Dodaj do ulubionych

kafelki do kuchni- doradzcie prosze

19.10.15, 20:12
Meble beda biale, lakierowane, bez uchwytow (pod zabudowe- gora i dol). Blat kuchenny- dab canyon, panele tez w tym stylu (jeszcze nie sa wybrane, moze polecicie jakies inne?). Jakie kafelki bylyby najlepsze pomiedzy szafkami dolnymi i gornymi? Biale? Jesli tak to z polyskiem czy matowe?
Doradzcie, prosze.
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 19.10.15, 20:30
      już zazdroszcze mebli wink
      i takich kafelków też jeśli położysz wink
      lepsze od nich są jedynie czarne z połyskiem u mojej kumpeli smile
    • amstill Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 19.10.15, 20:31
      Nie cierpie kafli w kuchni więc mam lacobel. Do białych lakierów wzieliśmy sobie w tonacji rude - pomarańcz, na podłodze też mamy panele dąb ale w kierunku bardziej rudym.
      • super-czarna.1 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 19.10.15, 23:12
        Też mamy białe meble z połyskiem, a między szafkami będziemy mieli szkło z grafiką.
        • afroddytta Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 19.10.15, 23:39
          Nie mam tak, ale patrząc jak to teraz się robi to tez myślę, że jakaś szyba gładka, z grafiką czy jakimś wzorem/faktura.
          • gosjana Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 08:03
            koleżanka sobie zrobiła ścianę tablicową, czarną pomiędzy szafkami białymi, też super to wygląda, jeśli kafle to tylko białe lub czarne smile
    • madzik29 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 08:39
      każdy woli co innego, robiłam miesiac temu kuchnię podobną jak Ty, białe meble w połysku, bez uchwytów, blat cement/kamień szary do tego najzwyklejsze klasyczne białe kafelki. Wszelkie grafiki przyprawiają mnie o ból głowy smile wiec musisz zdać sie na swój gust myslę.
    • gosiaw29 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 09:50
      Ja mam metalową płytę miedzy płytą do gotowania a okapem, poza tym pomalowane białą farbą zmywalną. Meble nowoczesne. To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza wizualnie i funkcjonalnie. Teraz robię kolejną kuchnie i powtarzam to rozwiązanie. Druga opcja to lacobel, ale tylko jednokolorowy. Jeśli koniecznie płytki to białe w dużym formacie, w tym samym odcieniu co meble, półmatowe.
      • marittka76 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 10:33
        a nie chciałbyś na tą ścianę może takiej samej płyty jak blat dąb canyon? myślę, że białe kafle czy biały lacobel strasznie by się zlały wizualnie i byłaby tylko jedna wielka biała plama
        przykładowe zdjęcie o co mi chodzi:
        dom.wp.pl/galeria.html?gid=17706450&kat=1036221&title=Biala-kuchnia-projekty-wady-i-zalety&smqbzticaid=115cb2
        www.homebook.pl/forum/12480_co-to-za-okap-jaka-jest-odleglosc-miedzy-blatem-a-gornymi-szafkami
        wnetrzem.pl/kuchnia/minimalistyczny/biala-kuchnia.html
    • olesia301 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 10:45
      ja polecam szybę hartowaną lub niekoniecznie jak masz indukcję

super się sprawdza, żadne fugi się nie brudzą, a i wygląd nowoczesny wink
      • amstill Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 12:13
        Nie wiem jak taka szyba ma się do lacobel, ale potwierdzam czyszczenie kuchni to teraz jest bajka. Psik płyn do szyb ręcznik papierowy i wszystko lśni w 2 minuty, zero pitolenia z fugami, osadzonym brudem i całym tym syfem
    • kaja54321 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 15:43
      hej o takiego zestawienia sugerowabym albo szybe biala albo kaflew w stylu cegly blysczace a jezeli budzet duzy to takie-dekordia.pl/produkt/producent-vives/raspail-blanco-10x20-g-1.html
      • samanta25 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 16:00
        Ja polecam szybę koniecznie hartowaną, jak dla mnie rewelacja.
        Też mam białą kuchnię lakierowaną na wysoki połysk i szyba to najlepsza inwestycja jaką zrobiłam wink
        Szybko się myje, nie ma fug itp.
        A hartowana dlatego, że zwykła może po prostu pęknąć przy np. uderzeniu czymś itp. Ja chciałam też kupić zwykłą, ze względów finansowych i dobrze że mnie przekonali do hartowanej, bo już nie raz uderzyłam w szybę garnkiem itp. przy myciu
        • madzik29 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 21:46
          tak Cię Matik stresuje ze garami po szybie walisz? wink
    • magia Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 17:59
      Mam czarną tablicówkę przy białych górnych szafkach, orzechowych dolnych i czarnym blacie. Pomalowane 3 lata temu miało być na chwilę zanim szkło zamówimy, ale jest tak rewelacyjna w użytkowaniu, że nie zamierzam zmieniać.
      • sylwina76 Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 20.10.15, 21:27
        Również polecam szkło - rewelacja, fajnie wygląda, łatwo się czyści. Nie musisz mieć żadnych grafik - ja mam gładką. W poprzednim domu miałam półmatową blachę stalową. Wyglądała super, ale była tragiczna w utrzymaniu, zwłaszcza nad płytą.
        • noo_noo Re: kafelki do kuchni- doradzcie prosze 21.10.15, 10:19
          ja polecam stiuk - użytkuję od 6 lat i jestem mega zadowolona, przy kolejnym remoncie zrobiłam też w łazienkach. Wcześniej w kuchni miałam biała kafelki - nie dość, że w tamtych czasach trudno było znaleźć ładne wykończenie kafelek (listwę maskującą) to jeszcze fugi poplamione np. sokiem nie dawały się doczyścić. Stuk jest cieniutki, nie osadza się na nim tłuszcz - tak jak na listwie. Zdolny malarz może zrobić dowolny kolor i wzór i w zależności od światła wygląda to za każdym razem inaczej. U mnie w ponurą pogodę wink tak:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/sg/gb/u5ek/HcnB4euSnBx0ANK92B.jpg
          • zielonakoniczyna Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi! 22.10.15, 21:19

• zielonakoniczyna marittka76 22.10.15, 21:22
              Dziekuje za podpowiedz. Musze przyznac, ze takie rozwiazanie wydaje mi sie doskonale, poza tym bardzo mi sie podoba wizualnie. Plyta juz zamowiona. Dziekuje za pomysl. Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka