Dodaj do ulubionych

paczkomat jak nadać paczkę?

31.08.15, 13:13
Sprzedałam coś na all. Wchodzę na paczkomaty, wprowadzam dane i wyskakuje i kwota za gabaryt A ponad 9 zł. W aukcji kiedy deklaruje się wysyłkę przez paczkomat pokazuje się kwota 7,99 .
Ktoś wie o co chodzi i jak nadać paczkę za te 7,99?
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:19
      Tez jestem ciekawa, bo informacji poza cena nie ma żadnych. Wysyłać wysyłałam przez paczkomat ale normalnie poza Allegro. Jak sprzedawałam przez all to tez chciałam zaznaczyć te opcje ale on narzucał niska cenę, ale praktycznych instrukcji sie nie doszukałam.
    • k_masny Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:19
      A gabaryt ci pasuje? bo to naprwdę bardzo malutka paczka ta za 7,99
      • aurinko Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:22
        k_masny napisała:

> A gabaryt ci pasuje? bo to naprwdę bardzo malutka paczka ta za 7,99

Usługa "Allegro Paczkomaty InPost 7,99 zł" dotyczy gabarytu A, B oraz C - trzeba wybrać gabaryt na stronie przygotowując etykietę.

• k_masny Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:27
          Ja nie miałam takiej możliwości. Był tylko najmniejszy gabaryt. Moja paczka nie zmieściła się do schowka:/, nie miałam możliwości wyboru gabarytu, co więcej, nie było informacji o wymiarach, gdy nieopatrznie wybrałam tą opcję przesyłki.
          • aurinko Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:32
            Wysyłam poprzez "paczkomaty allegro" minimum setkę paczek miesięcznie i zawsze jest wybór gabarytu, tylko trzeba rozwinąć okienko z gabarytem i przestawić z "A" na inny (z automatu zawsze przypisany jest "A" i jak go się nie zmieni to będzie "A").
          • aurinko Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:37
            Cytat z instrukcji nadawania paczek w paczkomacie poprzez "paczkomaty allegro"

UWAGA! Importowane przesyłki mają domyślnie przypisany Gabaryt A. Jeśli chcesz nadać
            przesyłkę o wymiarach większych niż 8 x 38 x 64 cm, koniecznie ustaw odpowiedni gabaryt
            w kolumnie „Rozmiar”!
    • aurinko Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:29
      lucyjkama napisała:

> Sprzedałam coś na all. Wchodzę na paczkomaty, wprowadzam dane i wyskakuje i kwo
      > ta za gabaryt A ponad 9 zł. W aukcji kiedy deklaruje się wysyłkę przez paczkoma
      > t pokazuje się kwota 7,99 .
      > Ktoś wie o co chodzi i jak nadać paczkę za te 7,99?

W mailu, który otrzymałaś od Allegro z formularzem dostawy i płatności masz baner "zamów paczkę w inpost", kliknij w niego, otworzy Ci się strona, zaloguj się swoim loginem i hasłem z Allegro, po zalogowaniu kliknij w "import z allegro", pobiorą Ci się dane Kupującego. "Zaptaszkuj" przesyłkę, wybierz rozmiar (jest ustawiony automatycznie na "A", możesz zmienić na "B" lub "C", potem pod spodem kliknij w "przygotuj". W okienku, które się pojawi wybierz czy nadajesz w paczkomacie (wybierz TAK), wybierz z listy swój paczkomat nadawczy, przygotuj, przejdź do paczki (będzie okienko), przy adresie obok "stworzone" będzie żółta strzałeczka ("akcje"), kliknij "opłać", zatwierdź i wydrukuj etykietę.
      • afroddytta Pomóżcie prosze!!! 12.10.15, 23:52
        Dziewczyny ugrzęzłam na tym Inpoście, pomóżcie pliss...

Zrobiłam tak jak opisane tj, załozyłam konto, zaimportowałam z allegro, pojawiła się paczka (zostawiłam gabaryt A), ustawiłam paczkomat odbioru i miałam do wyboru dwa przyciski 'szczegóły' (tam był opis) i drugi 'wydruk' - wrzuciło mi w pdfie szczegóły transakcji (nr, dane itd.) mam to zrzucone i nie wiem co dalej??? Nie mogę tego znależć na moim koncie Inpost, nie mogę wydrukować etykiety, nie było tych okienek o których pisze aurinko uncertain
        Ktoś poratuje???
        • aurinko Re: Pomóżcie prosze!!! 13.10.15, 00:03
          A oplacilas juz przesylke? Sprawdz w "moje przesylki" czy tam masz.
          • afroddytta Re: Pomóżcie prosze!!! 13.10.15, 00:06
            Jakimś cudem znalazłam tę paczkę i teraz doszłam do opłać i podaje mi cene chyba 7,99 ale nie można zapłacic bezpośrednio tylko doładowując konto tak? Jak chce doładować to podaje mi ceny te bez allegro czyli musze doładować konto inpost na 9,71 aby potem zapłacić te 7,99 -jakoś mozolnie mi to idzie uncertain
            • afroddytta Re: Pomóżcie prosze!!! 13.10.15, 00:10
              dobra, znalazłam wpisywanie kwoty ręcznie smile

Kurcze jak to jest, że robię zakupy w sklepach internetowych w US, czy UK, na Aliexpress i wszystko idzie samo, a na głupim Inpoście wszystko jest tak zawiłe. Czy tylko ja mam takie wrażenie?
              • aurinko Re: Pomóżcie prosze!!! 13.10.15, 00:17
                Ja nie mialam problemow, ale uwazam ze powinni to uproscic. Szkoda ze nie maja skroconego nadawania w paczkomacie, skoro wszystkie dane sa na managerze to powinno byc tylko skanowanie kodu pod czytnikiem i otwarcie skrzynki a nie wklepywanie jeszcze kodu i klikanie po ekranie. Nadaje codziennie kilka - kilkanascie paczek do paczkomatow i trace czas na kody. Etykiety tez mogliby dac w roznych formatach, jeszcze pare rzeczy mogliby ulatwicsmile ale to i tak wygodna opcja.
                • magia Re: Pomóżcie prosze!!! 13.10.15, 17:32
                  Ale dokładnie tak to wygląda jak byś chciała smile
                  Podchodzisz, skanujesz kod, otwiera się skrzynka, wkładasz, zamykasz i już.
                  Ja tylko tak wysyłam. Raz wysyłałam przez wstukiwanie kodu - upierdliwość masakryczna.
                  Ułatw sobie smile
                  • aurinko Re: Pomóżcie prosze!!! 13.10.15, 18:53
                    No niestety nie. Mimo skanowania kodu paskowego muszę jeszcze wklepać kod cyfrowy z etykiety, i jeszcze naklikać na ekranie. Może masz z nowocześniejszym systemem paczkomat. W tym, w którym ja nadaję niestety nie ma innej opcji jak przez wbicie kodu a skanować i tak trzeba.
    • lucyjkama Re: paczkomat jak nadać paczkę? 31.08.15, 13:39
      Już wszystko wiem. Dziękuję.
    • afroddytta Paczkomat pełny-co dalej? 13.10.15, 15:04
      Dziewczyny może ktoś jest bardziej na bieżąco-właśnie pojechałam wrzucić paczkę do paczkomatu i jest pełny. Podają nr na który trzeba zadzwonić. Kiedyś tak miałam zadzwoniłam do infolinii i połączyło mnie z pracownikiem i ustaliliśmy gdzie mam paczkę zawieść i ok. Teraz na tej infolinii nie ma opcji połączenia z jakąś osobą, są same komunikaty i mozna zostawić wiadomość z prośbą o kontakt (zostawiłam, podając swój nr telefonu). Czy to jedyna opcja??? nie da się teraz z nikim porozmawiać? Słabo to widzę, mam malutką paczkę, paczkomat pełen, deszcz leje a ja ogólnie sama z 4 dzieci i tak mam jeżdzić co godzinę i sprawdzać czy przypadkiem jest miejsce dla mojej paczki?, koczować tam nie będę! No, nie dam rady uncertain
      • aurinko Re: Paczkomat pełny-co dalej? 13.10.15, 16:07
        Dzwoń na 722 444 000 i wybierz temat: "1" i potem "4" - (reklamacje) i znów "1" - albo w dziale reklamacji przeadresują Ci paczkę albo przełączą do technicznego i tam przekierują.
        • aurinko Re: Paczkomat pełny-co dalej? 13.10.15, 16:08
          aurinko napisała:

> Dzwoń na 722 444 000 i wybierz temat: "1" i potem "4" - (reklamacje) i znów "1"
          > - albo w dziale reklamacji przeadresują Ci paczkę albo przełączą do techniczne
          > go i tam przekierują.

I przełączaj numerki jak tylko automat zacznie gadać, nie musisz wysłuchiwać całego komunikatu.
          • afroddytta Re: Paczkomat pełny-co dalej? 13.10.15, 16:27
            Zostawiłam tę wiadomość na ich skrzynce i oddzwonili i mi babka przekierowała do innego (mniej obleganego paczkomatu pod miastem).
            Ale ja dziś ze 40 min wysłuchiwałam tych komunikatów, naciskałam różne cyferki i nie udało mi się z nikim zywym połączyć. Obym nie musiała więcej próbować uncertain (pani mi powiedziała 1, a potem 5)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka