wsparciedlanas 06.12.09, 17:13 Znalazłam się w trudnej sytuacji finansowej przed swiętami. Mam pytanie czy w pracy moga odmówić zapomogi z funduszu świadczeń socjalnych? Odmówili i nie wiem jakie są na to przepisy. Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: zapomoga w pracy 06.12.09, 17:23 a skąd mamy wiedzieć jakie przepisy sa w Twojej firmie? poproś o regulamin i przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: zapomoga w pracy 06.12.09, 17:35 zalezy jak uzasadniłas "trudną sytuację finansową" i czy ZFŚS ma jeszcze na to kasę ? zalezy jaki jest dochód Twojej rodziny ! Wiele czynników ma na to wpływ. Chcesz znać powód odnowy przyznania zapomogi zwróc sie do przerwodniczacego ZFSS o wyjaśnienie ! Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: zapomoga w pracy 06.12.09, 18:30 Pytaj w pracy, nie na forum, przecież my nie znamy regulaminu FŚS w twojej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: zapomoga w pracy 06.12.09, 19:00 W mojej firmie są takie zasady, że zapomogi przyznaje się w przypadku okradzenia kogoś, straty materialnej poniesionej wskutek np. pożaru, ciężkiej przewlekłej choroby i związanych z tym wydatków, przy czym za każdym razem okazać dokumenty (np. notatkę z policji z wykazem skradzionych rzeczy, paragony z apteki + dokumentacja lekarska itp.). Sprawa musi być udokumentowana. Komisja socjalna asekuruje się aby nie było posądzenia, że pieniądze rozdają bezpodstawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wsparciedlanas Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 09:00 nie maja regulaminu, tak mowia w kadrach. ale fundusz jest napewno. ale pewnie nie dotyczy pracvoiwnikow, cos szukuja, Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 09:06 regulamin musi być, cos ci ściemniają. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 09:07 a w temacie - komisja ma prawo odmówić, zgodnie z regulaminem. owszem, z pomocy z funduszu mająprawo korzystać wszyscy pracownicy, ale niekonicznie w formie zapomogi losowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wsparciedlanas Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 09:13 ksiegowa powiedziala ze fundusz jest, ale regulaminu nie ma, a zapomog tez nie ma.To byly jej slowa. A jesli zabieraja 2/3 pensji z dnia na dzien, to wiedza ze czlowiek nie ma z czego zyc i chyba to jest na zlosc ze nie ma zapomogi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 09:36 coś ci ściemniają - regulamin musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
beata3211 Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 13:54 regulamin musi być to jest obowiązek. napisz skargę do PIPu Odpowiedz Link Zgłoś
ala_bama1 Re: zapomoga w pracy 07.12.09, 14:12 Musi być regulamin, bo inaczej byłaby "wolna amerykanka" i w razie jakiejkolwiek kontroli zakład pracy dostałby po łapach. Z tego co wiem u mnie w pracy są zapomogi typu "zdrowotna" "socjalna" "losowa" Otrzymanie każdej jest obwarowane innymi kryteriami. Każde podanie o zapomogę musi być w odpowiedni sposób uargumentowane,np stosowne zaświadczenia lekarskie, itp. Ja nigdy nie starałam się o żadną bo nie miałam takiej potrzeby, a wiem że wiele osób które starały się o zapomogę dostały ją. popytaj dokładnie na jakich zasadach działa Wasz fundusz. Odpowiedz Link Zgłoś