Dodaj do ulubionych

Umowa nianiowa

10.08.16, 10:57
Witam,

Nasza kandydatka na nianie chcialaby spisac umowe o prace (tzw. umowe nianiowa), wynagrodzenie bedzie miec wyzsze od minimalnego, stad moje pytanie o rozliczanie/oplacanie ZUSu, podatku itp.

Ktos to przerabial i wie jak w praktyce to wyglada (co miesiac trzeba sie bawic w papierkowa robote?)?

Moze ktos ma jakies doswiadczenie w temacie i zechce sie podzielic? (na co warto zwrocic uwage w umowie itp)?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baba_za_kolkiem Re: Umowa nianiowa 10.08.16, 11:13
      Tak ja mam.
      Z tym, że u nas to było na umowie wynagrodzenie minimalne, i stąd potem składki były w całości opłacane z budżetu państwa.
      Co chcę przez to powiedzieć / bardzo to upraszcza sprawę o formalności są minimalne.
      GDYBY nasza niania zarobiła więcej niż ta kwota minimalna, to żeby oszczędzić sobie zachodu PRAWDOPODOBNIE płaciłabym jej tą nadwyżkę do ręki wink
      Dodatkowo, z naszą nianią umówiłam się tak, że do pensji podstawowej dopłacałam jej jeszcze sam pit, żeby nie była stratna w tym co dostawała na rękę.
      Czyli w efekcie: ona dostawał pensję brutto. Ja płaciłam jej tyle na ile się umówiłyśmy. A składki opłacał budżet państwa (czyli pan, pani i pani też...). smile
      Jakby co to pytaj.
      • jaki.login Re: Umowa nianiowa 11.08.16, 10:10
        Bardzo dziekuje za odpowiedz, na pewno dam znac jak bede miec jeszcze jakies pytania smile

Pozdrawiam
        • jaki.login Re: Umowa nianiowa 26.11.16, 11:52
          Wracam do tematu.

ZUS zalatwilismy, rzeczywiscie nie bylo z tym problemu.

Pytanie mam o podatek/PIT - czy ja jako pracodawca musze taki PIT wystawic niani? Jak ona placi podatek - co miesiac czy raz w rozliczeniu rocznym? W jakim urzedzie skarbowym sie zalatwia ewentualne formalnosci (ani ja ani niania nie jestesmy zameldowani w miescie w ktorym mieszkamy)?

Z tego co napisalas ponizej to placilas niani pensje plus oplacalas podatek (tzn placilas jej do reki) ?

Dziekuje i pozdrawiam
    • markoco29 Re: Umowa nianiowa 16.08.16, 14:22
      ja to przerabiałam ostatnio, ale na umowie na wynagrodzenie minimalne.
      Umowę ściągaliśmy z netu.
      Ogólnie polecam przejść się do ZUS, odstać swoje w kolejce i z listą pytań wypytywać o wszystko.
      Nam Panie w ZUS wypełniły wszystkie wnioski (zgłoszenie mnie jako pracodawcy, zgłoszenie niani jako pracownika).
      Nie bawiliśmy się co miesiąc w papirologię w ZUSie.
      jedynie jak była zmiana stawki minimalnej (w 2015r była 1680zł, a w 2016 1850), to zmienialiśmy.
      A tak to ZUS sam comiesięczne składki wyliczał i odprowadzał.
    • missgiggles Re: Umowa nianiowa 17.08.16, 12:41
      Dziewczyny fajnie Ci już odpisały, to ja dorzucę link do pomocnej strony: www.zus.pl/default.asp?p=3&id=3640

Wzory umów też oczywiście znajdziesz w internecie. I potwierdzam - panie w Zusie krok po kroku pomogły wypełnić odpowiednie formularze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka