Dodaj do ulubionych

Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu?

15.12.03, 08:40
Kochane przyszłe mamusie, mam do Was pytanie odnoścnie laktatora. Tyle czytam
w gazetach dla rodziców, że jeszcze w szpitalu przydaje się laktator, bo
prawie każda młoda mama ma nawał pokarmu. Czyżby to był następny wydatek jaki
czeka mnie jeszcze przed narodzinami córeczki? Co Wy sądzicie na ten temat?
Czy kupujecie laktator jeszcze przed porodem?
Pozdrawiam
Mada i córcia (1.03.2004)
Obserwuj wątek
    • kasia-j Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 15.12.03, 10:18
      Moim zdaniem możesz się wstrzymać z zakupem. Ja kupiłam jeszcze przed porodem
      AVENT ISIS i w szpitalu za choinkę nie mogłam nim dać rady sad. Wg mnie jest
      dobry, ale na później. W szpitalu chwalili zwykłe "gruszki". Ja masowałam,
      masowałam i ściągałam ręcznie. Ponoć są osoby, które korzystają z niego już w
      szpitalu, ale wg mnie jest dobry raczej na później (jak chcesz wyjść z domu).
      Pzdr
      • flo5 Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 15.12.03, 10:53
        Ja kupiłam w szpitalu jak był mi potrzebny (nawał pokarmu). Było to o tyle
        dobre, że do tego typu mieli w szpitalu przystawkę elektryczną i wtedy ściągało
        siĘ bardzo szybko. Na potrzeby domowe wystarczy ręczny - elektryczny jest duzo
        droższr. Dowiedz się w szpitalu, w ktorym chcesz rodzić czy mają tam jakies - w
        niektórych można podobno wypożyczyć. Ale generalnie laktator się przydaje - np.
        jak chcesz gdzieś wyjśc.
        • flo5 Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 15.12.03, 10:54
          Zapomiałam dodac ze mam Medele i jest OK.
    • agni71 Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 15.12.03, 13:20
      macias-mada napisała:

> Kochane przyszłe mamusie, mam do Was pytanie odnoścnie laktatora. Tyle czytam
      > w gazetach dla rodziców, że jeszcze w szpitalu przydaje się laktator, bo
      > prawie każda młoda mama ma nawał pokarmu.
      Po pierwsze, nawal nawalowi nierowny. Ja nawal pzezylam, po pierwsze , juz w
      domu (ze szpitala wyszlam po pelnej drugiej dobie po porodzie), po drugie -
      obylam sie bez laktatora - za laktator robila coreczka smile). A laktatora
      uzywalam duuuzo pozniej, zaczelam uzywac gdzies tak po 6. miesiacu. Uzywalam
      recznej Medeli i nie bylam zadowolona - przy drugim dziecku chce kupic Aventu.

aga
      • maginda Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 15.12.03, 14:12
        Ja potrzebował laktatora już w szpitalu nie z powodu nawału pokarmu (nie miałam
        takowego) ale by mój synek leżący pod lampami (żółtaczka) mógł jeść mleko
        mamusi. Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest "upatrzenie" sobie laktatora, a jak
        będzie potrzebny to ktoś z rodziny może kupić i dostarczyć do szpitala. Jeśli
        chodzi o wypożyczenie w szpitalu: radzę wcześniej zobaczyć w jakim stanie są te
        laktatory i jakie są warunki ich wypożyczenia (sąsiadka z sali chciała
        wypożyczyć laktator: okazało się że jest on "przedpotopowy", a wypożyczyć można
        na min. 2 tygodnie). Poza tym jeśli problemem jest nadmiar pokarmu, to można
        używać wypożyczonego laktatora, ale do mleka, które ma dostać dziecko - nie
        odważyłabym się.
    • iza331 Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 15.12.03, 20:20
      Dowiedz się, czy na oddziale nie mają laktatora (końcówki są strylizowane, a
      pozatym i tak nie dajesz tego mleka dziecku). Jeżeli będziesz rodziła siłami
      natury, wyjdziesz do domu w 2-3 dobie, tak więc największy nawał pokarmu możesz
      mieć w domu- wówczas albo dzidzia odciąga, albo angażujesz męża lub koleżankę
      (nie należy masować piersi zbyt słabo- jak mi położna wymasowała pierś to
      miałam świeczki w oczach z bólu). Tak więc ja na oddziale używałam
      elektrycznego (oddziałowego), zaś w domu kupiłam Aventu- bardzo jestem
      zadowolona- można wyjść z domu i zostawić mleko odciągnięte- tak że nawet tatuś
      może poczuć się ważny i opiekować dzidzią.
      • gochagocha Do Izy331: 18.12.03, 09:39
        Kupilas odciagacz reczny czy elektryczny AVENTU?
    • domali Re: Czy potrzebny LAKTATOR już w szpitalu? 18.12.03, 09:47
      A ja w ogóle nie miałam laktatora. I nie był mi potrzebny. Jak trzeba było,
      odciągałam pokarm ręcznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka