Dodaj do ulubionych

L4 a starsze dziecko w domu

21.06.13, 13:23

Witam !

Jestem w 6mc, przebywam na zwolnieniu, w lipcu i sierpniu bedzie ze mna w domu tez prawie 4letnie dziecko. Przez czesc dnia bede z Nim sama w domu, bez innych osob do pomocy. Co w razie kontroli ZUS w tym czasie? Czy moze to byc podstawa do utraty swiadczenia ? (dodam, ze mam zwolnienie "moze chodzic")

I drugie pytanko, bo szczerze mowiac nie do konca sie orientuje - ewentualna utrata swiadczenia oznacza niewyplacenie pieniedzy za okres biezacego zwolnienia czy dotyczy tez kolejnych zwolnien ?..

dzieki wielkie za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • nadia1902 Re: L4 a starsze dziecko w domu 21.06.13, 17:35
      Bez przesady. A co masz zrobić z dzieckiem?Oddać do rodziny zastępczej na czas zwolnienia? ZUS na pewno się do tego nie przyczepi.
    • kerri31 Re: L4 a starsze dziecko w domu 21.06.13, 18:20
      ZUS jak już wzywa to na kontrol do siebie . W domu może skontrolować się zakład pracy. Ale w czym miałoby przeszkadzać 4-letnie dziecko ? Szczególnie jeśli masz wpis b?
    • makarona1 Re: L4 a starsze dziecko w domu 21.06.13, 19:13
      magliger napisała:

ewentualna ut
      > rata swiadczenia oznacza niewyplacenie pieniedzy

Przebywanie na nienależnym/ bezzasadnym zwolnieniu traktowane jest jak pospolita kradzież i skutkuje zwrotem wszystkich pobranych w tym czasie świadczeń.
      • rozalka81 Re: L4 a starsze dziecko w domu 22.06.13, 16:54
        Aha, rozumiem, Makarona, że jesteś w stanie stwierdzić iż założycielka wątku poszła na zwolnienie niesłusznie i jest złodziejką? Może grozi jej z tego powodu więzienie za kraddzież? I powinna już sobie zorganizować opiekę nad dzieckiem w razie czego? Bo skoro może chodzić to znaczy automatycznie, że nadaje się do pracy?
        • aodwn Re: L4 a starsze dziecko w domu 22.06.13, 21:31
          rozalka81 potrafisz czytać między wierszami?
          Bo ja tak tego nie zrozumiałam. Ona tylko odpowiedziała na zadane przez autorkę wątku pytanie.
          • mam_ochote_na_cos_dobrego Re: L4 a starsze dziecko w domu 22.06.13, 21:39
            nie widzę w tej odpowiedzi odniesienia do starszego dziecka, o którym mowa w pytaniu...!!

jest tylko ogólna odpowiedź co się dzieje w przypadku przebywania na zwolnieniu bez wskazań.
        • makarona1 rozalka81 22.06.13, 22:34
          Inteligencją kobieto nie grzeszysz.
          Nadinterpretacja to twoja specjalność?
          Nie ma to jak posiać zamęt...
    • 18lipcowa3 Re: L4 a starsze dziecko w domu 22.06.13, 22:23
      bez przesady
      co ma zus do dziecka...?

o ile przyjdzie kontrola, nie martw sie
      • kondolyza Re: L4 a starsze dziecko w domu 23.06.13, 01:52
        po pierwsze to ja się jeszcze nie spotkałam aby ktokolwiek ze znanych mi osób miał kontrolę, a zwłaszcza dziewczyny w ciąży.
        po drugie-zus działa zazwyczaj w takim trybie że przesyła pocztą wezwanie i to Ty do nich się zgłaszasz(albo wysyłasz kogoś z papierami jeśli nie możesz chodzić/jesteś w szpitalu).
        dziecko nie ma tu nic do rzeczy.
        rozumiem że na codzień młode jest w przedszkolu, a skoro rok szkolny się kończy to będzie bywać z mamą w domu.

i jeszcze jedno-to że dziecko jest w domu razem z mamą nie ma nic do rzeczy do kwestii zasadności zwolnienia lekarskiego. lekarz wystawia zwolnienie bo wskazuje na to stan zdrowia matki, a kto będzie przebywać z nią w domu podczas wykonywania przez nią zaleceń–nie ma znaczenia z punktu widzenia względów formalnych.

równie dobrze może być tak, że gdyby już jakimś niespotykanym trafem ktoś do tego twojego domu przyszedł, to możesz akurat być wtedy z dzieckiem bo.... i tutaj milion sytuacji typu: niania chora, babcia poszła po zakupy, babcia musiała pilnie wrócić na jeden dzień do domu, dziecko rano źle się czuło i nie poszło do dyżurnego przedszkola itd itp.

ja osobiście jestem w ciąży a dzieckiem zajmuje się zazwyczaj niania ale jeden, czasem dwa dni w tygodniu bywam z nią sama.

to już moja sprawa jak wtedy organizuje z nią dzień żeby mimo zaleceń lekarza związanych z nadciśnieniem-nie nadwyrężać się i mimo upałów nie doprowadzić się do podwyższenia ciśnienia, zatrzymania wody w organizmie itp...
    • melancho_lia Re: L4 a starsze dziecko w domu 23.06.13, 14:22
      Jak masz na zwolnieniu może chodzić, to nawet dzieciaka sobie na spacer weź. I jak ZUS Cię nie zastanie to tak samo nic Ci nie zabiorą. Masz "chodzące" zwolnienie znaczy nie musisz siedzieć w chałupie cały czas.
    • gazeta_mi_placi Re: L4 a starsze dziecko w domu 24.06.13, 11:54
      Nie rozumiem, opieka nad czterolatkiem jest dużo bardziej wyczerpująca niż praca biurowa (a wiem o czym mówię bo miałam niedawno takiego na chwilę do popilnowania). Ale biedne schorowane kobiety ciężarne na L 4 nie mają siły wykonywać prac biurowych za to mają siłę do samodzielnego opiekowania się żywym czterolatkiem, ciekawa wybiórczość.
      Proszę mnie nie kasować bo nikogo nie obrażam, jedynie się dziwię i można któraś z Pań wyjaśni mi to ciekawe zjawisko. Po godzinnej opiece nad niewiele młodszym dzieckiem jeszcze po powrocie do domu zlana potem kręciło mi się dobre pół godziny w głowie.
      • mam_ochote_na_cos_dobrego Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 09:38
        nie przyszło Ci do głowy, że dziecko ma wakacje w przedszkolu i stąd towarzyszenie ciężarnej matce?
        widać nie.. bo żeby użyć głowy trzeba mieć mózg- u Ciebie go ewidentnie nie ma.
        • gazeta_mi_placi Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 12:23
          Towarzyszenie to może być dorosłej osoby, ewentualnie w miarę odpowiedzialnego dzieciaka w wieku szkolnym, zaś przy czterolatku nie ma czegoś takiego jak "towarzyszenie" tylko opieka ze strony matki.
          Za ową opiekę (nie jest to łatwa praca ani lekka fizycznie) Panie opiekunki biorą całkiem niezły pieniądz bo praca ciężka fizycznie i bardzo odpowiedzialna, takie dziecko bez opieki w ciągu 10 minut może zrobić sobie krzywdę. Trzeba mieć non stop oczy dookoła głowy i być mobilnym ruchowo i sprawnym oraz mieć szybki refleks.
          Dlatego dziwię się, że na pracę zawodową, najczęściej tutaj biurową a nie wożenie palet z ziemniakami nie ma w ciąży siły i trzeba iść na L 4, ale do opieki nad małym dzieckiem jest już siła i można się opiekować.
    • bluex Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 12:26
      Ja tez nigdy nie spotkałam sie z kontrol ZUS u sieb. Na dodatek jak nie masz leżącego L4 to w ogole luz. Śmialo spokojnie możesz sobie chodzić na spacery ze starszym dzieckiem i w ogóle.

• gazeta_mi_placi Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 12:29
        Zatem tylko praca zawodowa stwarza zagrożenie dla ciąży bo opieka nad dzieckiem 4-letnim (to też praca, za którą np. nianie otrzymują normalne pieniądze) już nie.
    • bluex Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 12:34
      Ja tez nigdy nie spotkałam sie z kontrola ZUS u siebie czy u znajomych. Na dodatek jak nie masz leżącego L4 to w ogole luz. Śmialo możesz sobie chodzić na spacery ze starszym dzieckiem i w ogóle.

Co do porównywania ciezkosci pracy biurowej do opieki nad dzieckiem podczas ciąży, to wszystko zależy i od pracy (jaka konkretnie, jaki szef, jaki poziom stresu) i od dziecka (diabeł czy anioł) i każdy ma prawo sam podjąć decyzje + lekarz i nikomu nic do tego.

Mam wrażenie, ze tego typu posty piszą albo prywaciarze z "firmami" liczących 5 osób albo stare dewoty.

• gazeta_mi_placi Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 14:54
        Pozwoliłabyś osobie tak chorej że nie jest w stanie wykonywać prostej pracy biurowej opiekować się swoim czteroletnim dzieckiem?
        Nie ma poza tym większego stresu niż opieka nad dzieckiem, jest to duża odpowiedzialność, dużo większa niż przekładanie papierków za biurkiem.
        Jednak jak widać zły stan ciężarnej przeszkadza tylko pracy zawodowej za to nie przeszkadza w pełnowymiarowej bez pomocy trzecich osób opiece nad czterolatkiem, a każde dziecko jest w tym wieku bardzo mobilne i może mieć różne pomysły w głowie więc zawsze trzeba na nie uważać i czuwać. Nie wmówisz mi, że jest inaczej, bo gdyby tak było prawo do samodzielnego chwilowego przebywania w domu byłoby od czwartego roku życia, a nie bodaj od siódmego.

>> Mam wrażenie, ze tego typu posty piszą albo prywaciarze z "firmami" liczących 5
        > osób.

Takie firmy też dają zatrudnienie i wiele osób wzięłoby pracę w takiej firmie z pocałowaniem ręki, większość firm w Polsce to firmy małe i średnie.
        A ile osób liczy Twoja własna firma?
        • mam_ochote_na_cos_dobrego Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 15:05
          a Ty dalej nie kumasz, że to siła wyższa?
          co laska ma z dzieckiem zrobić?
          oddać do przytułku na 2msc, bo ma zwolnienie na obecną ciążę?

litości!
          opanuj się!!!
          • gazeta_mi_placi Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 15:47
            A jaki miała plan na wypadek idealnie wzorcowej ciąży w której nie dostałaby L 4? Chyba nie oddanie do przytułku, prawda? Czy też zgodnie z polskim cwaniactwem miała w planie ciążowe L 4 związane a z niedoborem żelaza i wapnia wink na tyle ciężkie, że uniemożliwiało to pracę zawodową, ale na tyle lekkie że można samodzielnie opiekować się na pełen etat żywym czterolatkiem?
            • mam_ochote_na_cos_dobrego Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 16:15
              weź już skończ, bo tępa jesteś jak cholera- masz obrany tylko jeden kierunek swoich wypowiedzi i żadne argumenty i sytuacje losowe do Ciebie nie trafiają.

• bluex Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 15:12
          Hello, ale zdaje sie, ze tu jest m
        • bluex Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 15:22
          Zdaje sie, ze tu jest mowa o własnym dziecku a nie o pracy opiekunki "cudzego" 4-latka??? To znacząca roznica.

Poza tym skąd wiesz, ze chodzi o prosta prace biurowa?? Może jest analitykiem finansowym w korporacji pracującym pod presja czasowa, gdzie siedzi przy biurku po 12h a jeden glupi błąd może kosztować firmę kilka mln zł straty?? Nie każdy pracuje przy wpisywaniu literek do Worda...

Ja w życiu nie pracowałabym u "prywaciarza", a własna firma to czasem większy stres i mniejsze pieniądze. Wybieram korpo!
          • gazeta_mi_placi Re: L4 a starsze dziecko w domu 26.06.13, 15:51
            Nie sądzę, obstawiam że jak w zdecydowanej większości (w przypadku Polski i Polek, bo dziwnym trafem zagranicą ciąże silniejsze) ciąża owa jest zagrożona po prostu pracą zawodową.
            Polska ciąża zagrożona pracą zawodową. Ktoś chyba faktycznie powinien założyć taką stronkę.
    • alime82 Re: L4 a starsze dziecko w domu 07.07.13, 22:33
      L4 oznacza, że nie możesz pracować, a nie opiekować się dzieckiem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka