Dodaj do ulubionych

Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka

04.02.15, 16:11
Może coś mi doradzicie?
Zabawek już mamy za dużo, nie mieścimy się w obecnym mieszkaniu (właśnie z tego powodu szukamy czegoś większego). Gier i puzzli tak samo, choć moje dzieciaki nie bardzo lubią zabawy statycznie, mają w sobie za dużo energi... Artykułów plastycznych też pełno. Rowery, hulajnogi, jeździki, quad, trampolina też są. Lampka-projektor żółw jest. Czy można coś jeszcze kupić trzylatkowi? Może być coś droższego, ale nie zabawka. Młody uwielbia muzykę, ale ma już keyboarda, mikrofon i inne intrumenty muzyczne. Tablety itp odpadają, sesje zdjęciowe też (to ma być coś rzeczowego). Ktoś ma jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • kara_gitara Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 17:02
      Książki!! Tych zdecydowanie brak na liście tych wszystkich roznosci, które Twój syn posiada.
      • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 17:07
        No właśnie zapomniałam dopisać, ale książek też już mamy zdecydowanie za dużo, nie mieszczą się na półkach wink Nawet nie wszystkie jeszcze przeczytane czy obejrzane...
    • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 17:06
      Tak myślę nad rolkami przerabianymi na wrotki, w Decathlonie pojawiły się w rozmiarze 26-28. Starszak dostanie swoje pierwsze rolki wiosną, Młody też pewnie będzie chciał. Ale trzylatek to chyba jeszcze jest za mały na taki sprzęt? Starszy syn mierzył rolki, gdy miał 4 lata i zdecydował, że nie chce, choć jest bardzo sprawny fizycznie (ale dosyć ostrożny), Czy Wasze dzieci jeździły w wieku 3 lat na rolkach/wrotkach?
    • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 17:14
      A i żeby nie było, bo sama nigdy nie rozumiałam, jak ktoś pisał, że ma za dużo zabawek/gier/książek, bo ja zawsze mam pomysł na coś, czego dzieciaki jeszcze nie mają albo żeby coś rozbudować. Chodzi o to, że nie mamy już miejsca, wszystko teraz leży na kupie i dzieciaki nie mają dostępu nawet do połowy tych rzeczy. Dlatego do czasu aż zmienimy mieszkanie bez sensu kupować następną zabawkę czy książke, która wyląduje na tej kupie (tak jak świąteczne prezenty...). Więc siłą rzeczy myśle nad czymś niezabawkowym, ale co też by ucieszyło trzylatka.
    • unia78 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 17:47
      Witam;
      Z Twojego opisu wynika ze co by dziecko nie dostalo to wyladuje na zabawkowej kupie. Musi to byc namacalny prezent? Nasze dzieci bardzo lubia jesli w dniu ich urodzin bierzemy urlop i cala rodzina gdzies jedziemy. W lecie na powietrzu, zima jakies muzea, kopalnie. Obowiazkowo ksiazka musi byc. Maja ich mnostwo, ale starszy kocha czytac, mlodszy uwielbia sluchac.
      Pozdrawism-Paulina
      • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 18:04
        Zawsze na urodziny dzieci gdzieś jeździmy, do aquaparku, zoo lub na wypasioną salę zabaw. Ale oprócz tego też dostają jakiś prezent, od nas i od rodziny.
        Co do książek, to tak jak pisałam, moi to sportowe typy... Książek mają dużo, ale np słuchać nie lubią, sami oglądają. Dlatego mamy pełno dźwiękowych, z okienkami i innych interaktywnych. Więcej nie ma sensu kupować, bo te co dostali na święta jeszcze czekają w kolejce.
        Dlatego chciałam coś innego. Może przychodzi Wam do głowy coś, o czym ja nie pomyślałam...
        • pasja23 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 19:32
          Tunel,piłka do skakania, domek z kartonu do pomalowania który przy dłuższym użytkowaniu można wywalić.A może przebranie rycerza czy tam żołnierza.
          • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 19:47
            Wszystko to mamy oprócz domku, ale wydaje mi się, że namiot samorozkładający jest wygodniejszy, bo domek po złożeniu chyba idzie do wyrzucenia (nie jest chyba wielorazowy)?
        • olga727 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:22
          eesti_2005 napisała:

Więcej nie ma sensu kupować, bo te co dostali na
          > święta jeszcze czekają w kolejce.
          > Dlatego chciałam coś innego. Może przychodzi Wam do głowy coś, o czym ja nie po
          > myślałam...
          Których bohaterów z bajek,lubi twoje dziecko ?
          • olga727 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:36
            Może komplet pościeli z ulubionym bohaterem do nowego domu i do tego piżama z tym samym bohaterem. smile
            • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:41
              Dzięki za podpowiedź z tą piżamą. Faktycznie trzeba by było mu kupić jakąś fajną, bo wszystkie ma po starszym bracie.
              Pościeli nie kupujemy, bo aktualnie chłopaki nie mają nawet swojego łóżka i śpią na kanapie pod 2m kołdrą.
          • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:38
            No właśnie nie ma ulubionych. Żadnej ulubionej bajki ani nic. Lubi ogólnie zwierzaki, piratów i rycerzy (jak starszy brat).
            • olga727 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:57
              eesti_2005 napisała:

> No właśnie nie ma ulubionych. Żadnej ulubionej bajki ani nic. Lubi ogólnie zwie
              > rzaki, piratów i rycerzy (jak starszy brat).
              To COŚ w tym temacie: www.smyk.com/eplusm-pizama-chlopieca-samoloty-rozmiar-104,p1103093991,ubranka-dla-dzieci-p
    • quistista Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:07
      Ja mojej trzylatce na urodziny zamowilam fotoksiazke z jej zdjeciami. Mala jest zachwyconasmile
      • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:18
        Mi się wydaje, że takie rzeczy typu fotoksiążki, sesje zdjęciowe są bardziej pamiątką dla rodziców. Przynajmniej moi chłopcy nie są za bardzo zainteresowani swoimi zdjęciami.
        • quistista Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:26
          To zalezy w jakim celu ja robisz. Bo my dalismy jej do przegladania i tarmoszenia. I nie mowie o zadnej sesji zdjeciowej tylko o jej zdjeciach jak byla mala, cala uwalona przy jedzeniu, albo jak spala. Jesli chodzi o ustawiane zdjecia, gdzies schowane na pamiatke to masz racje.
          Przynajmniej moje dzieci sa zachwycone.
          • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 04.02.15, 20:44
            A to ciekawe, faktycznie oryginalny pomysł - zamiast zwykłej książki smile
            Może jak teraz będę miała córkę i będzie bardziej zainteresowana takimi rzeczami, to już będę miała pomysł na prezent na przyszłość smile
            • arletka28 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 09:09
              Może strój rycerza, pirata, moje dzieci lubią biegać po domu w przebraniu i odgrywać scenki??
              • agus7 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 09:24
                Przebrania to swietny pomysl. Poza tym kolorowanka podlogowa XXL. Sanki albo jabluszko.
                • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 10:13
                  Przebierać się nie lubią, więc stroje nie bardzo, a przeróżne gadżety już mają (miecze, kapelusze, opaski na oko, hak na rękę itp).
                  Sanki, ślizgi itp mają. Szukam tylko takiego pompowanego dużego koła do zjeżdżania, ale nie mogę nigdzie znaleść - może gdzieś widziałyście?
                  A kolorowanka to bardziej prezent dla starszego. Młody woli po prostu malować, zresztą malują oni baardzo dużo (ale akcesorii plastycznych też już mają dużo).
      • emily.1 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 09:34
        Moja trzylatka również uwielbia swoje zdjęciasmile Tylko właśnie nie takie pozowane, a takie zwykłe. Takie o które może zapytać "a co ja tu jadłam?", "a gdzie mam tą podusię?", "a kto się ze mną bawił?", "a kto mi dał takiego misia?"... I tak można w nieskończoność....
    • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 10:19
      Udało mi się na razie wymyślić lornetkę dla Młodego (nie zabawkę, tylko już taką prawdziwszą - Bresser Junior 6x21). Mają taką zabawkę z Mcdonalda i syn bardzo lubi przez nią obserwować, zabiera ze sobą na spacery itp. Więc jeden prezent (pewnie od którychś dziadków) już mam smile
      • pasja23 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 11:20
        latarka
        • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 12:52
          Latarek mają pełno różnych, bo uwielbiają takie rzeczy. A coś jeszcze z takich gadżetów znajdzie się dla trzylatka? Myślałam o jakimś noktowizorze, ale widziałam tylko dla starszych dzieci (od 6-8r.ż.)...
      • san_vito Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 15:18
        Zamiast Bressera polecam jednak typową dla dzieci ( ze względu na rozstaw źrennic)
        allegro.pl/melissa-16081-lornetka-gasienica-4x25-krakow-i5050716436.html
        No chyba, że masz możliwość stacjonarnie przymierzyć. Albo dobrym pomysłem jest zmierzyć rozstaw i porównać z informacjami o produkcie.
        • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 16:32
          Ten Bresser jest najmniejszą lornetką dla dzieci, z tego co wyczytałam. Jest dla dzieci od 4r.ż., ale w opiniach piszą, że jest też dobra dla trzylatków. Stacjonarnie to nie mam pojęcia, gdzie takiej lornetki szukać...
    • ilianna Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 11:46
      Może jakiś fajny plecak, bidon, pudełko na jedzenie do zabierania na wycieczki.
    • falcon_eye Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 12:04
      To ja podrzucę:
      - śpiwór dziecięcy - ja akurat kupowałam do przedszkola, ale jak młody go zobaczył to był przeszczęśliwy; spał w nim najpierw w domu i robił "biwaki"
      - walizka trunki - albo inna w tym stylu, z tym że dla mojego młodego najważniejsze jest to że można na niej jeździć
      • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 12:59
        O walizce Trunki od dawna myślę, bo bardzo mi się podobają, ale my jak już gdzieś jedziemy, to samochodem, więc nie wiem, czy jest sens kupować taką walizkę? Jeśli tylko do jeżdżenia, to mają różne jeździki. A plecaków mają dużo, bo noszą na codzień i bawią się w domu.
        O śpiworze pomyślę, choć musiałabym kupić dwa... A jaki macie, taki z bohaterami bajek, poliestrowy? Dziecko się w nim nie poci?
        • kinder0610 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 13:17
          babybart.pl/pl/p/HIT-trabka-do-puszczania-baniek%2C-Pustefix/1832
          babybart.pl/pl/p/Lornetka-Terra-Kids%2C-Haba-4132/2195
          babybart.pl/pl/p/Podwojny-zestaw-ogrooomne-banki%2C-Pustefix/1835
          babybart.pl/pl/p/Terra-Kids-Lupa%2C-Haba-5241/3201
          babybart.pl/pl/p/Zestaw-wedkarza-Terra-Kids%2C-Haba-4113/1649
          babybart.pl/pl/p/Domek-dla-ptakow-Terra-Kids%2C-Haba-4127/1610
          babybart.pl/pl/p/Drewniana-drabinka-sznurkowa%2C-Goki/1792
          to już pewnie tez macie, więc może jeszcze bumerang, piłka do skakania, deskorolka, ciastolina, kreda, mazaki do wanny, parasolka, mikroskop,
          babybart.pl/pl/p/Wodny-park-Mlynek%2C-Haba-4862/1627
          Trudno coś polecić skoro wszystko macie, kolejna rzecz będzie tylko gracić mieszkanie.
          • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 13:35
            Takiej siatki do łowienia rybek (i oczywiście wypuszczania) dla dzieci szukałam w zeszłym roku, ale nie wiedziałam, że to się nazywa podbierak. Dzięki, teraz już wiem jak szukać (bo ten Haby odpada ze względu na cenę wink ).
            A deskorolka to u nas gwarantowane guzy (i to przy jezdzie na siedząco)...
            • pasja23 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 17:36
              o tyle fajne że jak się zużyje to można wywalić www.zabawkowicz.pl/zabawka/3740,kolorowanki-xxl.html
              • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 17:54
                Będzie fajna do wspólnej zabawy na imprezie urodzinowej smile Chwila przerwy podczas dziecięcych szaleństw wink
                Nie widziałam wcześniej tych kolorowanek, a podoba mi się grafika.
        • falcon_eye Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 09:39
          > ale my jak już gdzieś jedziemy, to samochodem, więc nie wiem, czy jest sens kupować taką walizkę?
          Też póki co jeździmy tylko samochodem, więc sama bym tej walizki nie kupiła, ale 'przyszła' do nas w prezencie więc robimy z niej użytek. Generalnie młody wie, że to jest jego własna walizka do której ma sobie spakować zabawki i inne gadżety na podróż. Sam wybiera, sam pakuje i potem nie ma marudzenia 'mamooo a dlaczego nie wzięłaś tego czy tamtego'. Możliwe że Wam wystarczają do tego samego celu plecaki.

> O śpiworze pomyślę, choć musiałabym kupić dwa... A jaki macie, taki z bohaterami
          > bajek, poliestrowy? Dziecko się w nim nie poci?
          Tak, poliestrowy, z Zygzakiem. Też mi się wydawało że przez całą noc to się dzieciak spoci, dlatego przeznaczony był do przedszkola, ale okazało się że nie poci. Teraz zabieramy śpiwór na różne krótkie wyjazdy.
    • monika1968.68 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 19:52
      Proponuję zerknąć do sklepu Hepin.pl. Są tu gry, ale inne niż wszystkie, a poza tym fajne naklejki na ściany, dzięki którym można pokój dziecka zamienić w świat baśni.
    • kanna Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 20:12
      Piszesz, że macie mnóstwo WSZYSTKIEGO.

Po co Ci kolejne graty? Zabierz gdzieś dzieciaka, w jego ulubionej opcji (Ty + on /Wy+on/Rodzinnie) z podkreśleniem, ze to specjalne wyjście z okazji ...
      • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 20:28
        Tak jak pisałam wyżej - zawsze zabieramy gdzieś dzieciaki na urodziny. Ale oprócz tego są też prezenty, również od rodziny.

A i nie piszę, że mamy wszystko - wiem, że nie wink Tylko czekamy na zmianę mieszkania, żeby się jakoś ogarnąć, bo na razie bez sensu jest kupować zabawki, które i tak się zgubią wśród innych w kącie...
        • kanna Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 21:02
          A jakby prezentów było mniej, albo wcale, albo jeden super - wyjazd z nocowaniem?

Tez kiedyś miałam przymus kupowania mnóstwa pierdół na każda możliwą okazję, ale wyrosłam z tego wink
          • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 05.02.15, 21:18
            No właśnie ja chyba też zaczęłam wyrastać, dlatego chciałabym kupić jakiś jeden większy (droższy) prezent. Myślałam nawet o składkowym od całej rodziny, ale nie mam pomysłu, co...

Ale tak żeby dziecko w ogóle nie dostało żadnego prezentu rzeczowego w urodziny, to chyba nigdy tak nie będę potrafiła wink
            • aleksandra1977 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 00:49
              a moze jest cos, o czym marzy syn? pytalas go?
              • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 01:53
                Syn jeszcze nie mówi, więc nawet go nie pytałam.
                • olga727 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 07.02.15, 13:08
                  eesti_2005 napisała:

> Syn jeszcze nie mówi, więc nawet go nie pytałam.

To kup mu coś do ubrania, co akurat potrzebuje bo wyrósł/zniszczyło się(do dziś bodajże jest promocja w Smyku na ubrania.) i będzie"Przyjemne z pożytecznym" smile
    • mojalenka Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 07:25
      My pół roku temu kupiliśmy naszej córeczce rybkę w szklanej kuli. Nie spodziewaliśmy się, że w wieku 3 lat dziecko spotka się to aż z takim zainteresowaniem. Minęło 6 miesięcy i wciąż praktycznie każdego dnia do niej "zagląda", karmi ją itd...
      Może o czymś takim pomyślcie? U nas sprawdziło się to również pod względem dydaktycznym.
      • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 09:42
        ,Żywe zwierzaki raczej odpadają, bo mamy już psa i nie potrzebujemy mieć więcej wydatków na zwierzęta...
        • mojalenka Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 10:11
          Rybka + kula + pożywienie (już 6 miesięcy mam 1 torebeczkę) + roślinka = 45 zł czyli to raczej jednorazowy wydatek.
          • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 06.02.15, 10:17
            A jakieś tam filtry czy co to tam buczy zawsze w tych akwariach (nie znam się, nigdy nie miałam rybek)?
            • patatajowa Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 07.02.15, 12:27
              i nie miej ich dalej, jeden kłopot z głowy.syn dostał co prawda nie w kuli ale zwykłym małym akwarium,koszty utrzymania praktycznie zadne ale mycie tego wszystkiego doprowadza mnie do szalu.tylko czekam az zdechnie.zainteresowanie przez pierwszy miesiac i koniec bo ilez mozna patrzec na rybe? to nie kot czy pies czy chociazby zółw bo nawet nie dotkniesz wink
              • eesti_2005 Re: Prezent dla trzylatka, ale nie zabawka 07.02.15, 13:47
                Pamiętam, jak naście lat temu miałam myszkę i też nie cierpiałam mycia akwarium... Robofishe przynajmniej nie brudzą wody wink
                A o żółwiu akurat myślałam, ale z tego co wiem nie powinno się ich wyciągać z akwarium, więc to też żadna radocha, jak jest tylko do oglądania przez szybę.
      • zona_mi mojalenka 07.02.15, 10:58
        Pozycjonowani blogu te podpada pod spam, więc skoro już masz go w sygnaturce jako ulubiony, to usuń, proszę, dodatkową zachętę do konkursu.
        • emma6666 Re: mojalenka 07.02.15, 16:31
          a to? www.ambilion.pl/nowosci/Jezdzik_Swing_Car_Led_Limonka/
          • eesti_2005 Re: mojalenka 07.02.15, 17:42
            Fajnie wygląda smile Ale jeździków juz nie mamy gdzie trzymać, musiałam nawet kilka sztuk sprzedać, bo za dużo miejsca zajmowali...
    • eesti_2005 Re: mojalenka 06.04.15, 17:13
      Temat jest sprzed 2 miesięcy, Młody miał urodziny miesiąc temu, więc moje pytanie już nieaktualne wink Ale może komuś innemu się przyda...
      • olga727 Re: mojalenka 06.04.15, 17:43
        A co,ostatecznie dostał na urodziny ? wink
        • eesti_2005 Prezent 06.04.15, 18:41
          Lornetkę Bresser, piaskownicę, kilka ciuchów z bohaterami bajek oraz Nerfa (syn zażyczył sobie strzelacza wink ). Byliśmy również w ZOO, Młody zachwycony zwierzakami, do dziś ogląda ulotkę z mapą i zaznaczonymi na niej zwierzętami smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka