Gość: Maria IP: *.* 05.03.02, 15:28 od kiedy można, bezpiecznie dla dziecka, używać nosidełka. Marysia ma 6 tygodni, czy to nie za wcześnie ?.Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magdzi Re: nosidełko IP: *.* 06.03.02, 16:20 Przyłączam się do pytania. Na niektórych nosidełkach (np. Bebe Confort) podają, że można ich używać od urodzenia. Chyba bym sie na to nie odważyła... Jestem też ciekawa, co na to ortopedzi?Czy mamy-użytkowniczki mogą pochwalić lub odradzić swoje nosidełka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: nosidełko IP: *.* 06.03.02, 17:23 Przyznam, że ja używałam nosidełka rzadko, bo zimą wolałam wózek, a latem małemu było za gorąco, poza tym mały za takowym noszeniem nie przepadał. Z tego, co wiem, nie powinno się go u takiego maluszka używać do 3 m ż a potem nie za długo dziennie (ok.1-2h). Takie czytałam wypowiedzi ortopedów. Kręgosłup małego dziecka jest po prostu wtedy nadbiernie obciążony. Dobre nosidło powinno mieć usztywnione "plecki" i oparcie na główkę (w każdym razie dla maluszka).Wiem, że poleca się bardziej chusty do noszenia, jeśli już (wrzuć takie hasło w wyszukiwarkę, bo już się pojawiło na forum). A tak na marginesie - pożycz najpierw od kogoś i zobacz, czy dziecko toleruje takie noszenie, moje nie lubiło tego bardzo.Ania Odpowiedz Link Zgłoś