aanna6 18.04.07, 13:18 witam mojego chrzesniak idzie do komuni myslelismy zeby dac 500 zl i kupic biblie czy to dobry pomysl czy nie za malo . dodam ze my nie dostalismy nawet zaproszenia tylko bylismy zaproszeni slownie [moj maz] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tereska1986 Re: co na komunie 18.04.07, 13:32 Moim zdaniem zdecydowanie wystarczy. Wiem że modne było kupowanie przez chrzestnych na komunie roweru, ale czy ta moda nadal panuje nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Prosze korzystać z wyszukiwarki 18.04.07, 13:33 Przyklądowo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46&w=32631046&a=32637612 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: co na komunie 18.04.07, 15:00 Od 300 zł można kupić całkiem przyzwoite aparaty cyfrowe (nowe). + ewentualnie dodatkowa karta pamięci. Możesz poszperać na allegro, by się zorientować. Mój chrześniak (ubiegłoroczny) był bardzo zadowolony, nie mówiąc o tym, że przyjęcie po uroczystościach w kościele było bardzo dokładnie obfotografowane ----------------------------------------------------- çççççççççççççççççççççĂççĂç Podoba mi się, bo jest ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mk Re: co na komunie 18.04.07, 17:42 Myślę,że biblia i 500 zl to dobry pomysł i nie za mało,ja bym nic nie zmieniała Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: co na komunie 18.04.07, 18:12 Ostatnio w Euro Agd widzialam telewizory plazmowe z napisem "prezent na I komunie swieta" , super, 42 cale za 4,500zl Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: co na komunie 19.04.07, 12:45 kaczkabig napisała: > to chyba już przesada! przesada??? "Propozycje" prezentów spod Krakowa: - koń (żywy - skuter (wnuczek-komunista powiedział dzadkowi żyjącemu z renty - "jedyne 2800 zł") Czasami się zastanawiam, kto tu zwariował..... Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: co na komunie 19.04.07, 13:04 W tamtym roku babka kupowała chrześniakow Quada(czy jak się to piszę) za prawie 5tyś właśnie na prezent komunijny.Przyjechała do salonu(w którym pracuje kuzyn męża) i takiego sobie zażyczyła.Totalne przegięcie.My w maju idziemy na wesele,a w czrewcu na chrzest,potem znowu na chrzest w sierpniu,a w przyszłym roku chrześniak męża ma komunię. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: co na komunie 19.04.07, 13:05 a po co dziecku biblia? 500 zł wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
klpl Re: co na komunie 19.04.07, 14:46 Ja myśle że z tą kasą to przesada!! Ciekawe ile dasz mu ma ślub? Uważam, ze prezent powinien być dla dziecka a nie rodziców. Może porozmawiaj z chrzesniakiem co lubi czym się interesuje i w tym kieunku kup mu coś Pozatym skoro to chrześniak to zdaje sie ze powiniem Was osobiście wspólnie z rodzicami zaprosić na swoją uroczystość (wnioskuję z twojego opisu że mieszkacie gdzieś blisko siebie i nie byłoby poblemu) Bibila to dobry pomysł ale nad wysokscią kasy to bym sie zastanowiła.... Odpowiedz Link Zgłoś
aanna6 Re: co na komunie 19.04.07, 17:57 mieszkamy niedaleko ale widujemy sie tylko z okazij mikolaja nie utrzymujemy bliskich kontaktow .a co do kasy 2tyg temu chrzcilam syna i dostal od prababci 300zl wiec stwierdzilismy ze chyba damy 500 . bo nie mamy pojecia co mu kupic Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: co na komunie 19.04.07, 15:16 Myslę, że w wyniku takiego niedopatrzenia i nie zaproszenia Was w w formie pisanej, 500 zł to zbyt dużoP Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: co na komunie 19.04.07, 15:28 Jeśli pozostali uczestnicy dostali zaproszenia a Wy nie to wynika z braku poszanowania rodziców chrzestnych. I uważam, że nie należy tego wiązać z prezentem, bo to nie jest przecież święto rodziców a maluch tu nic nie zawinił. Zgadzam się z opinią poprzedniczki, że prezent jest dla dziecka i powinniście sami ustalić z chrześniakiem co kupujecie. Pieniądze zapewne przejmą rodzice i poprostu się rozpłyną-wiem to z opowieści znajomych. Moja córcia dostała od chrzestnej na chrzciny piękny złocony obrazek z Matką Boską, wg mnie świetna pamiątka jak również i kosztowna. Apropos kwoty, uważam że za wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: co na komunie 19.04.07, 18:06 Ja uważam, że komunia to nie wesele. Prezenty ustalalamy z rodzicami, dając kilka propozycji na które nas stać. Dwa lata temu chrześniak męża do stał telewizor a od chrzestnej rower. W tym roku wspólnie ustaliśmy z kuzynką że kupię chrześniakowi programy multimedialne, wyniosą mnie ok 400 PLN . Odpowiedz Link Zgłoś
artpasja Dobrze się zastanów 19.04.07, 18:08 Zastanów się dobrze zanim dasz kasę. My z mężem tez kiedyś daliśmy ( rodzice tak sugerowali, że niby zbierają na komputer). No i wszyscy goście dali kasę, a dziecko nie dostało żadnego prezentu. Kasa sie "rozeszła" na opłacenie imprezy komunijnej i innych tam (nie wnikaliśmy) , a o komputerze zostało tylko wspomnienie. Teraz juz kasy nie dajemy. Spotykamy się z dzieckiem i "na osobności" pytamy o czym marzy, co chciałoby dostać na komunię. Jeśli to dziewczynka "wywiad" robie ja, jeśli chłopak - mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: co na komunie 19.04.07, 18:45 Rodzice często liczą,że zbiorą sporą kasę na chrzcie lub komunii.Słyszałam już,że koszty muszą się zwrócić.A ja uważam,że jeśli kogoś nie stać na przyjęcie komunijne na 50osób to niech nie robi.Niech zrobi na 10,ale niech dziecko coś z tego ma.Jak chrześniak mojego męża miał komunię to z kasy nie dostał nic,bo:ciągnik był zepsuty i na naprawę poszło,bo nowe meble itd.Od nas akurat na szczęście dostał rower! Odpowiedz Link Zgłoś
burka11 Re: co na komunie 19.04.07, 19:20 tez mam komunie chrzesnicy wmaju i wlasnie kupilam da niej aparat cyfrowy, w marcu mialam chrzciny chrzesnicy i kupilam krzeselko do karmienia. jestem zwolennikiem kupowania prezentow dla dzieci, no chyba ze mam pewnosc ze pieniadze zostana dobrze wydane (dla dziecka)to wowczas daje kase Odpowiedz Link Zgłoś
ania320 Re: co na komunie 19.04.07, 19:46 Mój syn przystąpił do Pierwszej Komunii w ubiegłym roku.Najbardziej ucieszył go prezent od ojca chrzestnego-fantastyczny zegarek z ogromną ilością rozmaitych funkcji.Nosi go codziennie i choć upłynęło już tyle czasu nadal się nim cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś