Dodaj do ulubionych

ciastolina

10.05.05, 23:17
witam,
moja corcia ma 2 latka i 7 miesiecy i zastanawiam sie, czy to odpowiedni wiek
na zabawy ciastolina, generalnie plastelina?? jakie sa doswiadczenia z
waszymi pociechami?? od kiedy taka zabawa zaczela je interesowac? pozdrawiam.
Ania, mama Zosi
Obserwuj wątek
    • sweet.joan Re: ciastolina 11.05.05, 10:28
      Wiek odpowiedni. Mój dostała ciastolinę w wieku 2 i pół lat. Przez pierwszy
      tydzień niczym innym się nie zajmował. Teraz (prawie trzy lata) ciastolina służy
      tylko do roznoszenia jej po całym mieszkaniu smile
      • anyamama do sweet.joan 11.05.05, 20:37
        witaj i dzieki za odpowiedz,
        jestem ciekawa czy taka ciastolina latwo odkleja sie od roznych sprzetowsmile) czy
        nie zostawi za duzo brudu? czy da sie ja usunac chocby z dywanu? pozdrawiam.
        Ania
        • ewa9923 ciastolina 11.05.05, 21:57
          jest odpowiednia dla dziecka w tym wieku. Mój synek dostał ją na gwiazdke ,
          teraz ma 3 latka i chętnie się nią bawi. Po ciastolinie jest trochę brudu,
          łatwo odkleja się od np. od podłogi, dywanu nie mam, ale przyklejona do
          tapicerki meblowej pozostawiła u mnie plamę, która jednak zeszła po wodzie z mydłem.

Mamy ciastolinę, ktora farbuje ręce, ale łatwo można to zmyć.

Pozdrawiam
    • sweet.joan Re: ciastolina 12.05.05, 08:26
      Nasza ciastolina nie zostawia żadnych plam i nie brudzi rąk. Raz mieliśmy
      plastelinę - potem mylismy ręcę przez 10 minut chyba. Ciastolina wysycha,
      twardnieje. Z dywanu sprzątam ją odkurzaczem, z podłogi zmieść można. Mieliśmy
      ciastolinę Kids Dough i Art School Junior. Kids Dough trochę śmierdzi jak dla
      mnie smile Synek koleżanki ma na nią uczulenie. Nie wypróbowaliśmy Play Doh - ta
      jest chyba najdroższa. Kids Dough kupiliśmy całkiem niedrogo cały zestaw w
      wiaderku: foremki, wyciskacze, nożyk. Pozdrawiam i miłej zabawy!
      • anyamama dziekuje wam bardzo i pozdrawiam 12.05.05, 09:26
        • dotima Re: dziekuje wam bardzo i pozdrawiam 12.05.05, 12:55
          ja też gorąco polecam! kupujemy Play-doh - drożej ale dłużej "zachowuje formę",
          chociaz też nie jest wieczna. Po jakims czasie wysycha, robi sie twarda i nie
          do użycia. Łatwo sie sprząta resztki odkurzaczem. Mój młody uwielbia zabawy
          ciastoliną od drugiegp roku życia - zwłaszcza te zestawy "tematyczne" i ... gdy
          bawię sie razem z nim.
          • monidelko Re: dziekuje wam bardzo i pozdrawiam 13.05.05, 11:24
            Sama byłam zaskoczona tym że jest o niebo lepsza od zwykłej plasteliny (
            głównie przerażało mnie sprzątanie - ale tak jak pisały poprzedniczki,
            twardnieje, kruszy się i nie szkodzi dywanikowi wcale!!! To bardzo duży plus ).
            Moja córcia co chwila do niej wraca mimo że za tydzień skończy sześć lat - lubi
            lepić i to pewnie dla tego.
            Pozdrawiam
            Monidelko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka