Dodaj do ulubionych

pomysły na Sylwestra - dla dorosłych i maluchów :)

28.12.06, 22:58
Dziewczyny, mam nie lada problem.
Od lat nie świętowaliśmy z mężem Sylwestra inaczej jak w łóżku - śpiąc lub i
nie. wink Nawet celowo kładliśmy się spać tuż przed północą, by uniknąć życzeń,
smsów, no jakoś tak nam odbijało. smile
W tym roku mieliśmy się wybrać ze znajomymi do spa w góry, gdzie maluchy
miały mieć bal sylwestrowy wink a dorośli biesiadę na tarasie, ale niestety nie
wyszło. sad
Zaprosiliśmy znajomych z dzieckiem w wieku Antosia (2,5 roku), być może
będzie jeszcze trzecia para z potomkiem, ale to nie jest pewne na 100%.
No i mam problem - jakie atrakcje przygotować dla Antosia i jego koleżanki?
Że serpentyny, konfetti i czapeczki to wiem. smile
Ale może macie jakieś inne pomysły?
Nie wiem, czy wytrzymają do północy, może i tak, to właściwie nieistotne,
chciałabym, by mieli zabawę nieco wcześniej i by było to coś choć troszkę
niecodziennego, bo to, co lubią i znają, mają na codzień, tzn. farby,
ciastolina itp.
Mam płyty z piosenkami dla dzieci, może będą tańczyć. smile
Nadmucham baloniki, kupię piórka do dmuchania w powietrzu. smile
Chyba fajnie będzie. smile
Może kupić jakiś fajny zestaw do prac plastycznych? Ale co?
Będę wdzięczna za każdy pomysł.
Bardzo lubimy tych znajomych, więc o rozrywkę dorosłych nie muszę sie
martwić - będziemy po prostu rozmawiać i sączyć szampanka. smile)
Obserwuj wątek
    • limonka_3 Re: pomysły na Sylwestra - dla dorosłych i maluch 29.12.06, 07:15
      Fajne plany smile

Ja dziwię się rodzicom którzy zostawiają dzieci w tę noc z opiekunką i idą sami
      na imprezę, tzn. rozumiem że ktoś tak może - ale ja wole być z dziećmi. Są inne
      okazje do imprezowania bez dzieci.

Nie wiem co Ci zaproponować, bo moi chłopcy już są w wieku przedszkolnym, ale
      myślę że dzieciaczki przy was będą się dobrze bawiły aż padną wink Szampan,
      kanapeczki, kapelusiki, konfetti, serpentyny i trąbki jak na urodzinach oraz
      ulubiona muzyka - to jest coś z czego także moje dzieci by się ucieszyły, więc
      myślę że nic więcej nie trzeba...

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy!!!
      • iwek33 Re: pomysły na Sylwestra - dla dorosłych i maluch 29.12.06, 09:01
        Proponuję zorganizować jakieś zawody zespołowe: u nas zawsze się to sprawdza, (
        wymyślam zawody robiąc urodzinki któregoś z synków i jest przy tym dużo śmiechu
        i zabawy)A najlepiej zabawa udaje się, gdy biorą w niej udział i dorośli i
        dzieci ( czyli masz do tego idealne warunki na Waszym spotkaniu sylwestrowymwink)
        Oczywiście konkurencje muszą być łatwe, żeby nawet Twój maluszek ( chyba 2
        latek?) i jego koledzy sobie poradzili. Np: rodzinna zabawa w "głuchy telefon" -
        drużynę stanowi 1 rodzina, swoje dziecko biorą do środka i wymyśla się proste
        hasła, które są bliskie dzieciom i możliwe do zapamiętania np: "lubię misia
        uszatka", wygrywa drużyna, która szepcząc swoje hasło do ucha sąsiada nie
        zniekształci go i ostatnia głośno je powie. Oczywiście muszą być nagrody za
        wygraną konkurencję, mogą to być malutkie tanie gadżeciki, ale może być też
        niespodzianka do śmiechu np: drużyna , która wygrała w nagrodę rodzinnie
        zaśpiewa jakąś piosenkę. Można zorganizować proste konkurencje ruchowe typu:
        przekładanie pętli zrobionej ze sznurka od głowy do stóp lub odwrotnie ( albo
        hula-hop) tu lepiej radzą sobie maluszki, a dorośli nieźle mogą się z siebie
        pośmiać plącząc sie w sznurkusmile. Zeby zabawa była bardziej atrakcyjna można
        poszczególne drużyny-rodziny jakoś oznaczyć, nazwać ( kolorami, znaczkami,
        czapeczkami...) Fajnie jest po skończonych zawodach zrobić podium ze stołeczków
        i wręczyć maedale za 1,2,3 miejsce. Jak sobie przypomnę jeszcze inne proste
        konkurencje, które nadawały by się dla 2 latków, to napiszę. Aha, fajna jest
        też zabawa w przebieranie ( ale to już wymaga większych przygotowań) czyli
        drużyna losuje hasło, za kogo mają przebrać swojego przedstawiciela i
        wykorzystując przygotowane rekwizyty ( jakieś ubrania, ręczniki, koce,
        kapelusze, maski itp) przebiera swojego wybrańca.Tu ważne są hasłam które
        drużyna losuje, najlepiej, gdy trzeba kogoś przebrać za dziwną rzecz, albo
        związaną z imprezą, czyli na urodzinkach przebieramy kogoś za tort, na
        Sylwestra...nie wiem... Potem sesja zdjęciowa i nagrody.
        • bluestarfish do: iwek33 29.12.06, 22:06
          Ależ Ty masz fantastyczne pomysły, Iwek! Myślę, że jesteś super mamą i Twoi
          chłopcy na pewno nigdy się nie nudzą smile Pozdrawiam!
          • iwek33 Re: do: bluestarfish 30.12.06, 00:01
            Dziękuję za miłą odpowiedź, ale super mamą to ja nie jestem...niestety, choć
            bardzo bym chciałasmile jak każda z nas zapewne. Na co dzień pracuję z dziećmi i
            wierz mi, po kilku intensywnych godzinach pracy z prawie trzydziestoma
            dzieciaczkami przychodzę do domu tak wyczerpana, że brakuje mi czasem siły i
            cierpliwości dla swoich chłopaków. Staram się to nadrabiać jak tylko mogę, ale
            czasem muszę odreagować i np: połazić po forum i pogadać np. o zakupach, a nie
            tylko o pedagogice, psychologii i różnych metodach pracy z dziećmismile
            Pozdrawiam !
            • bluestarfish Re: do: bluestarfish 30.12.06, 22:33
              Tym bardziej podziwiam Twoje zaangażowanie i dalej uważam, że jesteś fajną
              mamą. Opinię tę bazuję na wielu Twoich postach, a siły i cierpliwości dla
              naszych pociech brakuje czasem chyba każdej z nas, choć każda chciałaby być
              super mamą. Dużo sił, cierpliwości i całej masy wspaniałych pomysłów w Nowym
              Roku życzę! smile
              • limonka_3 Re: do: bluestarfish 01.01.07, 18:17
                I u nas wyszedł wspaniały bal dla dzieci smile Były balony, kanapeczki, zimne
                ognie, kapelusiki i muzyka. Super zabawa!! Dzieci same się zabawiły, nie
                czekały na jakieś specjalne zaproszenie. Po prostu cieszyły się że mogą się
                bawić tak długo w tę noc smile))
                • mama-smyka Re: do: bluestarfish 02.01.07, 00:31
                  Dzięki, iwek, za pomysły, jak zawsze jesteś niezawodna. smile
                  Antoś jeszcze nie za bardzo mówi, więc zabawa w głuchy telefon odpadała, ale i
                  tak było super. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka