Dodaj do ulubionych

Używacie fotelika samochodego na stelażu wózka??

28.12.06, 19:00
Pytam czy używacie fotelika samochodowego jako elementu wózka - wpiętego w
stelaż. Bo zastanawiam się czy warto to kupować koniecznie do kompletu...
Cały wózek z gondolą bez problemu wejdzie mi do samochodu (który mam
ogromny), więc już sama nie wiem... A przyznam szczerze, że chcę kupić wózek
Roan, ale o fotelikach czytałam gdzieś nie do końca pochlebne opinie... I tu
skłaniam się raczej ku Maxi Cosi (którego nawet jakbym bardzo chciała do
stelaża Roana nie podepnę...).
Zresztą ten pierwszy fotelik jest tylko do roku...
Już sama nie wiem...
Jak jest z tym u Was?? Co mi radzicie??
Obserwuj wątek
    • phi.phi Oczywiście, 28.12.06, 20:33
      że tak. Fitelik na stelażu doskonale się sprawdza na krótkie spacery lub
      kłopotliwe wyjścia - lekarz, sklep. IMHO warto! My mamy MaxiCosiCabrio.
    • dpkisiel Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 20:44
      Przez pierwsze 6-8 miesięcy przy mojej dwójce dzieci używałam fotelika mocując
      go do stelaża wózka bardzo często. Jest to duża wygoda, gdy dziecko zaśnie w
      samochodzie. Nie trzeba go przekładać do wózka, wystarczy przepiąć fotelik do
      stelaża, nie przeszkadzając śpiącemu maluszkowi. Poza tym, na zakupach wygodniej
      jest manewrować między wieszakami z fotelikiem. Wózek z fotelikiem zamiast
      gondolki jest lżejszy, a przez to bardziej zwrotny.
    • twarz2 Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 21:16
      Nie - dabmy o malutkie kości smile, a nie o własną wygodę.
    • donkaczka Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 21:17
      bardzo warto dopasować fotelik do stelaża, bo bardzo się przydaje
      ja właściwie rzadko wożę samochodem gondolę, bo albo zapinam fotelik jesli to
      krótki wypad, albo pakuje małą do chusty, jesli idziemy się szwendać

i nie tarmoszenie spiącego bąbla to duza zaleta

a pierwsze foteliki 0-13 kilo sa do mnie więcej roku wszytskie, choć jak patrze
      jak mojej córce nóżki wystaja to nie wiem czy do roku dotrzyma
      maxi cosi i roemer sa najlepsze w testach adac, polecam
    • karynk Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 21:37
      Używałam, polecam.
      Choćby z takiej racji, że będąc samą w aucie nie musisz wkładać i wyjmować
      z bagażnika ciężkiego wózka, tylko wyjmujesz sam stelaż i myk fotelik na to.
      Dziecko dalej smacznie spi, bez budzenia, a Ty buszujesz po sklepie czy
      załatwiesz sprawę w urzedzie.
      • jo7775 Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 22:05
        używam, uzywamsmile
        Wszystkie zalety opisały juz poprzedniczkismile

a, jeszcze jedna - jak Wera się nudziła na spacerze a jeszcze musiałyśmy cos
        załatwić, to buch ją do fotelika, wszystko widziała i było OKsmile
        • ariadna14 Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 22:42
          Fotelik wpięty w stelaż wózka jest wygodny dla rodziców, ale bardzo niezdrowy
          dla niemowlaka. Decyzja należy do Ciebie, albo wygoda, albo zdrowie dziecka.
          • dpkisiel Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 23:19
            Dziewczyny, nie popadajcie w skrajności. Nikt nie pisał, żeby wozić dziecko
            godzinami w foteliku. A swoją drogą skoro fotelik jest taki niezdrowy, to
            ciekawe jak przewozicie maluszki w samochodzie. Poza tym, to co piszecie nie
            jest do końca prawdą.
    • babsee Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 22:47
      Przyznam,ze przyłaczam sie do szoku w ktorym sa ortopedzi widzac przedziwną
      mode- chodzenie z dzieckiem na spacer ktore lezy skulone w foteliku.Rozumiem ze
      wynika to z potrzeby bycia jazzy i trendy.A ze dzieciątko bedzie pokrzywione to
      juz tam zadn problem...przeciez można potem pochdzic troszke na rehabilitacje...
      • nunik Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 28.12.06, 23:09
        Na zakupach w foteliku w domu leżaczek a kiedy dzieciaczek ma rozprostować
        kości??
        • donkaczka Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 30.12.06, 02:48
          oj dziewczyny, ze skrajności w skrajność
          fotelik na stelażu jest ok, lezaczek jest ok, ale wszystko z umiarem
          leżaczka w domu używam tylko okazjonalnie, najczęściej gdy zabieram małą do
          łazienki gdy biorę prysznic
          fotelika na szybkie wypady

i moje dziecko ma się świetnie prostując kosteczki na podłodze wink
    • agnieszka_z-d Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 29.12.06, 08:45
      Dziękuję za wszystkie opinie. Własnie dla mnie zdrowie Dzidzika jest
      najwazniejsze, a że też jestem kobietą "słusznej postury" (179 cm wzrostu) to i
      wizja wyjmowania, chowania, składania, rozkładania wózka mnie jakoś nie
      przeraża. A na "łazikowanie" z Dzidzikiem planuję kupić właśnie chustę.
      Chusta jest chyba zdrowsza i daje dziecku bardziej naturalną pozycję niż
      fotelik, prawda??
      • olaj Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 29.12.06, 10:11
        Bardzo się przydawało, kiedy starsze odwoziłam do przedszkola, a młodsze siłą
        rzeczy musiało jeździc ze mną - o wiele latwiej dla mnie (i chyba wygodniej dla
        śpiącej błogo młodej) było wypiąć ją z pasów razem z fotelikiem i wpiąć na
        stelaż - jakbym miała pilnować trzylatka i przekładać śpiące młode z fotelika
        do gondoli, dopinać gondolę, uważać, żeby starsze nie wpadło w tym czasie w
        kałużę itp - oszaleć mozna wink
        Z pierwszym stanowczo rzadziej uzywane było - ale było - lekarz, poczta,
        szybkie zakupy, urząd, bank.
        Pozdr
        ola
        • dzidzia_ch Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 29.12.06, 11:37
          mielismy maxi cosi cabrio i zachecona opiniami na forum dokupilam specjalne
          laczniki do wozka Mutsy
          i ani raz ich nie uzylam!
          do lekarza bralam Mala z samochodu razem z fotelikiem i te kilka metrow nie
          bylo problem do przeniesienia - wiekszy bylby z wyciaganiem stalaza wozka z
          bagaznika itp
          na spacerki tylko w gondoli bo tylko taka opcje dopuszczam w przypadku
          malutkiego dziecka - ze wzgledu na kregoslup
          na zakupy jezdzilam albo ja albo Maz - nigdy nie bralam Oli na wloczenie sie po
          sklepach
          na szczescie udalo mi sie korzystnie odsprzedac laczniki
      • dpkisiel Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 29.12.06, 20:01
        Zanim kupisz chustę zapytaj o zdanie ortopedy. Nie wszystkie rozreklamowane
        nowości dobrze służą dziecku. Nasz ortopeda, do którego mam naprawdę duże
        zaufanie odradził nam zakup chusty.
        • donkaczka ortopeda odradził chustę? 30.12.06, 02:39
          zmieniłabym ortopedę chyba
          to nie jest rozreklamowana nowość, raczej wózki do nich należą w porównaniu z
          chustami
          • dpkisiel Re: ortopeda odradził chustę? 01.01.07, 19:16
            Ortopedy nie mam zamiaru zmieniać, bo mam szczęście, że trafiłam do jednego z
            lepszych specjalistów w tym kraju.
            Życzę Tobie tego samego.
            Zgodnie z opinią Instytutu "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" chusty powinny być
            stosowane w ograniczonym zakresie z uwagi na niewłaściwe ułożenie stawów biodrowych!
            Chusty są faktycznie bardziej popularne od wózków, ale chyba tylko w
            afrykańskich krajach. Ja pozostaję w Europie. Proponuję do zakupu chusty dołożyć
            zakup chodzika , cieszy się takim samym uznaniem w oczach ortopedów.
            • donkaczka Re: ortopeda odradził chustę? 03.01.07, 23:30
              pewnie opinia taka jak o wodzie żywiec? to dzięki nie skorzystam

a argument o stawach biodrowych jest wyssany z palca, tak naprawdę nikt nawet na
              zachodzie gdzie dłużej się chust używa takich badań nie robił

dzieci są takie same niezależnie od kontynentu, te noszone w afryce zaczynają
              raczkować w 4-6 miesiącu, chusty ogólnie sprzyjają rozwojowi dziecka, a już na
              pewno nie szkodzą

a Twój tekst o chodziku jest żenujący, jakbym była 12 latką co robi na złość
              lekarzom

skoro dobry ortopeda to pewnie był potrzebny, więc nie dziwi mnie Twoja rezerwa
              do nowości, ale nie szkaluj czegoś czego nie znasz, a powtarzasz opinie jednego
              lekarza
              • donkaczka Re: ortopeda odradził chustę? 03.01.07, 23:32
                a co do chust i wózków - wózki sa popularną nowością, bo są w powszechnym użyciu
                w zasadzie w tym stuleciu, wypierały chusty, które były używane daaaawno temu

i jakoś pokolenia nie chodziły z pokrzywionymi stawami biodrowymi
              • dpkisiel Re: ortopeda odradził chustę? 04.01.07, 12:13
                Skoro opinie CZD Cię nie interesują, to Twoja sprawa.
                Swoją drogą to ciekawe, dlaczego na tym Twoim zachodzie nie widzi się tabunów
                mam z chustami, tylko z wózkami.
                Jeżeli sugerujesz, że moje dzieci miały jakieś problemy ortopedyczne, to bardzo
                nieładnie z Twojej strony. Wyobraź sobie, że nie. Myślę, że nawet na wizyty
                kontrolne powinno się chodzić do dobrych lekarzy i takimi staram się otaczać.
                Jeżeli ciężko jest Ci znieść fakt, że ktoś może mieć inne zdanie od Ciebie i
                argumentując sugerujesz dolegliwości zdrowotne dzieci, to jest to naprawdę
                zagranie poniżej pasa.
    • tweety_28 Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 29.12.06, 19:19
      Na rynku są foteliki rozkładane całkiem na płasko. Przyznam, że jeszcze nie
      sprawdzałam jak wypadają one w testach bezpieczeństwa, ale podoba mi sie ten
      wariant. W samochodzie dziecko jedzie sobie jak w normalnym foteliku, po
      wyciągnieciu z samochodu i wpięciu na stelaż mozna rozłozyć na płasko i
      pozwolić dziecku na swobodne wyciągnięcie się ( znika "problem orotopedów" ).
      Też nie jestem zwolenniczka uzywania fotelika zamiast gondoli, ale w awaryjnej
      sytuacji ( przy takiej opcji fotelika ) mozna sobie na to pozwolić.
      • krasulas Re: play 29.12.06, 20:55
        używałam
        Play'a 0-13 z rozdkładanym opraciem do poziomu.
        Sprawdzał się na krótkich osiedlowych spacerach, zakupach. Ma w zestawie
        opatulinę cieplejszą na nożki (pod spodem cieńki kocyk i wio).
        Korzystałam z niego w Casualplay'u - wózek średnio mogę reklamować, a fotelik z
        tą opcją jak najbardziej. Wybitnie sprawdził się jako bujak w domu - ma funkcję
        leżaczka.
        Jednakże!!! fotelika nie polecam do samochodu - montuje się ciężko, przekrzywia
        się - nie ma prawdziwej opcji kolebki - moja córka wiecznie w nim płakała.
        Użytkowałam również stary fotelik chicco (który teraz biesiaduje w piwnicy, a
        Play sprzedany...) - różnica kolosalna.

pzdr
        Ania
        • kaliaa Re: play 29.12.06, 21:06
          uzywalam i bylam zadowolona bo czesto mi sie to przydawalo
    • agni71 Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 29.12.06, 23:53
      Polecam takie rozwiązanie. Jednak jeśli fotelik do Roana jest kiepski, to może
      kup jakis lżejszy wózek, do którego możesz wpiąć inny, bezpieczniejszy fotelik.
      taki wózek na pewno sie przyda.

aga
    • muszka_tse_tse Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 30.12.06, 10:55
      My mamy Chicco 6wd tech i wiele razy używałam fotelika na stelażu wózka.
      Takie rozwiązanie sprawdzało się, gdy wybierałam się z dziećmi autobusem na
      miasto lub rodziców i gdy wiedziałam, że z powrotem mąż odwiezie nas do domu
      autem.
      Jak dla mnie, bardzo praktyczne.
      Polecam.

www.piotrus.synek.pl
    • aga_sama Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 04.01.07, 09:56
      Ja mam wózek Inglesina i fotelik chicco (bo inglesina huggy podobno takie
      sobie). nie polecam takiego rozwiązania. W supermarkecie albo wsadzam fotelik do
      wózka sklepowego albo muszę wyciągać z bagażnika wózek, składać go, przekładać
      małego... Jak wieje czy pada deszcz to mam przechlapane.
    • joanna_poz Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 04.01.07, 12:53
      korzystaliśmy b. czesto i była to najwspanialsza funkcja naszego wózkasmile
      Super rozwiązanie jeśli się duzo przemieszczasz z dzieckiem samochodem (zakupy,
      załatwianie roznych spraw itp.)
      • monix123 Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 04.01.07, 13:20
        Uzywaliśmy..polecam..super sprawa,nie ma co się zastanawiać nawet!!!!!!!!!smile
        • mariejo Re: Używacie fotelika samochodego na stelażu wózk 04.01.07, 19:33
          Tez tak uwazam. Jedynie jestem wrogiem zastepowania gondoli fotelikiem tak mi
          sugerowano w sklepie i widuje kilka mamusiek korzystajacego z tej opcji.
    • agnieszka_z-d Więc zmieniłam zdanie na: 05.01.07, 16:41
      Kupiłam fotelik Romer 0-13 i kupimy wózek Emmaljunga Smart Duo Combi. Da się
      zamontować do niego ten fotelik przy pomocy adaptera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka