Dodaj do ulubionych

Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybrać?

18.03.07, 13:23
Jestem po kilku kolejnych godzinach szperania i nieco zmieniłam listę branych
pod uwagę wózków, bo i moje spojrzenie na potrzeby z wózkiem związane się
zmieniło.
Na dziś pod uwagę biorę wyłącznie:

-Brevi Grillo (choć nie do końca jestem pewna, czy mi się podoba, ale powalił
mnie KOSZ)
-Maclaren Quest (pomimo brzydkich kolorów)
-Chicco London
-Inglesina Trip

Rozważam jeszcze Chicco 0.4, ale jednak jest za ciężki.

Potrzebuję wózka, który:

-nie jest zbyt ciężki, powiedzmy do ok. 6-7kg

-ma dość wysokie oparcie, ok. 48-50cm

-jest łatwy w składaniu i rozkładaniu i najchętniej by składał się do
względnie małych rozmiarów

-ma amortyzację lub porządne kółka albo taki, który po prostu nie urywa
dziecku głowy na dziurawym asfalcie

-spory koszyk pod wózkiem, najchętnie jeszcze kieszonka w budce no i jakiś
uchwyt do transportu

-chciałabym również, by małemu było możliwie wygodnie, by nie jeździł
ściśnięty jak sardynka albo zapadnięty jak w hamaku

Liczę na Wasze opinie i z góry pięknie dziękuję.
Miłej niedzieli. smile
Obserwuj wątek
    • mama-smyka a zna ktoś takie cudo? 18.03.07, 13:25
      ssl.allegro.pl/item176578744_sliczna_spacerowka_laska_quinny_pompowane_kola.html
      • mama-smyka Re: a zna ktoś takie cudo? 18.03.07, 13:31
        Aha, zmieniłam zdanie dotyczącą lekkiej przewozówki, bo okazało się, że mały ma
        w wózku jeździć na zajęcia, na plac zabaw itd. i będzie w nim spędzał nieco
        więcej czasu niż początkowo sądziłam, dlatego chcę kupić coś solidniejszego.
    • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 13:54
      No to odpowiadam na tyle na ile miałam kontakt z ww wózkami:
      Brevi Grillo : oglądałam kiedyś w sklepie i przymiarzałam roczne wówczas
      dziecko: fajny duży koszyk, bardzo malutkie siedzonko i fatalny "zjazd" między
      oparciem, a siedzonkiem ( nie wiem, jak to napisać, ale chodzi o to,że nie ma
      tam wyraźnego kąta zagięcia tylko jest to takie przejście zaokrągląne, mój
      synek fatalnie się garbił ) Nie dało się oparcia postawić całkiem pionowo, więc
      wymuszało to taką pozycję wygiętą. Poza tym bardzo dobrej jakości plastik
      wykończeniowy ( barierka itp) Fajny, leciutki, ale już 1,5 roczne dziecko ma w
      nim ciasno.
      Maclaren: przez chwilę miałam w domu Volo, całkiem niezły, bardzo dobrze
      wyprofilowane siedzonko, leciutki, maciupeńkie kółeczka, brak amortyzacji. Z
      maclarenów chyba najlepszą amortyzację ma Techno
      Chicco London: miałam ( ok. 3 miesiące używałam dla 2 latka i byłam bardzo
      niezadowolona. Dziecko wyglądało,jakby miało za chwilę wypaść z wózka, bo
      siedzonko jest dość płytkie, fatalnie podbijał się z ciężkim już dwulatkiem, po
      spacerze nadgarstki wysiadały. Bardzo szybko w tym modelu ścierają się kółka,
      amortyzacja znikoma. Ale: ja miałam stary model Londona, rok temu pojawił się
      nowy model, podobno ulepszony, miał nieco zmienioną konstrukcję, przez co
      podobno lepiej było go podbić i lepsze amortyzatory. Ale płytki.
      Inglesina Trip: nie miałam, ponieważ ma bardzo wysoko rączki do prowadzenia,
      dla mnie to ważne kryterium, bo nie jestem wysoka i wysokie rączki utrudniają
      mi bardzo prowadzenie. Ale gdyby nie te rączki to chyba z tych 4 , które tu
      podałaś wybrałabym Trip.Ma dość dobrą amortyzację, w miarę duże kółeczka.
      Ten Quinny to duża rozbudowana parasolka, stary model, jest bardzo ciężka. W
      aukcji podane 8 kg, ale wg mnie jest cięższa i duża po złożeniu.
      Jeśli nie bierzesz innych typów pod uwagę, to TRIP.
      • mama-smyka Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:11
        Kurczę, a byłam pewna, że mi wszscy doradzą Questa!
        Biorę inne pod uwagę, ale w tych pośrednich pomiędzy zwykłymi laskami a dużymi
        spacerówkami. smile Tzn. np. Caddy jest za mały a już Zippy za duży. Chcę coś
        pomiędzy.
        Ta Inglesina ma kiepskie kolory, no ale cóż, chyba wybiorę się do sklepu i
        sobie ją dokładnie oglądnę.
        Myślałam też, że ten London w nowej wersji jest całkiem do rzeczy, znowu mi się
        wszystko pokićkało. sad
        • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:22
          No, może ten nowy London jest ok, nie wiem, bo miałam tylko starszy model. A
          Quest chyba też byłby dobry, tylko na pewno Trip ma większe kółeczka i lepszą
          amortyzację ( w ogóle ma amortyzację, bo Quest nie ma wcale, a piszesz, że
          zależy Ci na tym,zeby wózek nie był całkiem twardy )
        • luna333 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:24
          brevi oglądałam szukając wózka dla 1,5 roczniaka i szok to jakaś "tycizna" maleńki, niziutki i baardzo płytkie siedzenie - do bani więc nie kupiłam, co do maclaren - no dla mnie jest za drogi ale podoba mi się podnóżek i rozkładane oparcie- nie podoba mi się to że ma maciupkie kółeczka - mója koleżanka wysiadająć z Questem z autobusu niskopodłogowego musiała nieźle wózek przechylić - w chicco caddy mimo wszystko kółka są lepsze no ale nie rozkłada mu się oparcie prawie wcale i brak mu tego podnóżka rozkładanego na płasko więc jeśli dziecko zaśnie to jest mu niewygodnie - przynajmniej mojemu 19 miesięczniakowi nie śpi się dobrze bo nóżki zwisają. Co do iglesiny to się nie wypowiadam bo nie miałam.
          • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:27
            mamo-smyka, a bierzesz pod uwagę też polskie wózki, czy tylko zagraniczne? Bo
            mamy tu na forum chwaliły też Coneco Polo ( polska kopia maclarena) wiadomo,ze
            detale są lepsze w maclarenie, ale ogólnie ten wózek jest całkiem całkiem, jak
            za cenę ok.300zł a nie 800.
            www.allegro.pl/item173827288_wozek_parasolka_coneco_polo_6_kg_gratisy_wys_0.html
            • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:33
              Ale chyba kupilabym Trip ( ten turkusowy cudny! A czerwony też niezły) i jednak
              Trip jest ślicznie wykonana.
              www.allegro.pl/item174883913_inglesina_trip_super_lekka_warszawa_ursynow.html
              • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:35
                No i kólka TRIP ma największe z wszytskich parasolek tego typu plus
                amortyzatorki. Szkoda,że mój synek już taki duży...
                • mama-smyka Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 20:35
                  No i chyba na Tripie w zieleni stanie, ufam Twoim opiniom. smile
    • matylda.fm Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 14:51
      A Maclaren Techno XT?
      My mamy ten wózek. Waży 6,5 kg da się go złożyć w kilka sekund z dzieckiem na
      ręku-sprawdziłam wielokrotnie. Ma uchwyt do przenoszenia po złożeniu. Oparcie
      rozkłada się prawie na płask. Mieści się po złożeniu do bagażnika seicento czyli
      jest naprawdę nieduży.
      Bardzo dobrze się podbija i jest bardzo zwrotny.
      Poza maclarenem mam deltima na dużych pompowanych kołach więc każdy inny wózek
      wydaje mi się mało zamortyzowany ale w porówaniu z questem kółka są większe i
      amortyzacja lepsza. Dziecko ma dużo miejsca.Regulowana wysokość rączek.

Z wad-mały kosz i cięzko wysuwany podnóżek.

My jesteśmy bardzo zadowoleni z zakupu
      • romarzena Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 15:03
        Niedawno kupiłam Inglesinę Trip w kolorze o którym piszecie, że jest czerwony, w
        rzeczywistości jest to mocny bordo (jest baaardzo ładny). Wózek ma wysoko
        położone rączki więc polecam dla wysokiej osoby. B. lekki, super się składa,
        dość duże kółka, dobra amortyzacja, dobrze się podbija. Tylko jedno co
        zauważyłam na minus: podnóżek jest cofnięty do tyłu i mojej córeczce nóżki z
        niego spadają, ale do tej pory jeździła w kombinezonie, może jak będzie lżej
        ubrana ten mankament zniknie.
    • babsee Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 20:15
      Widze ze nasze dzieci sa w podobym wieku(moja jest z czerwca 2004).Polecam Ci
      bardzo Inglesine Trip.Tez w zeszlym roku mialam dylemat i radzilam sie tu na
      forum.Objezdzilam z corcia hurtownie "próbując"ja do kolejnych
      wózków.Ostatecznie kupilam Ingelsinne i jestem baaaardzo zadowolona.Mam 174 cm
      i jest to wreszcie wozek przy ktorym z mężem nie garbimy sie.Ma wysoko rączki-
      super sprawa dla wysokich.Siedzisko ma jedne z najszerszych i naglębszych z
      tego typu parasolek.I co jest dla mnie mega ważne-jest leciutka.Czesto laduje
      wozek do auta i istotne dla mnie bylo,zeby byl lekki.I jest.Polecam Ci go
      bardzo.Acha!Kosz jest bardzo pojemny pomimo ze na taki nie wygląda!
    • babsee Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 20:16
      Acha!ja sie napaliłam wowczas na Maclerena.Ale jak probowalam nim podjechac na
      chodnik z corcia w srodku-nie bylo szans.Ten wozeczek nie ma kompletnie zadnej
      amortyzacji.Do tej pory mi sie podoba ale to nie na polskie chodniki...
      • mama-smyka Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 20:45
        Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za wszystkie posty, jak zawsze Wasza pomoc jest
        nieoceniona.
        Wielkie buziaki! smile
        Jutro wybiorę się z małym do sklepu, przymierzę do Tripa i ew. Techno bądź
        Questa i tyle.
        Londona pewnie i tak nie będzie, bo chyba ich w Polsce jako tako nie ma? Tylko
        w sieci jak ktoś sobie sprowadzi.
        0.4 Chicco faktcyznie za ciężkie a jeśli jeszcze jest tak, jak ktoś pisał w
        poprzednim wątku, że są z nim problemy przy składaniu, to dziękuję.
        Co do polskich wózków - jakoś nie przekonuje mnie jakość wykonania i użytch
        materiałów. Kilka polskich spacerówek już mnie kusiło i zwykle kończyło się na
        zachwycie nad zdjęciem w sieci, bo w sklepie mina mi kwaśniała. sad
        Ewentualnie rozważyłabym jeszcze Primi Sogni Roddy, ale tego na pewno nie
        będzie w moim sklepie a poza tym wysokość oparcia to tylko ok. 46cm. sad
        Ale ładny i kolorki "moje":
        rumcajs.pl/product_info.php?products_id=465
        Mam nadzieję, że ta Inglesina będzie się sporo różniła od Jane Energy, bo
        mierzyłam do Enegry małego pół roku temu i już wtedy wystawała mu główka i
        jakoś dziwnie się w siedzeniu zapadał a mnie się te wózki do niedawna myliły i
        nie wiedziałam, który jest który. wink
        Jutro dam znać, czy i co wybrałam.
        Jeszcze raz wielkie dzięki. smile
        • mama-smyka x-lander x-go 18.03.07, 20:49
          Przypomniało mi się, że kiedyś mi sie podobał, ale w był tylko w niektórych
          sklepach i tylko jako "wzór", nie do kupienia.
          Teraz już chyba jest i zastanawiam się, czy się mu nie przyjrzeć, choć nie znam
          żadnych wymiarów a gdy wcześniej próbowałam, to chyba wchodziłam na koła, czego
          nienawidzę. sad
    • maczkama Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 18.03.07, 21:11

Moja córka też już sporawa, w kwietniu 3 lata skończy. Mamy Questa. Uważam, że to wózek bez wielkich zachwytów, ale dla tak dużego dziecka te małe kółka już nie są takim minusem. A po złożeniu wózek zajmuje mało miejsca, jest leciutki, kosz ma dość mały, ale mieści mi się baniak wody 5l plus zakupy mleko sok, ziemniaki. Tak mi się już 1,5 roku mieści i nic się nie odrywa...
      Bardzo dobrze dopasowana, łatwa do zakładania folia przeciwdeszczowa jest plusem.
      Minusy to siedzisko niby wysuwane na patyczki nędzne. Śmieszne, wcale tego nie praktykuję bo nie jest usztywnione i jak dziecko duże to pod ciężarem nóg i tak wraca do pierwotnego kształtu. Hamulec też porażka.
      My jeszcze praktykujemy codzienne spacery z wózkiem. Czasami córka przez całą drogę idzie obok, ale ja np mam gdzie zakupy włożyć. A jak dłuższy spacer typu 3 godz w zoo to sobie bez wózka nie wyobrażam. Teraz qesty troche potaniały, warto go wziąć pod uwagę. jak na wakacje jedziemy to mało miejsca w samochodzie zajmuje, jest bardzo zwrotny mogę prowadzić wózek, dużego psa i dziecko za rękęsmileDo autobusu bez problemu można się z nim zmieścić...
      No to chyba tyle
      Pozdrawiam
    • mama-smyka Coneco, Baby Dreams 18.03.07, 23:42
      Z tego co pamiętam, to sprzedawca mi kiedyś mówił, że Coneco to taka nieco
      gorsza marka Baby Dreams. Nieco gorsze materiały itp. Ale faktcyznie to Polo
      nieźle wygląda. Zresztą nie tylko Polo. smile
    • mama-smyka kupiłam :) 19.03.07, 14:08
      Pojechał do tego sklepu co zwykle, sklepu którego właściciel mnie "kocha", bo -
      jak mówi - żadna jego klientka nie kupiła u niego więcej wózków. smile))
      Zwykle spędzałam tam co najmniej godzinę, często i dwie, by wybrać każdy
      kolejny wózek a dziś nie wiem, co mi się stało.
      Weszłam, pan się ukłonił i zapytał z uśmiechem: "Po wózeczek?" a ja od razu
      powiedziałam, że tak i żeby pokazał mi Inglesinę Trip we wszystkich kolorach. smile
      Chyba nie wierzył, że jestem zdecydowana już na zakup, bo gdy powiedziałam, że
      mam oczywiście listę interesujących mnie wózków na kartce, ale nie chce mi się
      ich oglądać i proszę mi ten czerwony dać w kartonie (bo pewnie go jutro
      sprzedam i wrócę po granatowy ;D), to powiedział, że jest w szoku, że tak szast
      prast mi to poszło. smile
      Tak więc moje drogie stałam się szczęśliwą posiadaczką Inglesiny Trip w kolorze
      czerwonym, powiedziałabym, że to bordowa czerwień. smile
      Różowy od razu odpadał a zieleń okazała się okropna! Wcale nie turkus! Gorsza
      nawet niż na zdjęciach!
      Granat oczywiście najbardziej neutralny i męski, ale te srebrne rurki + ten
      kolor... Tripek wyglądał jak zwykła, tandetna laska z marketu za 59,90. sad No i
      taka ciemna na lato...
      Może jeśli Caddy pokaże się w turkusie bądź seledynie, to się jeszcze skusimy i
      tyle.
      Mam nadzieję, że ostatecznie zamknęłam temat wózków w moim życiu.
      Przynajmniej do drugiego dziecka. wink))
      Aha, a sam wózek śliczny! Wysokie oparcie, szerokie siedzisko (Polo z Coneco ma
      wąskie siedzonko, zdążyłam w biegu na niego zerknąć z daleka), bardzo leciutki,
      można go prowdzić a nawet nieść jedną ręką!
      Poza tym łatwo się składa i rozkłada, dość dobrze podbija.
      Czyżby ideał? smile
      Na pewno nie, ale to wyjdzie w użytkowaniu, czyli za jakiś czas.
      Jeszcze raz ogromne dzięki za Wasze opinie!
      Buziaki! smile
      • babsee Re: kupiłam :) 19.03.07, 19:13
        he,he,he.To mamy taki sam kolor!Zycze milego użytkowania.
    • koma.edziecko Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 19.03.07, 14:45
      No to gratulacje!!!
      Ja miałam różową i byłam bardzo zadowolona,jedyny mankament to mogli zrobić ze
      2cm głębsze siedzonko a reszta rewelacja, gdyby nie moja potrzeba ciągłej
      zmiany wózka to bym dalej nią jeździła.
      • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 19.03.07, 14:54
        Gratulacje!! I wygodnych spacerków życzę!
    • beatazet Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 19.03.07, 15:58
      Witam.
      To tez gratuluję smile
      Napisz jakbys sprzedawała smile
      Bardzo mnie Trip nęcił smile
      • mama-smyka Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 19.03.07, 18:27
        Ok, będę pamiętać. smile
    • cortinka Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 19.03.07, 21:00
      No to fajnie, w takim razie jak przyjedziesz do nas, to koniecznie z Tripem wink
      • mama-smyka Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 20.03.07, 08:37
        No pewnie! smile
    • klucha33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 21.03.07, 12:09
      Witam, tez jestem przed kupnem wozka.
      Mam pytanie czy brak pałąka w spacerówce to problem? chodzi mi o to ze dziecko
      nie ma sie czego złapac.
      I czy głebokość siedziska w Inglesina Trip nie jest za krótka -22 cm. W wózkach
      Hauck jest to np. 33 cm. Tylko ze w Hauch regulacja oparcie jest na sznurek a
      nie na "metalowe ząbki". Czy system "sznurka" jest w stanie utrzymać wage
      dziecka?
      Dziekuje za odpowidzi.
      • iwek33 Re: Brevi, Maclaren, Chicco, Inglesina - co wybra 21.03.07, 14:18
        Sądzę że głębokość siedzonka 33cm to siedzonko razem z rozłożonym podnóżkiem.
        Po złożeniu głębokość na pewno wynosi ok.22-24 cm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka