Dodaj do ulubionych

Jaki prezent od chrzestnego na komunię???

07.04.05, 15:51
Pomóżcie, co się teraz daje na komunię od chrzestnego dla dziewczynki?
Ostatnio byłam na komunii mojego brata ponad dwadzieścia lat temu...
Dostaliśmy zaproszenie na maj od chrześnicy mojego męża i mamy problem z
wyborem prezentu.
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 16:01
      mój chrześniak ma komunię za rok, a ja ciułam grosiki na wycieczkę do Eurodisneylandu i parku Asterixa. Młody już się cieszy smile)
    • black-cat Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 16:46
      Też jestem zainteresowana. Dziecko stwierdziło, że zbiera na komputer i hmm...
      zastanawiam się - kupić komputer, dać na komputer czy dołożyć do komuterasmile Na
      pewno dostanie łańcuszek z medalikiem ale co jeszcze, nie mam pojęcia. A jeżeli
      pieniądze - to jakie są teraz "stawki" w Warszawie? Strasznie to zabrzmiało.
      • jowa3 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 17:48
        No to niezłe prezenty....
        Mamy zaproszenie na Komunię w maju do chrześnicy męża i też nie mam pomysłu na
        prezent. Ale nie będzie to na pewno równowartość komputera czy wycieczki. Mamy
        pięcioro chrześniaków, w każde Święta Bożego Narodzenia i urodziny mamy dla
        nich drobne upominki. Musielibyśmy tylko na chrześniaków pracować sad((
        Proszę o podsuwanie pomysłów na tańsze prezenty.
        • kawka74 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 20:01
          no niezłe smile na wycieczkę dla mojego chrześniaka składam już od ponad roku, bo 2500 zł nie wyciagnę z kieszeni ot tak na pewno smile))))
    • trudy77 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 18:22
      W zeszłym roku kupiliśmy aparat cyfrowy. w tym roku chrzestny, dziadek i
      ja "zwykla" ciocia składamy się na wieżę. Pzdr.
      • trzyplus Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 18:33
        Dla brata meza kupujemy rower w tym roku wlasnie na komunie.
        W planach od idnych gosci wiem ze jest wieza (okolo 700zl), lancuszek i medalk
        (krzyzyk)

Pozdrawiam
        Ewa
        • l.e.a Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 21:00

może dlatego, że mała miejscowość ale u nas w podwórku idzie 2 dzieci do
          komunii, od chrzestnych jedna dziewczynka dostanie discmena i łańcuszek, a
          chłopczyk dostanie rolki i 100zł i wiem ,że będzie ogromna radość smile
    • mikita10 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 22:10
      Dwa lata temu mój mąż był chrzestnym i zapytaliśmy się mamy chrześnicy o jej
      preferencje i okazało się, że dziewczynka zbiera na mebelki do swojego pokoju
      więc daliśmy 600zł.
    • mikita10 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 22:12
      Aha, przypomniało mi się, że jak moja koleżanka z pracy miała komunię, to jej
      córeczce też dawali pieniądze, bo zbierała na komputer.
      • anetadr Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 07.04.05, 22:30
        Mój chrześniak idzie w tym roku do komunii. I wymyśliłam dla niego (oprócz
        medalika) przenośny odtwarzacz plików muzycznych (i ten pomysł mu się bardzo
        podoba). Od chrzestnego ma dostać monitor do komputera.

Zastanawia mnie jedno: dlaczego prezenty komunijne są bardzo często droższe od
        tych ślubnych?

Aneta
        • doris73 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 09.04.05, 16:54
          bo na komuni jest mniej osób niż na ślubie i co za tym idzie mniej prezentówsmile
          • moi_betti Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 09.04.05, 17:14

• nicol.lublin Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 09.04.05, 22:51
              radzę nie pytać, bo usłyszycie odpowiedź na którą nie jesteści gotowe.
              ja raz zapytałam i chyba do śmierci nie powtórzę tego błędu
    • betty_julcia Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 12:04
      O rety!!!!!! To mnie przeraziłyście... W maju jadę na drugi koniec Polski na
      komunię mojego chrześniaka, a tydzień później jadę na komunię bardzo mi
      bliskiej dziewczynki z rodziny której siostry jestem chrzestną. Tak więc
      czekają mnie dwa duże wydatki ale chyba nie aż tak duże ja wyjazd do
      Disneylandu...
      ------------------------------------------------------
      Betty to mama a to jestem ja:
      GWIAZDECZKA
      • kawka74 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 12:31
        rety, mam nadzieję, że nikt nie potraktował wycieczki do Eurodisneylandu jako obowiązującego standardu wink)) Po prostu tak u nas wyszło z różnych względów. Ja akurat mogę sobie na tę wycieczkę odkładać, bo mam jednego chrześniaka, nie mam dzieci i mam jeszcze czas smile
        • katse Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 12:54
          mam komunie chrześniaczka w Warszawie. Chłopca bardzo kocham i chcialabym aby z
          prezentu się cieszył.

Niedługo wyśle mu taki album o pierwszej komunii swietej napisane na podstawie
          listu JPII do dzieci.
          Jesli dam rade doloże do tego jakies klocki lego.

Jako prezent komunijny dostanie jakis prosty cyfrowy aparat, taki ktorym bedzie
          mogl dokumentowac swoje przygody, wydarzenia.

Mysle jeszcze nad czyms uniwersalnym pamiatkowym - co zostanie na zawsze, moze
          jakas ikone Matki Boskiej.

K
          • agnieszka196 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 22:33
            "Niedługo wyśle mu taki album o pierwszej komunii swietej napisane na podstawie
            > listu JPII do dzieci.

Możesz coś o tym albumie napisać?
            • katse Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 11.04.05, 10:41
              to taka prawie książka, nazywa się Pamiątka Komunijna, są to takie opowiadanka
              jak Kasia szykowała się do pierwszej Komunii Świętej. Poprzeplatane słowami
              JPII.

KOsztowała 30 zł.

Potem spisze autora i dokladny tytul
              • agnieszka196 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 11.04.05, 13:03
                Dzięki wielkie. Będę wdzięczna za tytuł bo to fajny bardzo pomysł jest. Można
                dostać tak normalnie w sklepach?
          • ursgmo Re: do Katse 11.04.05, 17:29
            katse napisała:

> > Niedługo wyśle mu taki album o pierwszej komunii swietej napisane na
            podstawie
            > listu JPII do dzieci.
            Katse mam wielką prośbę do Ciebie , jak wygląda ten album ? może gdzieś jest w
            jakiejś księgarni internetowej ?
    • dziaadek Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 16:06
      Rok temu mialam komunie w rodzinie i jako, ze nie mieszkam od dawna w Polsce
      nie mialam pojecia co chrzestny(a) daje z tej okazji w prezencie. Popytalam sie
      na prawo i lewo wsrod rodziny i znajomych i wszyscy zgodnie przyznali, ze daje
      sie prezent wartosci 1000 PLN. Przyznaje, ze przezylam lekki szok. Dac malemu
      dziecku odpowiednik miesiecznej wyplaty (niestety jeszcze sporo ludzi w Polsce
      zarabia 1000 pln) jest lekkim przegieciem. Tu gdzie mieszkam daje sie medalik i
      jakis drobiazg ale nikt nie dalby dziecku np. 1000 eur, co odpowiada niskim
      miesiecznym zarobkom. Oddac swoja wyplate albo nawet pol dla 8-letniego
      dziecka. Z jakiej racji takie poswiecenie ? Przeciez jak sie chce sprawic
      przyjemnosc chrzesniakowi mozna ja zrobic zupelnie bez okazji i zupelnie
      dyskretnie.
      Dodam jeszcze, ze moja chrzesnica przez cala komunie bawila sie banknotami ( a
      miala ich cale pudlo, chyba z 5000 PLN) tak jak przy grze w monopoly.
      • bigwomen Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 16:19
        Niektórzy to na chrzciny dają 1000 zł.
      • maja783 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 16:26
        Jak tak slucham waszych wypowiedzi to jestem w szoku,bo moim zdaniem
        chrzestnych nie bierze sie po to,zeby kupowali drogie prezenty.Wystarczy
        skromny prezent,bo jak wiadomo przykro by bylo dziecku jak by nic nie dostalo.
        (liczy sie pamiec).Moja corka idzie za rok do komuni i juz uzgodnilismy z
        chrzestnymi,ze maja nic drogiego nie kupowac,poniewaz maja tez swoje rodziny i
        duzo wydatkow.Lepiej niech zainwestuja w swoje pociechy.W tym roku tez mamy
        komunie chrzesnicy i kupilismy jej mini wieze i pamiatke koszt ok 300zl.Dla
        mnie i tak jest to duzy wydatek.pozdrawiam
        • bigwomen Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 16:30
          Super to gadanie, że liczy się pamięć, ale to nieprawda. sama mam przypadek w
          rodzinie, że pewna osoba zaprasza do dziecka tylko po to, by coś kupić małemu.
          I mało tego lgnie do osób, od których czuje kasę. I wtedy wszystko można jej
          powiedzieć i nawet się nie obrazi.
        • nicol.lublin Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 17:36
          hej, maja! a gdzie kupiłaś mini wieżę za 300 zł ???? napisz proszę coś więcej
          • maja783 Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 10.04.05, 19:49
            hej nicol!Ta wieze kupilam na allegro.Jest nowa ze sklepu i z gwarancja.jest
            super.masz moze gg,to przeslala bym ci ta strone z wieza.
    • kostruszka Do Kawki 10.04.05, 19:58
      Jak teraz do Eurodysneylandu, to pewnie po ślubie dookoła świata Twój
      chrześniak pojedzie w ramach prezentu od Ciebie? wink

Nie napisałam tego złośliwie, lecz z przymruzeniem oka. Ja akurat jestem za
      tym, by dawać prezenty w zalezności od zamożności i widzimisię. Im bardziej
      subiektywnie, tym lepiej. Pozdrawiam. Kasia
      • kawka74 Re: Do Kawki 10.04.05, 21:29
        w kosmos poleci ;p
        Ten pomysł jest niejako składową wielu wielu czynników. Poza tym wiedząc, że taki właśnie prezent zamierzam mu ofiarować, odkładam na niego pieniądze już od roku żeby nie rwać włosów z głowy miesiąc przed uroczystością, co mam kupić i za ile i dlaczego tak drogo. I jeszcze rok mi został. Ubytek w postaci 50 zł miesięcznie nie jest dla mnie w tej chwili gigantycznym obciążeniem, mogę sobie na to pozwolić. Tak, jak pisałam wyżej - nie mam dzieci, chrześniaka mam jednego. Więc dlaczego nie?
        • katse Re: Do Kawki 11.04.05, 10:43
          Kawka i super prezent dla malego szykujesz.

popieram w 100%

K
          • ursgmo Re: Do Kawki 11.04.05, 17:48
            Też uważam że to super prezent .
            Taki sam wymyśliłam dla córki na przyszłoroczną komunnię.
            Niestety wbrew niemal całej rodzince sad( która uważa że super prezentem są
            wieże telewizory złote medaliony itp. A ja wiem że z mojej komunni mi nie
            zostało nic , nie pamiętam żadnego szczególnego , przemyślanego prezentu .
            A taką wycieczkę dziecko będzie pamiętać do końca życia .Też sobie zbieram
            powoli ............
    • azymut17 Co to jest? 11.04.05, 15:59
      Dziwię się czytając powyższe posty. Ludzie w Polsce ciągle narzekają, jak to
      jest ciężko teraz żyć, jak to pieniędzy nie ma, że dużo Polaków żyje poniżej
      minimum socjalnego. Ale na 1 Komunię to prezenty za 1000 zł od każdego!?
      Podobnie zdziwiłam się ostatnio jadąc przez jedną z biedniejszych dzielnic
      Warszawy - pod rozpadającymi się blokami (do których bałabym się wejść) stały
      takie samochody, jakie widywałam dotąd tylko w salonach samochodowych,
      względnie w TV.

Nie krytykuję w tym momoncie moich przedmówczyń, dziwi mnie tylko ten trend i
      wręcz przyzwolenie społeczne na takie żądania rodziny co do prezentów.

Ja na swoją komunię dostałam prezenty o charakterze religijnym - np. Biblię
      Tysiąclecia w ładnej oprawie. Taka już u nas tradycja, "świeckie" prezenty na
      inne okazje.
      • lucy01 Re: Co to jest? 11.04.05, 16:18
        ja spotkałam się z przypadkiem brania nawet kredytów pienięznych dla chrześnicy
        na komunię i wesele, bo byli niezamożnymi ludźmi i "co by ludzie powiedzieli,
        gdybym nie dał", dla mnie lekka przesada......ale chyba sami ludzie uczą ile
        dawać?!!
    • epior Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 11.04.05, 18:32
      ja kupiłam rower. Ładny, kolorowy z bajerami. Dziewczynka nie ma jeszcze więc
      chyba się ucieszy
    • je Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 12.04.05, 10:04
      Może trochę w innym tonie. Uważam, że małe dziecko obdarowane bardzo drogimi
      prezentami lub które dostało dużo gotówki nie wie naprawdę co z tym zrobić. A
      gdzie przeżycie tej uroczystości ( w końcu to Katolicy, ważne wydarzenie
      Pierwsza Komunia Święta). My dla chrześniaka kupiliśmy Biblię (piękne skórzane
      wydanie, z wpisem od nas na pamiątkę, do tego zegarek aby odmierzał same
      szczęśliwe chwile).
      • katse Re: Jaki prezent od chrzestnego na komunię??? 12.04.05, 10:21
        Album tematyczny moi chlopcy dostana od nas miesiac przed komunia.

Aparat cyfrowy bo wiem ze chrzesniak uwielbia fotografie, to jego pasja.
        Kiedys jak nie mialam rodziny kupilabym mu pewnie mase roznych atrakcji,
        podobnie jak kawka - kiedys Wojtus byl moim jedynym dzieciaczkiem i staralam
        sie aby mial pozytek z chrzesnej - wycieczki, wspolne zabawy, malowanie,
        rysowanie, czytanie, wyglupianie. Teraz mam wlasna rodzine, a oni mieszkaja
        daleko, wiec chcialabym zrobic mu przyjemnosc poprostu.
        DOstanie ten aparat dzien przed komunia.

a w dzien komunii jakis symbol religijny
        dzisiaj bede szukac czegos odpowiedniego

K
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka