Dodaj do ulubionych

jaki laktator???

04.01.06, 19:49
Dziewczyny poradźcie!Czy laktator jest potrzebny?Jestem w 30tc mam duże
piersi i boję się, że po porodzie mogę mieć problemy z zapaleniem piersi.
Chciałabym mieć laktator już w szpitalu żeby w razie czego odciągać pokarm.
Czy to dobry pomysł? No i zupełnie nie mam pojęcia jakiej firmy. Myślę o
elektrycznym. Proszę o Wasze opinie. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anni_e Re: jaki laktator??? 04.01.06, 20:16
      hej... zdecydowanie odradzam ci odciąganie pokarmu w szpitalu... to co bedziesz
      miała na wstepie karmienia jest bardzo potrzebne twojemu maluszkowi... no i
      oczywiście jest to dla niego czas, żeby nauczyć sie ssać... postaraj sie za
      wszelką cenę przystawiać dziecko do piersi.. nie podawaj butelki.. a laktator
      pewnie ci sie przyda.. moja mała ma prawie 5 miesięcy i właśnie odrzuciła pierś,
      bo musiałam ściągać pokarm i neistety ale przyzwyczaiła się do butelki..
      pozdrawiam i powodzenia
    • baw2005 Re: jaki laktator??? 04.01.06, 20:35
      Ja mam laktator Medela automatyczny i sobie go chwalę. Nie radzę kupowania
      ręcznego, jesli stać Cię na automatyczny; można oszaleć, a przynajmniej ja nie
      cierpialam swojego.Mąż mi kupił najtanszy jaki był Aventu - cos koszmarnego. Po
      piętnastu minutach ręka tak boli, ze nie masz sily dalej ściągac.
      Zaprotestowałam i kupił mi automatyczny (jak byłam ponownie w szpitalu).
      Ja jednak zastanowiłabym się, czy laktator jest Ci potrzebny od razu po
      porodzie. Ja przystawialam moją córke tak czesto (a mialam duze problemy z
      laktacją), ze nawału nie miałam. Kupić zawsze zdązysz.
      Jeśli jestes z Warszawy to możesz laktator Medeli (to jest całe urządzenie)
      wypożyczyc (nawet jak nie jestes z W-wy to wypozyczyc mozesz, to tylko kwestia
      dojazdu). W lutym 2005 koszt - zdaje sie, ze 5 zl za dzień. Moze Ci wystarczy i
      nie bedziesz musiała kupowac osobnego. Bo wydatek spory. Nie pamiętam firmy,
      ktora wypozycza laktatory (trzeba tylko dokupić końcówkę, ale ta pasuje do
      innych laktatorow firmy), ale wiem gdzie te informacje zdobyc. Trzeba zadzwonić
      do poradni laktacyjnej w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie i zapytać o to
      panią od laktacji (to od niej miałam namiary).
      Jak jest nawał to można też probować sciągać recznie. Zastanow sie, czy juz
      teraz chcesz miec laktator, bo moze sie okazac, ze po kilku razach rzuszisz w
      kąt.
      Acha, co znaczy duze piersi? Ja normalnie mam 90-EE, a po urodzeniu to dopiero
      giganty mialam. Biustonosza sobie kupić nie moglam. A problemy z laktacją
      miałam. Rozmiar nie świadczy ilości mleka.
      Pozdrawiam
      • baw2005 Re: jaki laktator??? 04.01.06, 20:37
        nie wiem czy to wynika z mojej wypowiedzi, ale laktotor reczny kupilismy 3
        tygodnie po porodzie, a automatyczy 6 tyg po porodzie (jak trafilam ponownie do
        szpitala, a dziecka nie moglam miec przy sobie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka