mamamisia9 27.06.07, 11:33 Czy polecacie nosidełka dla niemowlaka? Słyszałam, że sa jakies przeciwskazania zdrowotne, ale nigdzie nie znalazłam uzasadnienia. Czy rzeczywiście lepeij nie uzywać nosidełek? Mamamisia9 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solidna Re: nosidełko dla niemowlaka 27.06.07, 15:48 Zdecydowanie wygodniejsze (zarowno dla noszacego jaki i noszonego) sa chusty dlugie wiazane. W takiej chuscie mozesz nosic dziecko od urodzenia (takze w pionie) do 3 roku zycia. tu kopalnia wiedzy na ten temat forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603 a jesli zdecydujesz sie na nosidlo, to nie nos dziecka przodem "do kierunku jazdy", tu dowiesz sie dlaczego www.chustomania.pl/online/webshop.nsf/0/C38AC68400CE4E2FC12572CF00649368 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: nosidełko dla niemowlaka 27.06.07, 23:06 Nosidełko jest jakby za duże dla dziecka (zwłaszcza takiego maleńkiego) i maluch nie znajdując oparcia dla plecków wisi na pupce cały ciężar swego ciała opierając na pasie biodrowym. Nie jest to korzystna pozycja ze względu na kręgosłup i bioderka dziecka. Drugim minusem nosidełek jest dość wąski pas materiału między nóżkami dziecka, przez co maluszkowi nóżki zwisają w dół zamiast ładnie układać się w pozycji żabki. Przez to nosidła nie są zalecane dzieciom z podejrzeniem dysplazji, bądź jakichkolwiek nieprawidłowości w budowie stawów biodrowych. Dodatkowo nóżki zwisające do dołu rodzic przy chodzeniu może odchylać swoimi nogami do tyłu. Chusta długa wiązana jest zdecydowanie lepszą alternatywą noszenia dziecka: materiał dopasowuje się do ciała dziecka dając podparcie dla plecków, dzięki czemu nie obciąża się bioderek dziecka. Materiał pod pupką rozkłada się od jednego dołu podkolanowego do drugiego, dzięki czemu dziecko przyjmuje pozycję żabki. Pooglądaj sobie zdjęcia zachustowanych mam i zwróć uwagę na te szczegóły, o których pisałam: fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,47543113.html Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: nosidełko dla niemowlaka 03.07.07, 11:57 Zdaniem mojego pediarty są zdrowe (pow. 1 miesiąca życia). Moich dwoje dzieci wychowało się w nosidle (Babybjorn), w chuście nie umiałam nosic, bałam się że wypadnie i w ogóle mi nie pasowała,nosidełko bylo natomiast hitem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariken wypadnie z chusty? 03.07.07, 14:30 z jakiej chusty? bo to akurat ważne j. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: nosidełko dla niemowlaka 03.07.07, 22:32 A czy pediatra słyszał o chustach długich wiązanych? A słyszał może o takich sytuacjach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44603&w=65170441&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś