happymix 17.06.04, 08:27 Bardzo prosze o pomoc; oddział firmy, w której pracuje od 2 lat zostanie zlikwidowany. Ja jestem w 4 miesiącu ciąży. co mi przysługuje? Zasiłek z ZUSU? Macierzyński, odprawa? A co po porodzie? Bardzo prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaly Re: likwidacja firmy 20.06.04, 23:26 Jestem w tej chwili na wychowawczym, więc nie wiem co się w miedzyczasie w przepisach zmieniło (nie jestem na bieżąco), ale jeszcze w ubiegłym roku było tak, że dostawało się zasiłek z ZUS wysokości wynagrodzenia u pracodawcy do dnia porodu (pod warunkiem, że nie masz innej pracy, skierowania do innej pracy itp, itd ). Po porodzie natomiast dostajesz zasiłek macierzyński. Nie masz prawa ubiegac się o wychowawczy jeżeli nie jesteś zatrudniona. -- Asia Odpowiedz Link Zgłoś
kretka27 Re: likwidacja firmy 21.06.04, 14:47 witam, jestem w podobnej sytuacji, tzn. mój zakład pracy ogłosił upadłość. Dostałam wypowiedzenie i od 1 lipca będę zwolniona. W ZUSIE mi powiedziano, że będę od nich otrzymywać zasiłek w wys. 100% pensji do dnia porodu, a potem normalny macierzyński przez 16 tygodni. Jak w praktyce uda mi się to załatwić, opiszę po 1 lipca. Na razie muszę przedstawić w Zusie świadectwo pracy, zaświadczenie lekarza o ciąży, zaświadczenie z RUP, że nie ma dla mnie pracy (ponoć czysta formalność, to po co stać w RUP w kolejce???) i zaświadczenie Z3 o zarobkach (do pobrania ze strony ZUSu) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś