quessta 24.03.09, 08:06 witam chcialam zapytac czy taki fotelik moze byc przypiete przodem do kierunku jazdy,moze ktoras z was sie orientuje?? www.allegro.pl/item580028423_fotelik_samochodowy_4baby_colby_0_13kg_ost_sztuki.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbacha Re: fotelik 24.03.09, 08:23 Z tego co wiem, wszystkie foteliki do 13 kg przypina sie tyłem do kierunku jazdy. A czemu Ci zależy na tym, żeby przodem? To o wiele bardziej niebezpieczne, a maleństwo ma za słabe mięśnie, żeby sobie poradzić z siłą ciążenia przy najmniejszej nawet stłuczce. Mój syn ma rok, przodem do kierunku jazdy jeździ dopiero od 3 dni! Gdybym mogła to jeszcze dłużej bym go tyłem woziła, ale wyrósł z gondoli. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_mama Re: fotelik 24.03.09, 08:24 foteliki/nosidła takie jak wyzej o-13 może byc montowane TYLKO tyłem do kierunku jazdy: 1. tak jest skonstruowane (ma miejsce na przeciągnięcie pasa itp) 2. jeśli takie małe dziecko będzie jechało przodem (przypięte pasami w foteliku) i będzie wypadek to siła uderzenia sprawi, że dziecko jak reszta osób "szarpnie" się do przodu, a to grozi nawet "skręceniem karku" i śmiercią. wyobraż sobie tą malutką główke.. jeśli będzie jechało tyłem do kierunku jazdy to siła uderzenia "wbije" je w fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: fotelik 24.03.09, 08:25 nie nie moze przeczytaj uwaznie instrukcję, oraz to ze jest do 13 kg, to wskazuje ze tylko tyłem do kierunku jazdy, takich maluchów nie powinno sie przewozic przodem Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: fotelik 24.03.09, 09:04 żaden fotelik z grupy 0-13kg typu kołyska/nosidło nie może być montowany przodem do kierunku jazdy na żadnym siedzeniu! Poza tym zastanów się jakie testy albo raczej czy wogóle przeszedł fotelik, który kosztuje 99zł... I na koniec- dziecko jak najdłużej powinno jeździć tyłem, zalecane jest aby właśnie do 13kg jednak zdarza się to rzadko bo 13 kg dziecko zwykle jest już za duże do jazdy tyłem nawet w foteliku 0-18kg montowanym również tyłem, ale ile się da tyle powinno Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: fotelik 24.03.09, 09:18 mbw78 napisała: > Poza tym zastanów się jakie testy albo raczej czy wogóle przeszedł fotelik, > który kosztuje 99zł... a> ja wcale nie napisalam ze chce taki kupic chodzilo mi o sam wyglad fotelika Odpowiedz Link Zgłoś