witam
mam do Was pytanie czysto teoretyczne bo nawet gdybym chciała cos z tym jeszcze zrobic to jest juz niestety jest za późno bo synek niebawem skonczy 4 latka a wiec przekroczy magiczny próg do kiedy do mozna wybrac urlop wychowawczy !
ale od początku... wnioskowany urlop wychowaczy na pierwsze dziecko trwał od 27.98.09 do 26.08.11 czyli 2 lata, pod koniec tego urlopu czyli 08.07.11 urodziłam drugie, czyli gdyby nie wczesniejszy skądinąd poród miałabym płatne jeszcze około 2mce z MOPSu (bo byłam na urlopie wych. płatnym)....a tak z dniem 07.08 został on przerwany na rzecz zasiłku macierzynskiego.
do czego zmierzam,a no do tego , że po macierzynskim i wypoczynkowym złozyłam wnioskek o 3 letni urlop wych. ale juz na drugie dziecko a moje pytanie brzmi:
czy mogłabym wnioskowac do pracodawcy najpierw o np. 2 miesięczny urlop wych. na strasze dziecko ....a dopiero później o 3 letni na drugie? czy wówczas ze te niespełna 2 mce mops wyplaciłby mi pieniązki, którch nie zdarzył jakgdyby wypłacic wczesniej? niestety (chyba)Pani z mopsu wprowadziła mnie w bład a raczej namieszała w głowie, ze zgłupiałam i zrobiłam jak zrobiłam, czyli złozyłam wniosek na drugie, wykluczając całkowicie pierwsze

pytam poniewaz znajoma jest w podobnej sytuacji i chciałabym jej dobrze podpowiedziec, ponadto chciałabym sie upewnic w swoim tzw. 'rozumowaniu', badz a zeby to ktos wykluczył

płatność z około 2 mce, czyli pi razy drzwi 600-700 zł to moze nie dużo ale skoro mi się nalezało to jednak szkoda