Dodaj do ulubionych

rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe???

05.04.06, 09:03
No wlasnie mam dylemat - jakie kola są lepsze dętkowe czy piankowe w rowerku
dla 2-2,5 latka (kola 12"). Rowerek ma byc tradycyjny 2 kola + 2 kółeczka
boczne. Dętkowe oczywiście są bardzo dobre i dla starszego dziecka bym nie
miala dylematu ale czy dla takiego malucha nie będą lepsze piankowe - rowerk
będzie lzejszy, mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia dętki a wiadomo, ze
dziecko nie patrzy po czym jedzie (szklo). W zasadzie taki maluch nie jeździ
po wielkich wertepach, nie testuje roweru na wielkich górkach itp Jeździ
raczej po równej nawierzchni... głównie po asfalcie w parku a tam CHYBA nie
ma znaczenia czy rowerek jest super miękki (dętkowe) czy mniej miękki
(piankowe). Więc jak to jest? Mial ktos takie piankowe kola? Sprawdzily się?

No i jakiej firmy rowerki 4-kolowe polecacie. Zaznaczam tylko, że rowerek
Magic ten trójkolowy odpada!
Obserwuj wątek
    • monika_wroclaw Re: rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe??? 05.04.06, 09:29
      Niedawno był wątek o rowerku dla dziecka 2-2,5 letniego.

Generalnie z polecanych rowerków to były dwa: romet i giant animator, jeżeli
      chodzi o jakość to jest bardzo podobna w obu rowerkach, różnią się ceną, romet
      kosztuje w sklepie około 250zł, giant około 350zł.

Jeżeli chodzi o koła to zdecydowanie z pompowanymi dętkami, przede wszystkim
      dlatego, że rowerki z piankowymi są dużo gorszej jakości, a poza tym taki
      rowerek właśnie powinien być dość ciężki, bo wtedy jest stabilniejszy - tak mi
      to wytłumaczył sprzedawca w dobrym sklepie rowerowym.
    • dorotakatarzyna Re: rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe??? 05.04.06, 09:31
      Jedno moje dziecię miało romet na pompowanych, drugie na piankowych. Ten na
      pompowanych służy już trzeciemu dziecku, ten drugi już dawno w śmietniku. A i
      komfort jazdy był dużo mniejszy.
    • gucci77 Re: rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe??? 05.04.06, 11:00
      Greenland a dlaczego Magic odpada?
      • greenland Re: rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe??? 05.04.06, 11:09
        > Greenland a dlaczego Magic odpada?

1. 3-kolowy rowerek juz mam,
        2. Magic nie ma regulacji wysokosci kierownicy
        3. kolejny rowerek ma być podobny do "doroslego" roweru i ma byc rowerkiem na
        kolejne 2 lata smile
        • monika_wroclaw Re: rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe??? 05.04.06, 11:23
          Mój Alek jeździł na romecie przez 3 sezony, jak miał 3 latka to jedxił z
          kółkami bocznymi, a jak miał 4 lata to nauczył się jeździć na dwóch kółkach,
          dzięki temu, że można podnieść siedzonko i kierownicę jeździł na nim też jak
          miał 5 lat.
          Teraz Maja jeździ na nim już drugi sezon, ale ona jest większa, także za rok
          już chyba będzie musiała mieć większy rowerek, a romet będzie dla Ninki smile to
          jest naprawdę niezniszczalny rowerek...smile
        • gucci77 do greenland 05.04.06, 13:49
          a to już wszystko rozumiem smile byłam ciekawa odpowiedzi, bo my nie mamy rowerka
          i właśnie zastanawiam się nad Magic i myślałam, że może z nim coś nie tak...
          Marta ma 22 m-ce, mam nadzieję, ze będzie OK smile
          • greenland Re: do greenland 06.04.06, 10:46
            smile ja uwazam, ze duuuzym minusem jest w nim brak regulacji wysokosci
            kierownicy... Poza tym wydaje się być OK a i opinie są pozytywne. Powodzenia smile
            • monika121975 Re: do greenland 06.04.06, 11:12
              A może któreś z Waszych dzieci ma taki rowerek?
              www.ssc.pl/roweryjpg/115.jpg
              Jak się sprawuje? I czy w ogóle 12" na 2 latka to jednak nie za duży rozmiar?
              • monika_wroclaw do monika121975 06.04.06, 15:06
                Rowerek cudny, jakby moja Maja go zobaczyła to już by nie chciała jeździć na
                tym po Alku smile Wygląda bardzo porządnie, koła ma identyczne jak nasz romet
                tylko nasze są czarne.
                A jeżeli chodzi o to czy nie za duży dla dwulatka, to zależy jakie duże jest
                dziecko, mój Alek zaczął jeździk na takim rowerku jak miał 3 lata, ale on był
                mały, miał wtedy 94cm wzrostu.
                • monika121975 Re: do monika121975 06.04.06, 15:11
                  Marta nie ma jeszcze 2 lat (jest z czerwca) a mierzy 90cm.
                  Do rowerku się więc przymierzymy i jeśli będzie dobry to kupujemy smile
    • jogaj Re: rowerek 12" - kola dętkowe czy piankowe??? 06.04.06, 15:35
      Ciezki nie zawsze znaczy stabilny,musi byc to dobry rower,my mamy taki co jest
      cholernie ciezki i synkowi bardzo ciezko bylo go wprowadzic w ruch,nie bardzo
      chcial jezdzic na rowerze,a jak sie przesiadl na kolegi rowerek na piankowych
      kolach,lekki to szalal,az bylam w szoku,ze on tak dobrze jezdzi,a na tym naszym
      ciezko mu bylo po prostu. Czesto rowery na piankowych kolach nie maja hamulcow w
      pedalach tylko na kierownicy,reczny i to porazka,bo chyba nie ma takiego malego
      dziecka,ktore umialoby scisnac hamulec tak,zeby zahamowac. Zaleta braku hamulca
      w pedalach-dziecko moze sobie dowolnie nastawiac pedaly.
      Jola
    • greenland OLPRAN baby extra - mial ktoś? 07.04.06, 10:36
      Czy mial ktos rowerek firmy OLPRAN?
      www.olpran.cz/polsky_web/hyper_detska_2006_baby_extra.php

• leigh4 Re: OLPRAN baby extra - mial ktoś? 07.04.06, 11:03
        Nie miałam takiego rowerka, ale patrząc na zdjęcie i opis nie zdecydowałbym się
        na niego. Jeśli dobrze zrozumiałam opis, hamulec jest "ręczny" - i już to jak
        dla mnie dyskwalifikuje go jako rowerek dla dwulatka. Dwuletnie dziecko nie da
        sobie rady z hamowaniem ręcznym hamulcem. Trzeba mieć nie tylko świetną
        koordynację oko-ręka, ale też bardzo podzielną uwagę(co w tym wieku raczej nie
        występujesmile i bardzo dużo siły, żeby ten hamulec skutecznie nacisnąć.
        Poza tym dość mizernie wygladają te plastikowe elementy(zwłaszcza osłona na
        łańcuch)-obawiam się, że po kilku upadkach po prostu pęknie.Ale to akurat być
        może tylko kwestai zdjęcia. Może w rzeczywistości jest b. solidny...
        Ja nie zaryzykowałabym.
        • greenland Re: OLPRAN baby extra - mial ktoś? 07.04.06, 11:11
          leigh4 a wiesz, ze o tym hamulcu to pomyslalam dopiero jak pytanie tutaj
          wrzucilam :o I faktycznie nigdzie nie ma wzmianki o tym hmmmm.... Generalnie ta
          firma dla doroslych to chyba ma nawet fajne rowery (patrząc po cenach... prawie
          4 000 zł) wiec mialam nadzieję, ze i dla dzieci moze nie odwalają tandety.
          Marzy nam sie animator ale 350 zł to troszkę duzo sad
          • leigh4 Re: OLPRAN baby extra - mial ktoś? 07.04.06, 11:25
            Oj, to widzę, że mamy te same dylematy...smile Ja ten hamulec "odkryłam" w
            ubiegłym tygodniu w decathlonie, gdy usadziłam Małego na takim rowerku. Poza
            tym, że operowanie nim jest niewykonalne dla takiego malca, to przy takim
            hamulcu kółka obracają się do przodu i do tyłu. Do tyłu o wiele łatwiej niż do
            przodu, więc mój mały kombinator zamiast do przodu kręcił do tyłu i dziwił się,
            ze stoi w miejscusmile
            Ja nie mogę się zdecydować, jaki rodzaj w ogóle wybrać: czy taki z doczepianymi
            kółkami, czy jeszcze trójkołowy. Mamy co prawda 3 kołowy, ale z pedałami w
            przednim kole-porażka. Zastanawialam się nad takim z pedalami na środku(np.
            magicem), ale wiadomo, że to inwestycja tylko na kilka miesięcy, bo za rok
            (albo nawet już jesienią)będzie za mały. Z drugiej strony, po "przymierzeniu"
            Małego do 12 calowego, stwierdziłam, że na ten jeszcze za wcześnie: ledwie
            dostawał nóżkami do pedałów(a mierzy ponad 95cm-Mały oczywiście nie rowersmile i
            nie bardzo radził sobie z pedałowaniem(przejechał kawałek, ale chyba za ciężko
            mu było naciskać, bo zaraz zrezygnował).Boję się więc, że taki zakup będzie
            przedwczesny i skończy się na prowadzeniu na spacerze rowerka oddzielnie a
            Małego oddzielniesmile
            • greenland Re: OLPRAN baby extra - mial ktoś? 07.04.06, 11:32
              Fi ma 94 cm wiec mnie zmartwilas uncertain Ale kolezanki córka rok temu jak miala
              troszke ponad 2 latka smiagala na takim rowerku jak z linka i to równo. Postury
              jest mojego synka wiec licze, ze Fi w tym roku tez tak bedzie smigał. O rowerku
              magic nawet nie mysle ... nie ma regulacji wysokosci kierownicy. To rowerek na
              kilka miesiecy w naszym przypadku. Taki z kolami 12" maks na 2 lata wiec tez
              nie chce inwestowac kosmicznej kwoty.... Cos czuję, ze dlugo bede szukala
              idealu i do tego do okreslonej kwoty wink)
              • monika_wroclaw Re: OLPRAN baby extra - mial ktoś? 07.04.06, 11:57
                W opisie przy tym rowerku jest napisane, że hamulec tył: torpedo, więc nożny.
                Rowerka nie znam, więc nic na jego temat nie powiem, ale hamulce są takie jak
                trzeba.

Tak jak pisałam mój Alek miał 94cm jak zaczął jeździć na rowerku, romet jest
                nawet troszkę większy bo ma koła 12,5", ale jak miał siodełko zniżone na maxa,
                to nie miał żadnych problemów z jeżdżeniem.

Może ten rowerek w sklepie nie miał siodełka obniżonego maksymalnie...
                Nasz romet miał z tyłu taki plastikowy koszyczek i musieliśmy go ściągnąć, bo
                inaczej nie dało się zupełnie obniżyć siodełka.
            • greenland do Leigh4 07.04.06, 12:08
              Leigh4 wlasnie dostalam odpowiedz od producenta rowerka:
              - hamulec tylni w pedałach , przedni ręczny
              • eszulczewska Do greenland :-) 09.04.06, 22:03
                Cześć,

My w zeszlym roku kupilismy fajny rowerek Acent Billy
                www.velo.com.pl/accent/www_acc_kidsb/accentkids_01.htm (nasz ma ciut
                inną ochronę na kierownicy) naszej wtedy niespelna 3-latce w Poznaniu, w
                sklepie COLEX na ul. Dąbrowskiego 24 (sklep rowerowy). Nie mieliśmy kasy na
                Gianta. smile Ma hamulec w pedałach, osłonę łańcucha, ochronę na kierownicy (żeby
                zęby były na miejscu wink stabilny, koła pompowane i przy tym nie wydaliśmy na
                niego więcej niż 270zl. Polecam!

Ewa
                P.S. Nie kupuj "złomu" w hipermarketach - Auchan, Tesco...Oglądaliśmy uważnie,
                każdy był jakoś nie do końca zrobiony, uszczerbiony...Oszczędność pozorna.
                • leigh4 Re: Do greenland :-) 09.04.06, 23:12
                  No i kupiliśmy magicasmile Nie posluży pewnie długo, ale najważniejsze, żeby dla
                  Małego był w sam raz. Kupilam przez internet, więc jeszcze nie wiem, jaki jest
                  w rzeczywistości. Jka dostanę-na pewno zdam relację.
                  Oglądalam rowerki w auchan z kółkami piankowymi. Moim zdaniem nie warto. Raczej
                  jest to pozorna oszczędność-nie sądzę, aby w dobrym stanie przetrwał więcej niż
                  sezon(zwłaszcza przy użytkowaniu przez dwuletniego malca). Niestety nawet w
                  hipermarkecie te "dętkowe" rowerki kosztowały już w granicach 250-300zł.
                  Ale jeśli chcesz kupić rowerek na dłużej niż do jesieni, to wydaje mi się, że
                  ten z piankwoymi kólkami odpadasadTo chyba są nawet z założenia
                  producenta "jednorazówki"...
                  • gucci77 Do leigh4 10.04.06, 08:43
                    Hmm, ja też myślę o rowerku Magic, Tusia moja ma 21 m-cy skończone, ciuszki
                    98... cikawe czy nie będzie za mały... a Twój maluszek Leigh4 w jakim jest
                    wieku?
                  • jolakl Witamy w klubie "Magic'owców" 10.04.06, 09:57
                    Ja też mam Magica dla mojego prawie 2-latka (ok. 93cm wzrostu) i jest idealny.
                    Narazie robimy suche zaprawy w domu, ale widze, że rowerek jest świetny, lekko
                    się pedałuje, skręca. Co prawda narazie mój automaniak ciągle preferuje jeździk
                    ale wierzę, że przekona sie do rowerka i wkrótce ruszymy na podwórko. Mamy
                    rowerek z "prowadnikiem" także w razie czego można będzie wspomóc małe nóżki.
                    • mamamaksa1 Re: Witamy w klubie "Magic'owców" 11.04.06, 22:34
                      Czy można sie dowiedzieć ile to cudo kosztuje? mam prawie 20 miesięcznego syna
                      i jestem zainteresowana kupnem rowerka
                      • jolakl Re: Witamy w klubie "Magic'owców" 13.04.06, 08:12
                        Magic kosztuje u producenta razem z przesyłką coś ok. 150 zł. Oto stronka
                        producenta:lak-magic.ath.cx
                        • mamamaksa1 Re: Witamy w klubie "Magic'owców" 13.04.06, 23:20
                          Dzięki, chyba tez się zdecydujemy.
                • greenland Re: Do greenland :-) 10.04.06, 09:26
                  Ewo, wlasnie nad nim sie zastanawiam tylko ten co widzialam mial ramę prostą i
                  balam sie ze synek sobie klejnoty poobija przy schodzeniu z rowerka wink
                  Marketowe rowerki odpadają i na kolach piankowych tez - w weekend zrobilam
                  rekonesans po marketach i sklepach sportowych. Porazka totalna....
                  • gucci77 Do Jolakl 10.04.06, 10:45
                    No to chyba też zaryzykujemy i dołączymy do tego Klubu smile
                    • leigh4 Re: Do gucci 10.04.06, 11:11
                      Mój synek ma dwa lata i trzy miesiące. Nie łudzę się, że ten rowerek posłuży
                      nam długo. Ale stwierdziliśmy, że nie ma sensu kupować rowerka, z którym mały
                      sobie nie poradzi i będzie tylko stał przez sezon i dwa i się kurzył...
                      • gucci77 Leigh4 przekonałaś mnie :) 10.04.06, 11:52
                        I tu się z Tobą zgadzam smile Albo kupić rowerek który będzie pasować, albo nie
                        kupować narazie i poczekać, aż będzie większe, bo po co ma stać i się kurzyć smile
                        No to zamawiam Magica smile
                        • dadgam Re: Leigh4 przekonałaś mnie :) 11.04.06, 21:35
                          Mys ię zdecydowaliśmy na Genesis Jocker, solidnie wykonany, ma hamulec typu torpedo, osłonę łńcucha i wszystko, co trzeba

zastanawiałma się nad magic ale moj synek jest dosc duzy, ma 2 latka i już 94 cm, poza tym jak mierzyliśmy go do rowerków to nie chciał wsiadac na 3 kołówki
    • gabi54 Re: rowerek 12" - accent lilly???? 12.04.06, 13:58
      słyszałtście o takich rowerkach?
      www.velo.com.pl/accent/www_acc_kidsb/accentkids_02.htm
      wyglądają ślicznie, cena też w miarę 299 (tańsze od gianta)
      dla 3 latki, co sądzicie?
      • eszulczewska Re: rowerek 12" - accent lilly???? 12.04.06, 16:07
        My mamy ale Billy.
        Świetny - pisałam w nim parę wypowiedzi wyżej.

Ewa
        • leigh4 mam magica i pyt do użytkowników:) 13.04.06, 23:52
          No, dotarł, uff...smile Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. bałam się, że będzie
          to malutki rowerek, taki jak berchety. A tu miła niepsodzianka: jest wielkości
          rowerka czterokołowego(12"), tyle tylko, że z szerokim siedzeniem i trzema
          kółkami. Średnica kółek to 22-23 cm. Poza tym posiada kij do pchania(na razie
          nie zamontowaliśmy, ale miło, że jestsmile.
          I od razu mam pyt do użytkowników: czy da się zablokować pedały,tak, żeby nie
          kręciły się wraz z obrotami kółka? Nie jest to co prawda uciążliwe(tj. na razie
          nie odbieram tego jako uciążliwoścismile ale z ciekawości bardzo chciałbym
          wiedzieć.
          Acha, wybralam rowerek jednobarwny(bez efektu "cieniowani")-cały ciemnoniebieski
          (albo gratan-jak kto woli) i również jestem mile zaskoczona-wygląda o wiele
          lepiej niż na zdjęciu.
          Pewnie każdy teraz myśli, że piszę zgodnie z zasadą "każda pliszka swój ogonek
          chwali"-i pewnie trochę tak jest, ale obiecuję w razie dostrzeżenia jakiejś
          wady czym prędzej o tym napisaćsmile
          • gucci77 Do legh4 14.04.06, 09:42
            Dzięki za info smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka