Dodaj do ulubionych

co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka?

16.06.06, 18:58
Jestem w 33 tyg. i kompletuję już wyprawkę dla malucha stąd moje pytanie-
nie wiem co kupić do czyszczenia noska. Czytałam, że nie poleca się już
gruszki (zresztą bałabym się), wiem też że jest Frida, może któras z Was
jej używała albo ma inne dobre sposoby na oczyszczenie takiego maleństwa.
Nie wiem także czy kupić szczotkę z włosia naturalnego czy sztucznego, z
tego naturalnego są strasznie miękkie, więc mam wrażenie że do niczego
sie nie przydadzą( atym bardziej do ciemieniuchy), ale może sie mylę. I
jeszcze butelki: Avent czy Mr Brown (chyba) a może jeszcze inna? Będę
wdzięczna za odpowiedzi, które rozjasnia mo umysłsmile. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bebell Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 19:08
      Frida to fajna rzeczsmile) dużo mniej inwazyjna od gruszki i bardziej skuteczna.
      Nam się sprawdza doskonale.

k.
    • margonik Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 19:09
      Nie mam własnego doświadczenia, ale słyszałam, że dla takich maluszków są
      właśnie szczotki z naturalnego włosia. Na te ze sztucznego przyjdzie czas
      później.

Do noska zamierzam kupić właśnie Fridę, bo czytałam o niej pozytywne opinie.

Z butelką można sie wstrzymać, bo jeśli zamierzasz karmić piersią to na
      początku nie będzie potrzebna, a jak juz będzie potrzebna, to może już inny
      rodzaj niż ten noworodkowy dla najmniejszych maluszków. W razie czego bardzo
      łatwo dokupić.
      • mariolka55 co to jest frida?????? 17.06.06, 10:47
        ???
        • mariolka55 Re: co to jest frida?????? 17.06.06, 10:50
          przepraszam nie zauwazyłam ze u góry juz było takie pytanie i odpowiedzsmile
    • buzial1 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 19:20
      Ja decyduje się na tradycyjną gruszkę.Przy pierwszym dziecku zdała znakomicie
      egzamin i zamierzam to powtórzyć.Jeśli chodzi o szczotkę to dla maleństwa z
      naturalnego włosia.Chcę karmić piersią, mimo to zaopatrzyłam się w butelki
      aventu.Przydadzą się jak będę chciała zostawić maleństwo z mężem-wówczas
      odciągnę pokarm.
      • nowakaga5 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 20:41
        Co to jest Frida???
    • lolinka2 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 20:46
      ja jestem tradycjonalistka i juz drugi raz uzywamy gruszki. Co do butelek to dla
      mnie inna firma niz avent nie istnieje, a dzidzia je tylko moje mleko.
    • sheer.chance Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 20:50
      Ja slowko o butelkach- polecam Mr Brown's. Ten myk z wentylem naprawde dziala.
      Stosowalam je od momentu jak mloda skonczyla miesiac (mniejsze, 120 ml), teraz
      dokupilam kilka wiekszych. Ja uzywam standardowych, ale sa tez szerokie,
      profilowane- co kto lubi- podobno lepsze, jak dziecko jest tylko dokarmiane
      mlekiem modyfikowanym.
      Mloda nigdy nie miala kolek, ulewala tez stosunkowo malo mimo problemow z
      refluksem zoladkowo-przelykowym.
      Zeby bylo sprawiedliwiewink to dodam, ze nie znam produktow Aventu, probowalam
      jeszcze tylko butelek Playtexa (wygietych) i nie sprawdzily sie zupelnie.
      Pozdrawiam
    • nesting_sheep Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 20:52
      U mojej siostrzyczki gruszka uszkodzila zatoki, tak powiedziala mojej mamie pani
      pediatra. Podobno w pierwszym roku zatoki sa jeszcze bardzo delikatne i takie
      podcisnienie jakie powstaje przy zasysaniu zwyczajnie je uszkadza. Zaznaczam ze
      mama stosowala gruche z takim specjalnym szerokim, plastikowym koniuszkiem, byc
      moze zwykle gruchy, te gumowe szpiczaste sa lepsze. Wydaje mi sie ze ta frida
      dziala na takiej samej zasadzie jak grucha uncertain moze najlepszym sposobem na katar
      u takiego malucha sa poprostu krople i na brzuch zeby wszystko wyplynelo samo...
      • magdaf12 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 17.06.06, 16:57
        Ponoć najlepszą metodą na oczyszczenie noska jest sól fizjologiczna, ta sama
        która przemywa się niemowalkowi oczy. Wsytarcza 2 krople, które wywołają u
        dziecka kichanie i jednoczesnie usunięcie wszystkiego z noska.

Pozdrawiam
    • nesting_sheep Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 20:56
      frida
      www.skandprojekt.pl/frida/infekcje.htm
    • wenus_wenus Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 22:09
      Do noska spray np.Marimer(to roztwór wody morskiej) i można go stosować u
      maluszków(nam pediatra pozwoliła od 2 tygodnia życia dzieciątka).Super
      rozpuszcza wszystko co paskudne w nosku,a potem "to coś" samo wypływa i łatwo
      to usunąć patyczkiem(wiem,wiem,nie wpycha się tego do małego noska,zresztą
      dużego też nie),bo wypływa prawie calkiem na zewnątrz.Co do szczotki to polecam
      z naturalnego włosia,a mycie główki w pierwszych tygodniach życia -tetrową
      pieluszką,oczywiście nie z mega-giga siłą,ale ładnie oczyszcza skórę,potem
      oliwka(ja używałam parafiny i jestem bardzo zadowolona,bo lepiej
      natłuszcza,chociaż nie pachnie tak jak wszelkie oliwki.Zresztą parafiną
      smarowałam całe ciałko maluszka i było aksamitne).A butelki kupowałam z Canpol
      babies,jest duży wybór,łącznie z antykolkowymi.Pozdrawiam,wenussmile
    • iwonaw10 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 22:18
      Ja już skompletowałamsmile Zakupiłam fridę, którą poleciła mi koleżanka a butelkę
      kupiłam Mr. Brown bo podobno jest bardzo dobra i skuteczna. Mam zamiar karmić
      piersią ale na wszelki wypadek dobrze mieć butelkę żeby później się nie
      denerwować że nie mamsmilePozdrawiam.
    • dodkowska Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 22:28
      mja kupiłam gruszke w najmniejszym rozmiarze do czyszczenia noska a co do
      butelki to zdecydowanie avent
    • comega Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 22:53
      A ja kupiłam butelke habermana (te polecana przez Tracy Hogg) bo chce karmić
      piersią, a ta nie przyzwyczaja malucha do łatwizny.
      • margonik Haberman 16.06.06, 23:33
        A udało Ci się ją kupić w Polsce?
        Możesz powiedzieć gdzie?
        • molowiak Re: Haberman 17.06.06, 12:08
          widziałam butelki habermana w akpolu (w Gdańsku)
        • ariana1 Re: Haberman 17.06.06, 14:59
          Wiem,że Habermany są na allegro. Są też na stronie Medeli. Nie pamiętam linki,
          ale wiem ,ze dziewczyna z mojego forum listopadowego kupowała własnie przez
          neta.
    • ariana1 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 23:00
      Frida jest rewelacyjna! Przy starszej córce uzywałam gruszek i tej z długą
      koncówką i tej niby bezpiecznej, bo nie znałam wtedy fridy a teraz obie gruszki
      wywaliłam won i uzywam tylko i wyłącznie fridy! Ściąga szybko i efektywnie
      wszystkie glutki z nosa, nawet te, których nie widać tylko słychać. Żaden
      merimar, sterimar czy inne badziewie. Zakraplam zwykłą solą fizjologiczną,
      ściągam fridą i nosek jest drożny. Sterimar to moim zdaniem niewypał, ma
      strasznie silne cisnienie,prawie utopiłabym nim dziecko. Teraz mam Dalber - to
      samo, tylko łagodniejszy dozownik. Nie wyobrażam sobie życia bez fridy.
      • margonik Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 16.06.06, 23:35
        > Żaden merimar, sterimar czy inne badziewie. Zakraplam zwykłą solą
        fizjologiczną

Sterimar to jest właśnie sól fizjologiczna smile Ale to prawda, że ma za silne
        ciśnienie. Ja kupiłam to kiedyś dla samej siebie i wpsikiwanie tego sobie do
        nosa nie było najprzyjemniejszą rzeczą smile
        • dzidzia_ch Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 17.06.06, 12:38
          moja pediatra twierdzi ze nie powinno sie nic wkladac do noska
          zwykle glutki najlepiej wylatatuja podczas lezenia na brzuszku
          katar najlepiej sciaga sie frida
      • wenus_wenus Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 17.06.06, 13:12
        ariana1 napisała:
        "Żaden merimar, sterimar czy inne badziewie."Dla mnie nie jest badziewiem,bo
        działa rewelacyjnie,a synek ma czysty nosek i łatwiej mu się oddycha.Teraz jest
        już na tyle duży(2 latka),że sam biegnie po puszkę Marimeru i prosi,żeby mu
        psynkąć do noska,bo ma zatkany.Więc nie wiem czy to takie badziewie.Że jest pod
        ciśnieniem,owszem,ale gdyby było niebezpieczne nie zaleciłaby go nam pediatra w
        poradni neonatologicznej,gdy dziecko miało 2 tygodnie,prawda?
        • ariana1 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 17.06.06, 14:57
          wenus_wenus napisała:
          Dla mnie nie jest badziewiem,bo
          > działa rewelacyjnie,a synek ma czysty nosek i łatwiej mu się oddycha.Teraz
          jest
          >
          > już na tyle duży(2 latka),że sam biegnie po puszkę Marimeru i prosi,żeby mu
          > psynkąć do noska,bo ma zatkany.Więc nie wiem czy to takie badziewie.Że jest
          pod
          >
          > ciśnieniem,owszem,ale gdyby było niebezpieczne nie zaleciłaby go nam pediatra
          w
          >
          > poradni neonatologicznej,gdy dziecko miało 2 tygodnie,prawda?

Prawda. A moja pediatra odradzała mi to właśnie jako niebezpieczne ze względu
          na to silne cisnienie. I chyba nie zrobiła tego z własnego widzimisię prawda? A
          na forum dowiedziałam się,ze istnieje Dalber - identyczny jak sterimary,
          merimary itp. Tylko nie ma aż takiej reklamy wszędzie, więc jest mniej znany. A
          o niebo bezpieczniejszy i ciut tańszy. Dopóki o nim nie wiedziałam, też
          zachwycałam się sterimarem. A teraz mam porównanie i widzę jakie ma wady w
          porównaniu z Dalberem. Może twoja neonatolog też nie zna innych sprayów do nosa
          tylko sterimar, skoro poleca ci go jako bezpieczny dla noworodka.
    • malinka255 Re: co kupić do czyszczenia noska i jaka butelka 17.06.06, 13:37
      Do noska najlepsza Frida;
      Butelki-w razie czegomiej jedna, ale tylko na wszelki wypadek, bo chyba chcesz
      karmic nie? To polecam Nuk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka