Dodaj do ulubionych

drugi porod na wychowawczym-formalnosci

01.07.11, 14:18
witam
przebywam obecnie na urlopie wychowawczym (platnym) - urlop konczy się 28 sierpnia 2011r.... jestem w koncówce drugiej ciąży, termin porodu przypada na 24 lipca (tzn. ze drugie dziecko urodzę na urlopie wychow.)... w związku z tym mam kika pytań:

1. czy czekają mnie takie same formalności jak poprzednim razem (tj. podanie o urlop macierzynski, akt ur dziecka, itd. zalatwiane tuz po porodzie) czy muszę wczesniej cos składac (nie wiem jakies podania, prosby)?;
2. jaki wymiar urlopu macierzynskiego mi sie nalezyb tym razem?
3. czy nalezy mi się urlop wypoczynkowy (uprzednio nalezny urlop wykorzystalam) po obecnym macierzynskim?;
4. czy nalezy mi się takze drugi urlop wychowawczy na drugie dziecko?

nie wiem czy to istotne ale odzial w ktorym pracowalam zostal zlikwidowany w zeszlym roku, natomiast firma nadal istnieje, wiec nie ma juz mojego stanowiska pracy
Obserwuj wątek
    • aneksis85 Re: drugi porod na wychowawczym-formalnosci 01.07.11, 18:24
      nikt mi nie jest w stanie udzielic odpowiedzi sad
    • nini6 Re: drugi porod na wychowawczym-formalnosci 02.07.11, 19:21
      Ad.1) O urlop macierzyński podania się nie składa, zawiadamia się zakład pracy o fakcie urodzenia dziecka i dostarcza zaświadczenie ze szpitala - urlop macierzyński udzielany jest automatycznie.
      Ad.2) W twoim przypadku sprawa wygląda następująco: urodzenie dziecka nie przerywa urlopu wychowawczego udzielonego na pierwsze dziecko. Dlatego nie przejdziesz na urlop macierzyński ale będzie należał ci się zasiłek macierzyński.Ponieważ drugie dziecko urodzisz pod koniec urlopu wychowawczego na pierwsze, wówczas z dniem następnym po dniu zakończenia urlopu wychowawczego będzie ci przysługiwał urlop macierzyński w pełnym wymiarze, pozostałym do wyczerpania okresu (nie ma tutaj sytuacji, że urlop macierzyński jest skrócony o dwa tygodnie bo cały okres urlopu macierzyńskiego przypada na urlop wychowawczy) czyli 20 podstawowych plus 2 fakultatywne tygodnie.
      Ad.3) Będzie ci się należał urlop wypoczynkowy za 2011 proporcjonalnie czyli za miesiące, w których nie byłaś na urlopie wychowawczym: wrzesień, październik, listopad i grudzień, oraz cały za 2012 r - jeśli akończysz macierzyński+wypoczynkowy już w 2012.
      ad.4) Tak, należy Ci się urlop wychowawczy na drugie dziecko, jeśli firma istnieje.
      • aneksis85 nini6 02.07.11, 20:41
        wielkie serdeczne dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka