Dodaj do ulubionych

tefal garnki i patelnie

06.10.15, 13:17
mam do wymiay garnki. do tej pory była to emalia olkusz zdaje sie, ale jako żem nieperfekcyjna pani domu wykonczyłam 3 szt przypalonymi ziemniakami, zupą i sosem pomidorowym wink
co prawda "jakoś" tam sie jeszcze da w nich gotowac ale ...
zamierzam kupic nowe i pytanie moje o te komplety garnków i wysokich patelni. widze ze maja doczepiane rączki i uchwyty. czy to sie sprawdza? w sensie jak postawie na kuchence 3 garnki to"oblece" je jednymi uchwytami? jakoś nie moge sobie wyobrazić... i czy ta powłoka na naczyniach sprawdza sie-wytrzymuje dłuzej niż rok?

moze ktos ma i podzieli sie opinią jak to sie sprawdza na codzień?
inych nie szukam wiec prosze nie polecać wink jak nie te, to kupie to co do tej pory miałam tylko nowe smile
Obserwuj wątek
    • agnieszka_mmm Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 13:41
      Ja mam komplet tych garnków Ingenio z Tefala z ruchomą rączką. Dostaliśmy duży zestaw w prezencie ślubnym prawie 5 lat temu. I przez 3 lata ciągłego gotowania nic się z nimi nie działo. Do czasu gdy przeprowadziliśmy się do mieszkania ze zmywarką, którą to właśnie te garnki zabiłam. Ten teflon zaczął odpryskiwać. Ale uważam, że to tylko i wyłacznie moja wina i gdybym nie używała zmywarki to były by w bardzo dobrym stanie cały czas.
      Rozwiązanie z rączką super. Ona się nie nagrzewa więc np do odcedzania ziemniaków nie potrzebujesz brać rękawic czy ścierki tylko samą rączką rachu ciachu. I ja właśnie tak robię, że gotuje obiad w kilku garnkach na raz i tylko "oblatuje" tym jednym uchwytem jak to napisałaś. Dodatkowo jest też jeden magnetyczny uchwyt do pokrywek. Przez tyle lat nic się z nim nie dzieje.
      Dla mnie fajne rozwiązanie gdy się ma mało miejsca.
      Warto też zostawić te papierowe podpórki (to chyba zła nazwa) które są pomiędzy garnkami gdy się je kupuje, bo potem można ich uzywać do stawiania garnków jeden w drugim i nic się nie rysuje. Ale nie trzeba, bo ja nie używałam i w sumie nic się nie rysowało.
      Moje się już powoli kończą ale rozważam zakup kolejnego kompletu z Tefala ale już stalowe z dziubkiem smile
      • patatajowa Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 14:27
        agnieszka_mmm napisała:
        >Do czasu gdy przeprowadziliśmy się do mieszkania ze zmywarką, którą to właśnie te garnki zabiłam. Ten teflon zaczął odpryskiwać. Ale uważam, że to tylko i wyłacznie moja wina i gdybym nie używała zmywarki to były by w bardzo dobrym stanie cały czas. "

czyli co ? tych garnków nie można myć w zmywarce?? to odpadają....
        • agnieszka_mmm Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 16:13
          Moze ja nie umiem ukladac garnkow w zmywarce, bo ktos nizej napisal, ze zmywa i jest ok. Ja mam wrazenie, ze u mnie zaczely sie psuc wlasnie po znywarce
    • czarna.perla Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 13:47
      Miałam kilka patelni Tefal Inginio czyli tych z dopinanymi rączkami i nie polecam. teflon na patelniach bardzo szybko się zniszczył a dodam, że używałam tylko specjalnych łopatek do tego przeznaczonych czyli takich z tworzywa lub drewnianych. Myślę, że dłużej niż rok to te patelnie mi nie służyły ale zaznaczam, że ja dość sporo gotuje. Co do tej rączki to wg mnie porażka, do jednego naczynia to sobie może być ale żeby tak przepinać ją między garami to nie polecam. Ja miałam dwie rączki i po jakimś czasie obie zaczęły się same odblokowywać a to jest niebezpieczne bo gar może nam wypaść z rąk. Mam jeszcze nieodpakowany komplet garnków z tej samej serii ale po doświadczeniach z patelniami komuś je sprezentuję.
      • mikabe Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 14:03
        Mam Ingenio od wielu lat - myślę, że z 7 - I mają się świetnie. W międzyczasie wymieniałam tylko raz rączkę bo się zepsuła. Myję je w zmywarce i nic się z powłoką nie dzieje. Trzymam je jeden w drugim - nie są porysowane. Gotuję na kilku palnikach w kilku garnkach i nie ma problemu z ustawieniem - wszystkie się mieszczą bo nie mają uchwytów, które czasem blokują inne garnki i przepinana rączka sprawdza się znakomicie.
        Także ja polecam smile
      • hela_mela Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 16:04
        A może to kwestia kuchni. Żywotność patelnii z ikei u mnie to rok. Czy tefal na indukcji się sprawdzi?
    • mama.nygusa Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 14:09
      W temacie tefasla nie pomoga, ale mam garnki z Lidla, juz 10 lat uzywam, a ciagle jak nowe.
    • kobieta_jakubowa Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 14:12
      Mamy tefal ingenio już ponad 3 lata i powłoka zaczęła odchodzić. Nie mamy zmywarki, myjemy ręcznie, używamy drewnianych akcesoriów, więc nie wiem dlaczego tak się dzieje...
      Jedna rączka nam wystarcza, nie ma problemu.
      Aha, mamy te czarne, nieemaliowane.
      Czas na zmianę, ale nie wiem na co...
      • fajna_myszka Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 14:20
        mamy Ingenio od dobrych kilku lat, tak ok. 5-6 i są ciągle jak nowe!!! Z tą rączką świetny pomysł.
        Polecam smile

Natomiast moja teściowa ma takie z podwójną ścianką z IKEA już od 2 lat i jest zachwycona!

Niestety minusem w obu przypadkach jest cena.
    • krotanna Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 16:24
      Też używam Ingenio Tefala. Mam dwa zestawy - jeden rondelków i patelni z jedną dłuższą rączką (2 patelnie, wok i 2 garnki mniejsze), a drugi z typowych większych garnków - z dwiema rączkami. I o ile z garnkami nic się nie dzieje, mimo mycia w zmywarce i ciągłego użytku (nie mam innych ganków), o tyle faktycznie patelni nie polecam. Wok - ok, głęboka patelnia - jeszcze ujdzie, chociaż po kilku latach zaczęło się odkształcać dno, o tyle niska patelnia była beznadziejna. Przetrwała nie wiem czy rok, a też używałam tylko drewnianych łopatek. Odchodził teflon, dno się wybrzuszyło...
      Poza tym ogólnie kocham te garnki smile Patent z odpinanymi rączkami jest super. Nawet jak gotuję na raz w kilku garnkach po prostu przepinam rączkę i już. Zajmują w szafce mało miejsca i to jest niezaprzeczalna zaleta smile
    • jorin Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 17:19
      Patent z raczka super, oszczednosc miejsca tez na plus. Niestety u nas wytrzymaly krotko, nie pamietam ile, bo to z 10 lat temu bylo - ogolnie nie bardzo sie oplacalo.

To mam nie polecac garnkow zeliwnych? wink
    • gaga-sie Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 18:22
      My używamy kompletu tych garnków od 5 lat, mamy wersję na indukcję ( całe czarne, nie widać tych srebrnych rantów), teraz z programu BP za punkty payback dobrałam patelnie, właśnie te z brzegami. Są lżejsze, dla mnie już mniej fajne. Sąsiadka miała ingenio na zwykłą kuchenkę i szybko jej się zniszczyły.
      A patent z rączką sprawdza się bardzo dobrze.
      • gaga-sie Re: tefal garnki i patelnie 06.10.15, 19:26
        Nie dodałam, że nasze garnki sprawdziły się.
    • krotanna Re: tefal garnki i patelnie 07.10.15, 10:34
      Patatajowa, jeśli będziesz szukać dla siebie ingenio i byś przypadkiem trafiła na zestaw garnków o średnicach 18 i 22cm, albo na pojedyncze garnki 14, 18 bądź 22 cm to daj proszę znać. Chętnie bym sobie dokupiła w tych rozmiarach. Dzięki smile
    • sale100 Re: tefal garnki i patelnie 07.10.15, 15:06
      u mnie w ingenio w najwiekszym garnku odprykiwał teflon, podejrzewam że np od mieszania zupy w której były kości, musiałam wywalić, niedawno zauważylam że w kolejnym garnku też odryskuje, mam od 2011r., teraz kupiłam emalię, zobaczymy, ps. patelnie Tefal szybko mi się zużywają uncertain
    • nomika11 Re: tefal garnki i patelnie 07.10.15, 15:17
      Ja mam stary zestaw dwóch patelni i służy mi chyba od 8 lat. Fakt początkowo rzadziej używane, ale od 6 lat cały czas. Jakieś milimetrowe odpryski na ściankach, ale to bardziej od rączki. I teraz zaczęła mi się zacinać rączka. A poza tym rewelacja. Choć dbam o nie, tylko drewniane łyżki, gąbka vileda żeby nie rysowała, ale myje w zmywarce.
    • karolina-rzeszow Re: tefal garnki i patelnie 07.10.15, 21:34
      A ja nie rozumiem kupowania garnków z teflonem - przecież nie od dziś wiadomo, ze teflon jest niezdrowy (delikatnie mówiąc). Przecież normalne garnki ze stali nierdzewnej sprawdzają się świetnie (w garnkach nieprzywierająca powierzchnia jest zbędna, co innego patelnie). W dodatku nawet mocno przypalony garnek można stosunkowo łatwo umyć.
    • zeusowa Re: tefal garnki i patelnie 07.10.15, 22:00
      a ja właśnie zainwestowałam w te
      www.empik.com/garnki-tefal-duetto-a75sc84-tefal,p1103841583,elektronika-p
      przyszły w tym tygodniu więc jeszcze nie wypróbowane
      ale wizualnie bardzo fajnesmile
      • aguskaaag Re: tefal garnki i patelnie 15.11.15, 10:41
        Ja również używam garnków tefal i jestem zachwycona, ale niestety ostatnio zablokowała mi się ta podłużna raczka i nie mogę jej odpiąć. Mieliście takie problemy? Wiecie może jak ją rozebrać albo coś? ?pomóżcie !?
      • bella_roza Re: tefal garnki i patelnie 15.11.15, 15:49
        ja też kupiłam Duetto i jestem zawiedziona bo uchwyty miały się nie nagrzewać a się nagrzewają sad rączki jeszcze ok, da się podnieść gołymi rękami ale przy pokrywce już się nie da, trzeba przez łapkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka