów już się niczego nie nauczył, wg mnie te zajęcia są dość istotne na początku pracy z Mindstorms. Później jak dzieciak zaskoczy projektowanie szkoda pary i kasy. Ja kupiłam NXT za 700zł a EV3 EDU w wybrakowanej wersji bez akumulatora za 600zł. Okazji jest od groma trzeba tylko je znaleźć pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś