Dodaj do ulubionych

Jaką chustę wybrać?

29.12.05, 09:20
Cały czas myślę o kupnie chusty do noszenia mojej Mileny. Ale powstrzymuje
mnie to, że zupełnie nie wiem co wybrać przez rozpiętość cen tych chust. Bo
ceny wahają się od 40 do 250zł. Takie znalazłam. I teraz zaczyna się problem.
Bo ja to bym chciała, żeby oczywiście było jak najlepiej za jak najmniejsze
pieniądze. Ale z drugiej strony wolę wydać trochę więcej kasy i używać czegoś
niż później rzucić zakup w kąt. Napiszcie co radzicie.
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 09:32
      chusta Hoppediz, bo: wspomaga prawidłowy rozwój kręgosłupa i bioderek, można ją
      wiązać na różne sposoby, nosić dziecko na plecach, na biodrze i przed brzuchem,
      można ją zawiązać jak hamak, można ją wrzucić do torebki, jak się wychodzi na
      spacer z dzieckiem zacyznającym chodzić, coby się potem z wózkiem nie tarabanić,
      ma atest na udźwig nawet 700 kg smile, ma trwałe kolory i jest farbowana
      naturalnymi barwnikami niealergizującymi, nie bolą plecy, bo ciężar w pozycjach
      na plecach i przed brzuchem rozkłada się równomiernie, dziecko czuje bliskość
      mamy i tym samym ma poczucie bezpieczeństwa.
      Cena, cóż ponad 250 złotych, ale warto. Jak chciałabyś nabyć, to pisz na pocztę
      gazetową.
      • oladidi Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 09:44
        My na gwiazdke dostałyśmy bebelulu model lulu , jestem bardzo zadowolonatez
        mozna wizac na rozne sposoby. Malutka odrazu w niej zasypia, w sumie nie taka
        malutka bo ma 2 miesiące a waży 6500g jestem zadowolona bo to odciąża moj
        kregosłup a ciężar spoczywa na barkach. Zreszta wszystkie te chusty chyba takie
        są. NApewno to lepsze od nosidłą bo tam tylko w jednej pozycji może dziecko
        być.Na początku tylko miałam problemy z dziecka wkładaniem ale pare razy i już
        jakieś doświadczenie jest i idzie coraz lepiej.Pozdrawiam
        • alpepe Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 10:53
          a czy producenci bebelulu ostrzegają, ze w takich chustach można nosić niemowlę,
          tylko wtedy, kiedy jesteśmy pewni, że z bioderkami absolutnie wszystko ok.?
          • oladidi Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 12:09
            Po Twoim poscie weszłam na strone i tam jest odpowiedz na pytanie
            cyt "Czy dysplazja stawów biodrowych może być przeciwwskazaniem do noszenia w
            chuście?
            Niewielkie, mieszczące się w granicach fizjologii, różnice w dojrzewaniu stawów
            biodrowych nie powinny być przeciwwskazaniem do noszenia w chuście. Ważny w
            takich przypadkach jest jednak dobór odpowiedniej pozycji dziecka, no i przede
            wszystkim decyzja lekarza."można wejsc na strone i poczytać. Moje dziecko ma
            wszystko w porządku ze stawami i chusta się sprawdza a koleżanka się zapytała o
            porade jaką chuste wybrać mi ta się sprawdza więc napisałam.Pozdrawiam

Uwaga! Wszystkie wyraźne dysplazje takim przeciwwskazaniem są na pewno,
            szczególnie wszystkie stany zagrażające spójności stawów biodrowych (zagrożenie
            zwichnięciem i podwichnięciem).
            • paris4 Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 15:10
              Najpierw radziłabym sprawdzic czy dziecko zaakceptuje chustę. Ja wywaliłam
              170zł a Olek uważa chustę za przyrząd tortursmile więc leży i się kurzy...
              • kayah73 Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 15:31
                paris4 napisała:

> Najpierw radziłabym sprawdzic czy dziecko zaakceptuje chustę. Ja wywaliłam
                > 170zł a Olek uważa chustę za przyrząd tortursmile więc leży i się kurzy...

Ja bym na Twoim miejscu probowala od czasu do czasu. Moja mloda tez przez jakis
                czas sie awanturowala, wiec jej w niej nie nosilam i glupio mi bylo, bo chusta
                to byl prezent od kolezanki, ktora czesto nas odwiedzala i zawsze sie pytala
                jak jej prezent zdaje egzamin. Od czasu do czasu (tuz przed wiytami
                kolezanki wink ) wiec probowalam, przymierzalam. Od jakiegos 4 mies. zaczelam
                nosic mloda w kucki przodem do swiata i bardzo jej sie to spodobalo. Teraz
                nosze ja bardzo roznie i na prawde zycia sobie bez niej nie wyobrazam - mloda
                uwielbia wisiec na mnie kiedy cos robie w kuchni, czy kiedy lazimy po sklepach.
                • asia710 Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 18:12
                  W instrukcji do chusty ktora mam jest napisane ze im wczesniej sie dziecko
                  zaczyna nosic w chuscie tym wiecej szans, ze dziecko chuste zaakceptuje i
                  bedzie sie dobrze nosic...
                  A jaka najlepsza? Dla mnie: taka ktora jest kilkumetrowym pasem bawelny. Wiaze
                  sie dluzej, ale dziecku jest w niej wygodnie. W pozycju "brzuszek do brzuszka"
                  nie straszne nam nawet kolki.
                  A wczoraj uslyszalam o "chuscie afrykanskiej" w ktorej, rzekomo, dziecko jest
                  zgiete jak w brzuszku - czy ktos ma taka chuste i moze mi podac "link" bym ja
                  sobie obejrzala?
                  • oladidi Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 18:40
                    wiesz wydaje mi sie ze chodzi tylko o ulozenie dzidziusia tu masz link do tej
                    co ja mam jak dzidzius caly jest w chuscie to sadze ze to jest to ulozenie
                    bebelulu.pl/?page=guide_pics
    • figrut Re: Jaką chustę wybrać? 29.12.05, 19:05
      Ja "zdzieram" juz trzecia chuste zszyta przez siebie [to ta chusta za 40
      zlotych]. Na moje, to szkoda kasy na taki kawalek materialu, skoro nawet takie
      beztalencie jak ja potrafilo sobie cos takiego zrobic. To zwykly kawal materialu
      130-140 dlugi i okolo 60 szeroki [oczywiscie centymetrow]. Zwykla, afrykanska
      prostota, z taka tylko roznica ze murzynki ja wiaza [mnie ten supel uwieral,
      dlatego ja zszylam odpowiednio do mojego wzrostu i dzieki temu caly material z
      jednej strony moge rozciagnac na bark prawie do lokcia - w ten sposob ciezar
      wydaje sie mniejszy]. W takiej chuscie dziecko mozna nosic w roznych pozycjach i
      w roznych miejscach - na brzuchu, na plecach, na biodrze. Nie wiem jak sie nosi
      dziecko w tej drogiej chuscie przypominajacej torbe, bo ja w tej chwili ta moja
      zwyczajna po zalozeniu na bark przekrecam na druga strone i w ten sposob
      powstaje takie siodelko ktore "naciagam" na mojego brzdaca [teraz 20 miesiecy],
      material rozciagam na nim podkolanka i do gory wysoko na plecki - to jest bardzo
      bezpieczne. Jako noworodek lezal w pozycji niemal ze embrionalnej. Ostatnio na
      chuste wykorzystalam stary szal [taki jakich do niedawna bylo mnostwo na
      bazarach - smiesznie tanie]. Uff, ale sie rozpisalam. Pozdrowionka.
    • agunia1980 Re: Jaką chustę wybrać? 02.01.06, 13:08
      www.chusta.pl
      kupilam ta chuste na allegro za 40 zl.Jest szyta na miare.Goraco
      polecam.naprawde dzidzia sie w niej uspokaja.Bez wyciagania z chusty mozesz
      dziecko nakarmic piersia.Fajna sprawa : )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka