Dodaj do ulubionych

nosidełko czy chusta?

08.12.05, 14:00
pewnie ten wątek już się pojawiał ale z dwumiesięczną córcią nie bardzo mam
czas szukac smile

dziewczyny, czy używacie nosidełek czy chust? jeśli tak, to jakie polecacie?
kiedy ich używacie (spacer? dom?). czy w ogóle warto je kupowa? czy są tu np
zwolenniczki chust z allegro za 40zł (jakaś pani Kinga je szyje)? Proszę o
poradę. dzięki smile
Obserwuj wątek
    • kayah73 Re: nosidełko czy chusta? 08.12.05, 14:24
      Ja mam chuste i nosidlo. Chuste nosze po domu i jak gdzies ide na szybkiego do
      sklepu. Jej zaleta jest to ze mozna zmieniac pozycje dziecka (mozesz zobaczyc
      np tutaj: www.askdrsears.com/html/5/T051120.asp )i bardzo latwo sie ja
      zaklada, zdejmuje i dopasowuje, nawet teraz przy zimowych kurtkach. Wada jest
      to, ze dziecko w chuscie jest troche bardziej po lewej czy po prawej stronie
      mamy i wtedy nie bardzo mozna uzywac ta reke (jesli jest bardziej po lewej, to
      nie bardzo mozna uzywac lewa reke). Wieksze dziecko mozna w chuscie nosic na
      plecach (ja jeszcze nie probowalam).
      Na dluzsze spacery z psami czy po sklepach biore nosidlo. Trudniej sie je
      zaklada, wklada do niego dziecko i go z niego wyjmuje (jak trudno to juz zalezy
      od nosidla), ale dobrze zalozone i dopasowane daje bardzo stabilne dziecko
      ktore jest posrodku mamy (z przodu albo z tylu), wiec obie rece mozna uzywac.
      Ale nosidlo musi byc dobre. Jesli ma cienkie paski, wbijaja sie one w ramiona.
      Musi byc tez pasek dookola talii.
      Chusta, pomimo ze jest na jedno ramie, lepiej rozklada ciezar ciala dziecka na
      cale plecy jesli sie ja dobrze rozciagnie. Jest tez lepsza dla malego i
      malenkiego dziecka - do nosidla trzeba miec juz mocno stabilna glowe.

Mloda ma 5,5 mies, dopiero do niedawna i bardzo rzadko uzywam z nia wozek. Po
      sklepach duzo latwiej manewrowac z moda w nosidle, w domu tez eliminuje sie
      krzyki i "nieodkladalnosc" dziecka, dziecko przy okazji uczy sie co sie w domu
      robi. Na spacery z psami dla mnie absolutnie niezastapione, zwlaszcza teraz w
      zimie, bo do zasniezonego parku wozkiem nie wjade.

Nie mam pojecia jakie sa te polskie nosidla i chusty, bo ja
      jestem "zagraniczna".
      • kayah73 Re: nosidełko czy chusta? 08.12.05, 14:28
        W chuscie mozna tez, przy nabranie odpowiedniej wprawy, dyskretnie karmic i
        jednoczesnie robic co tam robilas.
        www.askdrsears.com/html/5/T051121.asp
    • figrut Re: nosidełko czy chusta? 08.12.05, 15:09
      Zdecydowanie polecam chuste [sluzy mi do dzis 19 miesiecy].Dziecko mozna nosic w
      roznych pozycjach i mozna tez w niej karmic bez problemu. Nosidelka mam
      cztery-czasami uzywalam, ale ostateczny egzamin zdala chusta. Chuste mam prosta,
      taka jak ta z allegro, tyle ze szylam ja sama z kawalka materialu ok.130cm
      dlugosci i 60 szerokosci-sklada sie to po prostu na pol i zszywa.Taka zszyta ma
      taka zalete ze material mozna rozlozyc na ramieniu prawie do lokcia i nie
      odczuwa sie tego ciezaru. W nosidelkach ciezar "ciagnie" do dolu ,przy wiekszym
      dziecku male, wiszace nozki przeszkadzaja w chodzeniu i bola ramiona
      [przynajmniej tak bylo u mnie].
    • mrowka75 Re: nosidełko czy chusta? 08.12.05, 19:14
      Ja mam nosidełko chicco go plus. Córeczka ma 3 tygodnie. Jest ono dostosowane
      dla najmnieszych dzieci, poniewaz można go używać w pozycji poprzecznej. Wadą
      tej pozycji jest też to, co przy chustach - jednej ręki nie można w pełni
      używać. Dzis wypróbowałam je również poza domem. Jest świetne ponieważ całe się
      rozpina można położyć na nim dziecko i dopiero zapiąć i na siebie nałożyć. Ma
      to znaczenie gdy dzidzia jest ubrana w kombinezon. córeczka całą droge spała
      sobie wygodnie w najlepsze leżąc na boczku - głowka schowana w specalnym daszku
      ochronnym. Polecam. W chuście mojej dziewczynce się nie podobało. Poza tym
      oczywiście można go używac standardowo do noszenia dziecka w pozycji przodem i
      tyłem do mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka