Dodaj do ulubionych

MAMY PRAWNICZKI - POMOCY

05.10.04, 10:12
Wiem, że to nie miejsce ale jestem zdesperowana. Otrzymałam od szefa zadanie
życia chyba. Mam ustalić ile trwa okres gwarancji i rękojmii na roboty
budowlane w Bułgarii - czy może ktoś wie, gdzie tego szukać?

Obdzwoniłam konsulaty i w Polsce i w Bułgarii - każą mi czekać na odpowiedź
(a ja mam czas do południa!).

Może któraś ma jeszcze jakiś pomysł? Będę zobowiązana.
Obserwuj wątek
    • samumer Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 11:42
      nie jestem prawnikiem ale może spróbuj zadzwonić do AGENCJI ROZWOJU PRZEMYSŁU
      LUB DO PIP-U, POZDRAWIAM OLA
      • lucasa Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 11:52
        a do Izb Przemyslowo-Handlowych, tutaj i w Bulgarii?
        A
    • mama_dominika Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 12:22
      Dzięki dziewczyny - dzwoniłam. Żadna z tych instytucji nie ma o tym pojęcia.
      Podobno pomóc mi może tylko konsulat. Czekam na maila stamtąd. Ale bardzo
      doceniam Waszą pomoc- jak zwykle jesteście niezawodne. Na forum gospodarczym
      nie otrzymałam ani jednej odpowiedzi.

Pozdrawiam
      • melka_x Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 12:48
        Spróbuj w internecie znaleźć namiary na firmy budowlane z bułgarskim kapitałem,
        lub budujące w Bułgarii, zadzwoń i zapytaj. Jeśli to będzie międzynarodowa
        firma na pewno ktoś mówi po angielsku, w bułgarskiej też możesz spróbować.
    • melka_x Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 12:52
      Konsulaty w Polsce mają też listy własnych firm inwestujących tutaj. Poproś o
      taką, wybierz firmy z branży budowlanej (jeśli będzie taka) i zadzwoń. Nawet
      jesli nie będa wiedzieć, to pewnie dadzą Ci namiary na firmy w Bułgarii.
      • melka_x Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 12:54
        Coś nie mogę skończyćsmile
        Gdyby żaden z powyższych sposobów nic nie dał, wydłub sobie z książki tel.
        tłumaczy przysięgłych z/na bułgarski. Czynni tłumacze mają naprawdę sporo
        kontaktów i mogą Ci dać namiary pewnie na niejedną firmę, w której będą znali
        odpowiedź.
        • mama_dominika Re: MAMY PRAWNICZKI - POMOCY 05.10.04, 14:29
          melka- Twój trop jest całkiem prawidłowy. Konsul co prawda jest nieco bezradny,
          ale ma znaleźć namiary na jakąś firmę tam na miejscu (wiedziałyście, że u nas
          Bułgarzy w nic nie inwestują?).
          Ale za to tłumacze - rewelacja! Zupełnie inna rozmowa. Zero zaskoczenia,
          bezradności itp. konkretna odpowiedź: "dziś nie dam rady tego ustalić, ale
          proszę napisać maila z zapytaniem, napiszę na kiedy się da i ile to kosztuje".

Cóź, dobre i to, jak mówią - na bezrybiu i rak ryba. Ciekawa jest co na to mój
          szef, gdy dowie się, że taką informację można ustalić jedynie za opłatą...

Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka