Dodaj do ulubionych

Allegro help

05.08.17, 20:08
31.07 o godz. 16 kupiłam coś na allegro i od razu zapłaciłam.
31.07 o godz. 22:30 napisałam kobiecie maila, że przepraszam, rezygnuję i proszę o zwrot kosztów
3.08 rano, jako że nie było ze strony kobiety żadnej odpowiedzi, napisałam ponownego maila z nr konta do zwrotu
Jednocześnie na recepcji w firmie poprosiłam, żeby nie odbierali paczki od danego nadawcy. Niestety 4.08 paczka przyszła, a recepcjonistka zapomniała o karteczce i paczkę odebrała.
Wysmarowałam kobiecinie maila, że paczkę odeślę, żądam zwrotu pełnej kasy, łącznie z kosztami mojej wysyłki i postraszyłam donosem do US [babka ma 3 strony aukcji i brak dg]. Dodam, że paczka została wysłana 3.08, więc laska ewidentnie pojechała po bandzie. Z jej strony nie ma żadnej reakcji ani na maile, ani na negatywa, ani na groźbę kontroli...

Moje pytanie brzmi: jakie mam szanse na odzyskanie kasy?

W paczce są żywe kwiaty... to nie jest coś, co może czekać na decyzję. Czy w razie czego allegro zwróci mi kasę z programu ochrony kupujących? Bo jeśli mają być jakieś problemy i mam zostać bez kasy, to kurde chociaż komuś rozdam te kwiatki, a przede wszystkim rozpakuję. Bo najbardziej to mam ochotę zanieść tę paczkę w całości na pocztę i odesłać. A kasa nie taka mała, bo 150zł.
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Allegro help 05.08.17, 20:25
      W sumie ona jest kryta. Kupilas, zaplacilas, ona zrealizowala Twoj zakup. Jesli nie robi przekretow z ewidencja sprzedazy to nic jej nie zrobisz poniewaz "racja" jest po jej stronie.
      • iberka Re: Allegro help 05.08.17, 20:37
        i prowadzi regularną sprzedaż bez zarejestrowanej działalności ?
    • makoja Re: Allegro help 05.08.17, 21:04
      Dobrze rozumiem? Grozisz, wystawiłaś negatywa i teraz oczekujesz że spełni twoje żądania?
      Nawet jeśli odeślesz kwiatki to po pierwsze może nie odebrać i wtedy paczka wróci do ciebie, a nawet jak odbierze to na pewno rośliny nie będą w takim stanie w jakim je wysłała i na tej choćby podstawie nie zwróci ci kasy. Druga sprawa to jeżeli sprzedaje jako osoba fizyczna to nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów.
      Jedyne co możesz zrobić do donos do urzędu skarbowego , ale najpierw sprawdź na CEiDG czy ta osoba nie ma zarejestrowanej działalności bo może ma działalność a jest na karcie podatkowej i nie musi prowadzić ewidencji sprzedaży.
    • smoczy_plomien Re: Allegro help 05.08.17, 21:33
      Dziewczyny, proszę o podejście rzeczowe, a dramatyczne pytania retoryczne zachowajcie na ematkę, bo mnie to zupełnie nie rusza.

Wiem, że babka sprzedająca prywatnie nie musi przyjąć zwrotu. Jednak o mojej rezygnacji wiedziała na 4 dni kalendarzowe i 3 dni robocze przed wysłaniem, więc po prostu zignorowała moją prośbę i przytuliła kaskę. Anulowanie nic by jej nie kosztowało. Mogła też napisać "sorki, ale już odczepiłam szczepki i nie mam co z nimi zrobić", to bym zorganizowała coś dla tych kwiatków. A tak to osoba, której miałam je przekazać wyjechała ode mnie i nie mam co z nimi zrobić. Biorąc pod uwagę brak kontaktu z jej strony, obawiam się, że będę miała problem z odzyskaniem kasy, co więcej, może nie odebrać paczki i wrócą do mnie kwiatki podróżujące 2 tygodnie w upale, a ja będę w tyle o kwiatki i o dodatkowe koszta. Czy w takim wypadku allegro stanie po mojej stronie, czy nie mam co na to liczyć? Tylko tego dotyczy moje pytanie.
      • agusia.24 Re: Allegro help 05.08.17, 22:00
        nie allegro nie stanie po Twojej stronie
      • patatajowa Re: Allegro help 05.08.17, 22:43
        pomijajac kwestie twojego wkurzenia i checi donosu mysle że nie stanie po twojej stronie.

3. Kiedy nie można odstąpić od umowy zawartej na odległość?

Prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
        ......
        4) w której przedmiotem świadczenia jest rzecz ulegająca szybkiemu zepsuciu lub mająca krótki termin przydatności do użycia .

a taką są z pewnością żywe kwiaty.
        ezakupy.uokik.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/zwrot-towaru-i-odstapienie-od-umowy/index.html
        wiekszosc sklepów internetowych sprzedajacych żywe rośliny ma ten zapis w regulaminie-tzn nie przyjmuje zwrotów żywych roślin.
        odsyłajac te rosliny ty ponosisz odpowiedzialnosc za stan w jakim przesyłka dotrze do odbiorcy- a jesli wyslesz czyms innym niz kurier na drugi dzien to moga dotrzec w stanie nie najlepszym i zwrotu tym bardziej nie dostaniesz....
      • araceli Re: Allegro help 05.08.17, 23:05
        smoczy_plomien napisała:
        > zignorowała moją prośbę i przytuliła kaskę.

Allegro to nie zabawa dla dzieci. Pani nie 'przytuliła kaski' tylko sprzedała Ci to co kupiłaś. Nie - Allegro nie stanie po Twojej stronie.
        • olesia301 Re: Allegro help 05.08.17, 23:28
          Swoją drogą - jakie to kwiaty kupowałaś na allegro?
          Takie cięte czy sadzonki?
          Trochę Cię chyba ten znajomek wykiwał co chciał a potem zrezygnował.
          W sumie 150 to nie aż taka straszna kwota.
          są tu na forum tacy, co w ciemno jakieś fałszywki kupują smile za większe sumy i chcą do policji iść smile
          • smoczy_plomien Re: Allegro help 05.08.17, 23:38
            To nie znajomek, to ja chciałam podarować, ale się rozmyśliłam - pomyślałam, że to jednak będzie faux pas. No i teraz mam karton sadzonek, a nie mam ogrodu uncertain
      • today1976d Re: Allegro help 06.08.17, 03:09
        Jestem sprzedawcą na allegro i napiszę Ci jak to wygląda ze strony sprzedawcy, bo ona mogła tego e-maila o rezygnacji od Ciebie nie dostać, prościej byłoby zadzwonić.
        Ja po każdej wysyłce wysyłam z programu allegro numer przesyłki aby kupujący mogli sobie sprawdzać co się z nią dzieje i ustawione mam że kopia takiej wiadomości przychodzi także do mnie. Niestety BARDZO CZĘSTO się zdarza że kupujący za dzień czy dwa napisze do mnie z pytaniem o wysyłkę pomimo że ja już mu taką informację wcześniej wysyłałam, wniosek jest taki że pomimo że jak kopię dostałam, cześć z kupujących takiej wiadomości nie dostała. Czemu? Myślę że niektóre programy wychwytują wiadomości od sprzedawców przez program allegro jako spam i w takim folderze one lądują, więc kupujący nieraz ich nawet nie widzi jeśli nie sprawdzi w spamie. To samo tyczy się jak odpowiadam nieraz na jakieś pytanie bezpośrednio z e-maila, zdarza się że moja odpowiedź ląduje w spamie a kupujący o tym nie wie. Dlatego nie możesz mówić że wiedziała o tym na 3 dni przed wysłaniem bo nie masz pewności jak było skoro nie masz potwierdzenia że wiadomość otrzymała. Myślę że tak mogło być w Twoim przypadku, albo Twój e-mail nie doszedł do sprzedawcy, albo sprzedawca odpisał ale odpowiedź poszła do Twojego folderu „spam”. Szkoda że nie zadzwoniłaś jak tylko chciałaś zrezygnować chociaż wtedy już paczka mogła zostać wysłana.
        Sprawdź też czy się loguje na allegro bo może akurat ma zaznaczony urlop i nie wychodzi na allegro.
        Moim zdaniem nic tu nie wskórasz bo zwrotu można dokonać ale raczej nie w wypadku roślin i innych produktów które były wysłane specjalnie pod Ciebie (z tego co piszesz to zerwane sadzonki), to samo dotyczy np. napisów na kubkach, koszulkach itp. jeśli coś jest pod daną osobę i zwrot nie powoduje problemów dla sprzedawcy (sadzonek nie przyklei przecież do rośliny).
        Najlepiej w tym wypadku przede wszystkim rozpakować rośliny i włożyć do wody aby chociaż trochę je podratować (o ile już nie za późno) i ewentualnie potem Ty je sprzedaj jeśli nie uda Ci się załatwić zwrotu.
        Po drugie napisz do allegro i zapytaj jak oni to widzą bo oni bardzo trzymają się regulaminu i TYLKO od nich dowiesz się DOKŁADNIE czy coś możesz z tym zrobić, chociaż moim zdaniem z racji tego że są to rośliny to nic nie wskórasz.
        Trzecie opcja, załóż spór (jeśli nie wiesz jak to zrobić to Ci napiszę) i sprzedawca MUSI na niego odpowiedzieć w przeciwnym wypadku sprawę przejmuje allegro (ale dopiero po iluś dniach, nie pamiętam po ilu)
    • ophelia78 Re: Allegro help 05.08.17, 22:28
      Jeśli Pani sprzedaje jako osoba fizyczna (a nie firma), to niestety nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów.

>Bo najbardziej to mam ochotę zanieść tę paczkę w całości na pocztę i odesłać

Pani paczki zapewne nie odbierze; po 2 tygodniach paczka wróci do Ciebie.
      • iberka Re: Allegro help 06.08.17, 00:27
        nie ma obowiązku, ale może się wykazać dobrą wolą. Kupujący ma prawo do rękojmi ( nawet w przypadku zakupu od osoby fizycznej) jednak w ww.sytuacji zwrot nie był z tego powodu.
    • dwellajna Re: Allegro help 06.08.17, 10:47
      Moom zdaniem prawo zwrotu nie dotyczy zywych kwiatow. Splajtowaliby. Skoro Ci zalezalo, trzeba bylo dzwonic, nie mailowac. Teraz allegro powinno stanac po jej stronie.
      • plum1000 Re: Allegro help 06.08.17, 13:56
        Uwielbialm takie uczciwe dziewczątka co to aż zieje ogniem i leci do US z donosem.Dla mnie to najbardziej perfidne --donos--niewazne czy do us . czy zusu czy nadzoru budowalnego.
        Druga sprawa-kupila zaplacila a potem straszy kontrolą, negatywem..Od straszenia to są duchy a nie niezdecydowane allegrowiczki.
        • smoczy_plomien Re: Allegro help 06.08.17, 16:36
          Mówisz o uczciwości pani, która robi na czarno? Bo ja nie widzę żadnej innej nieuczciwości w tej historii. Ale zostawiam tę hipokryzję Tobie do rozmysłu w niedzielny wieczór.
          • plum1000 Re: Allegro help 06.08.17, 19:19
            Mówie o czyms innym. O DONOSIE. Odnalazłabys sie w latach 40stych ub.wieku ze swoja zawziętościa...
          • ladyjane Re: Allegro help 07.08.17, 21:31
            Skoro od niej kupiłaś to znaczy, że parę dni temu nieuczciwość pani, ci nie przeszkadzała...
          • silje78 Re: Allegro help 07.08.17, 23:19
            Czekaj, nie przeszkadzalo Ci u niej kupic ze swiadomoscia, ze sprzedaje "na czarno", a teraz stalo sie to przeszkoda?
            Wg mnie powinnas odpuscic, racja jest po jej stronie. Szkoda nerwow Twoich oraz jej.
    • mama.nygusa Re: Allegro help 06.08.17, 14:49
      smoczy plomieniu, po takich grozbach smile "Wysmarowałam kobiecinie maila, że paczkę odeślę, żądam zwrotu pełnej kasy, łącznie z kosztami mojej wysyłki i postraszyłam donosem do US" to wiesz co ona sobie pomyslala, chyba wiesz. To byla jej dobra wola, a nie łaska big_grin

Z jej strony nie ma żadnej reakcji ani na maile, ani na negatywa, ani na groźbę kontroli... pewnie parskla smiechem, wiec reakcja byla .
    • smoczy_plomien Re: Allegro help 06.08.17, 16:39
      Dobra, dostałam odpowiedź na moje pytanie, a kwiatki znalazły już nowy dom. W związku z tym nie potrzebuję już Waszych dalszych odpowiedzi, a za dotychczasowe dziękuję wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka