Dodaj do ulubionych

Lustrzanka czy cyfrówka?

28.12.05, 19:05
Chciałabym sobie kupić aparat fotograficzny.
Taki do 1.000zł.Zastanawiam się czy kupic lustrzankę czy cyfrówkę.
Wprawdzie aparat cyfrowy juz mam,ale ma 4 lata i teraz to juz bardziej zabawka
niż aparat.Chciałabym cos bardziej profesjonalnego.
Doradzcie co wybrać?
Obserwuj wątek
    • karina1974 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:11
      Jeśli masz już cyfrówkę to ja jestem za lustrzanką, jeśli chcesz robić bardziej
      profesionalne zdjęcia.
      Kup taką, z możliwością całkowitego manualnego ustawiania (oprócz automatu na
      baterie), bedziesz miała wiecej możliwości zrobienia fajnych zdjęć smile
      • dorka.3 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:17
        Mimo tego, że cyfrówki są praktyczne (można wywołać tylko te zdjęcia, które się
        nam podobają), to ja wolę swoją lustrzankę. Z tych osób co znam i mają cyfrówki,
        zazwyczaj zdjęcia sa wrzucane do komputera, a nie cierpię oglądać zdjęć w
        komputerze, lubię je mieć przed sobą. dlatego ja wolę tradycyjne metody, lubię
        albumy, wiem, że te z cyfrówek tez można wywoływać, ale z doświadczenia wiem, że
        mąż też wrzuca zdjęcia do komputera i na tym się kończy.
        • cocollino1 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 12:12
          Dokladnie u nas to samosmile))
          Ale najlepsze jest to, ze my mamy jeszcze Zenita, ktorym moj maz robi piekne
          zjdeica, jak znajomi ogladaja, to mowia: no tak, ale michal lubi fotografowac
          (skonczyl szkole fotograficzna), wiec napewno macie super sprzet, to widac po
          zdjeciach. Czyli zalezy to tez od umiejetnosci.
    • mamalgosia Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:16
      a ja oszczędzam na cyfrową lustrzankę. Tanieją mocno, ale ciągle są poza moim
      zasięgiem
    • mynia_pynia Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:22
      Lustrzanka robi najlepsze zdjęcia, i myśle że za 1000zł możesz już kupić
      całkiem fajny.
    • karola.v Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:28
      No własnie chodzi mi o to,ze zdjecia z cyfrówek ląduja w kompie i na tym koniec smile
      Mam na oku lustrzankę Canona EOS 300V(nastepca EOS 300)za 899 zł i kusi mnie
      bardzooo smile
      pozdrawiam
      • kawka74 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:32
        Zrobienie odbitek z nośnika cyfrowego to teraz zaiste niewielki problem. W
        sumie żaden. A ceny podobne, jeśli nie takie same.
      • cocollino1 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 12:13
        moj maz tez sie na to czaismile))))
        • kawka74 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 12:23
          Ja się czaję na Canona EOS 1D Mark II, ale cena przekracza moje roczne
          zarobki wink
          Ale generalnie Canony lubię (mam i lustrzankę analogową, i lustrzankę cyfrową
          tej firmy), jakoś dobrze mi się z nimi współpracuje. Mogę polecić z raczej
          czystym sumieniem.
      • amwaw Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 12:28
        Mam eosa 30 i jest to REWELACYJNY aparat, nie zamieniłabym go na inny( no,
        chyba, że na 1Vtongue_out).
        Jeżeli zajmujesz się fotografią i chcesz coś sama poustawiać i bardziej
        ambitnie zająć fotografowaniem odradzam 300- to bardzo dobra, ale "idioten
        camera" dla amatorów.
        pozdr
    • kawka74 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 19:31
      Profesjonalnego? Jeśli chcesz strzelać foty "z automata", lustrzanka nie jest
      Ci potrzebna, wystarczy kompakt cyfrowy. Jeśli nie - polecam wstrzymanie się z
      zakupem do czasu, kiedy uzbierasz więcej pieniędzy, a lustrzanki cyfrowe
      jeszcze nieco stanieją.
      Poszukaj jeszcze informacji na forum "Fotografia".
    • elena70 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 28.12.05, 21:19
      Polecam Canona EOS 3000N. Mam go trzy lata. Zdjęcia są nieporównywalne z
      cyfrówkami. Teraz marzę o lustrzance cyfrowej ale ta cena... Ze zwykłej
      lustrzanki z dobrym obiektywem możesz robić artystyczne zdjęcia będąc laikiem.
      • esi1 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 08:54
        Ooo!! Mi też się marzy cyfrowa lustrzanka, najlepiej Nicona, bo mam teraz taką
        lustrzankę i lubię tą firmę. Ale rzeczywiście ceny są dobijające sad Czekam aż
        trochę spadną (bo ogólnie ceny sporo spadły w przeciągu roku).
        • ewa216 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 09:27
          W takiej cenie na pewno lepiej kupić lustrzankę analogową, jakość zdjęć będzie
          nieporównywalnie lepsza niz z cyfrówki za taką cenę.
          • basiae Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 09:56

• esi1 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 10:16
              Mój szwagier kupił sobie niedawno cyfrową lustrzankę Nicona i jest bardzo
              zadowolony (robi zdjęcia ślubne, choć nie ma profesjonalnego zakładu). Ja też
              widziałam jego zdjęcia i uważam, że są super. Więc myślę, że dla takiej
              amatorki jak ja smile) byłoby to ekstra.
              • monisia98 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 10:19
                ja mam cyfrówke Sony Cyber-shot 7,2 Mega Pikseli i jestem bardzo zadowolona -
                robi krótkie filmy ale jesli chcesz postawic na zdjecie profesjonalne wybierz
                lustrzanke.
            • gosia_grabosia do basiae 29.12.05, 11:05
              to dziwne podejście, ponieważ cyfrowa lustrzanka to aparat robiący zdjęcia tak
              samo jak zwykła lustrzanka, tylko nośnikiem tych zdjęć nie jest klisza, a karta
              (różna zależnie od producenta aparatu).

Znam fotografów którzy bardzo sobie chwalą w pracy takie rozwiązanie gdyż mogą
              zrobić np na ślubie wiele zdjęć a z nich wybrac te najładniejsze, natomiast
              klisze trzeba było wywoływać całe. Przy użyciu profesjonalnych programów
              komputerowych można też łatwiej zretuszować zdjęcia z karty i jest więcej
              możliwości niż przy lustrzankach na film.

A co do domowego użytku, to obecnie chyba lepsze są cyfrówki. Ponieważ nie masz
              problemu z wymienianiem kliszy, bieganiem do fotografa itp. Wystarczy zgrać
              zdjęcia i już. A co do lubiejących albumy - to mimo tego że od kilku ładnych
              lat robimy zdjęcia cyfrówkami to mamy pokaźną ilośc albumów z tymi
              najładniejszymi, wybranymi zdjęciami.

No i jeszcze jedna zaleta - zdjęcie z cyfrówki możesz wywołać a zdjęcie z
              lustrzanki aby komuś wysłać mailem trzeba zeskanować itd smile
    • tynia3 Re: Lustrzanka czy cyfrówka? 29.12.05, 11:05
      karola,
      polecam cyfrowy aparat Nikon
      my mamy Nikon 5900, ale teraz jest promocja w Media Markt na jeszcze lepszy
      model Nikon 7900 (999zł)
      naprawdę dobry
      pzdr
      • gosia_grabosia nikon 7900 29.12.05, 11:07
        potwierdzam, obecnie używam 7900 i zdjęcia są superowe smile i cena jest
        atrakcyjna, my daliśmy coś koło 1500 pln.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka