Dodaj do ulubionych

Działalność gospodarcza a macierzyński

25.01.12, 10:21
Temat był wielokrotnie, ale mam pytanie czy coś się moze zmieniło w przepisach?
Chciałam się upewnic, ze dobrze rozumiem.
Prowadzę działalnośc gospodarczą od czerwca 2009, teraz jestem w 23 tc, no i się skonfrontuję z wysokością macierzyńskiego.
1) Rozumiem, ze jego kwota będzie liczona jako srednia z podstawy składek z ostatnich 12 m-cy? ( jesli uzywam niefachowych sformułowań, to sorry, ale mam nadzieję, ze oddaję sens)
2) dodatkowo otrzymując juz ten macierzyński płacę nadal składkę zdrowotną?
i tu zaczyna się chyba dramt finansowy, bo płacilam oczywiście przepisowo 2 lata niższy ZUS do lipca 2011 r, termin porodu mam na 24 maja, więć srednia słabiutka...
3)metody podwyższenia macierzyńskiego? dobrowolne podwyższenie składki?
lub wyrejestrowanie na miesiac dzialaności a potem ponowne zarejestrowanie z wyższą podstawą składek?
I nie mam zamiaru porywac sie na te 6 tys, bardziej zalezaloby mi zeby dostawać macierzyńskiego 2- 2,5 tys. Nie chce narazić się na kontrolę z ZUS-u
pracować mam zamiar do końca kwietnia, żadnego zwolnienia nie biorę pod uwagę- mam nadzijeę, ze zdrowie pozwoli- niestety, mam tego typu działalnośc, ze jeśli nie pracuję, to nikt za mnie tego nie zrobi, i nie zarabiam no i robi się trochę dramatycznie...
ktos ma moze doświadczenie z podobną kwestią? i czy cos sie nie zmienilo z Nowym Rokiem? zamim się wyrejestruję chcialabym mieć pewnośc, ze jednak coś dostanę... Bo może lepiej juz zostac z tym glodowym macierzyńskim?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Działalność gospodarcza a macierzyński 30.01.12, 12:45
      zasilek wyliczaja na podstawie skladek z calego roku.
      zdrowotne placic trzeba.
      co do przerwania i podwyzszenia - moga i tak wyliczyc z calego roku wiec finalnie moze sie nie oplacac (zusy roznie do tego podchodza i trzeba by sie sadzic)
    • agnes11111 Re: Działalność gospodarcza a macierzyński 01.02.12, 19:08
      Witam,
      nie ma potrzeby wyrejestrowania na m-c działalności, wystarczy, że za luty nie zapłacisz dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe, a od marca ponownie przystąpisz do dobrowolnego ub. chor. i zadeklarujesz wyższą składkę i podstawa będzie się liczyć od marca (warunki: przerwa nie może być dłuższa niż 30 dni i nie możesz zachorować w marcu, bo wtedy podstawa najniższa).
      Musisz się tylko dowiedzieć w ZUS czy musisz składać ZWUA - wyrejestrowanie z dobrowolnego chorobowego z dniem 1 lutego i potem od 1 marca zgłosić dobrowolne chorobowe ponownie na ZUA i ewentualnie pilnować terminów złożenia dokumentów - 7 dni. (tego nie jestem w 100% pewna).
      No i nie przesadzaj z podstawą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka