Dodaj do ulubionych

pytanie teoretyczne - wychowawczy

26.02.13, 14:23
witam
mam do Was pytanie czysto teoretyczne bo nawet gdybym chciała cos z tym jeszcze zrobic to jest juz niestety jest za późno bo synek niebawem skonczy 4 latka a wiec przekroczy magiczny próg do kiedy do mozna wybrac urlop wychowawczy !

ale od początku... wnioskowany urlop wychowaczy na pierwsze dziecko trwał od 27.98.09 do 26.08.11 czyli 2 lata, pod koniec tego urlopu czyli 08.07.11 urodziłam drugie, czyli gdyby nie wczesniejszy skądinąd poród miałabym płatne jeszcze około 2mce z MOPSu (bo byłam na urlopie wych. płatnym)....a tak z dniem 07.08 został on przerwany na rzecz zasiłku macierzynskiego.
do czego zmierzam,a no do tego , że po macierzynskim i wypoczynkowym złozyłam wnioskek o 3 letni urlop wych. ale juz na drugie dziecko a moje pytanie brzmi: czy mogłabym wnioskowac do pracodawcy najpierw o np. 2 miesięczny urlop wych. na strasze dziecko ....a dopiero później o 3 letni na drugie? czy wówczas ze te niespełna 2 mce mops wyplaciłby mi pieniązki, którch nie zdarzył jakgdyby wypłacic wczesniej? niestety (chyba)Pani z mopsu wprowadziła mnie w bład a raczej namieszała w głowie, ze zgłupiałam i zrobiłam jak zrobiłam, czyli złozyłam wniosek na drugie, wykluczając całkowicie pierwszeuncertain pytam poniewaz znajoma jest w podobnej sytuacji i chciałabym jej dobrze podpowiedziec, ponadto chciałabym sie upewnic w swoim tzw. 'rozumowaniu', badz a zeby to ktos wykluczyłsmile płatność z około 2 mce, czyli pi razy drzwi 600-700 zł to moze nie dużo ale skoro mi się nalezało to jednak szkoda uncertain
Obserwuj wątek
    • irima2 Re: pytanie teoretyczne - wychowawczy 26.02.13, 22:12
      Nie wiem jak z MOPSem ale ja w pracy wypisywałam urlop wychowawczy na starsze dziecko.
    • aneksis85 Re: pytanie teoretyczne - wychowawczy 28.02.13, 17:34
      nie ma nikogo kto mógłby udzielic odpowiedzi ;]
      • trusia29 Re: pytanie teoretyczne - wychowawczy 01.03.13, 10:33
        Jesli nawet złożyłabyś wniosek o urlop wychowawczy na pierwsze dziecko a potem na drugie, to i tak łącznie nie mogłabyś wziąć teraz więcej niż 3 lata.
        Okresy urlopów wychowawczych, przysługujące w tym samym czasie się nie sumują, ale jeden zalicza się na drugi.
        Wiec lepiej było złożyć od razu wniosek na 3 lata na drugie dziecko.
        • aneksis85 Re: pytanie teoretyczne - wychowawczy 01.03.13, 22:17
          DZIEKI trusia za odpowiedz ! w sumie to mogłam złozyc wnioskek na 3 lata na pierwsze dziecko ale myslałam, że firma długo nie pociągnie, kiedy to okoazało się, ze jednak przeżyli najgorszy okres i istnieją nadal smile
          natomiast wracając do tematu , w ciagu 3 letniego wych. dwa lata jest płatne (jak dla kogo wink) czyli np. mogłabym dobrac jeszcze 2 mce wych. na starsze i reszte czyli 2,10 na młodsze i czy wówczas mops czypłaciłby mi za te 2 mce, bo 2 lata na młodszą to wiem ze tak ???
          • trusia29 Re: pytanie teoretyczne - wychowawczy 02.03.13, 09:23
            Nie, też by ci nie dopłacił. Ta sama zasada obowiązuje - okresy się nie sumują a zaliczają jeden na drugi - płatne możesz mieć teraz max 2 lata. Kobitka w mopsie dobrze ci powiedziała.
            • aneksis85 Re: pytanie teoretyczne - wychowawczy 02.03.13, 20:06
              JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI, GDYBY NIE TY ZYŁABYM W INNYM PRZEKONANIU.... wink POZDRAWIAM smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka