may-xi 03.09.09, 09:54 Drogie mamy mam takie pytanko: co przyda się bardziej młodej mamie - blender czy robot kuchenny? chodzi głównie o posiłki dla dziecka, jakie funkcje są najbardziej przydatne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figrut Re: blender czy robot? 03.09.09, 09:58 Dla nowożeńców robot, dla (tylko) rodzica małego dziecka blender. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka.best Re: blender czy robot? 03.09.09, 10:04 ja korzystam tylko i wyłącznie z blendera, używam bardzo często, bo nie kupuję gotowych dań dla niemowląt, tylko gotuję sama od początku, wypróbowałam wszystko-robot kuchenny z taką końcówką wkręcaną od tyłu jak blender-ale mi się coś spaliło i nie kręcił się ten nożyk, możesz też użyć do miksowania jarzyn takiego dzbanka przy robocie kuchennym, który ma na stałe zamontowany ten nożyk, ale nie jest to praktyczne, bo cały robot jest duży, a mycie dzbanka czasochłonne blender zajmuje mało miejsca, po użyciu końcówką spłukuję pod bieżącą wodą i gotowe..., tylko nie kupuj cudów z promocji za 23 zł, lepiej zainwestować ok. 150 zł w dobrą markę Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: blender czy robot? 03.09.09, 10:38 Ja mam blender i go koooocham - taki z przystawką do ubijania piany/ciasta naleśnikowego i minimalakserem. Jego jedyną wadą jest konieczność przytrzymywania przycisku podczas pracy. Używam minimalaksera o siekania cebuli (bardzo przydatne przy małym dziecku które lubioło od skończenia 8 miesiecy jadać surową cebulkę/szczypiorek), do robienia naleśników i końcówki rozdrabniającej do przecierania zup - np. zupy selerowej, mniam no i końcówki ubijającej do robienia ciasta na naleśniki, lane kluski czy omlety. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: blender czy robot? 03.09.09, 10:40 A jaki masz Truskawka, bo mnie się taki marzy, co ma więcej funkcji. Mam samą pałkę tylko Odpowiedz Link Zgłoś
llidkaa Re: Blender ale z tych lepszych. 03.09.09, 11:09 Też stawiam na blender, ale taki lepszy, ja mam Zeptera, rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Blender ale z tych lepszych. 03.09.09, 14:40 Blender. Kupiłam jak byłam w 3 ciąży i sprawdziłam jak działa. Kupiłam będącej w ciąży bratowej. Jest zachwycona. Tym bardziej, że ich syn ma silną alergię, wielu rzeczy nie je i zawsze sami przygotowują posiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 zdecydowanie robot 03.09.09, 14:38 dlaczego? blender jest dobry na początku, miksujesz, ubijasz, mieszasz...potem dziecko dorasta i te funkcje juz nie są tak przydatne, zostaja sosy, ciasta, lody. Natomiast robot, oprócz tego, ze posiada wszystkie funkce blendera, to ma jeszcze dodatkowe, przydatne w późniejszym okresie, kiedy dziecko jest większe, a mama ma mniej czasu: robi na surówki, wyciska sok, kroi na sałatki, sieka frytki. No i jeszcze jedna zaleta robota na niekorzyść bl;edera (moze nie każdego): praktycznie jedną ręką możesz obsłuzyc robot. Nie raz placki ziemniaczane robiłam z młodym na ręku...no, obierałam używając obu rąk wrzucasz, zamykasz i samo się miesza... Oczywiśie nie wszystkie roboty są tak doskonałe jak mój ale mimo wszystko polecam Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: zdecydowanie robot 03.09.09, 16:40 mam w domu robot i masz racje, ze jest uniwersalny ale zazwyczaj za duzy przy gotowaniu małych ilości jedzenia dla malucha.. przy młodym ręczny blenderek bardzo się przydaje, bo mozna zmiksowac zupke w garnuszku..no i przy scieraniu małych ilości warzyw, miksowaniu w duzym pojemniku wiecej się "rozejdzie" po ściankach niz potem wyjmie do jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 babciu 04.09.09, 07:03 właśnie o to chodzi, ze mój jest IDEALNY. Ma dwa pojemniki, jeden zdaje się 3 litrowy, drugi o pojemnosci 500ml. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: blender czy robot? 03.09.09, 16:36 moje młode maja cus takiego: www.bazarek.pl/produkt/416342/blender-braun-mr-6550mfp.html bardzo praktyczne do przygotowywania posiłków dla dziecia, często korzystałam Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: blender czy robot? 03.09.09, 16:59 tak naprawdę to u mnie sprawdziło się dobrze urządzenie zwane "widelcem", tyle tylko, że ja na samym początku dawałam słoiczki, a w wieku 7 -8 miesięcy mój syn miał już tyle zębów i takie zdolności pochłaniania, że wystarczyło rozgniecenia warzyw widelcem. Ja mam takie urządzenie, gdzie na małą szklaną miskę jest nakładka z wirującym nożem. Nie wiem czy to blender czy robot. Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: blender czy robot? 03.09.09, 19:23 malaxer np zelmera- ma funkcje robota - do ciasta i tarki, ucieraczki, ubijaczki, sceirane marchewki, na placki ziemniaczana, plus osobno kruszenie lodu, blender - allegro ok 400 można z sokowirówką 600 blendera powinno się używać jeśli już krótko, bo potem roczne dziecko nie potrafi ziemniaczka w zupce Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: blender czy robot? 03.09.09, 19:35 do dziecka to nie wiem ale sadze ze tak samo jak bez tzn blender szybciej, czysciej i mniej miejsca zajmuje Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: blender czy robot? 03.09.09, 19:38 Ja bardzo sobie chwalę blender (braun - taki z funkcją rozdrabniania lodu, z końcówką do piany lub ciasta naleśnikowego i "siekaczami"). Nie było tu końcówki do rozdrabiania na papkę - jedzenie dla dziecka rozdziobuję widelcem i je z takimi małymi kawałkami. Chociaż może jakbymj miała to i bym wykorzystywała do czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1984k robot kuchenny 04.09.09, 07:52 hej, dla mnie mąż kupił taki www.allegro.pl/item724986851_tohrh2_robot_kuchenny_philips_hr_ 7745_800w_sokow.html jest super ma wszysko co potrzeba,dziewczyny maja racje dziecko rośnie i nie zawsze bedzie jadło papki a tu jest wiele funkicji, skowirówka, tarka na placki ziemniaczane, i wiele cennych koncówek,wiec naprawde polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: blender czy robot? 04.09.09, 08:26 ja posiadam taki wiekszy robot, uzywam go rzadko, korzystam z czesci miksujacej czesciej(robi mi to ciasto do nalesnikow, gofrow, miksuje zupy, fajnie tez robilo margarita strowberry z lodem) druga czesc bardzo rzadko uzywana, do mielenie miesa na pasztet, czasem do starcia warzyw do surowki - czyli wychodzi ze wystarczy kupic blender Odpowiedz Link Zgłoś
ariosso1 Re: blender czy robot? 04.09.09, 08:46 Ja mam Kasię-jestem zadowolona-duzo gotuje i zupki i ciasta i salatki i cudawianki i naprawde sprawdziła sie- fakt jest duza -ale mnie to nie przeszkadza.Jest to jeden z praktyczniejszych robotów kuchennych. Odpowiedz Link Zgłoś