Dodaj do ulubionych

Pneumokoki

21.10.06, 18:25
Czu któraś z mam szczepiła malucha? I czy sama kupowała szczepionkę czy też
na przykład załatwiał ją pediatra do którego chodzicie na wizyty i potem
doliczał do wizyty,zastrzyku itp? Pytam bo ja szczepiłam córeczkę przed
ukończeniem roku i trochę "po".Znajoma szczepi aktualnie dwulatkę,w
przychodni i koszt szczepionki...3 razy mniejszycrying(( Czy szczepionki są różne
w zależności od wieku malucha? Ja szczepiłam Prevenarem(czy jakoś
tak).Niestety nie znam nazwy szczepionki "z przychodni";-(
Obserwuj wątek
    • drzazga69 Re: Pneumokoki 21.10.06, 18:32
      byłam wczoraj u lekarza i pytałam się o szczepionkę; koszt dla 3,5 latki 50 zł,
      a dla 8 mies. 200. Zależy od wieku powiedzieli. tylko zapomniałąm się spytać od
      jakkiego wieku jest ta tańsza. W tygodniu pójdę zaszczepić mojego
      przedzszkolaka. A odnośnie dostępności szczepionki; u mnie mają na stanie w
      przychodni ale lepiej się wcześniej zapytać
      • weronka77 Re: Pneumokoki 21.10.06, 18:38
        No właśniesmile Znajoma zapłaci 60zł a ja,z wizytą(70zł),zastrzykiem zrobionym
        prze pielęgniarkę(10zł)zapłaciłam zdaje się coś trochę ponad 300zł.To i tak
        przepłaciłam;-((Ale może to chodzi o ten Prevenar właśnie?
        • weronka77 Re: Pneumokoki 21.10.06, 18:40
          Znajoma wyśmiewa że ma tą samą szczepionkę tańszą i że lekarz-zdziercawink) Ale
          chyba jednak nie do końca ma racjęwink)
          • miniaxv Re: Pneumokoki 21.10.06, 20:44
            Koszt szczepionki do 2 roku życia to 250-280 zł za dawkę, a od 2 roku życia
            nazywa się ona pneumo23 i kosztuje 50-60zł i podeje się jeden raz. Powyżej
            drugiego roku życia jest też Pneumowax 23 innej firmy, ale dużo droższy. Tak
            więc to nie lekarz zdzierca tylko wiek dziecka zadecydowałsmile
            • alexsc Re: Pneumokoki 21.10.06, 20:57
              w śroe ubiegłą kupiłam dla 8-mio miesięcznej córeczki Prevanar, płaciłam 339
              zł w aptece. jest to pierwsza dawka którą mała dostanie.
              • weronka77 Re: Pneumokoki 21.10.06, 21:07
                Z obliczeń wynika że moja szczepionka kosztowała 280zł-Prevenar właśniewink
                • mama-smyka Re: Pneumokoki 21.10.06, 21:51
                  Im dziecko młodsze, tym więcej dawek trzeba mu podać.
                  Jeśli dziecko jest tuż przed skońćzeniem dwóch latek, to warto jeszcze odczekać
                  ten moment i podać tylko jedną dawkę - Prevanar - cena: 270zł w bardzo dobrych
                  aptekach lub u lekarzy, którzy dostają je w atrakcyjnych ofertach. Zwyczajnie
                  kosztuje nieco więcej.
                  My ze względu na dodatkowe szczepienia (hib) nie chcieliśmy dodatkowo narażać
                  małego na kłucie i też odczekaliśmy.
                  Teraz jeszcze czeka nas szczepienie na ospę, WZW A a we wrześniu - grypa. W tym
                  roku jeszcze się wstrzymaliśmy, za to mamy w domu Tamiflu - tak na wszelki
                  wypadek. wink
                  • weronka77 Re: Pneumokoki 21.10.06, 22:40
                    Ja poszczepiłam Jul ena wszystko jużostatnio na grypę no i Nam jeszcze
                    Meningokoki zostały(jeszcze nie wiem po ile szczepionka ale zamówiłam).Ja to
                    mam ququwink) Tamiflu mam tabletek bo 30 nie chcieli wydać w aptece w Kanadzie
                    rok temu(że niby Rząd Federalny cośctam blablawink) W razie czego zrobię
                    losowanie komu drugie opakowaniewink Mężowi czy mamiewink) Ale mam czarny humor.

Szanuję Twoje zdanie ale nie zamienię go ze swoimwink)
                    • weronka77 Re: Pneumokoki 21.10.06, 22:46
                      2 opakowania Tamiflu czyli 20 tabletekwink
                    • mama-smyka Re: Pneumokoki 22.10.06, 00:35
                      A dla małej masz Tamiflu w zawiesinie?
                    • mama-smyka Re: Pneumokoki 22.10.06, 00:38
                      Nam lekarze odradzili te meningo, bo niby było kilka przypadków, nawet w
                      pobliżu (w tym co najmniej jeden śmiertelny sad), ale teraz jest cicho, może
                      licho sobie poszło albo śpi. wink
                      A tak poważniej - podobno to jest taka szczepionka i taka choroba, że w
                      przypadku kolejnej fali bez problemu zdążymy się zaszczepić a nie warto nam bez
                      wyraźnej potrzeby dodatkowo kłuć małego histeryka. wink
                      • weronka77 Re: Pneumokoki 22.10.06, 00:45
                        A Emlą smarujesz? Jula nawet nie czuje szczepienia.Nie mam w zawiesinie
                        ponieważ rok temu jak kupowałam to Jula była za mała na Tamiflu.Mam tylko dwa
                        opakowania dla dorosłych.Ale na Kaczą Grypę to i tak nic nie pomoże;-(((
                        • mama-smyka Re: Pneumokoki 22.10.06, 01:12
                          Hyhy, no niestety. wink
                          A mój mały do niedawna dostawał histerii, gdy ze swojego pokoju tylko usłyszał
                          lekarza na schodach i to 2 pokoje dalej. smile Mąż z nim szedł i rozmawiał a mały
                          kamieniał, nastawiał ucha i ryk.
                          Teraz już jest lepiej, nawet rączkę poda i da się zbadać, ale gdy tylko widzi
                          igłę, to histeria.
                          Wstyd przyznać - ma to po mnie. sad
                          Dopiero jako dorosła przemogłam ten paniczny strach. Taka mała taruma z
                          dzieciństwa. wink
                          • mama-smyka Re: Pneumokoki 22.10.06, 01:12
                            Hihi, taruma mi z traumy wyszła. To na samo wspomnienie... wink
                    • pdubno Re: Pneumokoki 22.10.06, 13:50
                      Czesc, tanie lekarstwa i szczepionki sa w aptece Ziko na Retoryka i
                      Bratyslawkiej w Krakowie - 0 12 428 02 10 Retoryka 23(kolo jbilatu) lub 0 12
                      622 73 55 ul. Bratysławska 2/6b (onok Kauflandu) Pozdrawiam Paulina smile

• sdomitrz Re: Pneumokoki 22.10.06, 15:23
      tak jak napisała jedna z mam to są zupełnie różne szczepionki, ta od 2 r.ż
      kosztuje ok. 50-60 zł i taką arobili Twojej znajomej.
      • mama-smyka Re: Pneumokoki 22.10.06, 15:41
        Antoś też dostał jedną dawkę Prevenaru po 2 r.ż. a kosztowała 270zł.
        To chyba tamta jest zupełnie inna.
        • mira31 Re: Pneumokoki 23.10.06, 08:28
          prevenar do 2 r. ż podaje się w 2 dawkach, powyżej tylko 1. jest to jedyna ze
          szczepionek na pneumikoki, która eliminuje nosicielstwo tych bakterii. inne nie
          eliminują nosicielstwa, tylko ochraniaja organizm dziecka przez szkodliwym
          działaniem bakterii. moją wtedy 4 latkę zaszczepiłam prevenarem. i dopiero od
          niedawna tamte szczepionki dopuszczono dla młodszych dzieci-wcześniej był tylko
          prevenar.
          • mama-smyka Re: Pneumokoki 23.10.06, 15:14
            Aha, czyli dobrze mi lekarka poleciła. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka