el_sylwana 21.06.05, 19:11 Witam kochane emamy dzisiaj zarzucam temat : jakie nosidełko najlepsze? a moze lepsza od nosidelka jest chusta? zastanawiam sie co kupic dla siebie i swojej 3 m-ej dzidzi licze na wasze spostrzezenia. pozdrawiam el_sylwana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haneczkaa Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 21.06.05, 22:20 ja też nie wiem co używac i tez mam 3 miesięczną dzidzię Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 21.06.05, 22:28 Wlasciwie nie wiem co wam poradzic, bo nigdy nie uzywalam chusty (chociaz mi sie bardzo podobala). Natomiast juz od narodzin malucha uzywamy nosidla (obecne juz trzecie - ze stelarzem) i jestesmy bardzo zadowoleni no i maly tez. Jak byl lzejszy to nosilam go po domu teraz nosi tylko maz na spacerach. Pozdrawiam.Iza Odpowiedz Link Zgłoś
kangur4 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 21.06.05, 23:20 Ja z kolei używam chusty (jestem bardzo, bardzo zadowolona), ale nigdy nie miałam klasycznego nosidełka, więc trudno mi porównywać. Jedna rzecz mi się nasunęła, jeśli chodzi o przewagę chusty: w chuście mozesz nosic dziecko w różnych pozycjach: na leżąco, na siedząco przodem "do kierunku jazdy", na siedząco przodem do mamy, no i na biodrze. W nosidełku nie masz takiego wyboru. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 11:21 kangur4 napisała: > Jedna rzecz mi się > nasunęła, jeśli chodzi o przewagę chusty: w chuście mozesz nosic dziecko w > różnych pozycjach: na leżąco, na siedząco przodem "do kierunku jazdy", na > siedząco przodem do mamy, no i na biodrze. W nosidełku nie masz takiego wyboru. Są w sprzedaży nosidełka, w których masz większość z tych opcji. My używamy Red Castle vice versa. Mogę nosić małą przodem i tyłem do siebie na brzuchu, jak również na plecach. Widziałam nosidełka, w których można położyć malucha, zamontować daszek (ochrona np.przed słońcem), jak również nosić dziecko na boku. Proponuję przejść się do sklepu i wypróbować co będzie dla was najwygodniejsze. My trafiliśmy dopiero za drugim razem, bo w pierwszym zakupionym przez nas nosidełku, córka nie chciała siedzieć. Wymieniliśmy więc na Red Castle i jest bezkonkurencyjnie! Odpowiedz Link Zgłoś
kangur4 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 11:54 Moja chusta to też Red Castle (Ticamac). Ma same zalety, oprócz jednej - ceny. Ponad 250 złotych za kawałek materiału to lekka przesada. Chyba masz rację, że trzeba iść do sklepu i poprzymierzać, ewentualnie dowiedziec się, czy isnieje mozliwośc zwrotu towaru lub wymiany na inny model w razie protestów dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
lelunia7 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 26.06.05, 18:05 JA MAM 2 I PÓŁ MIESIĘCZNĄ CÓRKĘ I LEKARKA POLECIŁA MI CICCO GO JEST OD 2 MIESIĄCA.NOSIŁAM JUŻ MOJĄ MAŁĄ I BYŁA BARDZO ZADOWOLONA.POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 instrukcja do chusty 21.06.05, 23:21 czy ktoras z mam ma instrukcje do noszenia chusty? mile widziane wskazowki z wlasnego doswiadczenia. mam uszyta chuste, instrukcja tez jest - ale cos mi dziecko za bardzo wykrzywione jest jak na moj gust...maly ma 4,5 m-ca. Magda&Mikołaj /05-02-2005/ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23803689 Odpowiedz Link Zgłoś
el_sylwana Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 11:10 podciagam temat bo mam dylemat Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_28 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 13:09 Ja mam chuste i jestem zadowolona, ale moja Ala ma dopiero 5 tygodni i cały czas ssie cyca. A w chuście to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 13:11 Ja wlasnie kupilam chuste, ale wydaje mi sie, ze moja Mala (niecale 2 miesiace) jest w niej bardzo wykrzywiona, czy to tak ma byc? Ma podgieta brodke, robie wszystko zgodnie z instrukcja, ale mam watpliwosci...Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
dominia.n Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 19:30 Mam podobny dylemat. Synek ma 3 miesiace i zastanawiam sie nad kupnem nosidelka, poczynilam tez juz pierwsze przymiarki i oto moje spostrzezenia: wazne by siedzisko bylo tak skonstruowane by dziecko moglo zmieniac pozycje (przod, tyl, podparcie pod glowke, regulowana glebokosc siedziska i latwosc instalowania sprzetu na sobie, a dziecka w sprzecie), rowniez wazne jest by nosidelko zakladane z przodu, mialo solidne wzmocnienie na plecach, inaczej caly ciezar spoczywa na ramionach i juz przy paru krokach bylo to naprawde odczuwalne. Osobiscie zdecydowalam sie na BabyBjorn, jesli ktoras z mam korzystala akurat z tego, to poprosilabym o spostrzezenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agcyb Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 03.07.05, 18:45 Ja ma BabyBjorn. Jest swietne i b wygodne a moja 4 tygodniowa Niunia tylko w nim chce spac Odpowiedz Link Zgłoś
kucharzynka Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 20:41 Sluchajcie, jak mowa o nosidelkach to ja mam pytanie. Mysle o zakupie nosidelka ale na plecy i nie koniecznie takiego wielkiego w gory. Raczej takiego na krotkie wyjscia na spacer czy zakupy. Maly ma 9 miesiecy i wazy 10 kg. Macie jakies sprawdzone modele. Prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś
kangur4 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 20:51 Ponieważ firma Red Castle przewinęła się w kilku postach dotyczących nosidełek, proponuję Ci, abyś obejrzała w sklepie nosidełko tej właśnie firmy (ja akurat mam chustę od nich). W ogóle mają fajowe rzeczy (a jakie wózki! Nie ma ich w Polsce akurat, czego b. żałuję). Odpowiedz Link Zgłoś
hell1 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 21:24 Cześć , ja mam nosidełko Chocco Go Plus, można nosic przodem do siebie, pleckami albo maluszka na leząco, ja kupiłam je zimowa pora i nie miałam okazji wychodzić z mała na dwór wiec prawie go nie używałam, mam zamiar je sprzedać. Ale letnia porą jest swietne na spacerek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 22.06.05, 21:48 My uzywamy nosidelek firmy Mothercare. Pierwsze bylo 3 stopniowe czyli: buzia do nas, buzia do swiata - na brzuchu i do noszenia na plecach - maz je sobie bardzo chwalil (podobne z tego co wiem jest wlasnie nosidelko BabyBjorn - zreszta widzialam je tez w sklepie Mothercare). Teraz mamy tej samej firmy nosidlo na plecy wlasnie ze stelarzem, daszkiem przeciw sloneczku, folia przeciwdeszczowa, przewijakiem, setkami kieszeni i dopietym malym plecaczkiem - gadzeciarskie, ale to maz wybieral i to maz je nosi. Malemu (8 mcy) bardzo w nim wygodnie (aha ma oczywiscie szelki) a my mowimy, ze przemieszcza sie jak maharadza w lektyce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 23.06.05, 18:06 Czy orientujesz sie jaka jest cena tych nosidelek , ktore wymienilas , tzn baby bjorn i Mothercare? Odpowiedz Link Zgłoś
dominia.n Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 23.06.05, 18:32 Nosidelko BabyBjorn tylko na szelkach, bez wzmocnienia na kregoslup 280 pln - odpowiednie w Mothercare 145, zas BabyBjorn ze wzmocnieniem na kregoslup dla dzwigajacego 399 pln, odpowiednika MC chwilowo nie bylo na skladzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 27.06.05, 11:27 Dzieki, właśnie zakupiłam sobie Baby Bjorn do kg za 326,- pln. tanie nie jest ,ale jako jedyne da sie bez problemu obsłużyć w pojedynkę.Dzis juz robilismy test.Mały usnął po pół godziny na spacerze,a wcześniej obserwował sobie grzecznie otoczenie.Bez problemu mozna je obsłużyć .Polecam, choc cena poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia76 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 27.06.05, 12:57 Gdzie można kupić takie nosidełko i o il u jest kg? Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 27.06.05, 13:05 Ta wersja do 12 kg nie jest dostępna w mothercare a jedynie w każdym Świecie Dziecka w Wawie i pewnie nie tylko( w Mothercare jest tylko wersja do 10 kg). Jesli ma się kartę rabatową to cena jest właśnie taka 326,-. A normalna 359,- przed rabatem. Czy w innych sieciach sklepów można ją kupić za niższą cenę - ni9e wiem, bo małe sklepiki raczej nie zamawiają tak drogich akcesoriów,przynajmniej u mnie w mieście. Jest od 3,5 kg do 12 jak już pisałam.Jest tam odpowiednia regulacja , ale w zależności od wzrostu maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
moje-cudo Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 27.06.05, 00:39 my uzywamy nosidelka red castle sport, jest swietne ma tylko jedna wade jest dosc ciezkie, ale dziecko jest tak sztywno i wygodnie ulozone a to jest dla mnie najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
schiriou Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 28.06.05, 14:40 A gdzie można kupić chusty dla niemowląt?Pytałam w kilku sklepach i nigdzie ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
tctctc1 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 02.07.05, 21:59 husty można kupić: - w internecie, wejdź w www.google.pl i wpisz: chusty do noszenia - w Wawie w Fundacji Rodzić po Ludzku (www.rodzicpoludzku.pl) - w Wawie w Świecie Dziecka - w Wawie na Al. Solidarności sklep z rzeczami dla Dzieci pomiędzy Jana Pawła a Placem Bankowym Odpowiedz Link Zgłoś
tctctc1 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 02.07.05, 22:02 oczywiście zrobiłem literówkę, CHUSTY a nie husty.... tctctc1 napisał: > husty można kupić: > - w internecie, wejdź w www.google.pl i wpisz: chusty do noszenia > - w Wawie w Fundacji Rodzić po Ludzku (www.rodzicpoludzku.pl) > - w Wawie w Świecie Dziecka > - w Wawie na Al. Solidarności sklep z rzeczami dla Dzieci pomiędzy Jana Pawła a > Placem Bankowym Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 02.07.05, 22:36 TEZ BARDZO BYM CHCIALA NOSIDELKO-USZTYWNIANE ODPOWIEDNIO JEST JEDNO MALE ALE...MOJ PEDIATRA JEST PRZECIWNY TAKIM NOWOSCIOM TWIERDZI ZE POMIMO WSZYSTKICH ZABEZPIECZEN I TAK OBCIAZA TO KREGOSLUP MALUSZKA Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia61 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 02.07.05, 23:04 z tego co ja wiem to nosidelko podobno rzeczywiscie obciaza kregoslup czym sztywniejsze tym bardziej i ma nie korzystny wplyw na stawy biodrowe nie wczytywalam sie dokladnie o co chodzi. Ale jest okey tylko dzidzia powinna przebywac w nim do godziny czasu. Natomiast chusta to naturalny sposub noszenia dzieci. Moja mama mowi ze jej babcia (na wsi) tez miala cos takiego nosila w tym dziecko jak szla pracowac w pole wiec obyczaj wcale nie tak dawny. tez nigdzie nie moglam znalezc do kupienia ale na necie jest wzor to poprostu kawalek materialu 0,5m na 5,2m metody wiazania na stronach: www.didymos.de www.pepermint.com www.portareipiccoli.it W chuscie mozna tez karmic maluch nawet na spacerze tak ze nikt nic nie widzi i mozna w niej nosic noworodka. Milych spacerkow! Odpowiedz Link Zgłoś
dormilione Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 04.07.05, 12:46 Sa rozne rodzaje i style noszenia dzieci. Jedne maja tysiace lat inne zostaly wymyslone w naszych czasach. Wiele metod wywodzi sie z tradycji chinskich, hinduskich, koreanskich, japonskich, meksykanskich, indianskich. O tym wszystkim mozna poczytac w www.peppermint.com. Jest tam tez porownanie tych metod i produktow roznych firm. ***Nie znajdziecie tam zadnego Red Castle, ani innych znanych z polskiego rynku firm. Moim zdaniem Red Castle powinna wycofac swoje produkty*** Pare tygodni temu polecalem na sasiednim forum dotyczacym kolki firme Didymos. Od 30 lat promuje ona bardzo prosta i elegancka metode noszenia dzieci. Po wielu probach m.in. z Red Castle, zwykla plachta bawelny okazala sie znacznie bardziej elastyczna, mniej klopotliwa, bardziej naturalna. Od ponad miesiaca nie korzystamy ani z wozka ani z lozeczka Nasza coreczka ma nieco ponad 3 miesiace. Przyczepiona do brzucha matki zawsze ma dostep do jej piersi, latwo zasypia i z fascynacja w oczach przyglada sie wedrujacym ponad nami drzewom. Wbrew roznym "zatroskanym matkom-polkom" nie udusila sie, nie wykrzywila sie, nie polamala sie, swietnie sypia w nocy, jest urocza Karolcia61 cytuje tutaj moje posty lecz nie przebrnela przez angloje zyczna i wloskojezyczna dokumentacje. Sa rozne rozmiary takich chust-placht. Najdluzsze pozwalaja przywiazac do siebie dziecko na kilkanascie sposobow: na brzuchu, na biodrze, na plecach. Dlugosc powinna byc dobrana takze do wzrostu noszacego rodzica. Niestety, nie znajdziecie w polskich sklepach ani u polskich lekarzy miarodajnych i rzetelnych informacji. Naprawde warto poczytac materialy zgromadzone na wspomnianych portalach. Jest takich portali wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 do dormilione 04.07.05, 13:11 ja jestem ostatnio fanka chusty, ale mam problem z wygodnym ulozeniem dziecka. wydaje mi sie jakies pokrzywione. za pare dni skonczy 5 m-cy. mam uszyta przez tesciowa wg instrukcji, taka z kolkami. moze moglbys mi przeslac instrukcje , albo opisac dokladniej jak dziecko wsadzic zeby bylo naturalnie. moze masz zdjecia domowe? Odpowiedz Link Zgłoś
dormilione Re: do dormilione 05.07.05, 14:04 Noszenie dzieci, jak napisałem wcześniej nie jest proste. Moim skromnym zdaniem warto wydać trochę pieniędzy i kupić coś wykonanego z dobrej tkaniny, najlepiej produkt jakiejś uznanej marki. W serwisie peppermint.com można znaleźć relacje rodziców, opinie lekarzy, refleksje dzieci o różnych chustach, metodach i firmach. Można tam o wszystkim poczytać, obejrzeć fotografie. Jeśli zdecydujesz się na zakup jakigoś produktu, na pewno dostaniesz szczegółowe instrukcje. Kilka tygodni temu kupiliśmy taką wykonaną przez "kogoś" chustę z kółkami. Tak jak wcześniej napisałem, nijak się to ma do możliwości didymosa, czyli szarfy. W długiej szarfie materiału jesteś w stanie ułożyć dziecko na wiele sposobów, a wiązania i pozycja dziecka jest pewna, fizjologiczna i wygodna. Jeśli chcesz porozmawiać dłużej, to zapraszam do Kołobrzegu PS. Dzisiaj widziałem faceta z niemowlęciem zawieszonym twarzą do przodu w jakichś szelkach. Czegoś takiego nie wolno robić!!! Jest to wbrew logice i wbrew naturze. Dziecko macha rączkami w powietrzu, nogi zwisają, a cały ciężar dziecka opiera się na jego kroczu. W szarfie dziecko jest osadzone pupą i udami jak w hamaku, swoim brzuchem dotyka brzucha rodzica, rękoma przyczepia się do ciała rodzica i wbrew pozorom jest w stanie widzieć dużo więcej niż pierś matki. Odsyłam wszystkich poważnie i trzeźwo myslących rodziców do wspomnianych serwisów: peppermint.com, didymos.de, portareipiccoli.it. Znajdziecie tam dużo informacji, odnośniki do sklepów, literatury itp. Nie pytajcie o nic w polskich sklepach ani polskich lekarzy, bo nic ciekawego i dobrego nie usłyszycie dormilione, czyli Matyska, Ela, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
dormilione dla maddy71;) 05.07.05, 14:11 Dokładnie tak. Mamy dwie takie chusty, jedną Red Castle drugą polską z kółkami. W każdej z nich nasza córeczka była w jakiś sposób niepewnie ułożona, krzywo i niewygodnie. W szarfie firmy Didymos - Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 06.07.05, 15:04 Polecam Chicco. Maja model, w ktorym mozna nosic maluszka zarowno w pionie jak i w poziomie. Dodatkowo mozna zalozyc sliniaczek chroniacy ubranie i daszek dla ochrony przed sloncem. Odpowiedz Link Zgłoś
lenaa3 Re: nosidełko - które najlepsze? a moze jednak ch 11.07.05, 14:19 Słuchajcie,jestem od jakiegos czasu w temacie bo moja rodzina powiekszyla sie o naszego Szkrabka Jestem panikara wiec najpier 1000...razy zapytam a dopiero potem skorzystam. Wiem jedno,ze pozycje w nosidełku dla naluszków,ktore jeszcze nie siedza same jest zabroniona, obciazaja kregosłup, bioderka. Moja polozna i nie tylko ona zdecdoowanie odradzaja takich pozycji.Poleciła mi za to chusty , szczegolnie dla takich maluchow 3,5 tyg. ktore caly czas chca byc przy mamie slyszałam o takim rozwiazaniu od babci ale jakos to zaniechalam do czasu jak usłyszalam bardzo pozytywne opinie od specjalistów. Zamowiłam sobie na stronie firmy Babybean i jestm bardzo zadowolona, w instrukcji sa infoamcje jak wkladac dziecko i mozliwe pozycje umieszczania w nim dziecka.Jest fantastyczna i bardzo wygodna, swietnie wykonana i dostepna w wielu kolorach - ja mam geometryczna Uzywamy jej non stop. Polecam www.fasolka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Baby Bjorn - tylko! 11.07.05, 14:22 tylko i wylacznie to jest godne polecenia! mam od niedawna i bardzo sobie chwale, wczesniej mialam Chicco - nie umywa sie. Odpowiedz Link Zgłoś