Dodaj do ulubionych

pierwsze buty

10.04.06, 18:22
Czesc, jestem po raz pierwszy na tym forum.
Mam 10-mies. dziecko i juz niedlugo bede musiala decydowac sie na zakup
pierwszych butow.
Niestety pojecia nie mam jakie firmy sa obecne na rynku. Chodzi mi oczywiscie
o firmy, ktore maja specjalny atest na swoje wyroby, wiec raczej nie buty
sprzedawane w CCC. Obily mi sie jedynie o uszy nazwy :Bartek, Mrugala,
Novelino ( za ta ostatnia nazwe glowy nie dam...).

Czy mozecie napisac jakiej firmy buty kupilyscie dla swoich maluchow, gdy
wybieralyscie te pierwsza pare ?
Jesli byl juz taki watek i nie chce wam sie pisac jeszcze raz, to moze ktos
by mi podsunal linka ?

Z gory dziekuje :o)
Obserwuj wątek
    • boolva Re: pierwsze buty 10.04.06, 18:57
      Po domu- GUCIE, na dwór- BARTKI. Przetestowałam na 2 dzieciach. Tzn. GUCIE tylko
      na początek -jako pierwsze kapcie, bo są za drogie. Jako drugie kapcie
      stosowałam Befado lub coś co miało certyfikaty CLPO.
      • basia-wsp2 Re: pierwsze buty 11.04.06, 14:52
        a ja polecam buciki firmy Eleefant!!
        • staszka1974 Re: pierwsze buty 11.04.06, 15:17
          Po domu (te są najważniejsze, bo dziecko spędza w nich najwięcej czasu)-Tombut,
          Postęp, na dwór-Bartki (w lecie sandałki np. Postęp)
          • boolva Dlaczego? 12.04.06, 12:43
            Przecież buty Postępu to buty ortopedyczne, a takich nie stosuje się na zdrowe
            nóżki, które mają na razie same "pracować". Tombut można, ale bez tych
            wszystkich wkładek. Z tym, że nie pamiętam czy podeszwa nie jest za sztywna w
            Tombucie...
            • staszka1974 Re: Dlaczego? 12.04.06, 14:53
              Postęp tak jak Tombut nie mają żadnych wkładek (te które my używamy), to po
              prostu buty które dobrze trzymają kostkę, a że każde dziecko ma fizjologiczną
              tendencję do koślawości, warto, żeby takie nosiło. Podeszwa jest rzeczywiście
              sztywna (dlatego kostka nie wykreca sie na boki, poza tym małe dziecko i tak
              chodzi człapiąc całą stopą). Moje dziecko nie ma żadnych wad, a mimo to nasz
              ortopeda zaleca takie buty.
              • mira31 Re: Dlaczego? 12.04.06, 15:26
                witam, no widzisz, a nasz ortopeda kategorycznie odradzał takie buty- typu
                postęp, tombut. moja córka zaczęła chodzić jak miała 10 miesięcy , po domu
                zawsze chodziła na bosaka, lub w skarpetach z abs-em. na dwór miała pierwsze
                adidasy i nike. nigdy nie miała butów trzymajacych kostkę ( oprócz zimowych).
                obecnie ma 5 lat i żadnych problemów ze stopami, podbiciem. nasz ortopeda
                twierdzi, że jeżeli nie ma wskazań to te buty tzw. "profilaktyczne" są
                najzupełniej zbędne, a najzdrowsze dla małych stóp jest chodzenie na bosaka i
                tym sposobem moja córka przez 5 lat swojego życia w domu nie miała żadnych
                kapci ( na szczęście mam podgrzewaną podłogę). pozdrawiam
                • malenama1 Re: Dlaczego? 12.04.06, 15:55
                  Właśnie kupiłam Bartka i Mała biega jak szalonasmileMa grubą nóżkę i te najlepiej
                  pasowały
                  www.bartek.com.pl/produkt.php?id=326
                  Są jeszcze w wersji białej i niebieskiej.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka