Dodaj do ulubionych

Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro..

27.04.07, 12:13
Wkurzyłam sie właśnie bo dziewczyna wystawiła na aukcji rzecz,która ważyła 9kg
i w kosztach przesyłki napisała..50zł.
Sprawdziłam ile kosztuje wysłanie tej rzeczy pocztą(miała wpisane,że wysyła
paczką priorytetową)i w cenniku jak byk 15zł.
Więc pytam się jej,czy nie przesadza,za co to 35zł?Za ładne opakowanie?A
ona,ze tak,ze za ładne opakowanie.
Zgłosiłam to do allegro-bo wg mnie jest to złamanie regulaminu i ktos
poczatkujacy mógłby się naciąc.
No i aukcje usunieto a odpisali mi tak:

Witam,
>
> Dziękuję za zgłoszenie.
>
> Uprzejmie informuję, że zgłoszona aukcja została zweryfikowana
> niezależnie od Pani zgłoszenia. Wobec naruszenia Regulaminu zostały
> wyciągnięte odpowiednie konsekwencje.
>
> Jeśli w przyszłości trafi Pani na jakiekolwiek nieprawidłowości w opisie
> aukcji, proszę je zgłosić poprzez link "Zgłoś naruszenie zasad"
> znajdujący się na każdej aukcji, bądź poprzez formularz kontaktowy
> znajdujący się w Pomocy pod adresem:
>
> www.allegro.pl/contact/contact.php
>
> W związku z Pani pytaniem informuję, że zgodnie z dokumentem: Pomoc >
> Zasady na Allegro > Zasady dotyczące wystawiania i opisu > Doliczanie
> dodatkowych opłat:
>
> "Sprzedający jest (...) zobowiązany do pobierania kosztów transportu w
> rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i
> kurierskich. Dopuszczalne jest zaokrąglenie tych kosztów w celu
> uproszczenia zasad dla Kupujących, ale nie jest dozwolone zawyżanie cen
> za przesyłkę", podaję dokładny adres:
>
> www.allegro.pl/help_item.php?item=401
>
> Koszty pakowania, opakowania, bądź innych czynności związanych z
> przygotowaniem przedmiotu do wysyłki powinny być wliczone w cenę
> sprzedawanego przedmiotu. Niedozwolone jest doliczanie ich do kosztów
> wysyłki.
>
> Życzę miłego dnia.
>
> Pozdrawiam,

Zgłaszacie w ogóle takie nadużycia,czy np nielegalne kopie fimów czy nie?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 12:17
      bardzo dobrze zrobiłaś, mnie też wkurza to zarabianie sprzedawców na
      przesyłkach. jak usuną takiemu cwaniakowi aukcje raz i drugi, to się nauczy.
    • koralik12 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 12:43
      Szkoda tylko że tego że nie ma tego wpisu w regulaminie:
      Koszty pakowania, opakowania, bądź innych czynności związanych z
      przygotowaniem przedmiotu do wysyłki powinny być wliczone w cenę
      sprzedawanego przedmiotu. Niedozwolone jest doliczanie ich do kosztów
      wysyłki..
      Tak Ci odpisał pracownik allegro ale w regulaminie nic nie ma że opłata np za
      kopertę ma być wliczona w cenę towaru.
      • mamaemmy koralik 27.04.07, 12:52
        przeczytaj dokładnie-on mi zacytował i dal linka do tego wpisu w regulaminie-nie
        można zawyzac kosztów przesyłki,mozna je jedynie zaokraglac.
        No ale sorry nie o 35zł..
      • ewa2233 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 13:07
        w regulaminie nic nie ma że opłata np za kopertę ma być wliczona w cenę towaru.

Myślę, że nikt by się nie czepiał o wliczenie kosztów koperty, nawet jeśli tego
        w regulaminie nie ujęto. Chodzi o ewidentne zawyżanie opłaty. Cena 7-9 zł jest
        standartem, a rzadko kiedy za przesłanie małych rzeczy płaci się wiecej jak 4-5
        zł.
        ------------------------------------------------------
        çççççççççççççççççççççĂççĂç
        Podoba mi się, bo jest ładne!
    • mathiola Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 12:56
      Widzisz, a ja bym pewnie uwagi na to nie zwróciła... teraz będę patrzeć na ręce
      sprzedawcom. smile
      Jak coś widzę i mi się nie zgadza, to zgłaszam/sprzeciwiam się/rezygnuję. Ale
      ja rzadko dostrzegam takie nieprawidłowości, bo ogólnie gapa jestem... smile
    • ewa2233 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 13:03
      mnie zawsze wkurzają opłaty za przesłanie drobiazgów, które można wysłać
      kopertą "bąbelkową", która kosztuje 70 gr + znaczek, a żąda się 7 złotych.
      --------------------------------------------------
      çççççççççççççççççççççĂççĂç
      Podoba mi się, bo jest ładne!
    • hexella Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 13:16
      tia..., też mnie to wqrza, za każdym razem mam zawyżoną opłatę pocztową o
      jakieś 2-3zeta, niby nie dużo, ale jednak.
      Nie kupowałam jeszcze towarów wielkogabarytowych, ale tak jak u ciebie, to już
      gruba przesada.
    • elza78 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 13:25
      mamu emmy a moz ebabka ta 9 kilowa paczke musi na poczte dowiezc np taksowka to
      juz sie w madrej glowce nie miesci??
      nie pasuje ci koszt wysylki - nie licytuj albo zaproponuj inna fporme odbioru
      to proste...
      • mamaemmy Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 13:33
        elza78 napisała:

> mamu emmy a moz ebabka ta 9 kilowa paczke musi na poczte dowiezc np taksowka to
        >
        > juz sie w madrej glowce nie miesci??
        > nie pasuje ci koszt wysylki - nie licytuj albo zaproponuj inna fporme odbioru
        > to proste...
        >

no jasnesmileTo wystarczyło podnieśc cenę towaru o te 35zł,a nie naruszac regulamin.
        W ten sposób ja moge doliczac koszty wizyty o terapeuty,bo denerwuje się
        chamskimi kupujacymi,moge doliczac cena dojazdu np trzema taksówkami tongue_out

Tylko,ze wtedy ja tez złamię regulamin,a nim zacznie się coś
        sprzedawać,pasowałoby takowy czytac.

Poza tym ja ja najpierw spytałam,co to są za "ukryte koszty"odpowiedz była
        kpiaca:ładne opakowanie.

Nie lubie oszustów,a to było zwykłe oszustwo-bo ona te 35zł po prostu schowałaby
        do kieszeni.Nienawidzę takiego cwaniactwa.

Gdyby była w pozrądku,nie usunęli by jej aukcji,nie sądzisz?
        Zwłaszcza,ze zweryfikowali tę aukcje niezależnie od mojego maila.
        • superslaw Re: Mamoemmy 27.04.07, 13:43
          A może ona założyla wysylke kurierem???Przesyłka 9 kg to chyba około 35zl brutto...
          • maniusza Re: Mamoemmy 27.04.07, 13:48
            no chyba nie skoro w pierwszym poczcie jest napisane że paczka priorytetowa

zgadzam się w pełni z mamąemmy. często na allegro jest tak że sprzedający - by
            przyciągnąć kupujących - dają niższą cenę sprzedazy ale za to nadrabiają to
            zawyzonymi kosztami wysyłki. ostatnio tak widziałam przy jakimś kremiku - małe
            opakowanie - przesyłka 10 zł.
            ja zawsze zwracam uwagę na koszty dodatkowe bo mozna się nieźle naciąć..

mamoemmy brawo za reakcję. byc może uchroniłaś początkujące allegrowiczki /
            allegrowiczów przed wpadką.

a argument o taksówce na pocztę jest bzdurny. równie dobrze mogłabym wliczyć
            obiad w mariotcie bo przecież na głodniaka tego nie poniosę big_grin
          • mamaemmy Superslaw 27.04.07, 13:48
            nie nie kurierem

było wyraznie napisane przesyłka priorytetowa
            Kiedy napisałam do niej pytając czemu aż tyle ponad cennik poczty
            polskiej,napisała ze tyle kosztuje ładne opakowanietongue_out
            Gdyby napisała-wysylam drogim kurierem,kosztuje to 50zl,nie byłoby sprawy.Pewnie
            też jest taki kurier.
            Tylko,że ja czesto kupuje na allegro,sprzedaje czasem też,więc znam cennik i
            poczty i przesyłek kurierskich.
            zreszta zwykły kurier to 35zl-tak czy inaczej,nie 50.
            Ale poczatkujacy Allegrowicz może się naciąc,a taka cwaniara będzie się cieszyć.
            Brzydzę się naciagactwem,cwaniactewm itd.
        • elza78 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 13:49
          > no jasnesmileTo wystarczyło podnieśc cenę towaru o te 35zł,a nie naruszac
          regulami
          > n.

tyle ze wlasny transport kupujacy moze zaproponowac, wlasnej ceny towaru jakos
          chyba niebardzo... ciazko rozumujesz moim zdaniem
          jak mas zproblem kontaktujesz ei z kupujacym i naswietlasz mu sprawr ze masz
          kogos kto to odbierze od niego za darmo i koszty wysylki znikaja a tak to ne
          wiem w czym problem, chyba frustracja ze nie udalo sie tanio kupic czegos bo
          koszty wysylki za duze - niestety takie zycie ze realnie kosty wysylki moga
          duzo przekraczac koszt kupna
          piszesz 9 kilo
          9 kilo 3 metrowej rury pcv dajmy na to bedzie realnie oplacane jak cos co wazy
          309 kilo...
          wymiary paczki tez sie licza smile
          nie tak prosto ze wpiszesz ilosc kilogramow i juz wyskakuje paczka za 15 zeta...
          • mamaemmy Elza 27.04.07, 13:54
            "chyba frustracja ze nie udalo sie tanio kupic czegos bo
            koszty wysylki za duze "
            pudło-mam tą rzecz juz w domutongue_out

A wysyłałam i kupowałam rzeczy podobnych rozmiarów-uwierz ta rzecz nie była
            duza,i płaciłam niecałe 20zł za wysyłke(nie marudziłam,że doliczyli mi koszt
            pudełka,rozumiem zaokraglić 5zł,a nie 35..)

Pytanie mam do Ciebie,Elzo-jakbyś miała sprzedac na allegro coś co waży niecałe
            10kg,małych rozmiarów,to ile byś policzyła za przesyłkę?smile
            Pytanie nr dwa-czy czytałaś regulamin Allegro?
            • elza78 Re: Elza 27.04.07, 13:57
              jesli mialabym dowiezc to cos na poczte i za pakowanie i dowoz lacznie zaplacic
              35 zeta doliczylabym to jako koszt wysylki to proste
              wtedy jesli kupujacy chcialby odebrac towar osobiscie moze to sobei odliczyc od
              lacznej jego ceny prawda??
              nie jest to nieuczciwe moim zdaniem masz kawa na lawe tyle kosztuje wyslanie
              (pakowanie transport i tak dalej) nie zgadzasz sie z tym - mozesz poszukac
              innego sprzedajacego ktory ma blizej na poczte
              nieuczciwe jest nie podawanie kosztow wysylki a potem przewyzszaja one
              trzykrotnei wartosc zakupionej rzeczy... a to w sumei zgodne z regulaminem
              allegro prawda smile)
              dlaczego sprzedajacy ma doplacac za transport paczki i jej opakowanie?
              • mamaemmy Re: Elza 27.04.07, 14:06
                ależ mogła ta cenę po prostu dodac do cenu za towar..
                Poza tym..dowieść 9kg rzecz..?Nie można po prostu zanieść?
                A jesli poczta za daleko..nie mam warunków,nie sprzedaje..albo pisze
                wyraznietongue_outRZESYŁKA KURIEREM-KOSZT 50ZŁ a nie doliczam 35zł za "ładne opakowanie"
                Myślę,że gdyby ona mi odpisała,ze no niewiem,jest chora i nie może donieśc
                tego,powiedzmy i wlicza za taksówkę..ok,niech jej świeci.
                Ale uwierz mi,ona na 100% nie liczyła taksówkitongue_out

poza tym w regulaminie wyraznie pisze:
                "Sprzedający jest (...) zobowiązany do pobierania kosztów transportu w
                rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i
                kurierskich. Dopuszczalne jest zaokrąglenie tych kosztów w celu
                uproszczenia zasad dla Kupujących, ale nie jest dozwolone zawyżanie cen
                za przesyłkę"

pozdrawiam,dziękuje za rozmowę,i spadam pakowac się na dluugi weekend a raczej
                długi tydzieńbig_grinD,bo już się cholera od rana pakuje i co chwila podbiegam do
                kompa i odswieżam sobie stronę.tongue_out
                • elza78 Re: Elza 27.04.07, 14:15
                  ja osobiscie wole tak jak stoi napisane co za ile, a nie ze nie ma kosztow...
                  zawsz emozna probowc sie dogadac i zapytac o co chodzi, dla mnie to jest
                  uczciwe i w sumie prowadzid o obnizenia ceny towaru jesli odbierasz osobiscie
                  (ja zazwyczaj tak kombinuje zbey nie bylo przesylania) w przypadku wliczneia
                  tego w cene juz niestety tak sie zorbic nei da :\
                  • dlania Re: Elza 27.04.07, 14:36
                    A mnie sie ostatnio zdarzyło, że sprzedający zwrócił mi kwotę, o którą zawyżył
                    koszty wysyłki. Tez rzecz ok. 10 kg, przesyłka miała kosztować 25, a wyszło 17.
                    Ale byłam w szoku! Pozytywnym, oczywiście.
                    A doliczanie opakowania towaru... No cóz... ja nigdy tego nie robie, jakieś
                    pudła i tektura zawsze sie w domu znajdzie, a koszt papieru i taśmy klejącej to
                    przeciez grosze... A jeszcze doliczanie dojazdu na pocztę!!@$:-0 - no sorry,
                    żenada. Co jeszcze? Amortyzacja obuwia, krem na zła pogodę, podatek od zużytego
                    asfaltu?
                    • a-ronka ale głupoty piszecie 27.04.07, 14:47
                      szczególnie elza przoduje.
                      Po to sprzedający pisze,że paczka priorytetowa że kupujący płaci TYLKO za
                      paczkę.Koszty koperty,dojazdu na pocztę go nie obchodzą.
                      Czy jak wysyłacie coś to doliczacie za papier pakowy i za taśmę klejącą?
                      Przecież jeśli kupuje się dużo ubrań na przykład to podana jest cena za wysyłkę
                      już policzona od kilograma.Trudno płacić za 6 kg a otrzymać paczkę 3 kg.
                      Tak samo prorytet-dolicza się złotówkę niby niewiele ale jak oszuka się 10
                      kupujących to mamy 10 zł.
                      Ładny papier i pudełko sprzedający może sobie w buty włożyć.
                      Gdyby ktoś kazał mi doliczyć za dojazd na pocztę bo sprzedaje coś a ma daleko
                      do poczty tobym wyśmiała go w żywe oczy.
                      Elza,przeczytak raz jeszcze co piszesz i podaj swego nicka na allegro-NA PEWNO
                      NIC NIE KUPIĘ OD CIEBIEsmile))))))))
                      • elza78 Re: ale głupoty piszecie 27.04.07, 15:04
                        nic nie sprzedaje moja droga tongue_out
                        ale moze podasz swojego nicka na allegro zbeym wiedziala kogo mam z ofert
                        wycofywac w razie czego tongue_out
                      • elza78 Re: ale głupoty piszecie 27.04.07, 15:12
                        chcialam tylko nadmienic ze paczka to jedna z tak zwanych opcji transportu..
                        z reszta niewazne nie chce mi sie tlumaczyc juz jesli ktos jest trepem to kupi
                        duzo drozej nie uwzgledniajac kosztow przesylki tyle w temacie.
                        IMO te koszty to cos co moge negocjowac, cena towaru to cos nie do negocjacji -
                        kapujesz aronka czy mam ci jeszcze bardziej rozjasnic i nadal bedziesz pisac
                        ze glupoty pisze kiedy sama uwaznie nie czytasz tego co napisalam tongue_out
                        • a-ronka tja nie ma to jak znać się na wszystkim 27.04.07, 17:02
                          skoro nie sprzedajesz i nie kupujesz to swe mądrości zachowaj dla siebie.
                          A trepa to poszukaj w rodzinie.Może to byc nawet twój mąż.
                          • elza78 Re: tja nie ma to jak znać się na wszystkim 27.04.07, 20:41
                            skoro cie trep dotknal widac nie potrafisz liczyc i kilka razy
                            sie "zrobilas" smile)
                            jak to mowia "czlowiek sie uczy na bledach" smile)
                            powodzenia w dalszych transakcjach smile
    • agnes123 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 27.04.07, 17:45
      Tak,zdarza się to smile
      Ostatnio chciałam zamówić próbki podkładów - i moje zdziwienie było
      straszne,gdyż próbki kosztowały po 1 zł. a koszt wysyłki 8 zł !!!!!!!!!
      SZOK !!
      Oczywiście nie zamówiłam,wysłałam jedynie stosownego maila smile
    • liwilla1 Re:mialas pecha 27.04.07, 17:54
      do mnie karuzelka z USA kupiona nowa na allegro przybyla za 35 zl. no i jest
      rewelacyjna (akwarium z rybkami) big_grin
      osobiscie jak czasem cos sprzedam, a zawyze koszt przesylki, zawsze zwracam na
      konto kupujacego, no chyba ze jest to kwota ponizej 50 gr.
    • lipcowa_mama_2007 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 12:07
      Koszt wysyłki to nie tylko wysokość opłaty pocztowej, ale rzeczywisty koszt
      jaki ponosi Sprzedający tzn. może wliczyć w to koszt opakowania, bo musi
      wcześniej zakupić np. folię, karton itp. rzeczy do zabezpieczenia przesyłki.
      Jeśli mieszka z daleka od poczty musi wliczyć też koszt dowozu paczek na
      pocztę. Często korzystam z Allegro więc mam doświadczenie. Jeśli koszt jest
      podany masz wybór, albo kupić, albo stwierdzić, że to za dużo i nie brać
      udziału w takiej aukcji.
      • lipcowa_mama_2007 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 12:09
        Co to za różnica czy dowali Ci koszt przesyłki do ceny przedmiotu czy do kosztu
        przesyłki. I tak musisz to zapłacić, bez sensu.
        • owianka Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 12:54
          Jest różnica. Przecież istnieje jeszcze odbiór osobisty.

Jak sprzedający doliczy koszty opakowania do ceny przedmiotu, to cena wzrasta,
          co odstrasza ew. kupujących zainteresowanych odbiorem osobistym. Dziwię się, że
          pracownik Allegro każe to tak liczyć.
          • aurinko Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 13:07
            owianka napisała:

> Jest różnica. Przecież istnieje jeszcze odbiór osobisty.

Teoretycznie tak, ale nie ma obowiązku zgadzania się na odbiór osobisty.
            Sama nie korzystam z tej opcji, wolałabym się nie tłuc na miasto z jakąś
            paczką do odbioru osobistego a zapraszać do siebie do domu nie zamierzam osób z
            Allegro.

• owianka Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 13:44
              No i Ty nie musisz się zgadzać, ale taka forma przekazania przedmiotu istnieje,
              czyż nie? A tu pracownik Allegro kazał mamieemmy doliczyć opakowanie przedmiotu
              do jego CENY, a nie do przesyłki. Nieporozumienie.

Jeśli kupuję coś z mojego miasta, i sprzedający godzi się na odbiór osobisty, to
              czemu miałabym dopłacać za koszty pakowania doliczone do CENY PRZEDMIOTU?
              Przecież to pakowanie w ogóle nie będzie miało miejsca. Doliczenie pakowania do
              ceny przedmiotu wtedy niepotrzebnie podwyższa cenę!
    • mika_007 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 12:39
      fakt czasem przeginają
      ALE
      sama poczta przegina równi mocno
      często jej cennik w necie nijak się ma do tego co trzeba zapłacić na poczcie

takim sposobem sprzedałam rzecz praktycznie za darmo
      w necie koszty pzesyłki wyliczone były niżej niż to co zmuszona byłam zapłacić
      na poczcie uncertain

cennik sobie-poczta sobie
      przynajmniej u mnie
      • hipopotamama Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 18:28
        Żeby wysłać paczkę trzeba przynajmniej umieć czytać
        www.cennik.poczta.lublin.pl/help/info.html
    • romanticca Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 13:33
      Jeśli widzę, że przesyłka kosztowała mniej niż zapłaciłam (łącznie z ew.
      kopertą bąbelkową) zawsze żądam zwrotu nadpłaty. Oczywiście nikt się łatwo nie
      poddaje, ale ja spokojnie koresponduję do skutku. Za każdym razem sprawa trafia
      do obsługi Allegro, która upomina sprzedawcę, po czym ten zwraca mi nadpłatę.
      Było to i dwa złote, a ostatnio 30 groszy. Nie ważne ile - chodzi o fakt, że
      nie dam się oszukiwać, a gdybym chciała gdzieś wyrzucić 30 groszy to już
      prędzej dziecku do skarbonki.

Sprzedający, którzy mają zarejestrowaną działalność doliczają do przesyłki
      VAT.. jeszcze nie wiem czy słusznie, muszę się zorientować smile
      • paliwodaj Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 29.04.07, 15:41
        Nie chodzi tu o oszukiwanie - bynajmniej w czesci przypadkow.
        Ja np. od 6 lat nie mieszkam w Polsce i sprzedaje na allegro. Kupujacy u mnie
        placa tylko za przesylke w Polsce. W zwiazku z tym pojecia nie mam ile
        dokladnie mam pobierac za przesylke. Oczywiscie orientacyjnie tak, ale nigdy z
        dokladnoscia do 10gr.
        Wysyam poleconym, priorytetem z potwierdzeniem odbioru i kolezanka , ktora
        wysyla to dla mnie w Polsce zawsze liczy 9.99. Ale czasami mam pewne
        watpliwosci czy przesylka malego body dla niemowlaka kosztuje 10 zl????
        • agapk paliwodaj 29.04.07, 18:06
          koperta babelkowa na poczcie ok 1,5 zł
          list polecony ekonomiczny od 3,7 zł - i za wysyłke np body na pewno nie płaci
          wiecej smile
          priorytet ok 4,8 zł

wnioski wyciagniej sama smile)
          • mika_007 Re: paliwodaj 29.04.07, 18:33
            paczka pocztowa z potwierdzeniem odbioru to 8,40
            koperta niech będzie te 1,50

polecony priorytet zapotwierdzeniem - 7,10
            • agapk Re: paliwodaj 29.04.07, 19:35
              no ale wysyłac paczką pocztową body to chyba niepotrzenie wydana kasa skoro są
              listy polecone
              i po co to potwierdzenie odbioru ?- dla mnie strata kasy smile)
              • kropkacom Re: paliwodaj 29.04.07, 20:01
                > no ale wysyłac paczką pocztową body to chyba niepotrzenie wydana kasa skoro są
                > listy polecone

Też tak myślę. Widzę jednak że większość podaje koszt wysyłki 7-8 złotych i to
                za małe rzeczy np.ubranka dla dzieci(pojedyncze). A to duży koszt. Czy przy
                lisice poleconym nie można w razie czego dochodzić swoich praw na poczcie?
                • agapk Re: paliwodaj 29.04.07, 20:09
                  Czy przy
                  > lisice poleconym nie można w razie czego dochodzić swoich praw na poczcie?

oczywiscie ze mozna
                  ja tez duzo sprzedaje i male rzeczy-ciuchy wysyłam za 5 zł/6 zł
                  a czasem jak na poczcie widze ze spoko sie mieszcze w kosztach przesyłki i
                  nawet mi 1 zł zostaje to wysyłam priorytetem pomiomo ze kupujacy zaplacil za
                  przesyłke ekonomiczną
                  • kropkacom Re: paliwodaj 29.04.07, 20:26
                    > oczywiscie ze mozna
                    > ja tez duzo sprzedaje i male rzeczy-ciuchy wysyłam za 5 zł/6 zł

To chyba nie trafiłam na Twoje aukcje smile Te osiem zł. w aukcjach które mnie
                    interesują to standard.
        • magia cTu jest interaktywny cennik poennik poczty - link 29.04.07, 20:47

• magia Re: cennik poczty - link wlasciwy 29.04.07, 20:48
            Tu jest interaktywny cennik poczty, wszystko mozna wyliczyc co do grosza
            www.pocztapolska.pl/cennik.htm
            • kropkacom Re: cennik poczty - link wlasciwy 29.04.07, 21:05
              Przesyłka listowa polecona priorytetowa(masa: do 50g) z potwierdzeniem odbioru -
              6.20 zł. Moim zdaniem np.pojedynczą bluzeczkę można tak spokojnie wysłać. No
              chyba że doliczy sie koszt koperty.
              • ewelinaz25 Re: cennik poczty - link wlasciwy 30.04.07, 13:55
                ale po co wam potwierdzenie odbioru? za takim dodatkowym potwierdzeniem wysyła
                się pisma urzędowe. jak dla mnie - to strata pieniędzy. I jeszcze jedno: nie
                zawsze poczta (zgodnie z jej regulaminem) chce wysyłać np. ubranka jako list
                polecony. Spotkałam się już z odmową w moim mieście (Urząd Główny Poczty).
                kobieta powiedziała mi, że listem poleconym mogę wysłać np. płyty (coś
                płaskiego) i ubrań w kopercie nie uwzględniła mi jako listu poleconego, a jako
                paczkę. Zmieniłam więc pocztę i chodzę do oddziału, tam przyjmują wszytsko jak
                leci (jako list polecony). Sama nie zawyżam kosztów przesyłki, co do opakowania
                można w aukcji zaznaczyć, iz koszty przesyłki zawierają koszt koperty
                bąbelkowej. jednak miejmy na zwględzie to, iż robiąc zakupy w hipermarketach
                nikt nam za reklamówki pieniędzy nie liczy. Kupując w sklepach, tez nikt tego
                nie robi. Uważam za bezzasadne i bezpodstawne liczenie aż tak dużych kosztów
                przesyłki. Czyste oszustwo i dorabianie. Skoro regulamin Allegro mówi jasno co
                do kosztów przesyłek, to jeśli sprzedawcy to nie pasuje, to niech nie wystawia
                tego na sprzedaż. proste! A dlaczego my, jako kupujący (tak jak pisała to jedna
                z forumowiczek wyżej) mamy nie licytować? Ja zakładam z góry, że sprzedający
                skoro sprzedaje postępuje zgodnie z zasadami Allegro. Dlaczego to oni jako
                sprzedający mają się do tego nie stosować? A my jako kupujący, jesli nie pasują
                nam koszta wysyłki (choć wiemy, ze są grubo zawyżone) mamy nie licytowac? To
                sprzedawca nagina regulamin, nie MY!!!
      • agni71 Re: romanticca 30.04.07, 21:30
        O rany wink Naprawdę handryczysz sie o 30 gr? Ja też nie lubie tego zawyżania
        cen za przesyłkę. Sama jak sprzedaję, to za pojedyncze, dajmy na to ubranko,
        liczę 6 zł. Ale bez przesady, czasem trudno ocenić, ile dana przesylka będzie
        ważyła. Sama niedawno dopłaciłam do przesylki i nie domagałam się dopłaty od
        kupującego, uznając to za mój błąd - moją stratę. Ja decydując się na
        licytację, sprawdzam koszt przesyłki i ustalam sobie, ile max. chcę dać za daną
        rzecz - jak ktoś sprzedawal fajny kapelusik z przesyłką 8 zł, to dałam na
        aukcji max. 2 zł i tyle.

aga
      • royalmail Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 03.05.07, 00:29
        romanticca napisała:
        > Sprzedający, którzy mają zarejestrowaną działalność doliczają do przesyłki
        > VAT.. jeszcze nie wiem czy słusznie, muszę się zorientować smile

Poczta Polska jest zwolniona z VAT podmiotowo.
        Natomiast sprzedawca zobligowany jest do doliczania 22% VAT do ceny usługi
        przetworzonej (materiały pakunkowe, praca przy pakowaniu), koszt faktyczny
        wysyłki towaru (przez PP).

Pozycja ta może istnieć na fakturze w dwojaki sposób: może być wliczona w cenę
        towaru (pod warunkiem, że stawka VAT na towar wynosi również 22%), lub może
        istnieć w osobnej pozycji jako koszty przesyłki + 22% VAT.

Zatem - jest to jak najbardziej zgodne, a wręcz wymagane. Zapewniam, że
        doliczanie i odprowadzanie tego Vatu do US jest dla sprzedających kłopotliwe i
        upierdliwe, i wcale nie czerpią z tego satysfakcji a tym bardziej korzyści
        finansowych.

Jedno mnie jeszcze zastanawia: jak i na jakiej podstawie obliczasz wysokość
        opłaty za przesyłkę z dokładnością do 30 groszy ? smile Powiedz, proszę.

• magia Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 04.05.07, 10:57
        IMO sprawa jest prosta. Jesli pasuja mi koszty prZesylki podane w aukcji to
        kupuje, jesli nie, to nie kupuje. A czy przesylka kosztowala faktycznie 2zl
        mniej nie ma znaczenia dla mnie, istotne czy zodstala nadana tak jak sie
        umawialam czyli np. listem poleconym ekonomicznym.
        Bo czy sprzedajacy zxaoszczedzil na opakowaniu, czy tez ma chody u Pani w
        okienku i np. za przesylki wazace ciut powyzej pol kilo placi jak za pol kilo
        to jego biznes. Zgodzilam sie na takie koszty, wiec jak dla mni moze mi to
        rzecz nawet oobiscie przywiezc.
        I co, wtedy mam sie domagac zwrotu calych kosztow przesylki, bo przeciez on na
        poczcie ani grosza nie wydal??

Jego aukcja jego prawo, ja zgadzam sie lub nie i tyle.
    • aga_sama Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 30.04.07, 21:57
      wiecie co, natchniona tym wątkiem poproszę sprzedającego o zweryfikowanie
      kosztów przesyłki lub złożę na niego skargę w allegro.
      Kupiłam buciki niemowlęce, całe z cieniutkiej skórki (łącznie z podeszwą).
      sprzedający zażyczył sobie za przesyłkę (list/ paczka/ polecony/ priorytet) 8 zł.
      Kurde, poczułam się oszukana, bo mniej więcej wiem, że poczta bierze 5 zł za
      priorytet o takiej wadze. Acha, żeby było jasne, za buciki zapłaciłam 9 zł i
      byłam jedyną licytującą.
      • agamamaoli Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 30.04.07, 23:24
        Daj na wstrzymanie. Jeżeli wysyła paczką a buciki raczej paczką, nie listem to
        wg cennika paczka priorytet do 1 kg kosztuje bez opakowania 8 zł.

Czasem faktycznie koszt jest zawyżany, pamiętam zapłaciłam 8 zł za przesyłkę
        książki a sprzedający przysłał impostem za 1,50. więcej u niego nie kupię.

Czasem sprzedaję ciuszki po dzieciach i oczywiście doliczam koszt kopert
        bąbelkowej do kosztów przesyłki.

Poniżej zapis wypowiedzi admina z forum CAFE allegro, sprzeczna z tym co
        piszecie powyżej - zresztą polecam CAFE Allegro - kopalnia wiedzy.

Zdajemy sobe sprawę, że koszty transportu/przesyłek wzbudzają wiele kontrowersji
        i cieszę się, że poruszyła Pani ten temat. Korzystając z okazji chciałbym
        zdementować opinię, według której oficjalną zasadą serwisu jest zakaz dodawania
        do kosztów poniesionych na Poczcie innych elementów takich jak koszt opakowania,
        taśma itp. Ostateczna kwota te musi być oparta na "cennikach firm pocztowych i
        kurierskich", ale nie musi się ograniczać tylko do nich. Dopuszczalne jest
        zaokrąglenie tych kosztów w celu uproszczenia zasad dla Kupującego.
        Nie chcielibyśmy tak głęboko ingerować w aktywność Sprzedających by narzucać im
        konretne, sztywne rozwiązania tego zagadnienia. Sprawa ma bardzo wiele płaszczyzn i
        próbując określić ścisłe - żelazne zasady, w szerszej perspektywie moglibyśmy
        wyrządzić więcej szkód niż korzyści. Chcemy pozostawić możliwość wyboru zarówno
        Sprzedającym jak i Kupującym, którzy mogą sami zadecydować czy wezmą udział w
        aukcji na warunkach jasno określonych przez potencjalnego kontrahenta.
      • aleksandra1977 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 01.05.07, 21:57
        aga_sama napisała:
        > Kupiłam buciki niemowlęce, całe z cieniutkiej skórki (łącznie z podeszwą).
        > sprzedający zażyczył sobie za przesyłkę (list/ paczka/ polecony/ priorytet) 8 z
        > ł.

jeśli była to paczka priorytetowa, to cena jest prawidłowa, wg cennika Poczty
        Polskiej paczka priorytetowa do 1kg kosztuje 8zł.
    • gandalf26 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 01.05.07, 12:12
      Nie do konca regulamin Allegro zajmuje stanowisko w tej sprawie.
      Widze, ze i odpowiedzi od pracownikow sa rozne - ja otrzymalam odpowiedz ze
      sprzedajacy moze naliczyc opakowanie przesylki w granicach rozsadku.

Osobiscie uwazam ze jesli w aukcji jest podany koszt przesylki to licytujac
      zgadzam sie na ten koszt. A jesli nie jest podany - to pytam w e-mailu.
      Zawsze licytujac biore pod uwage koszt przesylki. Gdy koszt przesylki mi nie
      odpowiada to nie biore w niej udzialu. Proste.

Ostatnio zalezalo mi na klockach Lego choc wydawal mi sie zawyzony koszt
      przesylki - 9,5zl. Ale zalezalo mi wiec wzielam w niej udzial i jakiez bylo
      moje zdziwienie gdy paczka wyslana do mnie kosztowala jeszcze wiecej. Klocki
      byly tak zapakowane ze opakowanie wazylo wiecej niz one. Ale w sumie, znajac
      traktowanie paczek przez Poczte Polska - ciesze sie ze sprzedajacy tak dobrze
      je zapakowal...

Osobiscie, jak cos sprzedaje to wysylam wszystko paczka tj minimum to 6,5zl.
      Nie bawie sie w listy polecone, przyklejanie znaczkow i wyklucane sie z Pania w
      okienku ze ubranka mozna wyslac listem poleconym...
      Jak narazie to ja kilka razy doplacilam bo paczka wazyla wiecej...

Do autorki postu: 50zl to naprawde lekka przesada. Ludzie w taki sposob staraja
      sie ominac prowizje Allegro (od sprzedazy) - ja np. spotkalam sie ze ktos
      wystawial atrakcyjna rzecz za grosze a koszty przesylki to 150zl( przy braku
      mozliowsci odbioru osobistego)...
      No i to jest niezgodne z Regulaminem Allegro.

Nie chcialabym spotkac takiej osoby na Allegro jak romanticca.
      Uwazam ze to chore, 30 gr toz to przelew jest drozszy...
      Az dziw mnie bierze ze tacy ludzie istnieja...
    • romanticca sprawa 30gr - do zainteresowanych 03.05.07, 22:23
      bo widzę, że ich sporo smile
      Widzę za ile są naklejone znaczki i wiem ile kosztuje koperta bąbelkowa. Jak
      wspomniałam zawsze akceptuję doliczony VAT (dziękuję za wyjaśnienie, że
      naliczany jest słusznie).
      Tak się składa, że kupuję na allegro bardzo dużo i 30gr raz, potem 2zł,
      następnym razem jeszcze troszkę.. robi się z tego całkiem spora kwota, której
      ja do wyrzucenia nie mam. Skoro kupuję jakiś przedmiot za 10 złotych to chcę za
      niego zapłacic 10 a nie 11 - proste.
      Skoro ktoś nie chce robic przelewu 30gr to niech nie zawyża kosztów. Jeśli ktoś
      nie miał skurpułów by ode mnie "wydębic" dodatkowy grosz to ja mam je miec?

Dodam też, że również sprzedaję na allegro, żeby nie było wątpliwości.

I jeszcze jedno do gandalf26 - zawsze sprawę załatwiam z klasą, nie wykłócam
      się i nie awanturuję. Pomimo tych sporów dostaję pozytywne komentarze i takie
      też wystawiam. Zawsze najpierw pytam skąd taki koszt potem ewentualnie
      przedstawiam swoje racje. Proszę jednak o nick z allegro a zgodnie z życzeniem
      będę omijac Twoje aukcje.
      • royalmail Re: sprawa 30gr - do zainteresowanych 04.05.07, 10:29
        romanticca napisała:
        > Widzę za ile są naklejone znaczki i wiem ile kosztuje koperta bąbelkowa.

Przesyłki które wysyłamy nie mają znaczków, a stempel "Opłata pocztowa
        zryczałtowana"'. Koperty/opakowania kupujemy zawsze jak najtaniej - ale
        mówiąc "prywatnie" - bąbelkowa tej samej wielkości, a wyprodukowana przez różną
        firmę potrafi różnić się ceną nawet o złotówkę.
        Wynagrodzenie osoby pakującej jest różne, jak różne są płace na terenie Polski.
        Gdy wysyłasz dużo (masz działalność) zaczynasz też doliczać te wszystkie kleje,
        taśmy, sznurki, papiery pakowe, kartony - bo inaczej się nie da, w końcu to
        kupujesz za własną kasę.

W sumie nie jestem czepliwa, ale nie da się obliczyć firmie (bo osobie
        prywatnej szybciej, zwłaszcza gdy sprzedaje np. 5 używanych bluzek i nic
        więcej) kosztu przesyłki z dokładnością do 30 groszy.

Często dopłacamy z własnej kieszeni do przesyłek, bo klient nie chce zapłacić
        kilka złotych za ubezpieczenie np. monety wartej ponad 1000 zł.

Robię zakupy przez ebay - tam to dopiero potrafią zaszaleć niektórzy. Jeden
        taki z jukeja policzył mi 8 funtów na benzynę (miał podobno daleko na pocztę)+
        2 funty na przesyłkę smile - razem 10 funtów za przesyłkę jednej małej rzeczy.
        Myślisz, że nie zapłaciłam ? smile Przeklinałam i robiłam mu przelew smile.
    • royalmail Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 04.05.07, 11:11
      Czasami zgłaszam, jak mi szczególnie bezczelnie ktoś cenę z klona podbija. Albo
      alergię mam na teraz już mniej popularny, ale swojego czasu cieszący się
      wzięciem bzdurny zapis o "przepisach UE". Albo jak mi zdjęcia rąbną i znak
      wodny zamazgają i używają w swoich aukcjach. I tyle.
      • tidder1 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 10.05.07, 20:03
        oczywiście paczka kosztuje 8 zł ale opakowanie niezależnie czy jest to karton
        czy koperta taśma to wszystko kosztuje i nie mówcie że to są groszę i że karton
        każdy ma w domu no niestety jeżeli ktoś wysyła więcej niż jedną paczkę
        zaczynają sie robić porządne koszty do tego prowizja jak ktoś słusznie zauważył
        wliczając to wszystko w cenę przedmiotu przestaje się robić opłacalne
        oczywiście niektórzy tak robia i piszą wysyłka 0 zł
        Słusznie ktoś zauważył jak ktoś kupuje więcej rzeczy nie da się obliczyć co do
        grosza bo cięzko jest na oko dokładnie określić jaka będzie waga i dokładnie
        jeżeli coś jest lekkie a duże oblicza się wtedy cenę z gabarytu
        Doliczcie sobie jeszcze czas jaki jest poświęcony na zapakowanie dojazd na
        pocztę a tam to juz sami wiecię awantury kolejki .....
        kupujący klika tylko sobie w internecie ile i gdzie przelać i potrafi siedzieć
        przed ekranem i pisać nieustannie maile gdzie jest moja paczka rewelacyjne są
        pomysły wystawiania negatywów bo paczka szła za długo
        jak ktoś napisze ze wysyłke realizuje 2 razy w tygodniu a do tego nie zgadza
        się na odbiór osobisty bo poza godzinami spędzonymi na poczcie ma również inną
        pracę czy swój sklep a także rodzinę to jest bezczelny bo przecież chce was
        naciągnąc na dodatkowe koszty tylko zastanówcie się czy mielibyścię ochotę
        codziennie gościć u siebie 10-15 osób ewentualnie na mieście
        zaraz pewnie sie na mnie rzucicie ze on na tym zarabia wiec niech stoi w
        kolejkach na poczcie bo wy tez stoicie przy odbiorze

i taka jest własnie polska mentalnosc liczyc komus co do grosza , zarabianie na
        kims to bezczelnosc ( najlepiej wszystko charytatywnie robic) , napiwków tez
        nie dajecie bo on tak czy inaczej ma pesje i tak czy inaczej ktos inny da
        zenada
    • pia_ Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 10.05.07, 22:01
      Wiecie co, sama sobie flaki wypruwam, aby wysłać wylicytowane rzeczy jak
      najtaniej. Dosyć mam już łażenia po hipermarketach, aptekach, sklepach itp i
      wyłudzania niepotrzebnych kartonów - czasem czuję się jak lump śmietnikowy.
      Siłą rzeczy już wiem, gdzie sprzedają najtańszą taśmę, a folie, styropiany itp
      wyłudzam od firm przeprowadzkowych czy meblowych. Wszystko dlatego, że nie chcę
      dawać wyższych cen za przesyłkę i opakowanie, ani wliczać tego w koszt
      produktu. Dlatego wyszukuję dziwne firmy kurierskie, które wożą przesyłki za
      grosze, co się da wysyłam InPostem. Często tak zabezpieczę towar, że przesyłka
      jest droższa niż to co przesłał klient - trudno, moja strata. Jeśli zdarzy się
      taka sytuacja w drugą stronę - nikt na szczęście nie robi mi problemów. Sama
      kupując na allegro dopytuję się o możliwość tańszej przesyłki np listem InPost,
      listem poleconym itp - nigdy mi nie odmówiono. Wykłócanie się o 30 groszy to
      dla mnie jakiś obłęd.
      Jeśli chodzi o naruszanie regulaminu, to zrobiłam to nieświadomie (zmieniły się
      przepisy), ale oczywiście "życzliwy" się znalazł i zakończono mi aucje. Jakież
      było moje zdziwienie, kiedy po dokładnej lekturze regulaminu odkryłam, że mój
      przypadek jest wyjątkiem i nie narusza zasad. Mając na uwadze
      kolejnych "życzliwych" umieszczam teraz w opisach aukcji ów przepis.
      • mamaemmy pia_ pytanie o inpost 10.05.07, 22:27
        Powiedz mi..czy Inpostem wyslę bluzeczkę lub nawet kurtkę taką cienką listem?Bo
        na poczcie nie ma problemu..
        • pia_ Re: pia_ pytanie o inpost 11.05.07, 10:39
          Jeśli się zmieści do kartonowej koperty - jest tylko jeden wymiar, no i waży do
          500 g to tak.
      • tidder_1 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 11.05.07, 09:22
        dlatego w tym kraju zawsze sie będzie tak żyło bo zamiast dać zarobić innym
        lepiej wszystko zrobić samemu po co kupować kartony lepiej chodzić i wyłudzać
        od innych
        • siostra_grimm co za podumowanie 11.05.07, 11:36
          no padłam! smile
          • gabi04 Re:pytanie z innej beczki 11.05.07, 13:36
            Widzę tu sporo użytkowników allegro a ja niedawno zostałam oszukana wysłałam
            pieniądze a towaru nie ma brak kontaktu ze sprzedającym wskazane linki jako
            pomoc przez allegro to tylko propozycja zkontaktowania się ze sprzedającym
            . Mam pytanie. Co mogę zrobić z tym nieuczciwym sprzedawcą?
      • mokry103 Re: Zawyżanie kosztów przesyłki na allegro.. 22.05.07, 13:39
        Korzystam czasami z eBay (mieszkam w Stanach) i zauwazylem, ze czesto cena
        przesylki jest traktowana element przetargowy (bo nizsza cena sprzedazy mozna
        skusic nabywce). Bardzo wyraznie widac to w aukcjach towarow popularnych:
        dokladnie ta sama rzecz moze kosztowac zarowno $10 jak i $25. Roznica: wlasnie w
        kosztach przesylki.
        Na szczescie eBay nie ma tak policyjnych, jak allegro, zapedow i nie nakazuje
        rozliczania sie z oplat pocztowych co do centa. I slusznie. Odgorne sterowanie
        nikomu jeszcze na dobre nie wyszlo (i wydaje mi sie, ze Polsce skonczylo sie
        kilkadziesiat lat temuwink.
        Po prostu - regulamin ebay nakazuje KUPUJACEMU dokladnie zapoznac sie z
        warunkami aukcji. Nacisniecie guzika Kup teraz lub wziecie w niej udzialu
        oznacza akceptacje warunkow - w tym kosztow przesylki. Wiec - jesli sa za
        wysokie to po prostu nie bierz w aukcji udzialu.

A do romanticca: sorry, ale ewidentnie pachnie mi twoja postawa komunizmem:
        uwazasz, ze sprzedajacy zarobil za duzo (np. 30 groszy) - wysylasz DONOS. wow.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka