Dodaj do ulubionych

Piszczące obuwie pilnie poszukiwane :)

06.02.07, 08:58
Moja 2 letnia córcia ma stwierdzone napiecie mięśniowe w nóżkach. Objawia się
to chodzeniem na palcach. Rehabilitantka poleciła mi zakup bucików które po
nadepnięciu na piętkę piszczą. Czy wiecie może gdzie dostanę takie buciki?(
najlepiej w necie).Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Piszczące obuwie pilnie poszukiwane :) 06.02.07, 09:28
      a czy to mają byc jakies specjalne? półbuty? ja kupiłam córce w zeszłym roku takie gumowane sandałki, typu basenowego, z piszczykiem, ale szybko sie ich pozbyłam- nie dało sie tego wytrzymac. A może lepsze będą buciki które po nadepnięciu świecą? Milsze dla uszu smile Tego pisku długo nie wytrzymacie.
      • awuka Re: Piszczące obuwie pilnie poszukiwane :) 06.02.07, 09:44
        kontroluję córkę non stop, zwracam jej uwagę. w ten sposób będę słyszeć, czy
        chodzi dobrze.
        • coronella Re: Piszczące obuwie pilnie poszukiwane :) 06.02.07, 09:55
          no tak, to moze i dobry pomysł.
          Zainteresował mnie Twoj post, bo moj syn tez chodzi na palcach, ma 1,5 roku, i ja nie przejmowalam sie do tej pory tym za bardzo. A moze powinnam to skontrolowac? On tez mial cos z tym napięciem, ale nie był rechabilitowany.
    • agamama123 Re: Piszczące obuwie pilnie poszukiwane :) 06.02.07, 10:32
      To może byc dobry pomysł ale po jednym warunkiem i o tym powinna powiedziec
      rehabilitantka - dziecko z problemem z napieciem mieśni nie powinnochodzić w
      takim zwykłym, tekstylnym obuwiu ale w odpowiednio dopasowanym i dobrze
      trzymającym stopę. Złe buty dadzą złe wzorce stopie i cała rehabilitacja straci
      sens. My poradzilismy sobie w ten sposób (mój synek równiez miał podwyższone
      napięcie mieśni), że jesli juz chodził w bucikach to przyczepiliśmy do miejsca w
      którym jest obcas taki piszczek wyciągniety z piszczącej książeczki. Chodził
      więc w odpowiednim obuwiu ale z zachętą do stawiania pięty. Niemniej najlepiej
      na wzmozone napięcie mieśni nó u Bartka podziałała hydroterapia i intensywne masaże.
      • awuka do agamamy 06.02.07, 11:08
        Amelka chodzi cały dzień w obuwiu Daniela ( mocno trzymające kostkę). Te buciki
        będziemy zakładać na 1 góra 2 godzinki dziennie. Agamamo napisz mi prosze w
        jakim wieku postwiono wam diagnozę oraz ile trwało leczenie. Jeździmy już 2 mce
        na masaże ( jeden lub dwa razy w tygodniu) i nie bardzo widzę poprawę sad Chcę
        chodzic dodatkowo na basen ale dopiero wiosną jak bedzie cieplej na dworze (
        infekcje).Kiedy zauważyłaś poprawę?
        • agamama123 Re: do agamamy 06.02.07, 11:36
          Wzmozone napięcie mieśni u Bartka wykryto jak miał 6 tygodni. Rehabilitacje
          rozpoczelismy jak miał 8 tygodni. Prowadziliśmy ja metodą NDT. 2 razy w tygodniu
          chodziliśmy do rehabilitantki plus raz hydroterapia i raz basen on 9 tygodnia
          zycia. Oczywiście rehabilitowalismy też Bartka sami w domu codziennie wg zaleceń
          rehabilitantki.
          Rozwój ruchowy Bartka był troche opóźniony ale chodzic zaczął jak miał 1,5 roku
          więc to jeszcze norma. A pierwsze efekty było widać po 2-3 miesiącach
          rehabilitacji.
          Nam tez zwracano ciągłą uwagę na prawidłowa pielęgnacje, noszenie itp aby nie
          dawać Bartkowi nieprawidłowych wzorców ruchu.
          Życzę zdrówka dla maluszkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka