Dodaj do ulubionych

Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZIE?

18.11.10, 08:20
Ja mam już dwoje dzieci ale pieniądze się rozchodzą cały czas na bieżące wydatki, myślimy ostatnio, że trzeba wreszcie zacząć oszczędzać na nasze dziewczyny tzn, na ich przyszłość i no właśnie - GDZIE najlepiej? Na większość lokat to trzeba wpłacać 500-1000 zł jednorazowo a my chcielibyśmy małe sumy - ok. 100 zł / mies. to może jakiś Fundusz? Myślę o funduszach ArKA ale boję się bo też miały spadki ich fundusze. Może coś doradzicie? Gdzie oszczędzacie i czy warto właśnie tam? Dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • matsuda subkonto, 18.11.10, 08:23
      podpięte pod zwykłe konto z możliwośćią wypłaty. Na fumduszy straciliśmy 40% i teraz czekamy żeby wróciło do kwoty wyjściowej- nie wiem , czy w ogóle się uda.
    • wakacyjna_iguana Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 18.11.10, 08:25
      matsuda no właśnie te konta oszczędnościowe to są kiepsko oprocentowane. Ja myślę o jakimś Funduszu zrównoważonym/ lub stabilnego wzrostu, na pewno NIE AKCJE.
      • matsuda Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 18.11.10, 08:31
        wpłacając na fundusz pko zrównoważony 3 lata temu straciłam ok 15 tys, nie wiem jak jest teraz i nie obchodzi mnie to w związku z powyższym. zasadę mamy taką - wpłacam co miesiąc na to subkonto- uzbiera się - wpłacamy na lokatę w millenium, ale to sa juz grubsze kwoty. z tamtego funduszu nie mamy żadnych zysków.- stoi w miejscu
    • wakacyjna_iguana Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 18.11.10, 08:40
      No to mnie zniechęciłaś do funduszy teraz sad Ale dzięki za opinię!!! smile Czyli mając drobne sumy wogóle nie warto wchodzić w Fundusz? Mąż się uparł na lokatę oszczędnościową w PKO BP ale ja jestem przeciwna - marnie oprocentowana jest ok. 3 %
      • matsuda Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 18.11.10, 08:45
        ale masz gwarancję. zanim założysz fundusz musisz go wykupić- mnie pani nie poinformowała, że samo założenie to koszt 500 zł! i nikt nie odpowiada za wtopy. teraz mam podkonto - zbiera mi się , a potem przerzucam, lokata w millenium - realnie ok 5 %- kasa bezpieczna i pewna.Jak wolisz.
      • gryzelda71 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 18.11.10, 08:45
        Poszukaj innych lepiej oprocentowanych lokat.
        • matsuda ta jest najlepsza 18.11.10, 08:59
          inne mają sporo więcej ukrytych opłat- sprawdziłam.
    • kaamilka Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 18.11.10, 08:42
      najważniejsza jest systematyczność
      teraz kiedy mamy jakąś wiekszą kwotę myślimy o inwestycji w złoto albo ziemię
      • matsuda zapisałam się na kupno złota 18.11.10, 08:49
        i dalej czekam, a na ziemię to trzeba milionów- żeby zarobić, a nie wtopić w nieużytki.
    • kacz-ka99 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dzieci - i GDZ 19.02.14, 13:08
      Jak i na czym oszczędzacie najwięcej, Pomocy nie potrafię oszczędzać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka