Dodaj do ulubionych

czym przykrywać noworodka?

26.07.07, 14:57
Kompletuję wyprawkę i nie wiem co byłoby najlepsze - rożek, kołderka,
śpiworek, kocyk??? W czym "trzymać" dziecko? Proszę podpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • asiekok Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 15:11
      Pewnie kazda mama podpowie Ci inaczej. Ja moge jedynie z wlasnego doswiadczenia.
      Mieszkam w Holandii a tutaj maja swira na punkcie kolderki. Dziecko do dwoch
      lat przykrywa sie kocykiem bawelnianym.
      Po urodzeniu synka owijalam go w kocyk i przykrywalam drugim kocykiem. Albo
      przykrywalam go dwoma kocykami. Jak troche podrosl, tak po pierwszym miesiacu
      zaczelam ubierac mu spiworek. Ma pol roczku i nadal spi w spiworku i jak jest
      zimno to przykrywam go jeszcze kocykiem.
      Kupilam dwie cienkie kolderki i uzywalam jak narazie jedna i tylko do wozka.
    • blueberry77 Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 15:43
      Z rożka dziecko szybko wyrasta, z kocyka lub kołderki sie rozkopie, zostaje
      śpiworek smile. Ja mojego synka przykrywam kocykami, ale on śpi na brzuchu.
    • hapkaj Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 16:12
      Tez mieszkam w Holandii. Lozko na krotko, przykrywane poszewka lub
      przescieradelkiem a na to kocyk upchany w materac- zeby sobie na glowe nic
      dzidzia nie zaciagnela. Najpierw bylo tak, a teraz od jakiegos 4 mies. zycia
      spiworek. Jak za zimno, to ten kocyk na spiworek albo cieplejszy spiworek. Rozek
      sie nie oplaca jako kolderka. W rozku natomiast uspokajalismy od kolki.
      Kolderka sie przyda dla starszego dziecka.
    • aneskw Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 16:38
      Urodziłam w maju i w rożku trzymałam córkę tylko kilka dni. Potem już tylko
      kocyk, a jak było ciepło, to tylko pieluszką przykrywałam i tak do teraz (2
      m-ce). Jak chłodniej to kocyk a jak ciepło, to body i pieluszka. (Śpimy przy
      otwartym oknie)
      • donna28 Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 19:21
        Podpisuje sie pod aneskw, przed porodem myslalam, ze mala bedzie spac w rozku,
        ale tez byla tam 2 dni, potem zrobilo sie za cieplo, a w ogole to mi bylo
        niewygodnie ja w tym rozku trzymac
        Mam cieniutki kocyk, pieluszki tetrowe i flanelowe - tym przykrywamy
        Mam tez spiworek otrzymany w prezencie, okazal sie za cieply, moze do jesieni
        corcia z niego nie wyrosnie. Bo wygodna rzecz taki spiworek smile
        • mama.krisa Re: czym przykrywać noworodka? 27.07.07, 22:02
          Ja tez nie polecam rozka. urodzilam na poczatku kwietnia, synek byl w nim moze
          kilka dni. potem bylo za cieplo.
          spiworek wydaje sie byc ok, ale mi jakos nie wpadl w rece wink jak bylo
          chlodniej, to przykrywalam synka kocykiem polarkowym w poszewce (zeby nie
          fruwaly klaczki z polarka, co sie czasem dzieje). potem mu kupilam taki
          bawelniany kocyk (z H&M, z jednej strony w paski, z drugiej w sloniki. ale
          widzialam tez taki w KapAhlu w sowy). jestem z niego bardzo zadowolona.
          uzywalismy tez cienkiego recznika.
          fakt, ze Krzys strasznie wierzga i sie rozkopuje. ale ja czekam az zasnie i
          dopiero wtedy go przykrywam wink
    • malgosiek2 Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 16:41
      Moim zdaniem najlepszy jest kocyk i nie za gruby.
      Śpiworek dobry zas będzie jak maluch będzie starszy.
      Pzdr.Gosia
    • artjoasia Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 17:38
      A ja przez pierwsze 3 miesiące używałam wyłącznie becików - miałam taki typowy
      rożek i drugi, zapinany naokoło na suwak. Ale urodziłam w listopadzie, było
      zimno, a dziecko malutkie - półtora kilo. Potem był kocyk, ale nie bardzo się
      sprawdził. Utykałam z jednej strony pod materac żeby się nie przesuwał, ale
      córka bardzo szybko nauczyła się poruszać po całym łóżku, odwracała się o 180
      stopni i pod kocykiem miała głowę. I zaraz był ryk oczywiście. Teraz nie
      przykrywam w ogóle, nie ma potrzeby. Do śpiworka jakoś nie mam przekonania -
      większość śpiworków jest bez rękawków - przecież to bez sensu, żeby dziecko było
      całe ciepło ubrane, a rączki gołe.
      • malgosiek2 Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 17:40
        Dlaczego rączki gołe?
        Ubierasz pajacyka z długim rękawem i już.
        Maksio śpi w śpiwroku i przynajmniej sie nie rozkopuje.
        Pzdr.GOsia
        • artjoasia Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 21:01
          No może nie całkiem gołe, ale w każdym razie "mniej ubrane" niż cała reszta...
          Ale pewnie i tak się zdecyduję, bo jesienią będzie problem...
          • hapkaj Re: czym przykrywać noworodka? 27.07.07, 09:58
            A Ty sama rece trzymasz pod koldra cala noc? Ubierasz bluzeczke, czy pizamke i
            spoko. Zreszta jak przykryjesz koldra, to dzidzia tez ma raczki odkryte.
    • ithilhin Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 18:25
      kocyk azurowy bawelniany - cieply, mozna zlozyc na kilka warstw w razie czego
      albo owinac malucha - a przy tym przewiewny i bezpieczny - nawet jak sobie
      potem na glowe zarzuci to wolny dostep powietrza jest.
      w Mothercare sa ladne, mozna tez samemu wyszydelkowac jak ktos umie smile
    • edyta0 Re: czym przykrywać noworodka? 26.07.07, 21:11
      Kupiłam tylko niepotrzebnie kołdrę, w chłodne dni przykrywam takim bawełnianym
      ręcznikiem kąpielowym lub rożkiem ale tym nieusztywnianym w ciepłe dni wcale
      nie przykrywam, ewentualnie pieluszką, zresztą mój syn i tak wiecznie odkryty
      leży, bo nie cierpi jak się go czymś przykrywa, zawsze ręce na wierzchu
      odkryte. Acha okno otwarte cały czas a w upalne dni balkon rowniez. Czapki tez
      nie zakladam.
      • hapkaj Re: czym przykrywać noworodka? 27.07.07, 10:00
        Na noc nie zakladasz czy w ogole nie zakladasz?
        Po co na noc? Chyba, ze strasznie zimno...
        • druuna Re: czym przykrywać noworodka? 27.07.07, 11:02
          niektórym niemowlętom po kąpieli np. jest zimno i słyszałam, ze niektóe mamy
          zakładaja czapeczki po kapieli wieczornej wink)

ja kupiłam w "kerfurze" taki kocyk/śpiworek/rożek 3 w jednym! bardzo fajne!
          polecam! Można go zapinac na 2 rózne sposoby a rozpięty to zwykły kocyk!
          na allegro znalazłam tylko taki okropny kolor ale nowe są w sklepie w różnych
          kolorkach też bardziej stonowaych wink No i ten na allegro zdecydowanie tańszy!
          W "kerfurze" zapłaciłam około 50 pln sad kupiłam sobie i koleżance też która
          miała rodzić niedługo wink

www.allegro.pl/item219031661_spiworek_kocyk_becik_rozek_okrycie_3w1_hit_.html
    • mad98 Re: czym przykrywać noworodka? 27.07.07, 19:54
      Bardzo dziekuję za rady. Widzę, że śpiworek cieszy sie dużym powodzeniem, więc
      sie zastanowię nad zakupem. Pozdrawiam
      • eliszka25 Re: czym przykrywać noworodka? 28.07.07, 00:48
        babel od urodzenia spi w spiworku. na zime mamy grube spiworki, a na teraz
        cieniutkie z bawelny, bez zadnego ocieplenia. dla mnie taki spiworek to idealna
        rzecz, bo dziecko sie nie rozkopie, nie zakryje buzi, a do przewiniecia
        zdejmowac nie musisz, bo wystarczy rozpiac i zmienic pieluche. czy do karmienia,
        czy kiedy placze w nocy wyjmujesz dziecko z lozeczka i zawsze ma tak samo
        cieplo. dla mnie spiworek jest najlepszy i tak predko z niego nie zrezygnujemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka