antulek 24.06.06, 13:44 Chcę kupić mojemu synkowi kolejkę na drugie urodziny. Możecie coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarna73 Re: kolejka drewniana 24.06.06, 19:08 www.allegro.pl/item111667988_kolejka_tomy_thomas_medium_7401_hit_cenowy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: kolejka drewniana 24.06.06, 19:25 BARDZO drewniana. Najbardziej znana jest kolejka Brio, można ja rozbudowywać w nieskończoność, ma mnóstwo bajerów, ale też sporo kosztuje. Z tańszych i prostszych widziałam kolejkę w Ikei - ale to z kolei taka najprostsza zabawka. Reszta drewnianych to już chyba zupełne no name'y. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: kolejka drewniana 25.06.06, 10:03 tak, nie jest drewniana, ale jest super, tez mialam zapedy do drewnianej, ale mi przeszlo jak dziecko mialo wiecznie poodciskane elementy na kolanach i o jeza na glowie przyprawialy mnie jego kroczki wsrod drewnianych elementow, a ta kolejka jest super, mozna ja rozbudowac, umyc, zapakowac, Odpowiedz Link Zgłoś
antulek Re: kolejka drewniana 26.06.06, 09:12 Dzięki, ale faktycznie chodziło mi o kolejkę drewnianą. Będzie trwalsza bo mój mały wszystkim rzuca i zabawki plastikowe tego nie wytrzymują. A te kolejki Brio widziałam w necie. Faktycznie tanie nie są jak zresztą wszystkie drewniane zabawki;-( A może ktoś ma namiar na tani sklep internetowy z takowymi rzeczami? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arieska4 Re: kolejka drewniana 26.06.06, 12:58 Kupiłam niedawno kolejke drewnianą w Smyku na Kruczej. Nie pamietam nazwy, ale na pewno produkt polski. Cena około 100zł. Bardzo się synkowi podoba, bo wagoniki przyczepiają sie na magnesy. Wiem, ze jest 5 kombinacji torów, ale wybrałam model najprostrzy. Mysle, ze kolejka to dobry pomysl na prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek Re: kolejka drewniana 26.06.06, 14:14 kupilam tesco, mi sie podoba, Tymkowi tez, budowanie torow najwieksza frajda co jakis czas dokupuje jakies zakrety, albo wagoniki...mamy tego naprawde sporo, tylko rozjazdow nie moge namierzyc podobno i Brio i Ikee i Tesco mozna laczyc ze soba (zapiecia w Tesco sa drewniane, w pozostalych chyba plastiki, jaka roznica w praktyce nie wiem) fajna zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
antulek Re: kolejka drewniana 26.06.06, 23:33 Ale czy jakość tej kolejki TESCO dobra? Nie wiem jakoś nie mam zaufania do produktów TESCO. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: kolejka drewniana 27.06.06, 07:53 Moi chłopcy mają elementy z róznych kolejek ( chodzi o te drewniane) i uważam, że tory można kupić tańsze np z Ikea, czy Tesco, ja kupiłam na allegro jakiejś innej firmy, nazwy już nie pamiętam i tory są bardzo dobre, natomiast wagoniki brzydkie i tandetne. Pociąg i wszystkie dodatkowe elementy warto kupić z Brio: są doskonałe, polecam bardzo lokomotywki na baterie, tunele (są kapitalne, jak pociąg przejezdza słychać rózne odgłosy, jest ich kilka, za każdym przejazdem pociągu włącza się coś innego) jak dokupiłam właśnie te lokomotywki na baterie, tunel i tor START-STOP z dworcem ( Dziecko samo zatrzymuje pociąg przekładając taką dżwigienkę) to dopiero zaczęła się zabawa! Wklejam link do sklepu, w którym jest bardzo duży wybór elementów do kolejek BRIO ( oryginalne) tu lokomotywa na baterie www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=50&or=nazwa tor START-STOP www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=110&or=nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: kolejka drewniana 27.06.06, 08:00 A tu link do innego sklepu z kolejkami Brio: www.ezabawki.pl ezabawki.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=svfgstcgfqsvwwxrptbxdlfkdtfpcdbw&com=IT/7&katid=88 Tak wygląda tunel: ezabawki.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=gtnqwychrnakmhtunkiuagjqhykcxvao&com=PT/117 Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: kolejka drewniana 27.06.06, 08:24 Aha, można kupić kolejkę na baterie i tor Start Stop w zestawie ( wychodzi taniej) Tu na stronie na dole: www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=150&or=nazwa Ja radziłabym Ci kupić małą kolejkę w zestawie Brio lub inną,np coś takiego, jak "Ósemka z mostem" na tej stronie: www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=155&or=nazwa (z tym, że Brio ma naprawdę super jakość drewna, tory z Brio i z innych firm to duża różnica w wykonaniu) i dokupić taki zestaw lokomotywa na baterie i tor Start-Stop, zobaczysz jak Twój Maluch będzie się bawił. U nas potem dziadkowie, ciocie na jakieś okazje dokupowali po jednym elemencie i utworzyłą się super kolej, chłopcy bawią się tą kolejką często, z elementami Brio nie dzieje się nic. Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek Re: kolejka drewniana 27.06.06, 13:23 wagoniki w zestawie razem z torami i jakimis budynkami, drzewkami cos tam cos tam, nie sa najfajniejsze, sa lekkie i na ostrych zakretach kolejka potrafi wypasc z torow, ale zakret wiekszym lukiem jest ok. Ponadto dokupilam luzem ciuchcie i pociag elektryczny (super przyczepnosc) i sa bardziej estetyczne. Tory jak najbardziej ok. Jeden zaczep sie ulamal nadepniety 60kg twarda podeszwa ) dal sie skleic. Wszystko mozesz skompletowac, byc moze tych dodatkow (drzewka, budynki, kurka, swinka) nie dokupisz ale nam one sie szwedaja. IWEK mnie zaintygowala kolejka na baterie i torem SS- chyba sie skusze. Odpowiedz Link Zgłoś
antulek Re: kolejka drewniana 27.06.06, 23:31 No wielkie dzięki! Mam już jakieś rozeznanie. Najfajniejsze jest faktycznie to że można na raty kompletować. Myślę że oprócz małego sprawię też frajdę jego tatusiowi Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: kolejka drewniana 28.06.06, 00:23 Oj, ja też zainteresowana jestem, bo mam w domu małego fana m. in. motoryzacji. Mamy pociąg lego i geo trax-zabawa fantastyczna. Ale moja siostra jest fanką zabawek drewnianych i od dawna ma chrapkę na drewnianą kolejkę dla Małego, więc podeślę jej link to forum. Wielkie dziękiMnie samą trochę przerażała cena brio(a dla dwu i pół latka kolajka, która sama nie jeździ zainteresowania już nie wzbudza-obserwacja różnych dzieci podczas wizyty w ikei), ale chyba rzeczywiście warto. Iwek, a która kolejka wydaje w tunelach takie odgłosy? Ta,do której podałaś link czy inna? Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: do leigh4 28.06.06, 13:33 To nie kolejka wydaje odgłosy tylko ten tunel. Mamy lokomotywę na baterie, a wagoniki różne: i z brio i z ikea i jeszcze inne. Jak lokomotywa przejeżdża pod tunelem to słychać albo odgłos pociągu i gwizdanie, albo stukanie młotów, jakby w tunelu pracowali ludzie, albo strachy...To taki tunel (tunel górski) ezabawki.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=rnituvausqorvaxclarnqnokppxdeylu&com=IT/1&strona=1.00&sort=sort a jest jeszcze taki ( tunel w dżungli), ale nie wiem, jakie odgłosy: www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=120&or=nazwa Mamy jeszcze bardzo atrakcyjne podczas zabawy zwrotnice mechaniczne ( dzieciaki same decydują którym rozjazdem pojedzie pociąg: ( nadole strony) www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=115&or=nazwa I bardzo fajne są te semafory z sygnałem dżwiękowym: www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=90&or=nazwa Jak przejeżdża pociąg to dzwoni dzwoneczek W ogóle te dodatkowe elementy z Brio, w których coś tam dzwoni, podnosi się, buczy są bardzo dobrze wykonane i zabawa jest super. Ale podstawą jest lokomotywa na baterie, tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: do leigh4 28.06.06, 13:36 I jeszcze raz link do tunelu górskiego, bo coś nie wchodzi: ezabawki.pl/cgi-bin/easyshop.cgi?vid=gtnqwychrnakmhtunkiuagjqhykcxvao&com=PT/117 Odpowiedz Link Zgłoś