Dodaj do ulubionych

plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6latki)

10.01.15, 22:01
Przede mną wybór plecaka/tornistra dla drobnej sześciolatki. Zależy mi na tym, żeby pomieściło się A4, te podstawowe książki, które teraz pierwszaki noszą i dość spora śniadaniówka (młoda będzie w szkole od 7:30 do 16:30). No i żeby był lekki. Starsza córa ma Topgala, którego ona kocha a ja nienawidzę za jego wagę. Rodzice pierwszaków, 6 latków - jakie macie spostrzeżenia? Myślę o Majewskim, Pasko, ewentualnie Herlitz. Raczej jednak wąski plecak niż szeroki tornister.
Obserwuj wątek
    • witka55 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 10.01.15, 22:25
      poważnie myślę dla mojego drobnego 6-latka (teraz ma 115cm wzrostu) o plecaku turystycznym - taki jest u mnie w sklepie po przecenie za 55zł:
      www.mountainwarehouse.com/rucksacks/rucksacks-backpacks/daypacks/bolt-18l-p6718.aspx?cl=BLUE
      ZALETY:
      - bardzo lekki i nie za duży,
      - dodatkowy pas biodrowy odciążający plecy oraz pas zapinany na piersi
      - szybkie zapięcie plecaka na zamek

WADY:
      - plecy nie są zupełnie usztywnione, jest tam grubsza warstwa usztywnienia, ale nie są sztywne
      - mało kolorowy jak dla pierwszaka - ale znalazłam fajne aplikacje do naszycia
      - mało kieszeni w środku - co może też być też jego zaletą wink

Jak myślicie - spisze się taki plecaczek?
      • solaris31 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 13:36
        ten linkowany plecak jest bardzo duzy. nosi go moja 11 latka na zajęcia dodatkowe. jest lekki, ale nie jest sztywny, a dla dziecka z pewnym obciążeniem na plecach jednak usztywnienie to dobra rzecz.

w temacie - moja córka nosi herlitz smarta, jestem zadowolona. starsza miała herlitz midi, uzywała przez 3 lata wink potem stwierdziła, że to obciach wink

polecam tornistry herlitz, wyglądają masywnie, ale są lekkie w gruncie rzeczy. i dobrze leżą na plecach.
    • frestre Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 10.01.15, 22:28
      mamy herlitz smart (syn 113 cm i 19 kg gdy ruszał z nim na plecach)
      czasem pełny, czasem luz
      zależy ile książek ma ze sobą ( bo praca domowa, bo książki do dodatkowego angielskiego )
      uważam, że zakup udany, nic z nim się nie dzieje....
      • kitty4 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 23.01.15, 14:24
        Frestre - faktycznie - drobnego masz dzieciaczka. Moja córka w wieku 4 lat i 4 m-cy ma 123 cm i 22 kg. No ale dzieci są różne.
    • edelstein Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 10.01.15, 22:39

• i_love_strawberry Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 10.01.15, 23:12
        Przez niecałe pół roku przerobiłam już i Majewskiego i Herlitz Mini i Topgal. Mimo, ze Topgal ogromny i cięzki to mój drobniutki 6-latek lubi go najbardziej. Uwielbia te duże ilosci przegródek.
    • marshi Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 16:26
      Z mojego doświadczenia polecam tornister Hama. Wiem jest duży, stosunkowo ciężki na początku, ale niezawodny. Syn nosi go piąty rok, zaczął jako drobny siedmiolatek. Obecnie w 5. klasie waży 30 kg i ma 144 cm wzrostu. Plecak przeszedł wiele, a wciąż wygląda doskonale.
      Piorę go w pralce, tak tak, chociaż wg instrukcji tylko mycie powierzchowne. Teraz zmieniamy, bo syn marzy o bardziej młodzieżowym.

Córka, obecnie 4. klasa sp
      - tornister z Hello Kitty, jakich wiele, nie wytrzymał nawet pół roku
      - Herliz be.bag, reklamacja w trakcie trzeciej klasy
      - teraz mamy Hama All out i do tej pory sprawuje się bez zarzutu, również piorę w pralce.

• antyka Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 17:19
        Moja szesciolatka nosila Herlitz Mini - bylam dosc zadowolona - wtedy. Po pierwszej klasie kupilismy topgala, corka nosi go juz 1,5 roku i wciaz wyglada jak nowy, czego nie moge powiedziec o Herlitzu (kilka rozdarc, szwy po prostu puscily). Topgal byl kilka razy prany w pralce, przezyl. No, ale jest dosc ciezki jednak. Dla bardzo drobnej szesciolatki zalecalabym mimo wszystko Herlitz Mini - po roku zmienic na cos wiekszego.
    • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 17:49
      Herlitz mini, ten ze starszej kolekcji, już niedostępny w sprzedaży, jest idealny. Niemal identyczne są te:
      allegro.pl/lekki-tornister-plecak-szkolny-tiger-boy-hit-lodz-i4926430550.html
      Tornister jest bardzo bardzo zgrabny. Na plecach dziecka 115- 120 cm wygląda idealnie. Inne tornistry
      wyglądają jak mikrofala na plecach wink
      Wszystkie potrzebne rzeczy się mieszczą, ba nawet stosy zabawek jakie córka przynosi do szkoły w piątki.
      Ja miałam fioła na punkcie plecaków dla dziecka. Maiłam w domu topgala, ecco, berkeley s, herlitz compac i mini, scout nan deuter junior. W końcu wszystkie albo odesłałam albo odsprzedałam a zostawiłam herlitz mini i berkeley s (ale ten jeszcze nie używany).
      • agni71 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 18:07
        a jak dla mnie te Herlitze strasznie małe, rzeczy mieściły się, ale na wcisk. Odbierałam kiedyś z córką jej koleżankę, która miała Herlitza i był problem, żeby niepotrzebny szalik upchnąć do tornistra. W Topgalu jednak luz.
    • els.ol Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 19:42
      Drobna 6-latka (116cm, około 20kg) tornister Herlitz Smart - w sam raz... miałam kupioną Hamę, żałuję trochę, że nie zostawiłam, kupiłam Smarta bo był ciut mniejszy. Jest w porządku, mieści ile powinien, za wielki nie jest. Wbrew pozorom wcale tak mało nie noszą. Mniejszy byłby dla nas za mały. Dużo zostawiają w szafkach, a mimo to Smart wypełniony.
      • pomilak1 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 20:21
        A jaką Hamę polecacie?
        Byłam zdecydowana na Herlitza Mini, ale zaczynam się rozglądać i widzę że na Herlitzie i Topgalu świat się nie kończy wink Synek od września idzie do szkoły, ale jest drobny. Mierzyłam mu smarta w sklepie i wydawał mi się duuuużo za duży uncertain
        • ewa-ef Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 20:33
          Będę obserwować temat, bo też mam drobnego zerówkowicza.
        • edelstein Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 22:02
          Hama robi dla lego.Perfekcyjny tornister dla chudego dziecka.
          • pati1707 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 23:01
            Mojemu siedmiolatkowi 23kg,130cm kupiłam Herlitz Smart Transformers i u nas sprawdza się w 100%.Syn codziennie nosi komlet książek,plus dwa razy w tygodniu angielski i religię,piórnik,śniadaniówkę oraz butelkę wody min.jednym słowem sporo sad w szkole zostały tylko buty zmienne i strój na w-f.Do tej pory nic nie pękło,nic się nie urwało,nawet nie był jeszcze prany.
            • mamusia-myszeczek Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 11.01.15, 23:22
              A ja zachecona opiniami na forum kupilam beckmana i jestem bardzo zadowolona.super regulacja-pas biodrowy, pas piersiowy, oslona na deszcz (juz sie przydala).lekki, bardzo dobrze dopasowany do plecow i jedyny w klasie.dla rodzenstwa na pewno nie kupie herlitza.przeszadza mi ze jestkilka jednakowych plecakow w klasie i dzieci sie myla ktory jest kogo.
            • lee_a Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 08:34
              tak, tylko siedmiolatek o wadze 23 kg i wzroście 130 cm to jednak sporo większe dziecko niż 19kg dziewczynka o wzroście 115cm. Jak założy Topgala starszej siostry to się przewraca jak żuczek na plecy. Jestem zdecydowana kupić plecak choćby na rok, byleby był niezbyt ciężki. A potem kupi się większy i już. Obejrzę te Beckmanny i poprzymierzamy jeszcze Smarty, może ten Majewski też dałby radę? Zobaczymy...
              • kornnella Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 13:51
                Dokładnie. A 15 cm to czasem 2 lata rośnięcia
              • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 15:30
                >Obejrzę te Beckmanny i poprzymierzamy

On jest ogromny. Widziałam u kilkorga dzieci w szkole córki. Może na wzrost 130 cm jeszcze ujdzie, na mniejsze dziecko się nie nadaje.
                • mamusia-myszeczek Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 17:11
                  Chyba zartujesz albo mylisz plecaki.moja corka we wrzesniu miala 120 cm i jest raczej z gatunku patyczakow.uwazam go za plecak niemal idealny i ciesze sie ze za rok dla mlodszej corki juz nie musze szukac plecaka z innej firmy a ona na pewno bedzie mniejsza od siostry
                  • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 17:28
                    Nie żartuję i plecaków nie mylę. Tyle godzin spędziłam oglądając różne plecaki że nie ma mowy o pomyłce.
                    beckmann.pl/glowna/8-plecak-superstar-2014-7049980114270.html
                    Taki widuję niemal codziennie. Jest wąski i zza pleców nie wystaje, za to jest strasznie dłuuugi i bardzo pojemny, tworzy na plecach wielki wór (jakby dziecko było spakowane na tygodniowy wyjazd). Niekorzystnie wygląda na dziecku o pół głowy wyższym od mojej córki która ma 120 cm.
                    • sonrisa06 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 17:35
                      Zgadzam się z lucyjką ja też ten plecak widuję. To jest plecak dla bardzo szczupłego i wysokiego dziecka, ponieważ jest rzeczywiści wąski, ale długi. Nawet go nie ratują te szelki wszyte niżej. Obciążony książkami jeszcze gorzej wygląda.
                      Dla mnie plecak powinien kończyć się wraz z plecami. I tak się u mojej córki kończył Herlitz mini. Uważam, że tragicznie to wygląda jak plecak na połowę tyłka dziecku wisi.
                      Nie piszcie, że on się dla niskich dzieci nadaje, bo się nie nadaje. Chyba, że komuś nie przeszkadza, że tak fatalnie wygląda.
                      • dorga1 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 07.03.15, 13:34
                        To że widujecie te plecaki, jak wiszą na innych dzieciach to nic nie znaczy. Najprawdopodobniej są źle podregulowane. One mają paski do regulacji, takie jak plecaki turystyczne, wystarczy plecak dopasować do dziecka. Jest również możliwość zmniejszenia objętości plecaka.
    • bunkowa Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 06:57
      Moja drobna młoda (teraz 120cm) dostała do pierwszej klasy berkeley s. Maksymalnie podociągany leży idealnie, wszystko mieści. Spokojnie starczy na klasy 1-3 bo jest solidnie uszyty i nie pstrokaty (więc nie znudzi się tak szybko) - dla koloru i rozweselenia dopinamy różne maskotki przywieszki smile
    • saszanasza Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 08:48
      Dla mojej drobnej (17-18 kg. i 118 cm.) 6 latki, wyłącznie stary Herlitz mini pasuje, ew. jak pisała Lucyjkama linia Tigerów. Dziecko zadowolone, ja również. Pojemnościowo wystarczy, bo dzieciaki praktycznie nic do szkoły nie noszą.
      • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 15:33
        Oj moja nosi bardzo dużo sad
        Elementarz, ćwiczenia, 3 zeszyty, angielski książka+ćwiczenia, religia książka i zeszyt no i oczywiście piórnik, jedzenie, picie, zabawki raz w tygodniu. Dużo tego jest szczególnie w dni z angielskim i religią. Ważyłam wczoraj tornister i wyszło że dziecko 20 kg ma do dźwigania 3,2 kg (bez zabawek).
        No ale i tak do herlitza mini wszystko wchodzi bez problemów.
    • ata.73 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 10:56
      herlitz smart - trochę ciężki, ale jakościowo okay, pasuje także rozmiarem na " przeciętną" sześciolatkę. Mieszczą się wszystkie książki i piórnik + szpargały na świetlicę ( w tym zazwyczaj jakaś dodatkowa książka lub zabawka) + worek ze strojem na balet. Starsza córka też miała herlitza- tylko inny model. Po trzech latach użytkowania był ciągle w dobrym stanie. Dzieci w czwartej klasie zazwyczaj wymieniają plecaki ( a może tylko w naszej klasie była taka modasmile)
    • novanovna Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 12:16
      Ech, sześciolatki w pierwszej klasie też potrafią dużo nosić. Ja swojej pierwszoklasistce (siedmiolatce- zaczynała rok z ok.122 cm. wzrostu) wybrałam BERKELEY S i z decyzji jesteśmy obie bardzo zadowolone. Plecak sam w sobie lekki, świetnie leży, neutralny jeżeli chodzi o wzornictwo a przy tym bardzo dziewczęcy (mamy mallow woven checks)- na pewno posłuży kilka lat. Wszystko się mieści, łącznie ze strojem na basen i wf. Może tylko siateczka na bidon z boku trochę ciasna, ale to już szczegół. Teraz na Zalando w świetnej cenie wzór dla chłopca, właśnie kupiłam dla bratanka który jako sześciolatek idzie od września do pierwszej klasy (a z niego prawdziwy szczypiorek i drobnica wink
      www.zalando.pl/jack-wolfskin-berkeley-s-plecak-ja443n002-c11.html
      • sonrisa06 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 13:07
        Moja w 1 klasie miała herlitz mini. Szła jako siedmiolatka, ale była bardzo drobniutka. Masz tornister świetnie się sprawdził. To był najlepszy wybór.
        Teraz w 2 kl nosi plecak paso. Nie jest to jakaś rewelacja, ale nieduży jest, zgrabny, bardzo pakowny i o dziwo porządny. Myślałam, że się od razu rozleci, a tu półrocze, a on nadal jak nowy. Pewnie jeszcze do 3 kl posłuży. No i ma tą zaletę, że jest bardzo, bardzo lekki.
        Prawda jest jednak taka, że zarówno w pierwszej klasie tornister jak i teraz plecak noszę w tą i z powrotem ja, a córka tyle co z klasy do świetlicy.
      • enoma Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 13:43
        Napisz mi proszę, czy dziecko nie ma problemu z zapinaniem tych bocznych pasków? A może nie zapina tylko tak sobie wiszą?
      • kornnella Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 13:50
        A mnie nieco Berkeley S zaskoczył na minus na żywo i go nie kupiłam. OT taki plecak szmatka. No chyba ze kwadrans macania to było za mało zeby odkryć jego wybitne zalety. Żałowałam bo to był mój pewny kandydat.
        Przyznaje ze dla dziecka wzrostowo poniżej 125 cm z tornistrów to tylko Herlitz Mini pasuje z tych co mierzyłam mojemu tak w perspektywie zakupu jak miał 6 lat. Nie spotkałam nigdzie stacjonarnie Hamy, ale też niespecjalnie planowałam wydawać 4 stówy.
      • cyprysiowa Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 13.01.15, 11:01
        Syn nosi barkleysa w kolorze dark teal
      • grouse1 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 16:18
        Ja mam dwóch pierwszoklasistów:
        - 7-latek 25 kg i 125 cm - ma Berkeley S czarny, sam wybrał i jestem zadowolnoa.
        - 6 latek 18 kg i 112 cm - ma Kickflip też z Wolfskina. Pasuje idealnie, wszystko się mieści. Przednia kieszonka mogłaby być ciut większa.
    • 08maja Re: Hama Lego 12.01.15, 19:04
      Czy ktoś ma taki plecak Hama lego EASY - waży 760 gram, jestem ciekawa jak się sprawuje, dla to na razie typ nr 1, a szukam czegoś nie różowego, usztywnionego ale lekkiego dla córki która ma 110 cm, z informacji na niemieckiej stronie wynika że jest on polecany od 105 https://pl.hama.com/bilder/00103/det/00103196det.jpg
      i pytanie do użytkowników topgala czy plecak można użytkować bez stelaża i o ile mniej więcej będzie lżejszy , biorę pod uwagę model CHI 710, ale jest trochę ciężki - 940g https://www.topgal.cz/products/medium/chi_710_a.jpg
      • sonrisa06 Re: Hama Lego 12.01.15, 19:15
        Tego topgala brałam pod uwagę dla mojej córki do 2 klasy, ale stwierdziłam, że jest za duży i za ciężki. Dokładnie porównywałam wymiary i wagę do innych plecaków i jednak zrezygnowałam z zakupu.
      • lucyjkama Re: Hama Lego 12.01.15, 19:40
        >czy plecak można użytkować bez stelaża i o ile mniej więcej będzie lżejszy

Ten stelaż to leciutka rurka aluminiowa, wazy tyle co 3 piórka wink Topgale ze stelażem są cięższe niż te bez stelaża bo mają zupełnie inną konstrukcję a nie dlatego że rurka dużo waży.
        • kjarosz82 Re: Hama Lego 12.01.15, 20:35
          Mój 6-latek (120cm,20kg,więc dość wysoki) od września użytkuje tigera (taki typ, dokładnie te wymiary,ale inny rysunek allegro.pl/titanum-tornister-tiger-family-7-modeli-waga-0-7kg-i4964325018.html ). Mierzył Hamę (ale nie Lego,tylko jakąś inną),to myślałam,że padnę ze śmiechu. Herlitz Smart był znośny, ale jednak do połowy pupy mu wisiał. Zaryzykowałam tego Tigera z neta bez mierzenia i nie żałuję. Wymiarami idealny dla syna, mieści się wszystko,ale fakt,że w ich szkole wiele nie noszą. Jednocześnie jest najmniejszy jaki mógłby być, ponieważ teczka na A4 mieści się tak na styk. Jest bardzo lekki (a ja koniecznie chciałam,żeby był sztywnym pudłem,żeby mu się rzeczy w środku nie gniotły). Majątku nie kosztował,jeśli przetrwa cały rok to będę zadowolona(na razie wygląda jak nowy). Nie mam ciśnienia,żeby nosił go przez całe 3 lata, chciałam,żeby teraz było mu wygodnie i nie wyglądał jak ślimak z domem na plecach (porównanie zaczerpnięte z ubiegłorocznych wątków tornistrowych, które pilnie śledziłam smile
          • 08maja Re: Hama Lego 12.01.15, 20:52
            kjarosz82 napisała:

> Mierzył Hamę (ale nie Lego,tylko jakąś inną),to myślałam,że padnę ze śmiechu.
            Wiem że Hama z serii step jest duża - waży ok 1200, mi chodzi o model LEGO Easy ważący 760, czyli tyle co Tiger, niestety nie widziałam go na żywo dlatego pytam o opinie dotyczące konkretnego modelu a nie marki
            • kjarosz82 Re: Hama Lego 13.01.15, 13:22
              tak,to chyba była Hama step by step.Z serii Lego nie widziałam na żywo (wymiary i waga ok,ale synowi kompletnie nie podpasowały obrazki,więc nie szukałam nawet)
          • enoma Re: Hama Lego 12.01.15, 20:56
            kjarosz82 gdzie kupiłaś Tigera z innym rysunkiem? W necie gdzieś? Ciągle widzę te, co w pokazanej przez Ciebie aukcji, a średnio mi one podchodzą sad
            • kjarosz82 Re: Hama Lego 13.01.15, 13:14
              na allegro, w sierpniu 2014 (znalazłam winnym sklepie,mamy dokładnie taki www.inbook.pl/p/s/626889/artykuly-szkolne-i-biurowe/tornistry/tornister-tiger-fans-nature-quest?rdir=gs&lkst=41777&gclid=CI2TqN74kMMCFanMtAodHlAAwA)
      • porzeczka_mocna Re: Hama Lego 12.01.15, 21:11
        Tego Topgala z motylkami ma moja córka, która chodzi teraz, jako 7-latka - do pierwszej klasy. Plecak jest wspaniały, pakowny, wygodny. Tylko że on jest spory - wg mnie dla dziecka o wzroście 110 cm się kompletnie nie nadaje, na mojej córce wygląda ok, ale ona jest duża, ma coś koło 137cm oraz 30 kg, Wydaje mi się, że dla dziecka mniejszego niż, powiedzmy, 128 cm, ten plecak będzie jednak zbyt duży.
      • edelstein Re: Hama Lego 18.01.15, 21:31
        Widzialam
        • edelstein Re: Hama Lego 18.01.15, 21:33
          Ucielo.Ogladalam ten plecak i mi b.brakuje w nim dodatkowych kieszeni.
    • dombrufka Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 21:11
      Córka ma Berkeley S, i szczerze polecam. Lekki, pakowny, wygodny, neutralne wzornictwo, bez pstrokatych nadruków które mogą się szybko znudzić.
      • sagaa Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 22:05
        Właściwie zakładając taki wątek należałoby doprecyzować co rozumiemy przez określenie "drobny sześcioletek" wink Pół biedy jak niektórzy piszą, że ich pierwszoklasistka o wzroście 122 cm nosiła plecak TopGala wink, gorzej jak niektórzy nie precyzują wzrostu i dopiero w toku dyskusji wychodzi, że drobna pierwszoklasistka, poszła do szkoły w wieku 7 lat, mając 122 cm wzrostu i mama zakupiła jej plecak Beckamann (bardzo fajny zresztą, ale dość długi i dla drobnych sześciolatków zdecydowanie za duży).

Wracając do tematu: u mojej sześcioletniej córki, pierwszoklasistki sprawdza się tornister Titanum Tiger. We wrześniu córka miała około 110-111 cm wzrostu i ważyła 16,5 kg. Tornister nie jest może wybitnie pojemny, ale może to i dobrze, bo wypełniony książkami, śniadaniówką, piórnikiem i strojem na w-f waży wystarczająco dużo. Córka nie zawsze nosi to wszystko jednocześnie, ale minimum czyli: piórnik, śniadaniówka, 3 zeszyty i teczka tekturowa na rysunki jest zawsze. Czasami zabiera też do domu elementarz.

Wybierałam pomiędzy tornistrami: Titanum Tiger, Herlitz Mini ("nowa" wersja, taka jak jest aktualnie dostępna) i Beckmann.
        Jeśli chodzi o Titanum i Herlitz Mini to są prawie identyczne, nawet waga różni się nieznacznie. W środku, w obu plecakach są materiałowe przegródki, trochę denerwujące, ale córka już się przyzwyczaiła. Dodatkowo tornister ma tę przewagę nad plecakiem, że postawiony na podłodze, nie przewraca się i łatwiej jest do niego włożyć książki. Łatwiej jest też w nim rozmieścić rzeczy - książki i zeszyty od strony usztywnianych pleców, a strój na w-f, śniadaniówkę i piórnik bardziej z przodu. Beckmann podobał nam się najbardziej, ale był długi - sięgał córce do połowy pośladków.
        Córka mierzyła też Herlitz Smart (wielkie pudło, zbyt ciężki, miała problem z założeniem pustego tornistra, narzekała, że ciężki) i tornister Hama (ogromny i ciężki).
        Co ważne - tornister czy plecak powinien sięgać dziecku maksymalnie do końca pleców. W szkole widzę mnóstwo dzieciaków, którym na plecach wisi "wór" sięgający aż za pośladki. No, ja rozumiem, że taki plecak wystarczy dziecku na 3 lata, może i na 5 lat, ale trochę szkoda kręgosłupa. Tu jest fajny opis jak prawidłowo powinien wyglądać tornister:
        frontdomowy.pl/2013/11/07/jak-prawidlowo-nosic-plecak/
        Na początku (wrzesień) córka chodziła do szkoły z plecakiem Deuter (www.aktywnysmyk.pl/plecaki-dla-dzieci/1165-plecak-dla-dziecka-deuter-kids-orange.html). Plecak jest lekki, niestety szybko okazało się, że format A4 mieści się, ale tylko przy odpowiednim ułożeniu książki, efekt był taki, że po tygodniu wszystkie książki miały powyginane okładki. Córka nie do końca radziła sobie z układaniem książek i zeszytów, kiedy np. trzeba było szybko przejść z jednej sali do drugiej. Dodatkowy problem pojawiał się po włożeniu stroju na w-f - ja pakowała strój na dno plecaka, a dopiero potem zeszyty. Córka po w-fie robiła to na odwrót wink, jak wyglądały zeszyty w plecaku - chyba łatwo sobie wyobrazić wink Być może to problem tylko mojego dziecka i dla innego sześciolatka porządne rozmieszczenie zeszytów, książek i całej reszty w plecaku nie będzie problemem, jednak radziłabym wcześniej to sobie przemyśleć, a najlepiej przetestować na dziecku wink Szczególnie w przypadku plecaków, które mają górną część ściąganą sznurkiem (jak np. Beckmann, niektóre modele Deuterów czy Jack Wolfskin).
    • luiza765 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 22:23
      Dopisuje sie do wątku.
      Mamy Topgala dla drobnego dziecka, 7-8 lat
      Super, fajnie wykonany, nic sie z nim nie dzieje. Minus główny: waga!
      Jest za ciężki dla dziecka, dla mnie też, gdy mam w drugiej ręce zakupy. Nawet bez nich odczuwam jego wagę, a co dopiero plecy dziecka. W środku dwie cienkie książki (elementarz + ćwiczenia), dwa zeszyty 16-kartkowe piórnik, bułka, butelka z wodą 0,3 l
      Z takim wyposażeniem waży dokładnie: 3,5 kg. Gdy jest książka i ćwiczenia do angielskiego - więcej.
      • patatajowa Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 22:44

nie wiem jaki macie model ale patrząc na wagę plecaków dla klas1-3 to jest ona miedzy 860 a 1060 gram. Linkowana wcześniej hama czy herlitz to 760 gram.czyli różnica miedzy nimi to 100-300 gram.to waga dodatkowej książki czy jabłka.... Bo przecież zawartość będzie miała taka sama wagę niezależnie od tego czy nosisz w topgalu czy reklamowce
        **** Czytanie książek jest zajęciem żmudnym i męczącym.
        Psuje wzrok,odrywa od innych zajęć i nie wspiera wzrostu PKB ****
        • sonrisa06 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 12.01.15, 22:52
          Nasz paso waży niewiele ponad pół kg. Ale on się nie nadaje dla drobnego sześciolatka, mimo tej niskiej wagi.
        • mamusia-myszeczek Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 13.01.15, 11:05
          A ja z perspektywy pół roku uważam,że wybór plecaka zależy od tego ile dzieci noszą w tornistrze.Nie wyobrażam sobie mojej córki z plecakiem bez usztywnianych pleców ponieważ noszą bardzo dużo.Córka chodzi do normalnej państwowej podstawówki.Mają szafki,ale pracę domową trzeba zrobić.2 razy w tygodniu ma religię i do niej jest książka i ćwiczenia to samo z angielskim.Dodatkowo jeszcze zeszyty w trzy linie do liniatury i w kratkę do matematyki.Podręcznik Tropicieli i ćwiczenia do polskiego i matematyki,bidon i kanapka.To jest ciężkie i mi akurat przeszkadza widok dzieci z plecakiem paso kt to plecak noszą na pupie.I proszę nie piszcie ,że dziecko nigdzie plecaka nie nosi,bo moje nosi-z szatni do klasy z klasy do szatni,do sali komputerowej na angielski,do świetlicy,dalej mogę nosić ja.Ja przymknęłam trochę oko na wagę ,bo nasz plecak pusty waży około kg ale dzięki temu mam usztywniane stelażem plecy.Jeśli moja córka nosiłaby tylko kanapkę do szkoły pewnie kupiłabym leciutkiego deutera lub tigera.Mam jeszcze jedno przemyślenie-dużo plecaków jest ciemnych bez odblasków dla mnie przy obecnej pogodzie to też jest minus ( może nie dotyczy to pierwszaków bo im najczęściej noszą plecak rodzice ale 10 latek ubrany na szaro lub czarno z burym plecakiem ze słuchawkami na uszach jest naprawdę niewidoczny na drodze
        • luiza765 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 17:54
          Mamy CHI 649 I - Violet
          realnie wazy 1220 g - cieżki
      • aleksandra1977 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 13.01.15, 13:31
        Jest za ciężki dla dziecka, dla mnie też, gdy mam w drugiej ręce zakupy. Nawet bez nich odczuwam jego wagę, a co dopiero plecy dziecka.

to zaloz go na plecy, na oba ramiona, a nie niesiesz w reku. Na plecach, gdy plecak jest prawidlowo zalozony, ciezar jest inaczej odczuwalny niz gdybys trzymala go w reku.
        • luiza765 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 21:07
          Dziekuje za taka radę. Nieco nie przemyślaną chyba. To jeszcze bardziej uciązliwe. Dopasowane szelki do dziecka musiałabym za każdym razem wydłużać, potem ponownie dopasowywać do dziecka. Dziękuje za taka radę. Może sprawdza się na dłuższych dystansach, ale nie w drodze z samochodu do domu. Chyba nie przeczytałaś, co napisałam.
        • olga727 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 15:44
          aleksandra1977 napisała:
          > to zaloz go na plecy, na oba ramiona, a nie niesiesz w reku. Na plecach, gdy pl
          > ecak jest prawidlowo zalozony, ciezar jest inaczej odczuwalny niz gdybys trzyma
          > la go w reku.
          A Ty na obu ramionach nosisz plecak dziecka ? Jak go założyć ma dorosły,skoro plecak dla dziecka jest dużo węższy i na rodzica nijak nie pasuje. !!! tongue_out
    • iberka Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 13.01.15, 16:39
      Obecny gimnzjalista ( kl.1) nosi od klasy 4 sp Hama Allout. W klasach 1-3 miał Hama Step by step, który po 3 latach sprzedałam w stanie idealnym.
      Hama ma teraz nową serię Step by Step Flexline, która jest "zgrabniejsza" od klasycznej step by step.
      • tarta82 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 14:21
        Mój drobny sześciolatek we wrześniu 120cm 20kg ma deutera junior takiego jak ten:
        kidproject.org/2013/04/01/deuter-junior-backpack/
        Zachęcona opiniami na forum kupiłam i nie żałuje. Jest bardzo lekki. Muszę jednak przyznać, ze bardzo mało książek nosi do domu. Jedne ćwiczenia (Tropiciele), jeden zeszyt, śniadaniówka picie. Podręczniki zostają w szkole. Większość dzieci ma Herlitze - i zwykle rodzice noszą tornistry. Jest to zwykła państwowa podstawówka.
        Jeśli chodzi o wady - to gó...e utrzymanie porządku w plecaku - pewnie w takim sztywnym byłoby łatwiej ale przy tak małej ilości zeszytów nie ma to znaczenia. Ogólne polecam.
        • tarta82 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 14:23
          oczywiście głównie utrzymanie porządku
        • monikaj21 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 14:25
          Mój syn ma w tej chwili 102 cm i 16 kg - nie wiem ile podrośnie do września, ale pewnie niewiele. Przyznam, że wybór plecaka dla niego lekko mnie przeraża, nawet po przeczytaniu tego wątku z radami smile
          • aleksandra1977 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 18:07
            Chyba tylko plecaki dedykowane przedszkolakom beda odpowiednich wymiarow dla dziecka o tak niskim wzroscie. Wszyscy w Waszej rodzinie sa niscy? Dla mnie byloby to niepokojace, gdyby 5 letnie dziecko bylo takie niskie i szukalabym przyczyn niskoroslosci.
            • lazurowacytryna Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 21:38
              O KU....!
          • patatajowa Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 18:40
            monikaj21 napisała:
            > Mój syn ma w tej chwili 102 cm i 16 kg>
            twój 6-latek tyle ma?
            no cóż będzie sobie musiał radzic bez wzgl na wzrost...
            • monikaj21 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 19:28
              Syn jest z końca roku, więc w tej chwili ma 5 lat, ale od września idzie do szkoły.
              Jest drobny i taki pewnie będzie, podobnie jak córka (obecnie 10 lat - 24 kilo, niecałe 130 cm), mąż i jego rodzina. Zresztą takich dzieci jak oni jest w ich grupach rówieśniczych jest po kilkoro więc nie wyróżniają się jakoś dramatycznie smile
              Mam wrażenie, że łatwiej byłoby kupić plecak dziewczynce - te małe chłopięce są jakieś takie brzydkie...
              • amstill Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 19:50
                Ale on Ci czasem z siatek nie wyskoczył, nie jest poniżej 3 centyla?Co lekarz na to?
                Bo pocieszać się ze ktoś obok też jest niski to dziwne raczej. Kiedyś będzie musiał z tym żyć, dla kobiety 155 cm to fajny powód zeby założyć sobie 10 cm obcasy, a dla faceta ... sad
                • monikaj21 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 22:04
                  Co lekarz n
                  > a to?

To właśnie pytanie mi się nasuwa jak czytam Twoją wypowiedź tongue_out

No i nie dość, że nie spełnia norm wzrostu to jeszcze innych - zaczął wstawać samodzielnie przy ścianach mając dokładnie 6 miesięcy, do 3 lat prawie nie mówił, mając niecałe 4 lata czytał swoje pierwsze książki (Czytam sobie, poziom 1), od roku czyta dzieciom w przedszkolu książki na głos w czasie odpoczynku oraz książki i gazety w domu, matematykę ma opanowaną na poziomie 3 klasy, na zajęciach sportowych został przeniesiony do grupy starszej o 2 lata. Jakiś taki dziwak mi się trafił, chyba go zamknę w komórce, żeby wstydu nie było tongue_out
                  • aleksandra1977 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 16.01.15, 09:18
                    to nie chodzi o wstyd, ale dziecko 5 letnie o wzroscie 2-3 latka nalezalo by zdiagnozowac pod katem niskoroslosci. I nijak do jego wzrostu maja sie inne umiejetnosci, o ktorych piszesz. Lekarz tez kwituje to z usmiechem. "bo mamusia i tatus tez niscy", a moze, wcale nie zwraca na to uwagi?
                    Moj syn (z konca pazdziernika 2009) jest wyzszy o 16 cm od Twojego dziecka (wazy ok. 17kg).
                    • monikaj21 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 16.01.15, 23:16
                      Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania, dziecko nadaje się do diagnozowania jako za chude i nieproporcjonalne. W samej górze siatki jeśli chodzi o wzrost i w samym dole jeśli chodzi o wagę....
                      • kjarosz82 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 09:05
                        aleksandrze raczej nie chodzi o to ,że zbyt szczupły,tylko niski. Mój jest z kwietnia 2010, teraz ma 103cm i jest między 3-10centylem (twój jest starszy, niemożliwe, żeby był wysoko w siatce). Ja od zawsze mam schizy, że jest za niski, jest pod opieką endokrynologa (bo w rodzinie problemy z tarczycą, co może być powodem wolniejszego wzrostu).
                      • patatajowa Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 11:28
                        zdecydowanie moim zdaniem nadaje sie do diagnozowania bo na siatce centylowej wzrost 102 cm dla 5-5,5 latka jest ponizej 3 centyla. jesli ty sie nie przejmujesz to ok, ale dziwie sie ze lekarz tez nie. mam w rodzinie dwa podobne przypadki dzieci gdzie wzrost znacznie odbiegał od średniej rowiesniczej dla danego wieku. w jednym przypadku po badaniach okazalo sie ze nie ma powodów do obaw(na razie obserwacja) ,w drugim po kilku miesiacach roznych badan dziecko dostaje hormon wzrostu.
                        ale oczywiscie nijak to się moze miec do waszego przypadku.
                        • kornnella Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 15:42
                          Nie dziw się, bo lekarze olewają ten temat, jeszcze na bilansie coś zaznaczą i tyle. Jak mi dziecko spadało w siatce centylowej to musiałam się nachodzić i to mocno zeby coś zdiagnozować i zadziałać. I wszyscy chetnie mnie zbywali jedynie.

Mam w rodzinie taki przypadek dziadek znany ordynator, dwóch wujków lekarzy, oboje rodziców w branży medycznej. Nie widzieli i nie chcieli widzieć problemu, ba nawet teorie mieli na to: "w wojsku urosnie, bo ja też wtedy urosłem" tongue_out Młody, teraz końcówka studiów (czyli jakby mniej więcej po tym mitycznym wojsku), stoi z wzrostem osiągniętym w liceum, a ma niecałe 160 cm i gigantyczne kompleksy z tego powodu.
                      • aleksandra1977 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 15:10
                        monikaj21 napisała:

> Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania, dziecko nadaje się do diagnozowania jako z
                        > a chude i nieproporcjonalne. W samej górze siatki jeśli chodzi o wzrost i w sam
                        > ym dole jeśli chodzi o wagę....

niczego takiego nie napisalam. Nie chodzi o wage i nieproporcjonalnosc. Niskoroslosc to nie brak proporcji ciala, ale niedobor wzrostu wzgledem wieku. Skoro Ciebie to nie martwi, ze 5 latek ma wzrost 3 latka, to na nic tu nasze rady i opinie.
                  • edelstein Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 18.01.15, 21:43
                    Co sie rzucasz?twoj dzieciak ma wzrost 3latka,to nie jest normalne i nie,nie znam 5latkow majacych taki wzrost.
            • kjarosz82 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 15.01.15, 19:36
              Mam na stanie prawie 5-latka o takich wymiarach i z ciekawości właśnie kazałam mu przymierzyć Tigera starszego brata. Tornister jest za duży, ale nie wygląda w nim kuriozalnie (tzn. sięga mu do połowy pośladków). Oczywiście pod ciężarem aż się ugiął (starszak spakowany na jutro, brakuje jeszcze śniadaniówki i picia).
      • sdec Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 05.03.15, 19:58
        Czy możecie doradzić co kupuje się do 4-ej klasy? Syn nie jest wysoki 135 cm i 30 kg, teraz jest w klasie 3, mamy Herlitz Compact - używa 2,5 roku, jesteśmy zadowoleni, ale ktoś uderzył w szkole w zapięcie i pękło.
        Teraz już chciałabym zamówić coś, co ponosi 2-3 lata.
        Podoba mi się Herlitz Soft Sac, ale nie wiem czy tornister (choć duży) pasuje dla 4-klasisty?
        allegro.pl/tornister-herlitz-soft-sac-promocja-30-i5094270073.html
        Rozpatrywaliśmy jeszcze Hama All:
        allegro.pl/hama-all-out-plecak-szkolny-notebook-v8-hq-hit-i5135217890.html
        Nie wiem, czy ten nie za duży, a nie mogę go obejrzeć na żywo. Waga 1300g, spore wymiary. Może bardziej nadaje się dla wyższego chłopaka.
        No i klasycznie, Topgal:
        www.topgal-plecaki.pl/komplety-szkolne/set-124/a---black/
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-164/d---navy/
        Ten ostatni to polecany dla klas 1-3, ale wymiarami nie jest mały.
        Jaki byście wybrały?
        • iberka Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 05.03.15, 22:21
          Mój syn, obecnie 1kl.gim. , użytkuje hama all out od 4 klasy. Nie jest olbrzymem 148 cm i 32 kg,e 4 klasie był malutkismile. Do hamy żadne z nas nie ma zastrzeżeń a po prawie 4 latach wygląda nadal jak nowa.....i nie, nie jest szanowana wink
    • ajszak Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 16.01.15, 22:52
      Moj syn rowniez z 2009 ma 114 cm wzrostu i 17,5 kg ( w grupie sredni , jest 4-5 dzieci mniejszych od niego) i rowniez czeka mnie wyzwanie kupna tornistra / plecaka dla mojego 6 latka... Zastanawiam sie na razie miedzy dwoma z tym ze jeden wydaje sie za maly a drugi za duzy na plecy mojego dziecka. Z ciekawosci zmierzylam mu plecy i metr pokazuje 31cm od ramiona do pupy.
      1. allegro.pl/plecak-maly-plecaczek-mini-tornister-herlitz-smok-i4816398342.html
      2. allegro.pl/tornister-plecak-mini-astronauta-nowosc-herlitz-i4940569018.html
      • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 08:02
        W tego smoka nie wejdzie format A4. To plecaczek na kanapkę dla przedszkolaka.
        Astronauta jest większy, prawie taki jak stary herlitz mini, ten o pojemności 10 l więc jest szansa ze format A4 wejdzie ale musisz to sprawdzić.
        • enoma Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 11:03
          Kartka A4 ma 29,7cm wysokości, a Herlitz Mini ma 34,5cm więc wejdzie smile
          • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 12:20
            Oj nie jest to takie oczywiste. Konstrukcja tornistra może nie pozwolić na wciśnięcie A4 mimo wymiarów sugerujących ze się da wink Te niemal 5 cm zapasu to mało. Jednak szansa jest i trzeba by sprawdzić naocznie.
            • 08maja Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 13:27
              Dokładnie, trzeba sprawdzić czy a4 się zmieści, córka do zerówki ma plecak wys. 34 cm, książka wchodzi na styk, ale rogi są zagięte, na pewno nie wejdzie tam kilka książek + piórnik i strój na wf https://pl.hama.com/bilder/00103/abb/00103108abb.jpg
            • erlenmeyerka Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 14:00
              Wchodzi do tego 10l Herlitza Mini, bez problemu, jeszcze zapas jest smile
              • lucyjkama Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 14:26
                Do 10 l wchodzi smile Ale ten nowy mini jest mniejszy ma tylko 7 l.
                Widziałam go na żywo w szkole u dziecka (ale chyba z zerówki a nie pierwszaka) i wydaje mi się niewiele mniejszy od starego modelu więc jest szansa że A4 wejdzie smile
    • alcea3 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 11:26
      Miałam te same dylematy co Ty, mała, drobna córa, ważąca tyle co piórko, kontra te wszystkie cięzkie plecaki i tornistry. Wybrałam plecak Majewskiego 600 g. I Ja i młoda jesteśmy zadowolone.
      • marta2202 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 17.01.15, 15:58
        Córka 121cm wzrostu, 19kg (we wrześniu trochę mniej miała) przez pierwszy miesiąc nosiła smarta, ale wydawał mi się za duży i do córki do tego co noszą w plecaku. Kupiłam córce PLECAK st. Majewski z serii my little frends córka twierdzi, że ten jest wygodniejszy. Plecak jest mały i grabny ale swobodnie mieści format A4, ma usztywniane plecy i cały też jest sztywny mimo iż nie jest tornistrem. Ma dużo przegródek i wygodny uchwyt do noszenia dla rodziców smile
        Dla syna obecnie 6lat 109cm i 16kg (jest pod kontrolą poradni endokrynologicznej wink ) również planuję zakup tego typu plecaka.
        • lee_a Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 18.01.15, 22:20
          przekonuję się do Majewskiego, poza wymiarami i wagą jest jeszcze tani, więc nawet jeśli miałby starczyć na pół roku to będzie super.
        • enoma Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 19.01.15, 08:16
          O tych plecakach piszesz?
          allegro.pl/plecak-szkolny-miekkie-szelki-lekki-wzory-bielsko-i4966819996.html
          • lee_a Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 19.01.15, 09:25
            tak, o tych. Poczekam aż młoda wróci z przedszkola i niech wybierze wzór. Obrazki są strasznie badziewiaste, ale po porażce z Topgalem, który jest ładny i prezentuje się pięknie ale ciężki jak nieszczęście to chyba nie będe wybrzydzać.
            Te 60 zł to nie majątek, chyba na piewszy rok wystarczy, A potem może dziecko podrośnie do większego.
            • enoma Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 19.01.15, 19:38
              Mocno pstrokaty Hot Wheels jest nawet za niecałe 30zł + wysyłka smile Z tej samej firmy co te z linku wyżej. Nie podoba mi się, ale wzięłam dla syna 117cm i 19kg wagi (obecnie).
              • enoma Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 23.01.15, 08:07
                Kupiłam ten St. Majewski Hot Wheels. Spostrzeżenia takie:
                Producent podaje rozmiar:
                38 x 29 x 11
                Faktycznie jest 38cm na wysokość, 29cm szerokości to jest tak na środku plecaka, na dole jest ze 2-3cm więcej i nie są liczone kieszonki na picie oczywiście. Głębokość 11cm jest liczona na prawie płaskim plecaku - może ze 2 rzeczy w największej kieszeni.
                Waga wg producenta 610g. Wg mojej domowej kuchennej wagi 680-700g.
                Plecak mierzył syn mający 117cm wzrostu i 19kg wagi - po podciągnięciu szelek wysokość jest ok, ale w szerokości jest wg mnie za duży (po włożeniu picia) - syn jest bardzo szczupły w ramionach (ogólnie cały jest szczupły wink ).
                Zapłaciłam 37,89zł z wysyłką - syn zachwycony, bo plecak ma wg niego dużo kieszonek wink
    • madzik29 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 18.01.15, 22:13
      dziewczyny a czy któraś z Was kupowała taki? wesolabuzia.pl/pl/tornister-fc-barcelona-fc-22.html syn o innym nie chce słyszeć..
    • valtho Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 19.01.15, 22:21
      uwielbiam francuskie tornistry tanns. mozna kupic na sarenza i spartoo. w roznych rozmiarach zaleznie od klasy. bardzo ladne i trwale, do prania w pralce. starsze dziecko uzytkuje juz 3 rok. co ciekawsze w tym roku kupilo nowy - jakis amerykanski na kolkach i po krotkim zachwycie wrocilo do starego tornistra.
      • berciunia1 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 22.01.15, 19:08
        www.3kropki.pl/p/furby-plecak-szkolny-15-170225.html a taki?
        • enoma Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 23.01.15, 11:29
          Jest identyczny jak opisany przeze mnie Hot Wheels - tylko wzór inny.
    • karolina33331 Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 23.01.15, 10:32
      Ja mam Hamę z nosorożcem i jesteśmy bardzo zadowolone.
      • els.ol Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 23.01.15, 14:01
        a nie jednorożcem? tongue_out
    • stara.mostowiakowa a plecaki Paso ? 24.01.15, 01:29
      czy znacie tego producenta? Upatrzyłam sobie taki plecak dla siedmiolatki, może któraś z was go ma i podzieli się opinią?
      www.matras.pl/plecak-sowa.html
      • olga727 Re: a plecaki Paso ? 24.01.15, 11:22
        My mamy plecaki z Paso (dla obydwóch córek:IV i I kl.SP ). Plecaki są same w sobie leciutkie ok. 500 gr. każdy (To był mój priorytet w wyborze plecaka smile ). My akurat mamy inne wzory na plecakach,ale dobrze się sprawują,suwaki chodzą lekko,są pojemne i nie kosztują "fortuny".
        • iberka Re: a plecaki Paso ? 05.03.15, 22:28
          Sama miałam Paso przez 5 lat szkoły podstawowej smile)). Uwielbiałam i nowy wybrałam dopiero do liceum. Mój paso odziedziczyła młodsza siostra na kolejne 3 lata.
          Wieki temu to było, obecne paso to jakby tańsze wersje.....nie kupiłabym dla swoich dzieciwink
    • wuwuem Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 06.03.15, 16:52
      Moja 6latka zaczęła pierszą klasę z Herlitz Smart. Obie jesteśmy z niego zadowolone i drugi raz wybrałabym ten sam model.
    • mmimmik ad. hama 06.03.15, 23:49
      niektóre mamy pisały, że plecak/tornister Hama to koszt ok. 400zł, czy ktoś kupował ten plecak w tym sklepie za 243,00 zł?? jest ok?

www.agito.pl/hama-step-by-step-zestaw-szkolny-5w1-under-construction-2617-863475.html
      • krasulas Re: ad. hama 24.03.15, 21:52
        może podciągnę wątek
        też jestem ciekawa opini (o samym plecaku Step by Step czytałam)
        nas interesuje wersja Fire Engine
        widziałam i macałam...fajny
        córka 4 lata temu w wielkim Topgalu śmigała, syn jako 6latek całkiem dobrze wygląda w Hamie (jest szczupły i wysoki)...
        cena zachęcająca
    • kinga_owca topgal - za i przeciw 07.03.15, 11:03
      Na syna czeka już Topgal, wyraźnie chciał plecak a nie typowy tornister (chodzimy po górach z plecakami i jest przyzwyczajony do plecaków). O taki www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/nun-200/r---khaki/
      Czytam teraz Wasze opinie i się zastanawiam, czy jednak typowy tornister nie byłby lepszy.
      Czy posiadaczki Topgali mogą napisać za i przeciw, wady i zalety - te które nasuwają się Wam po roku użytkowania?
      Syn idzie do szkoły jako 7-latek więc kwestia wzrostu i wagi nie ma u niego zastosowania, we wrześniu będzie miał pewnie około 130 cm.
    • lee_a Re: plecaki i tornistry - opinie po pół roku (6la 07.03.15, 12:28
      po przeczytaniu jakiegoś tysiąca opinii kupiłam Majewskiego z Furby. Młoda zachwycona, plecak leży idealnie -wzrost 115cm. Zapakowany na próbę książkami starszaczki łącznie z piórnikiem, woda i sniadaniowka wyglada i nosi sie bardzo dobrze. No i kosztował 50 zł. W razieczego nie gdzie żal go zmieniać.
      • krasulas Jack Wolfskin 28.03.15, 19:05
        Moja córka jako 7latka targała 2 Topgale (jeden z wyjmowanym stelażem, drugi bez - motylki i ptaszki).
        Obydwa bardzo porządne, pakowane z mądrymi rozwiązaniami. Ale każdy z nich był za duży i bardzo ciężki. Za szeroki. Nosiła...przez 2 lata. Potem przeszła na sportowy Dakine.
        Ten linkowany wojskowy fajnysmile

A ja dzisiaj kupiłam omawiany wcześniej Jack Wolfskin Berkeley S.
        Byłam pełna obaw...bo jednak motywy na plecakach kuszą...ale jako, że siostra ma czarny...przeszło bez oporów.
        Plecak idealny gabarytowo, troszkę mała bidonówka...i największe zastrzeżenie - dół/spód bez jakiegokolwiek wzmocnienia...Świadoma jestem, że cokolwiek dodałoby wagi, ale...

Generalnie - dylemat miałam między Hamą StepbyStep z Agito.pl (za 248zł) i tym zakupionym.
        No niestety...JW wykorzystamy poza szkołą...nawet później. Wcisnęła go na siebie wysoka 11latka i wcale źle nie wyglądał.
        • kornnella Re: Jack Wolfskin 28.03.15, 20:16
          W zasadzie to kompletnie nie rozumiem jak może być tak zachwalany do szkoły ten model. Dół bez wzmocnienia, plecy też. Lepsze profile, wzmocnienia i wentylacje znajdziesz nawet w plecakach za 3 dychy z gatunku Paso.
          Ogólnie JW przereklamowany nieco. Kliknęłam ostatnio sportowe torebki dla siebie, 150 zł po zniżkach i przyszły szmatki, wszystko odesłałam sad
          • krasulas Re: Jack Wolfskin 28.03.15, 21:06
            jednikupują za 30dychy w Realu...tam chętnie Paco na wieszakach wisi (o dziwo jakoś 2x większe)
            niestety JW należy kupować na wyprzedażach...jeśli komuś pasi wersja wyprzedażowa tego plecaka za niecałe 100zł...ok. (mnie nie)
            swoją drogą...nie każdy wypasiony sprzęt outdoor...z siatką na plecach itp daje odpowiednią wentylację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka