2ania-774 10.12.09, 20:51 Witam Zawiesiłam 7 letnią działalność i chcę przejść chwilowo na bezrobocie abym miała ubezpieczenie ,zastanawiam się jednak czy należą mi się również jakieś pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_o_k_o Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 10.12.09, 22:51 Aby mozesz zarejestrować się w Urzędzie Pracy musisz zwlikwidować DG a nie ją zawiesić. Status bezrobotnego przysługuje osobie, która m.in. nie jest zatrudniona albo nie ma wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Wynika to z art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. f) ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (DzU z 2008 r. nr 69, poz. 415 ze zm.). Czyli Ty zawiesiłaś DG - masz dalej wpis do EDG - tylko czasowo nie opłacasz skladek. Nie otrzymasz statusu osoby bezrobotnej, nie dostaniesz zasiłu, UP nie ubezpieczy Cię w NFZ, nic nei zrobi gdyż masz DG. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 11.12.09, 17:58 dokładnie tak jak napisała m_o_k_o Odpowiedz Link Zgłoś
2ania-774 Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 11.12.09, 21:43 Rozumiem że nie jestem ubezpieczona co w takim momencie mam zrobić ubezpieczyć się prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 11.12.09, 21:55 mąż jest ? pracuje, ma własną DG ? moze Ciebie on ubezpieczyć w pracy, przy DG a jeśli nie ma Cię kto ubezpieczyć pozostaje opcja indywidulanego ubezp. w NFZ - opłacania składki (niecałe 300 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
2ania-774 Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 11.12.09, 22:05 Pisałam w imieniu mojego męża czyli to on zawiesił działalność a ja obecnie jestem na urlopie wychowawczym czyli niestety pozostaje nam ubezpieczenie w NF Cieszę się że tu jesteś i pomagasz już parę razy służyłaś mi radą i bardzo bardzo Ci dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 11.12.09, 22:15 jak jesteś na wychowawczym to jesteś ubezpieczona i możesz do swojego ubezpieczenia zgłosić członków rodziny, wystarczy zgłosić to pracodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
2ania-774 Re: Zawieszona działalność a dodatek na bezroboci 11.12.09, 22:25 A czy może mi pracodawca odmówić i czy ponosi on jakieś koszty ubezpieczając mojego męża Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o 2ania-774 14.12.09, 18:12 Czyli zgłoś dzieci/ męża do siebie do ubezpieczenia. Pracodawca nie ponosi zadnych kosztów - zadnych. Dostarcz pracodawcy NIP,PESEL męża, PESEL dzieci i zgłaszaj. Jako potwierdzenie ubezp. członków rodziny dostaniesz druk ZUS ZCNA. Odpowiedz Link Zgłoś