Dodaj do ulubionych

Pytanie o M-14

06.04.10, 11:42
Mam pytanie o tzw Dzień dla Matki z dzieckiem- M-14. Należą się dwa takie dni w roku. Jak to jest regulaminowo?. Czy taki wolny dzień należy planować z wyprzedzeniem np kilkudniowym, czy też można w razie " awarii" zadzwonić rano do pracy z prośbą o dzień wolny M-14. I czy wówczas pracodawca może odmówić udzielenia takiego wolnego dnia? Pytam, bo to ostatnio temat kontrowersyjny u nas w pracy.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Pytanie o M-14 06.04.10, 11:50
      A co to takiego to M-14???? Chodzi o Art. 188 KP - "Pracownikowi wychowującemu
      przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku
      kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do
      wynagrodzenia"? Jak widzisz, nie ma tu nic o wcześniejszym uzgadnianiu terminu.
      Ale ja mam KP z 2006r., może coś się zmieniło.
    • jbielu Re: Pytanie o M-14 06.04.10, 11:54
      czy chodzi Ci o dni przewidziane kodeksem pracy art.188? bo szczerza
      pierszy raz spotykam sie z nazwa "Dzień dla Matki z dzieckiem- M-14"
      bo dni takie przysluguja rodzicom albo matce albo ojcu (sklada sie
      specjalne oswiadczenie w pracy kto korzysta z takich dni).
      jezeli tak to zgodnie z artykulem 188 KP "Pracownicy wychowującej
      przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu
      roku zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do
      wynagrodzenia." - wiec nie rozumiem dlaczego ktos odmawia udzielenia
      takiego dnia. u mnie w firmie moge taki dzien wziac na zadanie bez
      wczesniejszego uprzedzania pracodawcy.
    • leneczkaz Re: Pytanie o M-14 06.04.10, 12:03
      www.prawnie.pl
      • sonia-3 Re: Pytanie o M-14 06.04.10, 12:35
        Tak chodzi mi właśnie o te dwa dni ( u nas w pracy tak nazywa się te dni).Pracuję w szpitalu 20 lat. Zawsze było tak, że rano można było zadzwonić do pracy i poprosić o dzień wolny na opiekę na dziecko do 14 roku życia, lub poprosić o taki wolny dzień np w czwartek, lub w piątek. I choć nieobecnoś pracownika w tym dniu była kłopotliwa dla szefa, to nie mógł odmówić on udzielenia dnia wolnego( M-14). Ale teraz nasza oddziałowa twierdzi, że nie ma obowiązku udzielić na życzenie pracownika, takiego dnia wolnego i może odmówić, a te dwa dni trzeba zaplanować razem z Nią. I jeśli nieobecność pracownika nie będzie kłopotliwa, to taki wolny dzień zostanie udzielony. Stąd moje pytanie- jak to się ma odnośnie kodeksu pracy?
        • budzik11 Re: Pytanie o M-14 06.04.10, 13:01
          No więc KP tego nie precyzuje. Ale zawsze można skorzystać z tzw. urlopu na
          żądanie - Art. 167.2: Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika
          i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku
          kalendarzowym. Pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu
          rozpoczęcia urlopu
          .
          • sonia-3 Re: Pytanie o M-14 06.04.10, 13:08
            O tych 4 dniach urlopu wiem, ale jestem ciekawa co z tymi dwoma dniami na opiekę. Na tej stronie www.prawnie. pl nie mogę się zarejestrować. Dziekuję wszystkim za odpowiedź na mój post

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka