Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

12.12.04, 16:30
20.04.2004.urodziłam synka.Gdy skończył się urlop macierzyński wzięłam
wychowawczy do końca grudnia 2004 r.Od stycznia mam wrócić do pracy jednak
dowiedziałam się że prawdopodobnie zostane zwolniona.Umowe mam do
30.06.2005.czy mogę przedłurzyć urlop wychowawczy bez powrotu do
pracy.tzn.wziąć go od 01.01.2005.jeśli tak to czy tylko do końca umowy? czy
mogę na dłużej i czy pózniej nie będe mieć płacone?(jak wygaśnie
umowa).Jeszcze jedna sprawa.Mam niewykorzystany urlop za 2004 r.kiedy moge go
wykorzystać i czy od stycznia przysługuje mi urlop na 2005 r.Co z opieką? Czy
jeśli mnie zwolnią muszą wypłacić mi urlop czy mi przepada ,czy przechodzi do
następnej pracy? Jak to jest.Jestem zatrudniona od 18. 03.2002.dodam że po
urlopie macerzyńskim chciałam wziąć wypoczynkowy ale powiedziano mi w kadrach
że najpierw muszę iść na wychowawczty.co robić? Proszę pomóżcie.Z góry
dziękuje.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • barb42 Re: urlop wychowawczy 12.12.04, 19:56
      Możesz przedłużyć wychowawczy bez powrotu do pracy i nie musi on być do końca
      trwania umowy,ale i dłużej. Zasiłek wychowawczy wypłaca państwo a nie
      pracodawca,więc się nie martw przynajmniej do końca sierpnia 2005,bo do wtedy
      nie zmienia się ta nieszczęsna kwota 504zł. Wykorzystaj załegły urlop w styczniu
      przed drugą częścią wychowawczego,ale dziwi mnie to co powiedzieli Ci w
      kadrach,bo raczej praktykuje się tak:macierzyński,wypoczynkowy, 2 dni opieki nad
      dzieckiem i wychowawczy. Wypoczynkowy za 2005 to chyba Ci nie przysługuje,jeśli
      nie będziesz w 2005 pracować,jednak jeśli wrócisz do pracy to będzie Ci się
      należał proporcjonalnie do części przepracowanych dni. Pozdrawiam!
    • basiura3 Re: urlop wychowawczy 12.12.04, 20:09
      dzięki.A czy opieke mogę wziąć jeśli tak to czy też przed drugą częścią
      wychowawczego i ile dni 2 czy 4.
      • barb42 Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 01:42
        Dwa dni opieki za 2004 musisz wybrać w 2004 i to już Ci chyba przepadło,bo
        jesteś do końca roku na wychowawczym,ale może je wziąć Twój mąż. Dwa dni za 2005
        możesz wybrać przez cały rok,ale nie podczas pobytu na wychowawczym. Pamiętaj o
        terminie złożenia wniosku o wychowawczy u pracodawcy: dwa tygodnie przed
        planowanym urlopem. Pozdrawiam!
        • linusia_75 Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 07:42
          No nie...
          Urlop wychowawczy można wziąć do konca trwania umowy o pracę. Nie można być na
          jakimkolwiek urlopie nie będąc pracownikiem.
          Przed wychowawczym bierze się należny urlop wypoczynkowy i opiekę jeśli
          przysługuje.
          linusia
    • rakijka Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 09:11
      Oczywiscie, ze wychowawczy do konca umowy o prace.
      Kadrowa wprowadzila Cie w blad. Bezposrednio po macierzynskim przeslugiwalby Ci
      urlop wypoczynkowy za 2004 w pelnym wymiarze, a teraz tylko proporcjonalnie do
      przepracowanego czasu pracy w zeszlym roku, czyli po odliczeniu wychowawczego.
      Urlop nalezny od tego pracodawcy musisz u niego wykorzystac, jezeli nie bedzie
      to mozliwe, musi wyplacic Ci ekwiwalent pieniezny. Mozesz napisac wniosek o
      polowe wymiaru urlopu za 2005 (pol roku pracy), ale nie sadze, aby Ci udzielili
      wiedzac, ze i tak przedluzysz wychowawczy a wowczas urlop wypoczynkowy za 2005
      nie bedzie Ci przyslugiwal.

Pzdr
      • basiura3 Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 09:25
        Więc jeśli miałam 20 dni urlopu za rok 2004 to ile dni urlopu mi się nalerzy?
        całą ciąże byłam na L4.A co z bezrobociem czy mi przysługuje.jestem przyjęta na
        3/4 etatu ale wynagrodzenie mam za cały etat tak też mam napisane w
        umowie,pomijając fakt że baz przerwy jesteśmy zmuszani do nadgodzin.Jeśli tak
        to jak długo moge brać zasiłek dla bezrobotnych.
        • basiura3 Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 11:01
          Jeszcze jedno czy pracodawca musi przedłużyć mi urlop wychowawczy na mój
          wniosek czy ma prawo go odrzucić i mnie zwolnić.
          Jak napisać podanie o przedłużenie urlopu? Jeśli napisze równierz podanie o
          urlop wypoczynkowy i przypuśmy że go dostane (te dni za 2004r-które mi się
          należą)to czy w trakcie tego urlopu mogę zostać zwolniona.Czy lepiej napisać
          tylko wychowawczy a wtedy wypoczynkowy wypłacą mi wygaśnięciu umowy czy wtedy
          już nie muszą mi nic wypłacać?
          • rakijka Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 12:45
            Zakladajac, ze macierzynski trwal do konca lipca, przepracowalas 7 miesiecy,
            przysluguje Ci 7/12 urlopu. 20 dni x 8 godz = 160 godz urlopu z czego 3/4 =120
            godz urlopu. Przysluguje Ci 7/12 co wynosi 70 godzin urlopu, przy 6-godzinnym
            dniu pracy 70 : 6 = 11,66 dnia, zaokraglajac = 12 dni urlopu.
            Pracodawca nie musi wyrazic zgody na urlop wypoczynkowy we wskazanym przez
            Ciebie terminie, natomiast nie ma prawa odmowic udzielenia urlopu wychowawczego
            jezeli wniosek wplynie najpozniej na 14 dni przed jego rozpoczeciem.
            Jezeli nie wykorzystasz wypoczynkowego, bedzie musial wyplacic za niego
            ekwiwalent pieniezny.

Pzdr

Wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego

Niniejszym składam wniosek o udzielenie mi urlopu wychowawczego, w okresie od
            dnia .... do dnia ...., w celu sprawowania osobistej opieki nad moim
            dzieckiem .......... urodzonym (ą) w dniu ....... . Wyjaśniam, że do tej pory
            nie korzystałam / korzystałam z urlopu na wymienione dziecko w okresie od
            dnia ...... do dnia ...... . Do wniosku dołączam oświadczenie ojca dziecka -
            ................., o braku zamiaru korzystania z urlopu wychowawczego.

Załącznik:
            Oświadczenie ojca dziecka
            • basiura3 Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 12:52
              Serdeczne dzięki Rakijko.Przepraszam że tak męcze ale czy jesli z dniem
              30.06.2005.skonczy się moja umowa i razem z nią urlop wychowawczy to czy będzie
              mi się należał zasiłek dla bezrobotnych.przypominam że jestem zatrudniona na
              3/4 etatu. jeśli tak to jaka to jest kwota i jak długo mogę z tego korzystać?
              • rakijka Re: urlop wychowawczy 13.12.04, 14:05
                Tu znajdziesz odpowiedzi
                ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/2421_u.htm
                Art.71-73

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka