Dodaj do ulubionych

Komentarze z allegro

30.12.05, 14:00
Czy jest jakiś limit czasowy, do którego należy wystawić komentarz? Czy można
w ogóle nie wystawić komentarza i czy nie zawieszą mi przez to konta? Miałam
problem z jedną panią sprzedającą, bardzo agresywną, która wysłała mi paczkę
po miesiącu i dopiero wtedy, gdy złożyłam skargę na allegro (przedmiot za
prawie 100zł, więc dla mnie to ogromna kasa). Sama mam czyste konto,
kilkadziesiąt pozytywów i domyślam się,że za mój negatyw również wystawi mi
negatywa. No i troczhę mi żal...
Obserwuj wątek
    • pia_ Re: Komentarze z allegro 30.12.05, 14:05
      Na negatywa mozesz odpowiedzieć i będzie to dla wszystkich widoczne. Nie musisz
      wystawiać komentarza tej Pani, to i ona Ci nie wystawi najpewniej. Za to nic nie
      grozi smile
      • mamusiapiotrusia2004 Re: Komentarze z allegro 30.12.05, 14:12
        Dzięki, wiem że można skomentować negatywa, ale często jest tak, że w odwetowym
        negatywie też są niezłe oszczerstwa, prawdy potem nikt nie dojdzie, a konto
        spaskudzone... Chyba jednak wstrzymam się z komentarzem. Pozdrawiam.
      • o.krysia Re: Komentarze z allegro 30.12.05, 14:13
        Dzisiaj wystawiłam neutralny komentarz jako kupujący, (z powodu kosztów
        przesyłki, zapłaciłam 6 zł. a przesyłka kosztowała 4,50zł.) nie chodziło mi o
        pieniądze tylko o rzetelność, no i ta Pani odpowiedziała mi że się czepiam i
        wystawiła mi negatywa (jestem początkującym allegrowiczem i trochę się
        zniechęciłam aukcjami), transakcja przebiegła bezproblemowo, po wygranej
        licytacji pieniądze wpłaciłam tego samego dnia, bluza była u mnie w ciągu 1
        tygodnia czyli wszystko ok., (przesyłka zapakowana w zwykłą białą kopertę,
        wysłana listem poleconym, ale gdyby ta Pani Była uczciwa to mogłaby wysłać np.
        priorytetem, w bąbelkowej kopercie, po to aby koszt przesyłki wyniósł 6zł.),
        jestem zawiedziona
        • mamusiapiotrusia2004 Re: Komentarze z allegro 30.12.05, 14:23
          Ja za przesyłkę zapłaciłam 15 zł, sprzedająca żądała 20zł, ale się nie
          zgodziłam. Po wielu mailach i telefonach, aż w końcu po upomnieniu z allegro
          wysłała mi paczkę przesyłką ekonomiczną za 8zł, w podartym brudnym kartonie.
          Przy okazji mam jeszcze inny problem. Kupiłam pewną rzecz, okazało się, że jest
          niezgodna z opisem, próbowałam ją zwrócić, ale sprzedawca nie zgodził się.
          Wystawiłam ją ponownie na allegro i o dziwo sprzedałam drożej niż kupiłam
          (aukcja od 1zł, bez zachwytów w opisie). Kupująca zadowolona. Ale jaki
          komentarz mam wystawić tej osobie która mi tą rzecz sprzedała?
          • oliwe Re: Komentarze z allegro 30.12.05, 14:49
            Zwykle jak nie jestem zadowolona z transakcji też mam problem z komentarzem bo
            boję się odwetowego za negatywa a, że nic nie sprzedaję tylko czasem kupuję to
            mam komentarzy niewiele. Dlatego każdy negatyw byłby bardzo widoczny. Ostatnio
            gdy przesyłkę otrzymałam ale po długim terminie oczekiwania i nie dokońca
            zgodną z opisem na aukcji poprosiłam o wystawienie pozytywa jako, że sama
            wywiązałam się bez zarzutu a w zamian zaproponowałam nie wystawienie żadnego.
            allegrowicz bardzo chętnie się zgodził. Mam jednak wyrzuty bo przecież
            komentarze są po to zeby informować innych o rzetelności sprzedawcy. Gdybym
            napisała, że sprzedający tak dlugo zwlekał z wysyłką i że przedmiot to badziew
            nikt inny by sie nie nadział. Tak przecież było ze mną, gość miał dobre
            komentarze bo neutralnych i negatywów większość boi się wystawiać i dlatego
            zdecydowałam się na zakup. jak wszyscy tak będą robić to komentarze stracą sens.
          • detinka Re: Komentarze z allegro 01.01.06, 12:22
            uczciwy
          • detinka Re: Komentarze z allegro 01.01.06, 12:23
            ja dałabym Ci negatywa i skierowała sprawę do Allegro, bo o koszty przesyłki
            pyta sie przed licytacją a po niej to możesz się nie zgadzać i nie ma to
            znaczenia. Miłaś szczęście wink
        • detinka Re: Komentarze z allegro 01.01.06, 12:17
          Przykro mi ale nie masz racji ! Koszt przesyłki to nie to samo co cena
          przesyłki ! KOSZT PRZESYŁKI = cena przesyłki(kurier,poczta)+opakowanie
          (koperta,pudełko,taśma itp.)+czasami dojazd i nawet pakowanie. W regulaminie
          Allegro wyraźnie jest napisane, że jeśli w aukcji zaznaczono KUPUJĄCY POKRYWA
          KOSZTY TRANSPORTU to Kupujacy godzi sie na warunki Sprzedającego czyli płaci
          tyle ile podano w aukcji lub jeśli nie podano to pyta. Jesli nie zapyta to sam
          sobie szkodzi , bo Sprzedający ma prawo zarzadać DOWOLNYCH kosztów
          przesyłki !!! Niestety, nie było podstaw do wystawienia tej Sprzedającej
          neutrala. Mało tego jeśli będzie madra i wystawi odpowiedź na ten komentarz
          możesz mieć kłopoty z zakupem u bardziej dociekliwych Allegrowiczów. Poza tym
          wszelkie wątpliwości rozwiewa Cafe Pomoc Allegro, a odpowiedź na nasze dylematy
          jest na 100% zgodna z regulaminem !!!
    • gonia0012 Re: Komentarze z allegro 30.12.05, 15:22
      Wydaje mi się,że komentarze są właśnie po to ,żeby w przyszłości się nie
      naciąć.Każdy potrafi chyba czytać .Gdyby wszyscy tak podchodzili,to po co
      negatywne komentarze?Myślę ,że trzeba być obiektywnym,a w przypadku odwetowego
      komentarza można odpowiedzieć.
    • balbina33 Re: Komentarze z allegro 31.12.05, 17:35
      Komentarze jak najbardziej warto wystawiać, żeby ustrzeć innym kupujących przed
      nieuczciwymi sprzedającymi. Co do kosztów przesyłki to wlicza się w to również
      kopertę bąbelkową, na niektórych aukcjach jest to zresztą wyraźnie napisane.
      Pozdrawiam
      • mmala6 Re: Komentarze z allegro 31.12.05, 19:48
        sama duzo sprzedaje i duzo kupuje na allegro.Zanim kupie cos od kogos sprawdzam
        czy i ile i za co ma negatywy.Jak pzreprowadzil np 50transkacji i ma 10negatowow
        o podobnej tresci np "przedmiot niezgodny z opisem" czy "bardzo dlugi czas
        oczekiwania na przesylke" itp to daje sobie spokoj.Jezeli natomiast ktos ma
        jednego czy dwa negatywy i daje do nich swoj komentarz, to zazwyczaj mnie to nie
        zniecheca.Takze na Twoim miejscu wystwilabym PRAWDZIWY komenatarz i odpowiednio
        skomentowala jezeli ta osoba da Tobie negatywa.Wystarczy w dwoch zdaniach
        napisac w czym rzecz.
        Ja mam same pozytywy ale tak sie akuart zlozylo ze nie mialasm zadnych wiekszych
        problemow z kupowaniem i sprzedawaniem.Ale nic by mi sie nie stalo jak ktos by m
        "zepsul" konto w odwecie za moj negatyw, to nie konkurs a komentarze sa wazne
        dla przyszlych kupujacych.
        • monii_1 Re: Komentarze z allegro 01.01.06, 09:10
          Ja miałam taką sytuację piękne konto sto-parę pozytywów (zawsze staram się
          wszystko załatwić ugodowo sama nie lubię wystawiać negatywów i zawsze próbuję
          się dogadać) ale w końcu trafiłam na kobietę strasznie złośliwą i nieuczciwą.
          Sprzedała mi towar niezgodny z opisem (wymagający naprawy) Z mojej strony
          szybka wpłata, próba ugodowego załatwienia (wysyłałam email aby wyjaśnić
          sprawę) ale bez odzewu więc w końcu wystawiłam neutralny komentarz bo przesyłka
          choć niezgodna to szybko wysłana. No i bardzo ale to bardzo szybko dostałam
          odwetowy i to negatywny. Od razu odechciało mi się robić tranzakcji na
          allegro...To był szczyt bezczelności. W tej chwili ta pani ma zawieszone konto
          bo mało jej było to jeszcze nie wiem za co ale potrzebowała się chyba zemścić i
          podszyła się pod moje konto i pieniążki zamiast do mnie trafiły do niej gdy z
          inną osobą zawarłam tranzakcję (szybciej ode mnie wysłała email ze swoim nr
          konta )To mnie rozwaliło kompletnie !!!
          b5.lilypie.com/rp0s1?57553c
          b2.lilypie.com/D3kwp1?r=98ec6f
    • detinka Re: Komentarze z allegro 01.01.06, 12:21
      KOMENTARZE NIE SĄ OBOWIĄZKOWE. Jednak to zwykłe tchórzostwo nie wystawiać
      komentarza w strachu przed odwetem. Każdy doświadczony Allegrowicz wie, że
      negatywy często są niedouniknięcia, a czasem rzeczowa odpowiedź na nega jest
      więcej warta niź 10 pozytywów. Przez takie zachowania, system staje się
      dziurawy, bo nie ostrzegasz innych więc nie licz że ktoś ostrzeże Ciebie. Nigdy
      nie bałam się wystawić negatywa, choć wiedziałam, że dostanę go w odwecie.
    • jzabro Re: Komentarze z allegro 02.01.06, 22:11
      Zastanowiłam się raz jeszcze, siadłam do komputera i napisałam tego negatywa.
      Teraz czekam na odwetsmile
    • mamusiapiotrusia2004 Re: Komentarze z allegro 02.01.06, 22:27
      Sorry, sprawdzałam pocztę ze starego konta i nie zauważyłam że odpowiadam ze
      starego nicku. Dwa słowa do Detinki: zawyżanie kosztów transportu jest
      niezgodne z regulaminem allegro, a poza tym nie zrozumiałaś mnie, je nie
      zgodziłam się na tak wygórowane koszty transportu, bo sprzedająca obiecywała,
      że nadwyżkę zwróci mi w środku paczki. Opłata miała być zgodna z cennikiem
      poczty polskiej, a nie wydumana z głowy. W końcu i tak zapłaciłam dwa razy tyle
      ile kosztowała przesyłka. Zresztą nie w tym był problem. Sprzedająca w ogóle
      nie chciała mi zamówionego przedmiotu wysłać, zwodziła mnie, nie odbierała
      telefonów. Nie odpisywała na smsy. Dlatego musiałam zgłosić to na allegro, żeby
      odzyskać pieniądze, a dla mnie to duża suma. Poza tym przesyłka przyszła
      niekompletna, żeby odzyskać brakujące elementy znów musiałam interweniować,
      sprzedająca burzyła się, że przecież tę nadwyżkę w kosztach transportu musi
      wydać na dosłanie towaru. A dlaczego za jej zaniedbanie mam płacić ja?
      • mamusiapiotrusia2004 Re: Komentarze z allegro 02.01.06, 22:32
        Poza tym płaciłam za priorytet, a nie przesyłkę ekonomiczną. Zresztą po tak
        długim odwlekaniu załatwienia sprawy to wstyd, żeby przesyłkę wysyłać zwykłą
        paczką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka