gonia07 11.05.05, 11:11 hej! Pobieram rente rodzinną z tyt. śmieci rodzica i chciałąm się dowiedzieć jak to ejst z zatrudnieniem mnie? Normalne składki się odprowadza, no i ile można do renty dorobić ? Dosteje 297 zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: renta azatrudnienei 11.05.05, 11:20 Wysokość przychodu powodująca zmniejszenie lub zawieszenie świadczenia Na zmniejszenie wysokości emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy oraz renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba wpływa przychód w wysokości przekraczającej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, nie wyższej jednak niż 130% tego wynagrodzenia. Wysokość tego zmniejszenia uzależniona jest od kwoty osiąganego przychodu. Określone zostały maksymalne kwoty zmniejszeń. Kwoty maksymalnych zmniejszeń zostały ustalone w następujących wysokościach: 20,4% kwoty bazowej obowiązującej przy ostatniej waloryzacji w 1998 r. - dla renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba, a następnie podwyższane są w kolejnych terminach waloryzacji. Świadczenie podlega zmniejszeniu o kwotę maksymalnego zmniejszenia wyłącznie wówczas, gdy przychód osiągnięty przez emeryta lub rencistę, przekraczający 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, jest wyższy od kwoty maksymalnego zmniejszenia. Jeżeli natomiast przychód osiągnięty przez świadczeniobiorcę przekracza dopuszczalną kwotę przychodu obliczoną wskaźnikiem 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia o kwotę niższą od kwoty maksymalnego zmniejszenia, to wysokość świadczenia ulega zmniejszeniu o faktyczną kwotę przekroczenia. Osiąganie przychodu w kwocie przekraczającej 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia powoduje zawieszenie prawa do emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy oraz renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba. www.zus.pl/swiadcze/emer011.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gonia07 dziękuję, ale nic nie rozumiem... 11.05.05, 11:41 może mi ktoś to wyjaśnić w prostszy sposób... Będę baaardzo wdzięczna . Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dziękuję, ale nic nie rozumiem... 11.05.05, 16:34 Nie jestem specem w tych sprawach, ale na podstawie tego, co przeczytałam, wydaje mi się że: - jesli zarobisz mniej niz 1683,90 zł brutto (czyli 70% przecietnego wynagrodzenia) - to renta należy Ci się w pełnej wysokości; - jeśli zarobisz więcej niż 3127,10 zł brutto (czyli 130% przeciętnego wynagrodzenia) - renta zostanie zawieszona; Jeśli zarabiasz między 70 a 130%, to renta ulega zmniejszeniu o tyle procent, ile stanowi nadwyzka Twoich zarobkow nad tymi 70%. Czyli np. zarabiasz 2000zl brytto, czyli około 83% przeciętnego wynagrodzenia, więc renta zmniejsza się o 13%. Glowy za poprawną interpretację uciąc sobie nie dam . Odpowiedz Link Zgłoś