Dodaj do ulubionych

zasilek dla studentki,samotnej matki? prosze o pom

08.05.04, 19:05
Jestem studentka i pod koniec marca urodzilam corke, czy mam szanse na jakis
zasilek? jak tak, to co i gdzie powinnam zlozyc? Prosze o pomoc...
Obserwuj wątek
    • nateta Re: zasilek dla studentki,samotnej matki? prosze 08.05.04, 20:04
      witam.nie zabardzo orietuje sie w tych sprawach ale napewno cos ci sie nalezy
      jak jestes zarejstrowana w biurze pracy jako bezrobotna to tam sie udaj po nowy
      wniosek na zasilek ,jak pracowalas to w zusie, albo jeszcze opieka spoleczna.
      wszystko jeszcze zalezy od dochodu nie powinien przekroczyc504 netto. poszukaj
      w necie w archiwum gazety w srode 5marca byl artykul o nowych zasilkach.
      pozdrawiam mama emilki
    • ekasia Re: zasilek dla studentki,samotnej matki? prosze 08.05.04, 23:51
      Nie do UP, tylko do mopsu, w którego rejonie mieszkasz. Możliwe jest, że Twoja
      gmina wyznaczyła kogo innego do prowadzenia tych spraw, ale mało prawdopodobne.
      Jeśli tak dowiesz się tego w urzędzie gminy. Masz prawo do zasiłku rodzinnego
      43 zł na miesiąc . Nieduzo ale zawsze coś. Dostaniesz też zasiłek dla samotnych
      matek- 170 zł miesięcznie. Dokumenty: wniosek(dostaniesz w mopsie, wypełnienie
      zajmuje dolownie 3 min., weź ze sobą pesel dziecka), ORYGINAŁ odpisu aktu
      urodzenia dziecka (nie ksero!, jak było dotychczas, u mnie wydają je teraz za
      darmo, nie wiem czy w każdym mieście, ale jak urodziłaś 3 mies. temu te masz
      odpis na pewno), zaświadczenie z UP, że jesteś zarejestrowana, zaświadczenie z
      USkarbowego o dochodach za 2002rok !!! (w radomiu można załatwić to w jeden
      dzień, nie wiem jak gdzie indziej, jeżeli nie msz NIpu musisz najpierw zło.żyć
      wniosek o jego przyznanie, to trwa do 30 dni, niech Ci dadzą potwierdzenie, że
      czekasz na nip, może to wystarczy tymczasowo, ale nie wiem na pewno), ksero 1,
      2 i z zameldowaniem strony z dowodu, weź ze sobą dowód, bo porónują go z
      kserem, jeżeli jesteś rozwódką lub w separacji, to papiery na to, ja jestem
      panną, więc nie wiem jakie na 100%, jeżeli masz zasądzone alimenty to na też,
      jeżeli dobrowolne, wypełnij dołączony do wniosku formularz o deklaracji dochodu
      kwotę, jeżeli w 2002r. zarabiałaś, wpisz we wniosku dochody w rubryce dochody
      utracone, pozaznaczaj o jakie zasiłki Ci chodzi (krzyżykami), tzn o rodzinny i
      dla samotnych rodziców,
      Chyba niczego nie zapomniałam, jakby co , to Ci o tym poweidzą. postaraj się
      jak najszybciej złożyć wniosek, to nie stracisz pieniędzy za maj

Nie wiem , jak teraz jest z zasiłkami porodowymi, bo ja rodziłam 2 lata temu.
      Jeśli jest tak jak wtedy, to papiery są potrzebne te same. I tez się pospiesz,
      bo płacą tylko za miesiące po złożeniu wniosku. Dawniej przez cztery miesiące
      dawali po 400 zł z groszami, ale tylko za kolejne miesiące po porodzie, więc i
      tak już byś straciła za dwa. Był jesszcze jakiś jeden jednorazowy. Też z Mopsu
      z takimi samymi dokumentami, ale nie pamiętam jak się nazywał. W sumie
      wychodziło tego ok. 2000zł razem z tym, co dawali przez 4 miesiące. Jak jest
      teraz dowiesz się w Mopsie. Kiedyś pracownii mopsu przychodził do odmu z
      wizytą , jeśli satarałaś się o te dwa zasiłki. Jeżeli mieszkasz z rodzicami,
      złóz oświadczenie, że prowadzisz osobne gospodarstwo domowe. Najwyżej rodzice
      potwierdza, że nie chca utrzymywac dziecka i Ciebie. I nie daj się zwieść ich
      gadaniu, mi w takiej samej sytuacji wypłacili.
    • gaba111 Re: zasilek dla studentki,samotnej matki? prosze 13.05.04, 23:09
      Hej ja urodziłam córkę też na studiach. Z uczelni dostałam jednorazową tzw.
      zapomogę losowa 800zł no i 200 stypendium socjalnego . Musisz tylko złożyć w
      dziekanacie pismo wraz z aktem urodzenia dziecka powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka